sedmodnevni spiritualni program

07.07.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

08.07.2006.g.

DUHOVNI SIMBOLI

Duhovni simboli nam služe za uspostavljanje i ojačavanje duhovnih veza sa onostranim. Oni nam služe i za dobijanje pomoći iz božanske sfere, te su izraz naših stremljenje i pokazatelj rasta naše svjesnosti. Oni su pečat univerzalnog u tvarnom svijetu i potvrđuju čovjekovo mjesto u univerzumu, njegovu ulogu, odgovornost i vezu sa svime.Duhovni simboli su sinteza svega sa svime i zadaća im je obnova i uspostava cjelovitosti, savršenstva i zdravlja. Dakle oni su mostovi koji premošćuju rijeku zemaljskog bivanja.

Duhovnih simbola ima koliko i ljudskih vjerovanja, ali kako je njihova uloga da otključaju naše srce i um, svi su djelotvorni. Zato nas ne treba zbunjivati to mnoštvo, dapače što više simbola poznajemo, to smo opremljeniji za duhovnu potragu i otvoreniji pomoći i blagotvornim utjecajima iz duhovnih prostora.

Za razgovor s prostorno udaljenim (recimo u Australiji) znancem, prijateljem ili rođakom, trebamo pismo, telefon ili mobitel. Ili ako smo duhovno jako razvijeni i napredni možemo komunicirati i telepatski. Za komunikaciju s božanskim trebamo simbole ili ako smo duhovno jako razvijeni i napredