sedmodnevni spiritualni program

31.07.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

01.08.2006.g.

16.KULA (BOŽJA KUĆA)



Kula uništenja, Božja kuća, Toranj koji se ruši........, tko se ne bi uplašio.Najavljuje gubitke, razočarenja, prekide svađe, depresije i sve moguće poremećaje. Ponekad je to kazna za oholost (preuzetnost), drskost i prepotenciju a ponekad najavljen niz poremećaja i nesretnih okolnosti naoko posve neobjašnjivih.


Češće se radi samo o razorenim iluzijama i drastičnim promjenama nakon toga.

U izuzetnim prilikama (ovisno o ostalim kartama) može se odnositi na porod. Kakogod, ova karta me uvjek podsjeti na izreku: „Čovjek snuje, a Bog određuje“.

Kada se naši životi previše vežu uz pogrešan osjećaj sigurnosti, univerzum se pobrine da nam izmakne tepih pod nogama.

Arhetipski - Babilonska kula, kaos, destrukcija, katastrofa.

Psihološki - Oslobađanje od umjetnih konstrukcija uma i krutih mentalnih procesa, rušenje zidova između svjesnog i nesvjesnog, rastapanje ega, prosvjetljenje, istina.


- 22:33 - Komentari (24) - Isprintaj - #

30.07.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

31.07.2006.g.

PETNAEST

Broj 15
priziva fizičku i materijalnu sreću, ali i upozorava na pretjerivanja (pohlepu) koja mogu dovesti do razočarenja i gubitaka.

Kako broj 15 simbolizira i ljubaznost, možemo se sjetiti one narodne: „umiljato jagnje, dvije majke doji“. Integritet, kako unutarnji (sam u sebi i sa sobom), tako i onaj vanjski (s drugima – obitelj, prijatelji, partneri, poslovna sredina itd..) također pripada broju 15, tu bih citirala narodnu izreku: „ruka ruku mije, obraz obadvije“.........

Reduciramo li br. 15 dobijemo 6, a znamo da je šestica važna brojka za suradnju, harmoniju i sve transpersonalne odnose.............

Reklo bi se da su ove narodne izreke zlatni ključevi prosperiteta i sreće.........., ako nas vode sebični ciljevi, možda ćemo zgrnuti bogatstvo, ali i popriličan broj neprijatelja i ogromnu količinu mržnje..........

- 23:57 - Komentari (29) - Isprintaj - #

29.07.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

30.07.2006.g.

DUHOVNA HIGIJENA

Čovjek nije jedina vrsta koja čisti, pere, održava i obnavlja sebe i svoj životni prostor.Rade to i većina životinja, ali čovjek kao razumno biće u kaosu ne funkcionira, pa je otišao najdalje u svojoj težnji da stvori red.Do industrijske revolucije i pojave mehaničkog pogleda na život i svijet, dakle do pojave materijalističke filozofije, čovjek je bio cjelovito biće, spoj duha i tijela i sve probleme koji su se u njegovom životu pojavljivali rješavao je istovremeno na oba plana, duhovnom i materijalnom. S pojavom materijalizma čovjek postaje živi stroj sastavljen od dijelova (srce, mozak, pluća, ruke, noge itd.) koje je moguće odvojeno proučavati, analizirati i (naopako) svaki taj dio posebno i liječiti. Pa se tako i dalje u medicini i znanosti potenciraju i razvijaju sve uže i uže specijalnosti, a vrli specijalisti plutaju na otkinutim otočićima svojih uskih specijalnosti i nikako da dovedu čovjekov mozak i srce ponovo u vezu i tako doista i omoguće cjelovito i učinkovito liječenje i konačno iscjeljenje.Uz to ta specijalistička cjepidlačenja su dovela do toga da se liječe samo bolesti, a čovjek se potpuno izgubio u šumi dijagnoza.


Zašto se to zastranjenje dogodilo ljudskoj vrsti? Zato što je materijalizam zanemario i skoro potpuno potisnuo duhovni plan. U ekstremnim fazama se išlo skoro do poricanja Božanskog nad čovjekom i u čovjeku, a kult tijela je jačao sve više i više i još uvjek agresivno nadvladava, potiskuje i prigušuje čovjekove duhovne potrebe.Pošto je svaki čovjek primarno, spiritualno biće koje se spustilo u materijalni svijet da ostvari svoju sudbinu, korjeni svih njegovih patnji nisu u bolesnim organima, nego u zanemarenom duhovnom prostoru.

Pa tako duhovni prostor modernog čovjeka liči na kuću u kojoj godinama nisu oprani prozori, a maglena zavjesa satkana od prašine, kiše i svih prljavština koje su sunce i vjetrovi vremena na nekoć kristalno prozirna stakla nalijepili,izobličuje i zamagljuje sve što se pojavi u tom okviru.Da bi svoj vidokrug izoštrili moramo oprati prozore i temeljito pospremiti kuću da bi se u njoj opet dobro osjećali. Tako je na površini stvari i svi znaju kako se bolje osjećamo kad stvari dovedemo u red. No, da bi učinak bio temeljit moramo se pobrinuti i za duhovnu stranu svog bića.Problem i jest u tome što je moderni čovjek zapustio svoj duhovni prostor, pa su njegovi uvidi u sve probleme koji mu se događaju posve iskrivljeni, a nerijetko se dogodi i da su posve nemogući pa i uzrok svojih patnji, a i njihovo rješenje traži negdje izvan sebe.


Da bi izašao iz začaranog kruga poraza i promašaja, bolesti i sve veće apatije i nemoći prema životu i u životu, moderni čovjek mora duhovnu higijenu ponovo uvesti u svoj život.Kroz duhovnu higijenu izbacujemo iz sebe sve vrste psiho-mentalnog smeća, a i neke opasnije vrste smeća koje smo skupili ili se jednostavno nalijepilo na nas u našim vrludanjima kroz život.Svaka naša misao se materijalizira negdje u univerzumu, a uvjek prethodi svakom našem djelu u zemaljskoj dimenziji. Zato je važno imati čiste misli.No, slabi čovjek pomisli nešto loše, prestrašen se povuče tješeći se; pa nasreću nisam ništa učinio, ali kako sve «hoće da živi», tako i odaslana misao, kao nepažnjom puštena ptica iz kaveza, putuje, lepeće univerzumom, vrluda i traži mjesto gdje će zaživjeti. Nerijetko se ne našavši takvo mjesto, vraća svom tvorcu i onda u njegovom životu nastaje niz neobjašnjivih događaja koji u pravilu izmiču njegovoj kontroli i on na kraju nemoćno uzvikuje: Ne znam zašto mi se to događa.Ili bespomoćno pita: Zašto se to baš meni događa?

Prije ispovjedi kršćani mole:».....oprosti mi jer sagriješih mišlju, riječju, djelom i propustom.» U toj molitvi su temelji duhovne higijene, a i druge religiozne tradicije imaju instrumente za čišćenje duhovnog prostora.S obzirom da moderni čovjek sve više zapušta religioznu praksu, preostaju mu još psiholozi i psihijatri, ali kad do njih stigne obično su već nastale nepopravljive štete, pa je koji put dobro ako uspiju makar održavati zatečeno stanje i spriječiti pogoršanje.Uz to ljudi našeg podneblja zaziru od psihijatara i njihovih dijagnoza, jer ne žele biti «označeni» pa pomoć potraže tek kad je za nju prekasno, a svi smo svjedoci da su određeni psiho-mentalni poremećaji sve učestaliji i kod nas i u svijetu.Sve je to posljedica zapuštenog duhovnog prostora kod modernog čovjeka.

Svaka duhovna tehnika je metoda duhovne higijene. Svakoj je cilj neosobno propitivanje
osobnog života i i traženje odgovora na pitanje: «Zašto mi se to događa?» Kroz takvu duhovnu analizu se izoštrava naša percepcija, a uvid u zakonitosti po kojima se događaji odvijaju postaje kristalno jasan i čist.Ova metoda je korisna svima, a naročito onima koji žele živjeti zdravije, uspješnije i sretnije.



- 23:14 - Komentari (27) - Isprintaj - #

28.07.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

SIMBOLI U UMJETNOSTI

29.07.2006.g.

Svaka slika je organizirana kompozicija različitih boja. Kako nas svaka boja dira na određenoj frekvenciji skoro svaka slika može poslužiti kao fokus za meditaciju...............
Događa se da nas pokrene neka slika u izlogu galerije kraj koje slučajno prolazimo ili u stanu, u sobi, u hodniku, koju smo možda davno nekad kupili (više se možda ni ne sjećamo zašto) ili smo je možda naslijedili ili dobili na dar, i već odavno ne obraćamo pažnju na nju, osim da obrišemo prašinu s nje...........dogodi se da nam samo pogled iz drugog kuta postane psiho-mentalni okidač i uvede nas u jedno posebno stanje ili meditaciju.




Uzmimo Munchovu sliku „Vrisak“.........gledajući je možemo ući u bilo koji svoj strah, bilo da mu je izvorište u objektivnoj stvarnosti, u našim snovima ili duboko potisnut i zakopan u podsvijesti........možemo se suočiti s njim i rastvoriti ga..........jer sama činjenica da je netko naslikao lice straha govori da je strah univerzalno ljudsko iskustvo, da je umjetnik pogledao u lice straha (kako bi ga inače naslikao) i pobijedio ga..........ulazeći u sliku, i nesvjesno ćemo se naći u fokusu nekog svog straha, nekog svog pritajenog, nikad puštenog krika i to nas može osloboditi............

Ako je slika koloristički bogata, ako su zastupljene sve boje spektra, slika će nas sama uvući u svoju dubinu. No, i ako nije zastupljen cijeli spektar (od crne preko crvene narandžaste, žute, zelene, plave, indigo, Ijubićaste - do bijele sa svim nijansama), možda na njoj otkrijemo upravo za nas važne, a energetski nedostajuće boje. Treba dobro promotriti koje boje nas najviše impresioniraju ili iritiraju, jer će nas te impresije možda odvesti do blokada u našim čakrama.

Važno je da ta boja nama nešto znači, da nam nešto predstavlja, govori: možda neko davno sjećanje, možda je vezana za neku davnu bol, neostvarenu želju, nedosegnuti cilj. Važno je dopustiti pokrenutim sjećanjima i osjećajima s tim povezanim, da izrone, da nas preplave ako treba. To nas ponovo povezuje sa sobom, sa svojom dušom. Ako na taj način naučimo promatrati sliku to će nas dovesti do toga da shvatimo zašto nam se neka slika sviđa, intrigira nas i navodi nas da mislimo na sebe, na svoje osjećaje, na svoje doživljaje. Takvo doživljavanje umjetnosti je katarzično i može se koncentracijom pretvoriti u pravu meditaciju. Više se ne pitamo; „šta je pisac htio reći“, jer djelo doživljavamo sa osobne razine, ono je pokrenulo nešto u nama.


- 22:29 - Komentari (23) - Isprintaj - #

27.07.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

28.07.2006.g.

JARAC



Uzdizanje, Saturn , negativni ženski princip. Razborito, častohlepno, proračunato, teško ga je voljeti. U sexu; što više, to bolje (grupnjak). Nije uvjek vjeran. Pada na maštovitost i lijepe riječi. Po pitanju ljubomore, objektivan. Neumoljivog i tvrdoglavog karaktera. Hladnoća, šutljivost, nepokretnost, povučenost. Više brakova. Upotrebljavam, Koristim!


Posebne značajke: Vladanje sobom, pesimizam, melankolija, dvojnost, okrenutost sebi. Razapeti između ponora i visina, imaju i suprotne mogućnosti. Mučna ravnoteža u stalnoj napetosti.

Jarac je poslovna energija Zodijaka. Upravo obrnuta energiji Raka. Čistog i jasnog uma, gotovo hladan, praktičan i vizionar, uvijek se nalazi na distanci. Logičan i može podnositi, vole raditi i ne smeta im ako je rad zaista naporan, jer onda uživaju u rezultatima rada. Novac i stvari u cjelosti su vrlo važan dio njihovog života. Lekcije u životu vezane za moć su često prisutne, iako do položaja moći sporo i ujednačeno napreduju.

Jarac, poput pauka u kutu u odnosu na brze insekte, nema gotovo nikakve šanse. Sve dok se koji ne zaplete u njegovu mrežu. Tada ste apsolutni pobjednik. Vi ste poput Ezopove spore kornjače koja prva prolazi ciljem. Zapravo, na svim ste mjestima gdje možete razvijati svoje tajne ambicije. Pod okriljem Saturna, prekriva Vas blaga aura melankolije i ozbiljnosti. Ulažete u uspjeh, poštujete autoritet i priznajete tradiciju. Uspoređivanje sa Ovnom? Njega u Noinoj barci nije bilo.

Bolesti: Kostobolja, koža, žuč, bubrezi

Slažu se: Ribe, Bik, Djevica, Jarac
Brak: Jarac, Vodenjak, Strijelac
Neutralni: Blizanci, Lav, Škorpion, Vodenjak
Nepovoljni: Ovan, Vaga, Rak


I dekada: Čovjek koji putuje pješke; znak smotrenosti, rada, veselja, dobitka i gubitka, slabosti i niskosti. Jupiter (antagonizni)

II dekada: Čovjek nastoji dohvatiti pticu u zraku; traženje nedohvatljivog, visoki ciljevi (standardi), Mars

III dekada: Čovjek sjedi za stolom i broji novac; predočuje pohlepu, upravljanje svojim dobrima, nezadovoljstvo samim sobom, sitničavost i sumnjičavost, Sunce


- 23:09 - Komentari (26) - Isprintaj - #

26.07.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

27.07.2006.g.

14. PREKOGNICIJSKI ILI PROROČKI SNOVI

Prekognicijski ili proročki snovi, su rijetki i obično najavljuju upozorenja na smrt, neku ličnu nesreću ili katastrofu širih razmjera. Većinu ljudi ova vrsta snova najviše zanima i intrigira. Češće sanjamo nagovještaje bliže skoro neposredne budućnosti , nego li vremenski jako udaljene događaje. Ako se sanjani događaj odvija istovremeno kad ga i sanjamo (to otkrijemo čim se probudimo) riječ je više o telepatskom snu, nego o prekogniciji). Nitko još nije istražio zašto u proročkim snovima nema najava sretnih događaja ili su vrlo-vrlo rijetki.

Proročki snovi, ako su precizni/točni, najčešće su u kategoriji istinskih snova ili (čak) božanskih snova. Naime, tek na Astralnoj razini (istinski snovi) možemo imati egzaktnu percepciju bilo kojih događaja iz bilo kojeg prostora i vremena. Na nižim nivoima možemo jedino nagađati, a na Najvišem nivou su budućnost, prošlost i sadašnjost integrirane u Svevremenu Bezvremenost tj. Bezvremenu Svevremenost pa ne postoji lineariziranje Vječnosti u vrijeme/prostor.



Draga naša Vidyavati mi je poslala fotku sa taborišia na gozd matuljku, gdje je i vlasnik budanbloga jedan od organizatora i predavača.............upijte malo dojmova sa tog očito prekrasnog druženja..........tako se eto žive svoji snovi........hvala dragoj Vidyavati.........


- 23:27 - Komentari (31) - Isprintaj - #

25.07.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

26.07.2006.g.

AHIROPITAN (AHEROPITAN)

Ahiropitan, aheropitan dolazi iz grčkog i označava predmete nastale umjetnim putem, na neki natprirodan način, bilo da ga je stvorio Bog ili je stvoren magijskim ili nekim drugim paranormalnim putem (npr. učinkom munje). Najpoznatiji takav predmet je Torinski pokrov koji odražava sliku cijelog ljudskog tijela na jednom komadu platna..
Takvi predmeti se kao čarobni predmeti pojavljuju u mnogim mitovima i legendama.....Biblijska mana koja je padala s neba i nahranila izraelski narod isto spada u ovu grupaciju.
Dakle, običan čovjek ne može takve predmete proizvesti, ali rijetki pojedinci mogu proizvoditi metapsihičke materijalizacije pri kojima se novonastala tvar oslobađa iz tijela medija (ektoplazma).
Danas su najpoznatije materijalizacije koje stvara Sai Baba (vhibuti i ostali predmeti koje materijalizira), ali svako malo u medijima se predstavljaju kipovi koji plaču (običnim ili krvavim suzama) i takva izvješća stižu sa različitih strana svijeta........te nisu vezana samo za kršćanski svijet..........

AION (EON)

Aion je grčka riječ koja znači: vrijeme, vijek, život, sudbinu, vječnost. Ontološki to je opća imenica koja označava životnu silu, snagu, ali i snagom determinirani životni vijek nekog bića. Značenje vječnosti se odnosi na kozmičke cikluse ili dugotrajna razdoblja vremena u kontinuitetu (era). Teološki je to vlastito ime Vječno – ono što uvjek jest, Bog sam. On je Svjetska Duša koja održava kozmički red i daje život, sama Božja Moć.
Aion je aleksandrijski bog, sin Kore, obnovitelj vremena. Slavi se 6. siječnja (umire svake godine i uskrsava poslije zimskog suncostaja – ako vas to podsjeća na vrijeme Božića i Uskrsa u Kršćanstvu, nemojte biti zbunjeni).

AKAŠA

Akaša dolazi od sanskrtske riječi i i znači eter, prostor. U literaturi nailazimo na „Zapise iz Akaše“ (kronike akaše)..........u Kabali je Akaša nazvana „safirski eter“, okultisti je nazivaju „astralna svjetlost“, sljedbenici Ruže i Križa ju nazivaju „odrazni eter“ itd. Makrokozmički akaša je u području nestvorenoga, u samom umu i srcu Tvorca, mikrokozmički sjedište akaše je u lijevoj klijetki srca (svi znamo izreku; slušaj svoje srce). Akaša je knjiga života u koju su zapisane sve riječi (i ove koje čitate), sve radnje i misli svih ljudi koji su ikad živjeli, onih koji sada žive i onih koji će doći. U njoj su zapisana sva bića i sva zbivanja svijeta. Posvećenima i spiritualno razvijenima je dopušteno zaviriti u taj magični prostor iz kojeg čitaju kao iz otvorene knjige. U znanosti najbliže poimanju Akaše je Jungovo „ kolektivno nesvjesno“.


- 22:57 - Komentari (22) - Isprintaj - #

24.07.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

24.07.2006.g.

15. VRAG



Ovo je karta strasti, iskušenja, ovisnosti, ropskih navika, moralnih padova i svih izazova kojima ne znamo odoljeti. Ako funkcioniramo samo na razini tjelesnih užitaka onda se možemo prepoznati u ovim bićima u lancima u samom vragovom podnožju, no ti lanci prilično labavo vise i mi se možemo otrgnuti biću mraka i uputiti se ka biću svjetla, Bogu.

Prva faza svjesne vezanosti. Predstavlja pogrešni koncept čovjeka da smo vezani materijalnim uvjetima.

Arhetipski ovom kartom je predstavljen Vrag, zlo, materijalizam, porok, jaram i ropstvo, libido.

Psihološki to je Kolektivna sjenka, užici ega, destruktivni instinkti, odbijanje da priznamo i prihvatimo, te zbog toga nesvjesno postajemo robovi naše sjenke, krivnje i samokažnjavanja, dehumanizacija...........

- 23:01 - Komentari (35) - Isprintaj - #

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

23.07.2006.g.

ČETRNAEST

14
je simbol promjena u ravnoteži sa tendencijom ka poboljšanju.

14 predstavlja žrtvovanje i darežljivost:
DRAMA KRISTOVE MUKE I RASPEĆA SE ODIGRAVA U 14 POSTAJA KRIŽNOG PUTA.

Reduciramo li 14, dobijamo peticu koja jest simbol kretanja i promjena.

Četrnaesta karta tarota je Umjerenost, što znači shvatiti svoja ograničenja da bi se izdržalo do boljih vremena...........

Četrnaesta godina života je u mnogim kulturama prvi inicijacijski prag u svijet odraslih..........izlazak iz djetinjstva i primanje obveza i odgovornosti odraslih.U primitivnim zajednicama su to različiti inicijacijski obredi, u Ciganskom narodu 14-godišnjak se smije već oženiti i imati svoju djecu, u zapadnoj kulturi u to vrijeme pada završetak osnovnog obrazovanja (mala matura) i prvi izbor i odluka; kuda dalje. U kršćanstvu upravo u to vrijeme dolazi na red Krizma, koja je u svojoj biti inicijacijski obred, kod Židova Barmitzvah ima isto značenje, vjerujem da i druge religiozne zajednice imaju slične obrede.

Mogla bih nabrajati i dalje, ali i ovo malo dovoljno ilustrira 14 kao broj promjene u ravnoteži............


- 00:06 - Komentari (32) - Isprintaj - #

22.07.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

22.07.2006.g.



Prije desetak dana udarna vijest u našim medijima je bila ona o beskućniku koji je pored pučke kuhinje u kojoj se hranio našao poveću sumu novaca i odmah to predao............nema od čega živjeti, pognute glave svaki dan ulazi u pučku kuhinju na jedini topli obrok u danu, ali ni jednog trena nije dvojio što učiniti s nađenim novcem.........drugi kradu i otimaju, on nađe i preda.............ta vijest me ponukala na današnji post..........

GLAVA ME BOLI OD MLADOSTI (PRIČA IZ PRAKSE)



Žena koja mi je došla bila je već u svojim 70-tim godinama.Činila se dobrodržećom s tim što je držanjem i izrazom lica odavala jaku samokontrolu.U kratkom uvodnom razgovoru je rekla da se uglavnom dobro nosi i sa životom i sa svojim godinama, samo što cijeli život ima užasne glavobolje koje kad naiđu doslovno je bacaju «van stroja», baš se tako izrazila. Glavobolje traju od mladosti i prošla je sve medicinske ustanove i tehnike snimanja i ispitivanja, ali bez rezultata. Uzrok nisu otkrili. Bol uvjek dolazi iznenada ima galopirajuću tendenciju i doslovno je paralizira. Slijedi zatvaranje u mrak i tišinu, jaki analgetici i tiha molitva da se mučnina koja sve to prati ne pretvori u grčevito, kidajuće povraćanje, jer ima užasnu averziju prema povraćanju. Ponekad je glavobolja tako jaka da obitelj mora pozvati hitnu pomoć da joj daju injekciju. O tome da joj ukućani u takvim trenucima moraju hodati na prstima jer je svaki šum kao i svjetlo dodatno izluđuju i ionako prejaku glavobolju još više pojačavaju ne treba ni pričati. Često je mislila da ima tumor na mozgu, samo to nitko ne uspijeva otkriti.Na moje pitanje što znači to «od mladosti», ona kaže: Pa od moje 18-te godine».

Počinjem raditi ali ne odmičem u radu jer mi se stalno nameće dvostrukost problema, miješaju mi se emocionalni i materijalni plan njenog života što je vrlo zbunjujuće i ne pomaže mi da doprem do čistog uzroka. Na moje pitanje kada se udala i je li se udala za osobu za koju se željela udati, samo je rekla da su je u 18-toj udali, a da je ona prihvatila svoju sudbinu i pomirila se s njom, tako se to tada radilo. Emocionalna strana problema je odmah bila jasna, no i dalje mi je u percepciju upadao materijalni plan. Ona me hitro razuvjerava, jer oni su dobrostojeća obitelj, muž joj je sposoban i vrijedan i zbilja se dobro skrbio za nju i njihove četvero djece. A to o ljubavi, u njeno vrijeme si je malo ljudi moglo dopustiti luksuz udaje ili ženidbe iz ljubavi. Zamolim je da se vrati u tu svoju, ključnu, 18-tu godinu života i da je zajedno pretražimo, dan po dan, događaj po događaj.Ruralna sredina sa svojim pravilima življenja. Mlađa sestra joj se udala prije nekoliko mjeseci Pobjegla je s izabranim muškarcem, «utekla» kako je selo reklo. Obitelj se kao ljutila, ali su brzo uredili stvari na zadovoljavajući način i novi zet je postao najbolji zet u kraju. Počeli su ubrzo tražiti mladoženju za nju, ta mlađa se već udala, da se ne bi dogodilo da ona ostane neudata. Stara cura bi bila i teret i sramota za obitelj.Prosci su došli jedne kišne večeri i sve je brzo dogovoreno, nije imala vremena ni pobuniti se. A onda je izronilo jedno lokalno proštenje, skriveni pogledi sa «najamnikom». Bio je zgodan i divlji, ali siroče koje je odraslo radeći za druge. Nije imao šansi već zbog toga što je i bez roda i bez imetka, a i ona je bila isprošena cura. Ojađeno je tumarala sajmištem i najedanput u prašini pod svojim nogama ugledala mali zamotuljak, zavežljaj napravljen od ovećeg rupčića. Osvrnula se oko sebe, nitko nije gledao prema njoj, hitro se sagnula i podigla zamotuljak. Gurnula ga je u njedra lagano drhteći. Odbrzala je prema najbližem grmu na rubu sajmišta i stalno se osvrćući zavirila u zamotuljak. Kad je shvatila da je to poveći snop novčanica, počela se tresti, ponovo je to porinula dublje u njedra i krenula nervoznim korakom prema kući. Prijateljice su je zaustavljale, pitale zašto ide tako rano, ali se izgovorila na sunce, vrućinu i glavobolju. Proštenje je prošlo, vjenčanje se približavalo, a ona je i dalje svaki dan tajno prebrojavala nađeni novac, ne znajući što s njim. Bilo ga je toliko da se za njega mogla kupiti dobra krava. U kući je poštenje bila sveta riječ koja ju je proganjala, ali ona nikom nije rekla, sad joj se činilo kasno i neumjesno to potezati. U pripremama za vjenčanje počela je to pomalo i oprezno trošiti, toliko oprezno da nitko nije primijetio ništa neobično. No glavobolje su krenule odmah poslije prve potrošene novčanice. Mislila je da je to zbog predstojeće udaje za nevoljenog muškarca i da će se sve srediti kad ga «zavoli». Život je protutnjao, rodila je četvoro djece, bila je uvaženi i priznati član zajednice, žena tog- i- tog, a njene glavobolje nikad nisu prestale. Nikada to nije ni živoj duši ispričala, ali kadgod se nešto loše događalo njoj ili njezinoj obitelji ona je mislila da je to zbog tog nađenog i potrošenog novca .

Pitam je što danas misli o tom nađenom novcu, a ona rezignirano odvraća da ga danas ne bi ni dirnula. Trebala je odmah razglasiti što je našla i onaj tko je to izgubio bi se odmah javio. Možda su mu djeca bila mjesecima gladna zbog tog izgubljenog novca. Ta rečenica je osvijetlila i materijalni moment u patologiji njene uporne glavobolje, a emocionalna pozadina je bila jasna od samog početka.Kad je jedanput to osviješteno, izgovoreno kad se osoba suočila sa svojim zakopanim uzrokom, razrješenje je počelo samo od sebe. Naravno, morala je prvo oprostiti sama sebi da raskinula taj obruč koji ju je stezao.



- 23:28 - Komentari (30) - Isprintaj - #

21.07.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

21.07.2006.g.

SIMBOLI U UMJETNOSTI (nastavak)



Sad, kad ponešto znamo o simbolima nadam se da ćemo pomnije slušati glazbu, lakše joj se prepuštati i moći steći uvid na koju razinu nas uznosi. Sa svakom slikom koju promatramo, će nam nadoći asocijacije samo za nas važne. Sa svakom pročitanom knjigom ili odgledanim filmom bit će nam jasnije zašto se identificiramo sa pojedinim likovima. Iščitavajući simboliku oko sebe bolje ćemo spoznati sebe i lakše shvatiti druge. Bit ćemo sućutniji i samilosniji i prema svojim i prema tuđim slabostima, jer umjetnost je izraz samog života. Ona ilustrira totalno ljudsko iskustvo u svoj njegovoj dubini, visini i širini, bilo da se radi o sreći ili nesreći, tuzi ili veselju, očaju ili nadi.

Zato i imamo terapije iznikle iz umjetnosti; terapije bojom (kolorterapije ili kromatoterapije), terapije slikanjem, glazbene terapije, plesne terapije koje idu od najrazličitijih dinamičkih radionica do svetih Sufijskih plesova, zatim biblioterapije i sl. Biblioterapija se razvije spontano i to kod ljudi koji već imaju afiniteta za čitanje. Obično počne nasumičnim čitanjem koje s vremenom postane usmjereno i ciljano da bi na kraju završilo selektivnim čitanjem svetih tekstova i kontempliranjem istih. Dobar terapeut će ovo literarno lutanje skratiti i usmjeriti upravo tamo kuda treba. Duhovni učitelji biblioterapiju koncentriraju u jednu jedinu, snažnu afirmaciju koja vrlo često može nalikovati na molitvu. U Zen-budizmu takvi «koncentrati» su nazvani koani. Svaki koan je poput haiku-poezije, zaokružena, samosvojna cjelina, s jedne strane beskrajno jednostavan skoro banalan, ali na drugoj razini dubok i zagonetan, tako da zen-budisti meditirajući i razmišljajući nad nekim koanima provedu i cijeli život.Zvali mi njih mantre, afirmacije, koani, molitve ili samo lijepi i produhovljeni tekstovi ili čista poezija, takvi „koncentrati“ nas uvjek otvaraju prema onostranom.

Na slici meksičke slikarice Fride Kahlo „Diego i ja“ je eksplicite prikazano da je sve u našoj glavi.......mnogo knjiga je napisano o snazi podsvijesti, ali kako jedna slika vrijedi tisuću riječi i svojom ekspresivnošću nas uvlači u sebe snažno i odmah, onda je jasno zašto umjetničke slike (i drugi umjetnički predmeti), bilo da ih sami izrađujemo ili da im jednostavno prilazimo otvorenog uma i dopustimo im da djeluju na nas i imaju tako snažan učinak na nas....,o tome u slijedećem nastavku..............

(Nastavit će se)


- 23:08 - Komentari (19) - Isprintaj - #

20.07.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

21.07.2006.g.

STRIJELAC



Dvojstvo između instinkata i viših aspiracija (povratak čovjeka Bogu). Jupiter, pozitivni muški princip. Široko, slobodno, istraživački. Štuje zakonitu ljubav. U sexu voli egzotiku. Rekorder u nevjerstvu. Pada na originalnost. Njemu je dozvoljeno sve, partneru ništa, ljubomoran. Po karakteru idealist, humanist, voli društvenost, kretanje, nomadizam, neovisnost. Jaki refleksi, sublimacija. Selidbe, svađe, klevete.


Posebene značajke: Jak i eksplozivan ego, opijen idejom o veličini. Vjerujem!

Strijelac je otvoren, direktan i uvijek ide direktno u glavu. Ponekad je brutalno iskren, jaka energija koju posjeduje je zapravo zaokupirana ničim drugim nego potpunom istinom – vezano za subjekt o kojem su se radi u datom momentu. Povezan sa filozofijom, religijom, i svim stvarima što traju, energija Strijelca je političarima dobro došla isto kao i društvu. Njegova osnovna skolonst za pravednost i volja da pomogne je uvijek i u svakom okruženju dobrodošla.

Strijelac je fizički upadljiv, ako ni zbog čeg drugog, zbog vlastitog samopouzdanja te neobaziranja na konvencionalna ponašanja. Vas gotovo magnetski privlače sve vrste opasnosti - u sportu, na poslu ili pak hobiju. Vi koji ste pod utjecajem Jupitera ni u čemu ne uživate toliko koliko kada za dlaku izmaknete nečemu - bilo to emocionalna ili fizička opasnost. Vatreni ste znak tako da ste ekstrovertni, govorljivi i izravni. A jeste li i diskretni?

Bolesti: Mišići, jetra, žuč, frakture

Slažu se: Ovan, Lav, Vaga, Škorpion
Brak: Jarac, Škorpion
Neutralni: Bik, Rak, Strijelac, Vodenjak
Nepovoljni: Ribe, blizanci, Djevica


I dekada: Čovjek naoružan sjekirom; znači smjelost, slobodu i rat. Mars

II dekada: Žalostan čovjek sjedi na stolčiću; evocira strah, jadikovanje, tugu i bojažljiv duh. Mjesec

III dekada: Čovjek s perom na šeširu, vršcima prstiju drži štap, pokazuje upornost u koju nije uvjeren; teška odricanja, težnja zlu, borba i strahote. Saturn (zlokobno)



- 22:12 - Komentari (38) - Isprintaj - #

19.07.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

20.07.2006.g.

13. VIZIJE



Vizije, se događaju na samoj granici između budnog stanja i snivanja. U njima ego sanjača vidi neke činjenice na višim razinama spoznaje. Može ih vidjeti ili mu ih može prenijeti neko naprednije biće. Vidjelac kroz viziju dobiva neke činjenice koje su važne za njega, neku drugu osobu ili širu zajednicu.

U religioznom smislu vizije se nazivaju ukazanjima (prikazanjima) i pripadaju redu mističnih vizija (Lurd, Fatima, Međugorje ali i mjesta ukazanja u drugim religijskim tradicijama).Moram naglasiti da vizije i halucinacije nemaju ništa zajedničko.Umirući često imaju neku vrstu vizija (ne uvjek, to nije neko pravilo).

Čini se da da su vizije ipak vezane za neka posebna stanja svijesti i ja vjerujem da svaki čovjek barem jedanput u životu iskusi nešto nalik viziji, ako ne i pravu viziju. U dječoj dobi vizije prihvaćamo normalno, kao dio života, ali kasnije kao da nam taj unutarnji vid zakržlja (ili je kriv odgoj pa više ne pričamo o tim čudnim pojavama). Govorim o unutarnjem vidu iako se događaju i vizije koje pojedinci vide i fizičkim očima (vanjske vizije).

O vizijama govorim u sklopu snova, jer se doista najčešće događaju neposredno prije uspavljivanja, pa smo često zbunjeni viđenim, ne znajući da li smo to sanjali ili se stvarno dogodilo.



- 23:03 - Komentari (29) - Isprintaj - #

18.07.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

19.07.2006.

ABRAKADABRA




Abrakadabra dolazi od hebrejske riječi abreg ad habra i doslovno znači: Uputi tvoju mudrost do smrti. Koristi se u talismanskoj magiji cijelog srednjeg vijeka kao zaštita osobe od bolesti, no ovakav magični poredak slova seže čak do Mitraizma. Silazni poredak obrnutog trokuta bukvalno priziva kozmičke sile na čovjeka. ABRAKADABRA se kao čarobna riječ uvukla u mnoge bajke i narodne priče, naročito na Orijentu. Nisi se kao privjesak ok vrata ili kao zapis

ABRAKSAS, ABRASAKS

- ABRAKSAS (vlastito ime);
- Bog prvog ili drugog reda u Gnosticizmu, povezan s astrološkim simbolizmom.Gnostici imaju 365 nebesa i ime ima simboličnu vrijednost 365, koja obuhvaća doslovno sve, zato i godina ima 365 dana
- Gema s urezanim imenom Abraksasa ili prikazom boga (lik s pijetlov
Om glavom, ljudskim tijelom, s dvije zmije umjesto nogu, s bičem u desnoj i štitom u lijevoj ruci), također se koristi kao talisman.
- Magična formula ispisana na bilo kakvoj drugoj vrsti amajlije....moguće je izvedena od hebrejskog beraka (blagoslov) ili iz abraka (munja, grom); gornja složenica ABRAKADABRA je vjerojatno kasnije iskrivljeni, izvorni ABRAKSAS.

ADEPT

Adept je prvobitno bio alkemićar koji je otkrio Kamen mudraca, koji je, dobivši Dar Božji, uspješno proveo Veliko Djelo.On je inicijant kojeg se priprema za uvođenje u Veliku Tajnu, ali u širom smislu Adept je svaki Novak (pripravnik) koji se uvodi u bilo koju ezoterijsku disciplinu na putu spiritualnog razvoja.........

ADITON, ABATON

Dolazi od grčke riječi i znači unutarnje svetište (nepristupan, zabranjen), dakle to je bilo tajno mjesto u grčkim hramovima, tako je npr. u Delfima u Aditon smjela ući samo proročica Pitija. I u kršćanskim crkvama je mjesto za liturgiju bilo odijeljeno od puka sve do 60-tih g. prošlog stoljeća.


- 22:22 - Komentari (32) - Isprintaj - #

17.07.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

18.07.2006.g.

14. UMJERENOST



Ova karta nije baš idealna u vrijeme godišnjih odmora kad je u trendu pojačano trošenje, ali možda ponekog opomene i upozori na pretjerano trošenje i opasnost od velikih minusa. Možda nekome i pomogne, tko zna...........


Karta UMJERENOSTI poziva na ograničavanje, obuzdavanje i stvarnu umjerenost, kako se i zove. Urednost, disciplina, marljivost i oprez, na neki način kaže da budućnost i doslovno ovisi o tome kako smo radili u prošlosti. Kontrola emocija i promišljanje su nužni.
Čovjek koji je duša s fizičkim tijelom, mora se baviti materijalnim i duhovnim stvarima & pronaći ravnotežu.


Arhetipski ova karta je; Anđeo, jedinstvo suprotnosti, umjerenost, strpljenje, iscjeljenje.
Psihološki to je; početak podsvjesne reintegracije, spaziti na čas unutarnju cjelovitost, postati svjestan našeg unutarnjeg vodstva i Anđela.


- 23:03 - Komentari (33) - Isprintaj - #

16.07.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

17.07.2006.g.

TRINAEST

13 je većini zapadnjaka broj nesreće. Zašto? Zato što se u njemu krije moć sublimacije. On pokriva princip aktivnosti, dinamizma, fatalnosti, zla i kretanje ka smrti, a to u život pojedinca donosi promjenjivu sudbinu i prisiljava ga na korjenite promjene. Trinaest se smatra i brojem nepravde, što se na život pojedinca još teže odražava, jer se stječe dojam da mu se mnoge katastrofe događaju ni krivom ni dužnom.

Reducirajmo 13 i dobit ćemo 4 (simbol križa) što opet govori i neobičnim i neizbježnim životnim obratima. Trinaest se smatra nesretnim brojem još od antike........Kažu da je nepobjedivi Aleksandar Makedonski stradao tek kad je svoj kip postavio uz bok kipova dvanaestorice bogova, kao trinaesti...., tada je umoren u kazalištu. Na posljednjoj Kristovoj večeri sjede trinaestorica, Isus i 12 apostola, trinaesti, juda, je izdajnik. Zanimljivo je da je i Zeus na Olimpu bio okružen s 12 bogova, dakle, opet su ih trinaestorica.

Trinaestice su pravi Sizifi......., zato jer je 13 broj parcijalne i relativne cjeline, trinaestice prave puno životnih krugova........., taman jedan problem riješe, već je na pomolu novi i tako u beskraj poput Sizifa, tek što se približe vrhu već se sve skotrlja i treba ići iz početka. Čak i trinaesta karta u tarotu priča o fatalnom kretanju ka smrti staroga i neizbježnom početku novoga.
Kod meksikanaca je 13 sveti broj u astronomiji, kalendaru i teologiji. Kod Azteka je 13 broj samog vremena, čak i aztečki tjedan je trajao 13 dana.

MALA OSOBNA POVJEST BROJA 13

Rodila sam se kao drugo dijete u svojoj obitelji 10.10.19...........Moji jadni roditelji su prvo dijete već sahranili (moj najstariji brat je umro u dobi od godinu dana; po njihovom opisu uzrok je vjerojatno bio meningitis, encefalitis ili nešto slično, liječnici ga nisu uspjeli spasiti). Kažu da sam bila tako slabunjava kad sam se rodila da su se bojali da neću preživjeti ni tjedan dana. Mama iscrpljena teškim porodom iz porođajne postelje cvili da me treba što prije krstiti da ne umrem nekrštena....., treći dan po porodu uspijeva nagovoriti moje krsne kumove da me u hitnji odnesu na krštenje...............Moja kuma i sama u visokoj trudnoći i inače pomalo nesigurna i smetena žena, sva u strahu da me neće živu donijeti doma u panici je u matične knjige datum krštenja upisala kao datum rođenja.
Preživjela sam i vrlo rano postala..paaaaaaaaaaaaaaa, drugačija od većine svojih vršnjaka. Moji roditelji su i dandanas uvjereni da mi je krštenje spasilo život...., u svim mojim dokumentima datum rođenja je trinaesti. Sad slijedi nabrajanje:

13-ta godina; prva mjesečnica toliko bolna da sam završila skoro na kirurgiji.
13 godina; bolne mjesečnice koje prestaju biti tako dramatične tek nakon prvog poroda.
13 godina sam bila podstanar
13godina sam stanovala na istoj adresi u stanu broj 13 (stan smo dobili, a poklonjenom konju se ne gleda u zube).
13-tog sam rodila svoje drugo dijete (rođena je prije vremena)
13 godina staža na jednom radnom mjestu.....
13 godina staža na drugom radnom mjestu..........

Nakon 13 g. u stanu br. 13, selidba na novu adresu, tek kad sam se uselila shvatila sam da broj 31 (sadašnja adresa) inverzijom opet postaje 13...........Životni put mi je poput nekog romana, pun neobičnih zaokreta i preokreta....a nisam čak ni rođena 13-tog........., kao da mi je tom trinaesticom kupljen život i kao da to moram stostruko otplatiti (iza mene su rođene i umrle dvije sestrice i jedan brat i jedno mrtvorođeno djetešce), a ja sam još tu .........možda je moj život stvarno otkupljen..............?!


- 23:25 - Komentari (43) - Isprintaj - #

15.07.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

16.07.2006.g.

PROŠLI ŽIVOTI
MNOGI UČITELJI



Istinita priča o uvaženom psihijatru i njegovoj mladoj pacijentici i terapiji vraćanjem u prošle živote

Opis knjige :
Ova knjiga spaja psihijatra s mistikom u potrazi za konačnom istinom i isčekivanjem osobne reinkarnacije. Čita se poput napetog romana i do samog se kraja ne ispušta iz ruku.
Autor: Brian L.Weiss ( Pisac )
Nikola Laus ( Prevoditelj )
Katarina Laus ( Prevoditelj )


Ovo je za mene najbolja i najjasnija knjiga o iskustvu regresije. Napisao ju je liječnik i to joj daje posebnu važnost i težinu. Do sada sam nailazila uglavnom na knjige koje su pisali duhovnjaci; starovjeki i novovjeki mistici .Ova knjiga ima auru dokumentarnosti jer je napisana kao svjedočanstvo o iskustvu koje je promijenilo i pacijenticu i njezinog liječnika zauvjek. Pacijentica je izliječena, a liječniku se otvorio svijet o kojem ranije nije ni razmišljao, a kamo li ga uvodio u svoju liječničku praksu.

Reklo bi se da je ova knjiga nastala sasvim slučajno, no kako slučaja nema (SLUČAJ JE SAMO DRUGO IME ZA ZAKONITOSTI KOJE NE RAZUMIJEMO - A. EINSTEIN) volim vjerovati da je ova knjiga morala biti napisana. Možda zato da shvatimo da nas ponekad neuspjeh zaobilazno vodi otkriću nečeg novog, revolucionarnog i uspješnijeg od bilo kojeg realno sanjanog uspjeha. Dakle dr.Weiss je bezuspješno liječio svoju mladu pacijenticu koja je patila od napadaja panike i fobija zbog kojih je njezin privatni život postajao polako ali sigurno privatni pakao iz kojeg nije bilo uzmaka. Loši odnosi s obitelji, loši i neadekvatni emocionalni odnosi, neprikladne, čak ponižavajuće veze s muškarcima, zapravo opća katastrofa koja ju je polako, ali sigurno činila nesposobnom za svakodnevno funkcioniranje.

Nakon 18 mjeseci konvencionalne terapije još uvjek se izlječenje ni ne nazire. Obrat se dogodio naglo, bez upozorenja i potresao i zbunio i pacijenticu i njezinog liječnika.Dogodilo se da je pacijentica usred terapije spontano skliznula u regresivno stanje i počela pričati da je sa svojim djetetom (ona je bila mlada, neudata i nije imala djece) i o stvarima i osobama koje nisu imali nikakve veze s njezinim životom.Šok, ali i dramatičan preokret u liječenju. Početnu sumnjičavost egzaktnog liječnika je smijenila radoznalost i istraživački duh, pa je dr. Weiss terapiju uz ogromno krzmanje nastavio kroz svjesno uvođenje pacijentice u regresiju. U nekoliko mjeseci ju je vratio u mnoge prošle živote, iscjeljenje se frapantno ubrzavalo, a on je zaprepašteno kopao po svojim medicinskim priručnicima, djelima iz komparativnih religija itd. tragajući za objašnjenjem. Imao je karijeru, ugled, obitelj i vjeru, ali ništa ga u njegovom životu nije pripremilo za ovakvo iskustvo.


Knjiga je svakako svojim svjedočenjem odmak od ustaljenog u psihoterapijskim postupcima i dr. Weiss je bio vrlo hrabar kad se usudio objaviti je riskirajući ugled i podsmjeh i struke i znanosti. Spojiti medicinu tj. liječenje i mistiku, egzaktno i tajanstveno, bilo je doista vrlo hrabro. To se smije u alternativi, ali u oficijelnoj medicini to je ravno herezi i izdaji struke. Trebali bi je pročitati svi liječnici, psiholozi, psihijatri, a običnom čitatelju će knjiga približiti i demistificirati sam pojam regresije, a i raspršiti sumnje i strahove od toga šta se sve može dogoditi prilikom vraćanja u prošle živote.

Chaterine, tako se zvala pacijentica, je izliječena. Dr. Weiss je četiri godine skupljao hrabrost da to iskustvo pretoči u knjigu kojom potvrđuje autentičnost i daje legitimnost ovakvim iskustvima.Nadam se da će psihoterapeuti imati hrabrosti poslužiti se iskustvom svog kolege i hrabro uključiti regresiju u svoj korpus terapijskog rada i djelovanja, te da će ovakvi svjedočanstava u budućnosti biti više. Dotle, nehipnotička regresija i dalje u krilu alternativne medicine čeka pred vratima službene medicine, da bude primljena makar u audijenciju i eventualno razmatranje.




- 23:26 - Komentari (40) - Isprintaj - #

14.07.2006., petak

SUBOTA: SIMBOLI U UMJETNOSTI

15.07.2006.g.

SIMBOLI U UMJETNOSTI (I dio)

Umjetnost se stvara nadahnućem i energijama koje dolaze iz drugog svijeta. Biti umjetnik nije stvar izbora, nego neke unutarnje prisile. Umjetnost je izraz oslobođenog duha! Umjetnik je biće unutarnje slobode i unutarnjih imperativa. Životopisi mnogih velikih umjetnika obiluju mnogim tužnim i gorkim podacima, mnogi su skončali u bijedi, ali ustrajno stvarajući svoja djela do kraja, do zadnjeg daha. Među umjetnicima ima više tragičnih sudbina nego u bilo kojoj drugoj socijalnoj grupaciji..........Često neshvaćeni u svom vremenu, oni samo napola pripadaju ovome svijetu.........., kao da su u njega svratili samo da ostave nešto važno........za sve nas.




Svi vidovi umjetnosti (glazba, poezija i proza, slikarstvo i kiparstvo, film) imaju svoje simbole, ali mogu odražavati i zajedničku simboliku. Umjetnost zaparavo i jest umjeće da se ono nesvodivo i neprevodivo u čovjeku simbolički prikaže i pokaže. Poznavanje simbola nam pomaže da neko umjetničko djelo doživimo na onoj dubljoj razini s koje je i došlo k nama. Većina ljudi umjetničko djelo doživljava na razini sviđanja ili nesviđanja što je žaljenja vrijedan pristup. Ako to samo dopustimo, osjetit ćemo pred svakim umjetničkim djelom istinsko strahopoštovanje i doživjet ćemo da se vrata naše percepcije raskrile i omoguće nam iskustvo istinskog čuda.

MINERVA

Umjetnici su imali poseban status u svim civilizacijama, svim kulturnim zajednicama i krugovima, a vladari su se uvjek okruživali između ostalih statusnih simbola i vrijednim umjetninama. No ipak, samo rijetki umjetnici su slavljeni za života........, ali njihova djela žive i danas. Oni su na neki način čuvari simbola jer je to jedini jezik koji zaista dobro govore. I danas se prečesto dogodi da budu neshvaćeni u svojoj okolini i vremenu jer su se ljudi udaljili od univerzalnog i fokusirali samo na prizemne stvari.

Umjetnost koristi simbole iz svih dosad obrađenih i navedenih grupacija. Totemske slikarije i šamanski plesovi i danas zaokupljaju i plijene našu pažnju. Nije li glazba sama po sebi magijski ulaz u bezvremeno? Duhovno sakralni simboli su posijani diljem svijeta i stalno nas opominju da nismo samo od ovoga svijeta. Religiozno-duhovna umjetnost stalno nalazi nove izraze. Psihološke teme u umjetnosti su potka svakog umjetničkog djela. Kad toga ne bi bilo, nijedno umjetničko djelo nas ne bi moglo dotaknuti. Boje i oblici su energija kojom nas svako umjetničko djelo uvlači u svoju dubinu i višeznačnost. Matematičke proporcije (brojevi) su izraz savršenstva svakog umjetničkog iskaza.

O tome da umjetnost i snovi imaju zajedničko izvorište, stalno pričam o tome. Umjetnost je ona vrsta transcendencije koja preostane kad sva ostala vjerovanja nerazumno dokrajčimo. Kad otupimo, kad zatvorimo vrata za sve ostale razine percepcije, nastupa umjetnost; da nas dotrakne, da nas trgne, da nas probudi, da nas zadivi, da nas isprovocira, da nas pokrene..........

Božica Minerva, zaštitnica umotvorina i rukotvorina (umjetnosti i zanata) i dalje bdije nad svojim štićenicima i tjera ih na stvaranje, čak i u nemogućim uvjetima (svi represivni i totalitarni režimi zagorčavaju život umjetnika i onemogućavaju njegov rad).....................

(nastavit će se)



- 22:48 - Komentari (36) - Isprintaj - #

13.07.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

14.07.2006.g.

ŠKORPION



Fermentacija, raspadanje, Mars, negativan ženski princip, intenzivnost, strastvenost, nezasitan ljubavnik, voli erotiku, hipersksualac, no, može biti i vjeran do smrti, reagira na izrazitu žensku privlačnost, stalne krize ljubomore, dinamika, čvrstoća, borba, smrt, kaos, patnja, drama, ponor ništavila, apsurd, paradoks, tmina, sado-analni kompleks, prokletsvo, iskupljenje.


Posebne značajke: Škorpion je ljubavni pjev na bojnom polju ili ratnički poklič na ljubavnom polju, stalno između zova Boga i Đavoljeg iskušenja, bjesnilo nekog unutrašnjeg demona, vječna glad i neutoljiva žudnja. Škorpion je ptica koja tek u oluji širi krila. Njemu najviše odgovara klima nevremena, a zavičaj mu je tragedija. Zlo, mrak, destrukcija. Želim!

Škorpion je najpoznatiji znak. Intezivan, strastven i izuzetno privatan. On prelazi preko vanjštine te ide direktno do srži bilo kojeg pitanja. Izuzetno lojalan prijatelj ali ponekad i fanatik, dobro se snalazi u politici i bilo kojem području u kojem postoji nagrada za one "koji se usuđuju"! Često povezan sa seksualnom energijom možda zbog svoje sklonosti da sve površinsko doslovno oguli da bi došao do onog što je skriveno. Također, posesivnost i ljubomora mogu predstavljati problem.

Škorpionu se pripisuje kako noću prvo ubada, potom smišlja način uništenja te ponovo ubada. Rijetko se zadovoljavate sa izjednačavanjem borbe. Neprijatelja se ili uništava ili nadmašuje. Takva osveta poprima osjećaj gorčine koju godinama znate nositi u sebi a posljedica je ili melankolija ili bolest. Pobjedu ostvarite poput Orla - ne okrećite se za sobom u bijesu i osvetoljubivosti. U sebi nosite tajnu života i smrti kao i sposobnost da pobijedite oba - ali samo uz svjesnost svoga znanja.



Bolesti: Želudac, zglobovi, genitalije, grlo

Slažu se: Strijelac, Ribe, Rak, Vaga
Brak: Vaga, Strijelac
Neutralni: Ovan, Škorpion, Djevica, Jarac
Nepovoljni: Vodenjak, Bik, Lav


I dekada: Dvoje ljudi se tuku i vuku za kosu; simbol borbe, tuge, prevare, podlosti, propasti i pakosti. Mars

II dekada: Čovjek sjedi na stolčiću, a dva se psa uza nj' tuku; označava uvrede, odmetanja, poticanje svađe i nastavljanje otrovnih razmirica. Sunce

III dekada: Dvije žene se čupaju za kosu, jedna ima u ruci štap i udara njime drugu po glavi; rat, pijanstvo, silovitost, blud, srdžba i oholost.Venera

PRIČA O KORNJAČI I ŠKORPIONU

..............Škorpion na obali rijeke nagovara kornjaču da ga na svojim leđima (oklopu) prenese na drugu obalu. Kornjača ga glatko i odrješito odbije.........on moljaka dalje..........kornjača ponavlja svoje Ne. On joj zorno ilustrira da je to ništa ne košta, a ionako ide na drugu stranu......., ona tvrdoglavo ponavlja svoje Ne..............“ Ali zašto me nećeš prevesti kad te toliko molim?“........., sad već preklinje škorpion........“Neću, ubost ćeš me“......, neuvijeno će kornjača................. „možeš mi vjerovati“............., uporno će škorpion...............nakon silnog navaljivanja kornjača ipak pristane...........negdje na sredini rijeke kornjača umirući, bolno iskrivi glavu, izbulji oči i prevrćući se na leđa jedva izusti: „Zaštooooooooooo?“ – nad rijekom još odzvanja škorpionov odgovor: „Takva je moja priroda“...........


- 22:03 - Komentari (50) - Isprintaj - #

12.07.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

13.07.2006.g.

12. STVARNI SNOVI



Stvarni snovi, ili snovi o stvarnosti kakva ona doista jest obično u sebi kriju detalje koji se ipak razlikuju od sanjačeve stvarnosti, samo ih pažljivim ispitivanjem treba otkriti, a ako su doista preslikana stvarnost, moguća poruka je da na tu svoju stvarnost i trebamo gledati kao da je san, tj. da nije sve onako kako nam se čini da jest. Dakle, poruka je da u stvarnosti postoje zamke i previdi koji nam izmiču.


Važno je zapamtiti da snovi uvjek (osim proročkih i telepatskih snova) imaju autobigrafski karakter i da tumačeći ih uvjek negdje nailazimo na sanjača......u ovoj vrsti snova to je još izraženije. Ako su tzv. stvarni snovi učestali obično to smatram podsvjesnom intervencijom u tu stvarnost, naravno sve ovisi o elementima konkretnog sna.Ponekad se takav san ponavlja u nekom vremenskom kontinuitetu, pa sanjač kaže da uvjek sanja isto. Međutim ako zapisuje snove, otkrit će da se samo tema ponavlja, a da su mu ranije, varijacije na temu promakle.

Htjela bih naglasiti da stvarni snovi i snovi koji se ostvaruju nisu ista vrsta snova...........,ovi drugi pripadaju prekognicijskoj vrsti snova.........

Pošto smo u godini posvećenoj Nikoli Tesli, evo i crtica o njemu – preuzeto s interneta.

„Genijalni izumitelj Nikola Tesla je u velikoj mjeri uspio usvojiti yogijski stil življenja. Izumi koji su funkcionirali u njegovoj mašti (u imaginarnom materijalnim svijetu) funkcionirali su i u grubom materijalnom/fizičkom svijetu. On nije trebao konstruirati eksperimentalne modele da bi testirao svoju zamisao u ovozemaljskoj praksi. Ako je poželio, odmah je mogao prijeći na realizaciju svoje vizije: Bez prethodne provjere/verifikacije, sa sigurnošću je znao da njegova vizija može biti ostvarena u okviru fizičkih ograničenja ili fizikalnih zakona. Ego (zasebno "ja") je taj koji doživljava ili ne doživljava vizije. Vizija je doživljavanje slike iz sna u budnom stanju tj. snoviđenje (doživljeno) iz stanja/motrišta u kojem ste još barem donekle svjesni grubog fizičkog tijela. Ako svu pozornost usmjerite ka viziji, zaboravljate na stanje tjelesne budnosti pa prestajete biti ograničeno fizičko biće.“




Molim sve koji svrate na moj blog da ostave primjedbe o ulasku na moj blog, nešta zbilja ne štima.........dobijam mailove da se ne može ući, ne da se učitati.........., zaboga pa ne pišem političke tekstove..........ide mi na živce ovaj virtualni rat među poslužiteljima...........razmišljam o otvaranju vlastite domene.........vidim da mnogi meni dragi ljudi odlaze iznervirani sa ovog poslužitelja................umjesto da organiziraju međusobna natjecanja, pa nek' bolji pobijedi (a svi bi postali bolji - konkurencija je zdrava) oni međusobno ratuju........a sve se prelama preko nas običnih blogera koji želimo samo u miru raditi ono što radimo...........jebiga, uvjek najebe obična raja...............irida

Ispričavam se svim svojim blog prijateljima, ako im se danas ne javim...........izbrisana mi je cijela desna strana..............još čekam da mi netko od admina objasni što se događa..........irida
- 22:34 - Komentari (48) - Isprintaj - #

11.07.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

12.07.2006.g.

EZOTERIJA



Dragi svi, završili smo za sad s bojama i od danas krećemo u neka nova istraživanja i propitivanja........., od žutog sjaja zlata krećemo ka suncu istine utkanom u kolektivno ljudsko iskustvo, a prenošeno posredstvom vrlo malobrojnih istinskih posvećenika.

Ezoterija dolazi od grčke riječi Ezoterikus, što doslovno znači tajna, dakle, Ezoterija bi u prijevodu bila Tajna nauka. Ezoterici su rijetki pojedinci posvećeni i upućeni u tajnu. Egzoterija je vanjsko djelovanje takvog posvećenika. Sve službene religije imaju svoj ezoterijski centar oko kojeg je sagrađen vanjski, egzoterijski krug djelovanja, pa tako imamo ezoterijsko ili mistično kršćanstvo, sufizam u islamu, kabalu u judaizmu........, kao i mnoštvo mističnih pravaca u ostalim sustavima vjerovanja. Nažalost, prečesto se događa da egzoterijski krug ili iskrivi izvorna učenja ili ih svojom gorljivošću za omasovljavanjem, jednostavno uguši.


Premda se svi do sada spomenuti i opisani simboli mogu upotrijebiti u ezoterijske svrhe, ipak postoje simboli koji nas, u ezoterijskom smislu i simbolično i praktično uvode u tajnu......., usput ću i o njima govoriti. Koliko su oni drugačiji i koliko su važni, vidite po tome što sam ih izdvojila iz ostalih simbola u posebnu rubriku. Ti simboli se koriste u posvećenjima i inicijacijskim obredima.

Pokušat ću vam približiti i objasniti što više pojmova iz ove široke palete.............., slijedeći put krećemo doslovno od slova A. Dakle, neće to biti redoslijed po važnosti nego po abecednom redu, jer mi se čini da će to biti lakše pratiti.




Poštovani,

Vaš blog smo uvrstili u našu bazu blogova koje ćemo pregledavati kroz akciju Daj pare. Uz novčana sredstva najbolji blogeri/postovi će dobiti i dodatne nagrade, a post dana bit će najavljen na naslovnici MojBlog.hr.

Ukoliko Vam nije problem, molili bih Vas da postavite ovaj banner na Vaš blog ili da obavijestite posjetitelje svog bloga o akciji „Daj pare“.

Kod za banner

10.07.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

11.07.2006.g.

13. BEZIMENA KARTA (SMRT)



Em 13-ta, em bezimena (to smo mi zapadnjaci izmislili da smrt ne treba ni imenovati), em ipak u starijim izdanjima imenovana, karta smrti uplaši svakoga kome se otvori. Paradoks je u tome što ta karta nema najčešće nikakve veze sa stvarnom smrću, ali predstavlja smrt staroga i ulazak u nešto posve novo.

Ovo jest karta neizbježnih promjena, sviđalo se to nama ili ne sviđalo.To je možda neka šah-mat pozicija u našem životu koja će nas natjerati na zaokret i promjenu. Na neki način to je inicijacijska karta , jer kroz neizbježne nevolje dolazimo do čudesnih uvida i rješenja i u sebi otkrivamo talente za koje možda nismo ni znali da ih imamo. Izreka:“ Nužda zakon mijenja“ kao da je s ovom kartom došla do nas, jer ovo je prije svega karta promjene.

Obnovljene životne energije čekaju dušu koja je spremna osloboditi se zemaljskih vezanosti i ograničenja.

Arhetipski ova karta predstavlja; Smrt, promjenu, transformaciua, preporod.

Psihološki označuje prihvaćanje smrtnosti, suočavanje s trenutkom istine, svođenje jastv
a do ogoljene suštine, žaljenje i slavljenje prolaznosti života.


- 23:03 - Komentari (45) - Isprintaj - #

09.07.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

10.07.2006.g.

Dragi svi, jučer sam se potiho našla na naslovnici i blago zinula...........zahvaljujem uredništvu........hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! irida


DVANAEST



12 je broj prostorno vremenskih dioba, simbol univerzuma, zodijaka, dovršenosti, sklada. Pokriva aktivnosti i inerciju, sve mogućnosti izbora, simbolizira crkvu i simbol je postojanja.

Na osobnoj razini može donijeti materijalne teškoće, velika iskušenja, a zbog mogućnosti izbora (slobodna volja) čovjek 12-ice čini mnoge greške na životnom putu.

Imamo:

12 mjeseci u godini,
12 znakova u Zodijaku
12 vitezova okruglog stola
12 apostola u kršćanstvu
12 plemena Izraelovih u bibliji
12 zvijezda je oko glave Bogorodice
12 vrata u Novom Jeruzalemu (otkrivenje) za 12 plemena Izraelovih

U građanskom životu jedan tucet iznosi 12 komada nečega, pa tako kupujemo: set od 12 čaša, 12 tanjura, 12 vilica, 12 noževa, 12 žlica..............Večere ili objedi na kojima se skupi 12 uzvanika obično ispadnu znakovite........12 koraka u terapiji kod liječenja alkoholizma...........napisana je knjiga za samopomoć s naslovom 12 koraka do sreće........, zatim knjiga 12 stupnjeva iscjeljenja............ Dvanaest hodočasnika Gabriela Garcíe Márqueza...........U zapadnom društvu 12-ta godina se vezuje za pubertet i psihička i biološka previranja mladog ljudskog bića.

U numerologiji se broj 12 reducira na 3, ali se u izračunu karmičkih karata u trećem karmičkom nizu, brojevima manjim od 10 dodaje broj 12.....

U tarotu je 12-ta karta Obješenog..........simbol plaćanja za neke nesmotrenosti i lakomislenosti........prijelaza i transformacije....................,te svladavanja slabosti i poteškoća...........

U spiritualnom radu 12 je broj grupnih energija..........

- 23:22 - Komentari (43) - Isprintaj - #

08.07.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

09.07.2006.g

LICE SMRTI




U srijedu nam je naše uredništvo skrenulo pažnju na blog koji je objavio: Smrt na stejdžu

„Smrt na stejdžu
Blusera je šokirala vijest koju je jutros pročitao u Jutarnjem da je basist grupe Blues Machine, Erick Acherman (49), preminuo u subotu oko 2 sata iza ponoći od infarkta i to za vrijeme koncerta svoje skupine u klubu Booze & Blues na Ravnicama. Publika je ostala u šoku kada mu je nakon vrhunski određene solo dionice na basu odjednom pozlilo. Hrvatsko-američki band Blues Machine poznat je po svojoj rhythm & blues svirci. "Erick je čitao i ovaj blog, započeo je svoj blog, a među mojim linkovima, naći ćete i link za Blues Machine.“


Komentirala sam tu vijest.......................
to je tužna vijest...................., ali ako smijem reći; čovjek je doživio lijepu smrt (zapadnjaku je to možda neprihvatljiv izraz, ali zapadnjak o smrti upoće ne želi govoriti......, ignorira je sve dok ga ne sustigne božanski kosac).....................umro je radeći ono što je volio raditi............irida 05.07.2006. (20:46) - #
.............a onda odlučila nešto dopisati na temu smrti na svom vlastitom blogu..........

LICE SMRTI I

Kao prvo, smrt ima onoliko lica koliko i sam život.........., jer je smrt samo druga strana medalje samog života. Postoji izreka: „Kako živiš, tako i umireš“.....Moderni čovjek je izgubio osjećaj za sveto..........prognao svaku transcendenciju iz svog života, pa smrt doživljava kao sablasnu gutačicu života..........Tema smrti se maksimalno izbjegava, ignorira i ne samo zbog čovjekove žudnje za mladošću, ljepotom i besmrtnošću. Sam zazor od pomisli na truljenje, raspadanje i nestajanje čovjeku odvraća misli o umiranju.......,pri tome moderni, samodopadni čovjek, opremljen mnogim beskorisnim znanjima zaboravlja osnovnu fizikalnu činjenicu da je ENERGIJA NEUNIŠTIVA, može samo prelaziti iz jednog oblika u drugi tvoreći kružni proces cirkuliranja. Energija je život u svom najuzvišenijem obliku. Smrt nije gubitak energije, nego promjena stanja u tom cirkularnom kruženju. Puno prije nego su fizičari dokučili da je energija neuništiva svi mistici svijeta su govorili o besmrtnoj duši, neuništivost energije je znanstveni ekvivalent besmrtnoj duši religioznih ljudi. Naše neznanje ne ukida ni prirodne (fizikalne) ni Božanske zakone (o duši).


Moderna groblja ukrašavamo vrlo skupocjenim spomenicima i raskošnim cvijećem da uljepšamo lice smrti koje nas trajno plaši..........ispričat ću dvije priče iz života...........

LICE SMRTI II

Mladi roditelji s veseljem očekuju dijete koje je na putu................na polovici trudnoće liječnici utvrđuju svojevrsnu patologiju trudnoće koju ne uspijevaju sanirati i koja dovodi do preranog poroda nedovoljno sazrelog ploda............djetešce je živjelo 24 h i onda tiho i bezglasno zgasnulo kako je tiho i bezglasno i došlo na ovaj svijet............Mladi otac prvo lupa glavom o zid.......viče na Boga zašto je uzeo baš njegovog sina (muško dijete se rodilo)......., a onda na patologiji mrtvo-hladno potpisuje da ne žele (on i supruga) preuzeti malo tjelešce........................mladu majku je uvjerio da je tako najbolje, jer ako ga sahrane na groblju to će ih zauvjek podsjećati..................O patnji te mlade žene koja ne zna ni gdje i kako je završilo to malo tjelešce koje je nosila pod srcem ne mogu ni pričati.............Posljedica tog poricanja da je dijete uopće i postojalo ima i danas, iako je kasnije rodila zdravo dijete koje lijepo napreduje............., no, nešto je u njezinim očoma umrlo zauvjek....................., a zabranjeno joj je i spomenuti tugu koja se trajno u srce nastanila............, na djelu je totalno poricanje smrti.......On se ponaša, a ona se mora tako ponašati kao da: to se nije ni dogodilo.........

LICE SMRTI III
Ovo je osobna priča. Još nisam išla u školu, imala sam oko 5 godina kad sam se prvi put susrela sa smrću. Umrla je moja jednogodišnja sestra Lucija. Umrla je u bolnici i to si mama nije oprostila, stalno je ponavljala da bi Lucija još bila živa, samo da se nije dala nagovoriti da je ostavi u bolnici . Tata i mama su je donijeli na svojim rukama iz bolnice i nježno, posve nježno je položili u njezinu čisto presvučenu kolijevku. Mama je uzela novo bijelo platno, drhtavom, ali sigurnom rukom iskrojila dugu haljinicu, sjela kraj zipke i svojim rukama je sašila.Sjedila sam joj do nogu i gledala kako joj bezglasne suze kapaju po tom snježnobijelom platnu.Suza je sigurno bilo više nego uboda iglom u tom tužnom švenju...........i sigurno je svaki ubod u platno bio ubod u srce................Zatim je okupala to malo, ukočeno tjelešce i obukla tu suznu haljinicu na njega........Tata je svojim rukama istesao malenu škrinjicu u koju su je nježno položili i prekrili je komadom bijelog šifona..............., zatim me mama povela na livadu da naberemo poljsko cvijeće za vjenčić......usput me je upućivala da su mala djeca kad umru još posve čista i da odmah postaju anđeli i da se njima ne stavlja cvijeće iz vrta, nego samo poljsko cvijeće. Plele smo vijenac zajedno, meni je dopustila da ispletem vjenčić za glavu i da ga sama namjestim na sićušnoj glavici, zatim sam pomogla njoj dovršiti veliki vijenac koji je ovila oko cijelog malog tijela.Sjećam se, bilo je puno žutog i bijelog cvijeća, jer je bilo takvo doba godine. Na svakoj latici, na svakom cvjetiću, na svakoj upletenoj grančici su bile majčine suze, nikada te suze neću zaboraviti, ali se isto tako sjećam, sjećam kako je naša mala Lucija umotana u tu bjelinu, okružena vjencem ljubavi izgledala doista kao usnuli anđelak. To je zadnja slika nje u mom sjećanju, prije nego li je tata zatvorio tu tužnu škrinjicu i na svojim je rukama odnio na groblje.
Svako proljeće sam s mamom uređivala grobove djeda, bake, male Lucije i moje pokojne braće i još jedne sestre koji su kasnije dolazili i umirali. Bilo je to vrijeme kad su dojenačke smrti bile neobjašnjivo česta pojava.Sve smo ih jednako ispratili. Sve smo ih oplakali opremajući ih za odlazak s ovoga svijeta. Na dječjim grobovima je mama inzistirala da raste samo trava....., jer oni su anđeli. Kad se ona našla tik do smrti, njima je bila okružena, s njima je razgovarala..............nas žive oko sebe uopće nije zamjećivala, no o tome sam vam pričala prošle nedjelje........
I danas mislim da je u tim vijencima bila upletena i ljubav i bol i da je upravo takav proces žalovanja pomogao majci bola da se otkine od paralizirajuće tuge i smogne snage brinuti se za nas žive.
LICE SMRTI IV
Danas je umiranje posve dehumanizirano. Velika većina ljudi umire daleko od svojih bliskih, u hladnoj, sterilnoj atmosfer bolnica okružena tuđim ljudima.Umrlog preuzima pogrebna služba i dovozi ga u pravilu ravno na groblje. Odjeća, lijes, vijenci, sve je napravljeno tuđim rukama.Sve je oko takve smrti baš kao u „STRANCU“ A.Camusa........više nas ništa ne veže s tim, tamo nečim, u tom lijesu koji brzo ispraćamo do posljednjeg počivališta, odstojimo ceremoniju pokopa ili spaljivanja.................grob zatrpamo cvijećem da lice smrti ne bi slučajno provirilo na nas.........................

- 23:03 - Komentari (50) - Isprintaj - #

07.07.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

08.07.2006.g.

DUHOVNI SIMBOLI

Duhovni simboli nam služe za uspostavljanje i ojačavanje duhovnih veza sa onostranim. Oni nam služe i za dobijanje pomoći iz božanske sfere, te su izraz naših stremljenje i pokazatelj rasta naše svjesnosti. Oni su pečat univerzalnog u tvarnom svijetu i potvrđuju čovjekovo mjesto u univerzumu, njegovu ulogu, odgovornost i vezu sa svime.Duhovni simboli su sinteza svega sa svime i zadaća im je obnova i uspostava cjelovitosti, savršenstva i zdravlja. Dakle oni su mostovi koji premošćuju rijeku zemaljskog bivanja.

Duhovnih simbola ima koliko i ljudskih vjerovanja, ali kako je njihova uloga da otključaju naše srce i um, svi su djelotvorni. Zato nas ne treba zbunjivati to mnoštvo, dapače što više simbola poznajemo, to smo opremljeniji za duhovnu potragu i otvoreniji pomoći i blagotvornim utjecajima iz duhovnih prostora.

Za razgovor s prostorno udaljenim (recimo u Australiji) znancem, prijateljem ili rođakom, trebamo pismo, telefon ili mobitel. Ili ako smo duhovno jako razvijeni i napredni možemo komunicirati i telepatski. Za komunikaciju s božanskim trebamo simbole ili ako smo duhovno jako razvijeni i napredni možemo ostvariti direktno iskustvo koje je vrlo rijetko i za svakog čovjeka vrlo potresno i skoro neopisivo.Za nabrajanje duhovnih simbola trebam puno više prostora, nego li ga imam, pa ću spomenuti samo neke, prikazat ću samo neke , jer sve ih ne mogu obuhvatiti taman da knjigu napišem....................

Križ je zapadnjaku najprepoznatljiviji i najsvetiji simbol. Isus Krist ga je svojom krvlju posvetio, no kao simbol susrećemo ga i u starom Egiptu, Kini, staroj Grčkoj itd..



ANKH-egipatski križ , Keltski križ , Križ , Tau

Tao i jin jang kao put uvjetovan zakonom promjene da bi se ostvarila kozmička ravnoteža i ostvario princip reda u kaosu.Ne zaboravimo da je i Krist rekao: «Ja sam Put, Istina i Život»!




Voda je simbol očišćenja koji su mnoge religije usvojile i posvetile. Razna obredna pranja u Hinduizmu, Budizmu, u židovskoj tradiciji i mnogim drugim čisto lokalnim običajima, a krštenje vodom u kršćanstvu je posvećeni inicijacijski postupak.



Vatra je kao simbol pročišćavanja i spaljivanja starog da bi se moglo stvoriti novo, prisutna u svim religijama.......svi hramovi svijeta imaju obred paljenja svijeća, sveti dim i sveti plamen. Od šamanskih vatri, preko veličanstvenih krijesova do olimpijskog plamena vatra je održala svijet.



Kotač je u budizmu skoro ekvivalent za kineski Tao, jer je njegovo okretanje simbol samog života.On je i simbol solarnog principa, jer je sunce sa svojim zrakama izvor života na zemlji. U kršćanstvu je Hostija okrugla i središte je liturgijskog obreda.



Kotač(i) , Arhetipski kotač , Krug Zodijaka (horoskop)

Krug , sunce , Sveti krug



Anđeli, sveci i drugi duhovni vodiči i pomagači; budući da nemaju materijalna tijela, vezu s njima ostvarujemo na simboličkoj razini, što uvjek znači da se moramo otvoriti da bi dobili njihovu pomoć.



Svi obredi, u svim religijama imaju zadaću približiti čovjeka božanskome. Svi predmeti i postupci u tim obredima imaju obilježje duhovnih simbola.







Prosvjed će se održati 11. srpnja 2006. od 18.00 do 19.30 sati na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, kod meteorološkog sata.







- 22:16 - Komentari (25) - Isprintaj - #

06.07.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

07.07.2006.g.

VAGA



Vaga, pozitivan muški princip, Venera, pravednost, društvenost, prava sredina koja usklađuje oprečne tendencije, harmoničnost. Zna voljeti i biti voljena. U sexu voli promjene i nova iskustva, po pitanju vjernosti nestabilna. Pada na stil. Najmanje pokazuje ljubomoru. Karakterom vladaju uravnoteženost, diplomacija, lijenost.

Posebne značajke: Ravnoteža između poleta i zadržavanja, neposrednosti i promišljanja, odricanja i straha. Akcija i kočnica, oklijevanje; istančan svijet suptilne i eterične prirode. Ravnodušnost i oduhovljenje. Ravnoteža na kozmičkom i duhovnom planu (br.7); između dobra i zla, između požude (Škorpion) i sublimacije (Djevica). Unutrašnji sklad-nesvjesno-materija. Promjena na polovici životnog puta, obiteljska nesređenost. Balansiram!


Vaga je znak koji stalno balansira i reagira, tražeći pravilnu reakciju u zadanoj situaciji. Odgovor na svako pitanje, diplomatski preispitujući moguće probleme pokušava ih izbjeći na svaki način. Ono što se kod Vaga vidi ponekad kao dvoličnost je u stvari njena karakteristika da odgovara na oba impulsa koja dobiva. Ovo je izuzetno društveni znak, radi samo ono što je nužno napraviti. Često traži potvrdu drugih ljudi o svojim sposobnostima i talentima.


Vaga teži blagosti, inteligenciji, ljupkosti i razumijevanju poput vilinskoga dara. Jasno, težite karmičkoj uravnoteženosti što predstavlja savršenstvo u odnosu na sve ostale znakove Zodijaka. Međutim, što ako je suprotno? Tada će Vam vječno kolebanje i ispitivanje ispravnosti Vaših odluka biti u funkciji vlastite neodlučnosti. U Vašim osjećajima postoji duboko bogatstvo bez obzira na to koja je emocija u usponu a koja u padu; samo je budite svjesni.


Bolesti: Bubrezi, nadbubrežna žlijezda, vene (krvožilni sustav)


Slažu se: Vaga, Strijelac, Vodenjak, Blizanci
Brak: Blizanci, Vodenjak
Neutralni: Bik, Lav, Djevica, Ribe
Nepovoljni: Škorpion, Jarac, Ovan, Rak


I dekada: Učenik s otvorenom knjigom ispred sebe; prikazuje pravednost, pravo, istinu, pomoć koja se pruža slabijima u borbi protiv jačih i zlih, kao i pomoć siromašnima, nesretnima. Mjesec (nestvarno)


II dekada: Starac u halji koji sjedi na stolcu, vrlo ozbiljan; pretkazuje pohlepu, sodomiju, pjesmu, veselje, te sudjelovanje u porocima. Saturn (zlokobno)


III dekada: Mladić s kupom u ruci; evocira mirnoću, obilje, dobar, miran i siguran život. Jupiter.


- 23:10 - Komentari (49) - Isprintaj - #

05.07.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

06.07.2006.g.

11LUCIDNI SNOVI



LUCIDNI SNOVI mogu nastati spontano, ali uglavnom se izazivaju treningom kojim se želi postići da dio budne svijesti na neki način nepristrano gospodari snom. Dakle, u takvim snovima sanjač ima kontrolu nad snom i sadržajem sna.. Lucidni san može biti bilo koji san ako tijekom sanjanja prepoznate san kao san pa ste svjesni da sanjate.Dakle, lucidni san je svaki san u kojem, tijekom sanjanja, znate da sanjate.

Tijekom sna, energija tijela, poznata kao eterično tijelo, se puni, pulsira, kako bi sakupilo energiju. Energija tijela se može, normalno, popunjavati tijekom proširenog stanja svijesti u snu (meditacija, san, trans i sl.). Jednom proširene, čakre (nefizički organi - p.p.) ukapavaju energiju, u obliku eterične materije, u eterično tijelo. Tijekom ovog procesa punjenja, astralno tijelo se odvaja i odlazi u astralnu dimenziju gdje može stvarati i iskušavati snove.

Ako je ovo odvajanje učinjeno svjesno, ili ako ga postanete svjesni, možete preuzeti određenu kontrolu nad njim, a samim tim i nad snom koji sanjate.Svi eksperimenti sa lucidnim sanjanjem se i izvode s ciljem kontrole snova, što je vrlo korisno za sanjače koji imaju košmare, noćne more, pate od mjesečarenja ili nekih drugih poremećaja spavanja i sanjanja. Takvi poremećaji se obično nazivaju somnambulizam. Često se u literaturi nailazi da se o lucidnom sanjanju i astralnoj projekciji govori kao da su to identična stanja...........to baš nije točno.

ASTRALNA PROJEKCIJA ILI LUCIDNI SAN? Mnogi astralni praktikanti se uspavaju prije nego što naprave svjestan izlaz iz svog tijela, i vraćaju se u budnost u astralu. Vi postajete svjesni pošto se izvrši odvajanje od fizičkog tijela i obično se već nalazite u astralu. Ako propustite svjestan izlaz iz fizičkog tijela, vi tehnički rečeno imate lucidni san, a ne astralnu projekciju - AP imate onda kada ste svjesni odvajanja od samog početka.


- 22:58 - Komentari (58) - Isprintaj - #

SRIJEDA: BOJE U NAŠEM ŽIVOTU (kromoterapija)

05.07.2006.

ZLATNA BOJA



Zlatna je najdragocjenija boja među bojama, jer je zlato najdragocjenija kovina među kovinama. Boja božanske ljubavi.To je boja prosvjetljenja i Božje milosti. Vrhovna svjesnost kao veza sa kolektivnom sviješću je zlatna. Bezuvjetna ljubav, osjećaj punine i povezanosti s cjelinom, stanje posvećenog sklada i harmonije. Dinamika naših energija pokrenutih iz viših sfera (Duh sveti, stanje milosti) koja nam omogućava pristup vlastitoj moći (snaga podsvijesti). Preobrazba i buđenje. No, ako su tonovi tamniji, zagasitiji, simboliziraju pohlepu, pokvarenost i poroke svake vrste. U Zodijaku zlatna boja pripada Lavu ( žuta, narančasta, crvena, zlatna).

Krunska čakra, duhovnost, božansko, naša duhovna spojnica, duhovno buđenje, duhovne krize, tamna noć duše. zlatna, srebrna, bijela. Regulira rad pinealne žlijezde, desnog oka i najviše moguće svijest čovjeka.


Predmeti za obrednu praksu u svim religijama su napravljeni od zlata...........zlatni kipovi Bude u blještećim hramovima plijene svačiju pažnju. U Islamu su Sure (sveti tekstovi) ispisani zlatopisom. U kršćanstvu su skoro svi sakralni predmeti od zlata; plitice, kaleži, Svetohraništa itd.........

Zlatni nakit kao da podiže vrijednost osobe koja ga nosi........, zlatno zaručničko i vjenčano prstenje bi svojom dragocjenošću trebalo zapečatiti svetost i dragocjenost međusobnih osjećaja, obećanja i zavjeta......., no, čini se da je to samo relikt iz prošlosti......jer se danas obećanja lako i brzopleto daju......., a još brže gaze..........

O zlatu u svim narodima ima vrlo jezgrovitih izreka....., no meni je najdraža ona: „šutnja je zlato“!!!!!!!!!!!


- 00:40 - Komentari (38) - Isprintaj - #

04.07.2006., utorak

UTORAK: TAROT

04.07.2006.

12.OBJEŠENI



Ovo je karta Prijelaza (završetak jednog ciklus i prijelaz u novi; iz poznatog u nepoznato), ali i privida (sve je drugačije nego što se čini na prvi pogled). Većinu ljudi ova karta uplaši., no, ovaj obješenjak je itekako živ i više izgleda kao da se zabavlja nego da je u ozbiljnoj opasnosti, čak i njegova odjeća izgleda harlekinski. Ne treba je olako tumačiti, ona svakako upućuje na oprez, možda stvarno balansiramo na samom rubu opasnosti, možda će nas neoprez i lakomislenost skupo koštati. U 18 st. Ova karta se čak i zvala Opreznost. Na kraju uvjek ispadne da je to karta žrtve, ali obično moramo žrtvovati samo svoje samoljublje i lakoumnost.

Geometrijska figura križa koja se nalazi na vodenom trokutu. Stvari koje se reflektiraju ne moraju biti ono što se čine da jesu.

Arhetipski prdstavlja Žrtvu, inicijaciju, raspinjanje (na križu), odgodu/suspenziju, obrat.

- 00:01 - Komentari (36) - Isprintaj - #

02.07.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

03. 07. 2006.g.

JEDANAEST



Već sam u jednom od prošlih postova objasnila da se brojevi 11 i 22 u numerologiji ne reduciraju, danas vam predstavljam br.11.

11 pokriva tajne plodnosti, vezan je za crnu magiju, neumjerenost, nasilje, nerazumnost, sukobe svake vrste. 11 je grb grijeha, nereda, bolesti, konflikta. Na osobnoj razini postaje simbol pobjede u borbi suprostavljenih snaga. Veliki izazovi, neobične prepreke i zato i velike pobjede.............., sjetimo se da je jedanaesta karta tarota upravo nazvana SNAGA.

JEDANAEST je broj otkrića i inspiracije. Osobr Jedanaestice imaju sve karakteristike vizionarske Devetke, ali na višem stupnju. Jedanaestica je nadarena svim "ženskim" vrlinama Dvojke, ali bez ijedne mane - Jedanaestice sviraju "drugu violinu" samo onima koje iskreno smatraju superiornijim od sebe! Međutim, ni one nisu bez mana, a to su neuspjesi idealiste, osobe koje duboko vjeruju u istinu i vrijednost principa. Drugim riječima, one mogu biti toliko zaljubljene u svoje ideale da zaboravljaju na praktične potrebe i želje drugih. Sve skupa, Jedanaest je poželjan i sretan broj i osobe u tom broju ostavit će pozitivan trag u životu, što ce im donijeti poštovanje i divljenje (iako ne uvijek i u ljubavi!) onih koje susreću.

Jedanaest je broj ostvarenja ambicioznih i originalnih planova........, jedanaestice ne podnose i ne priznaju nikakva ograničenja, nezadrživo idu naprijed u ostvarivanju svojih ideala......život jedanaestice je pun nervoze i nestrpljivosti................ali žudnja za uspjehom sve to svladava.....
11 je broj velikih i uspješnih ljudi, broj trijumfa čovjekove volje i upornosti (ali i mnogi negativci imaju tu famoznu jedanaesticu)..............naravno da je važno na kojem mjestu u numerološkoj šemi pojedinca se taj broj pojavljuje..............i koji su drugi brojevi prisutni, a koji nedostaju.

- 23:04 - Komentari (40) - Isprintaj - #

01.07.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

02.07.2006.g.

Dragi moji, vjerojatno ste primjetili da sam malo odsutna.............., danas......... ili je to možda bilo već jučer..................; bila sam jako...........,jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako tužna........odletio je i moj zadnji ptić iz gnijezda.........Ma ne da bi ja njih zadržala..............otkad ih imam učila sam ih letjeti.............., učila sam ih kako snažno mahati krilima i kako se vinuti visoko..........., visokooooooooooo..............., što više.............! Nisam mislila da će tako boljeti.........................ali boooooooooooooooooli!!!!!!!!!!!!!! U toj silnoj boli intenzivno sam mislila na svoju majku..........., priprostu ženu najvećeg srca za koje znam.........koliko je ona gubitaka i rastanaka preboljela..............., rodila je jedanaestero djece.................., petoro je sahranila............mi preostali smo stasali i odlazili za svojim snovima..............., ona nas je stoički ispraćala...............Danas mi je njezina rečenica: „Majka mora biti sposobna sve pretrpjeti i iznijeti“, bila jasnija nego ikada.................njoj je posvećena moja današnja priča..................


SNAGA MOLITVE



Ovo je osobna priča. Dogodila se 1995 godine. Upravo sam završavala jedno savjetovanje kad je zazvonio telefon. Digla sam slušalicu i čula očajnički glas svoga srednjeg brata. Dođi u bolnicu Sveti Duh, mama je imala moždani udar.Glas mu je bio potpuno izbezumljen, ali sam mislila da je to od šoka. Prije dvije godine tragično je izgubio suprugu, dok je bio na fronti, ostao sam s malim djetetom od samo godinu dana i našim starim roditeljima koji su u Zagreb došli kao izbjeglice. Tata je oslijepio u tom ratnom užasu, brat je bio istraumatiziran gubitkom supruge i iskustvom s fronte i mama je bila jedini čvrsti oslonac u toj tužnoj i ojađenoj zajednici. Dakle, panika u njegovom glasu je bila objašnjiva, ali me svejedno nije pripremila za ono što me dočekalo u bolnici.



Beživotno i beskrvno tijelo naše majke na odjelu intezivne njege me potpuno paraliziralo. Ukočeno sam promatrala zamrznute crte njenog lica ne znajući što da učinim. Smetena, milovala sam joj lice i tiho, sasvim tiho joj počela govoriti. Ubrzo nas je sestra odvela odjelnoj liječnici na razgovor. Ponudivši nam da sjednemo obzirno, ali neuvijeno je rekla da su oštećenja jako velika, da prognoze ne bi davala, ali da budemo spremni na najgore. Ja sam se pobunila, objašnjavajući joj da je mama i prije12 godina doživjela moždani udar od kojeg se tijekom vremena potpuno oporavila iako prvih 10 dana nikoga oko sebe nije prepoznavala. Doktorica je samo rekla da čine sve što je u njihovoj moći.





Dopuštali su nam da dolazimo i prijepodne i poslijepodne, polako se vraćala, ali je cijela desna strana bila oduzeta i centar za govor je bio oštećen pa je bilo nemoguće uspostaviti verbalni kontakt s njom. Hranila sam je žlicu po žlicu i pričala joj kao malom djetetu koje tek treba naučiti govoriti. U takvom stanju je došlo i vrijeme otpusta i premještaj u Krapinske Toplice na rehabilitaciju. Mlada logopedica u toj bolnici je napravila čudo i polako se govorni aparat vraćao u funkciju, ali smo s užasom ustanovili da nam se vratila promijenjene osobnosti. Prkosna, djetinjasta, tvrdoglava, kakva nikad nije bila. Djetinjasto je sakrivala lijekove po džepovima pidžame urotnički saopćavajući da je pokušavaju otrovati. Sabotirala je svaku fizikalnu terapiju proglašavajući terapeute mučiteljima. Stalno je pričala da je posjećuju Ilija, Anto, Marija i Lucija, njena pokojna djeca koja su umrla u dojenačkoj dobi, a na nas žive koji smo je redovito obilazili uopće nije obraćala pažnju. Činilo se da ide korak naprijed, dva koraka natrag u svojoj mukotrpnoj rehabilitaciji. Otpuštena je doma i dalje oduzete desne strane tijela, s potpunom inkontinencijom i nesuvislim govorom, ali ipak osposobljenim govornim aparatom.



Nabavili smo pelene, propisane lijekove i krenuli u bitku s prkosnim, fizički blokiranim duhom. Malo, pomalo, masažom, vježbom i upornim treningom, osposobili smo tu desnu nogu i moja majka je polako uspijevala doći od kreveta do kupaonice. Tako smo higijenske potrebe mogli lakše i bezbolnije obaviti. Mjeseci truda su se isplatili, ali desna ruka je i dalje bila neupotrebljiva. No nismo se mogli dugo veseliti tom napretku, jer je ubrzo došlo do naglog obrata. Samo se najedanput ponovo počela gubiti. Samo je ležala i vodila isprekidane razgovore sa nevidljivim sugovornicima. Na pitanje s kim razgovara uvjek je navodila nekog od pokojnih članova obitelji, čudeći se kako mi ne vidimo njene sugovornike. Tražila je posebno blagoslovljenu krunicu koju je jedanput davno dobila iz jedno Marijinog svetišta. Tražila je da joj posvećena svijeća stalno bude kraj uzglavlja i tonula u neki drugi svijet sve dublje i dublje. To neko međustanje je trajalo nekih dva-tri dana , a onda je došlo naglo pogoršanje; prvo visoka temperatura, pa bunilo i onda pravi hropac. Nazvali smo hitnu pomoć, objasnili situaciju, a ženski glas na telefonu je odgovorio da je gužva na terenu i još je prilično bezobzirno dodala; «A što očekujete nakon moždanog udara». Ja sam iznervirano rekla da ću ih tužiti ako se nešto dogodi a oni se ne pojave. Došli su za nekih desetak minuta. Mama je ležala pod mokrim ručnicima kojima sam je zatrpala da skinem temperaturu. Mladi liječnik ju je kratko pogledao i rekao da mora hitno u bolnicu.
Završili smo u zaraznoj bolnici. Kad je dežurni liječnik uzimajući podatke shvatio da je ona nepokretni pacijent, mrtvo-hladno je izjavio da je ne mogu zadržati jer nisu opremljeni za nepokretne pacijente. To me šokiralo, više nisam imala snage za nikakvo uvjeravanje, moljakanje i prepiranje. Samo sam, stojeći tamo kraj stola za preglede digla glavu prema gore, zatvorila oči i poslala molitvu: «Bože moj, ja sam učinila sve što sam znala i mogla. Ja dalje ni ne znam ni ne mogu, sad si Ti na redu.» Prenuo me je glas s druge strane stola; «Kolega, što buncate, zar ne vidite da je pacijentica za hospitalizaciju?» Nad mojom majkom je nagnut stajao šef odjela koji se stvorio niotkud. Je li ga moja molitva dozvala. Ja sam sigurna da jest, jer u to vrijeme nije trebao biti tu.
Sve u svemu, primili su je i odmah krenuli sa temeljitom hospitalizacijom. Organi su već počeli otkazivati, ali čudo se trebalo dovršiti i dovršilo se. Izvukla se iz skoro nemoguće krize, tako su je dobro oporavili, da je kad je otpuštena ponovo polako, počela hodati. Od te kobne '95 je prošlo 11 godina. U međuvremenu je prošla još i slomljenu bedrenu kost, uspješnu operaciju, novo učenje hodanja, ovaj put s hodalicom, ali je proslavila i 83-ti rođendan. Eto kolika je snaga molitve iako mi je nekoliko puta rečeno da pripremim crninu, mojoj majci su darovane ove dragocjene godine i radost da dočeka i na svom krilu proljuljuška svoje praunuke.


Vrijeme je:

Presporo za one koji čekaju,
Prebrzo za one koji se boje,
Predugo za one koji tuguju,
Prekratko za one koji se raduju:

Ali za one koji se v o l e
Vrijeme je v j e č n o s t.

HENRY VAN DYKE
(1852-1933)




- 22:57 - Komentari (39) - Isprintaj - #

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga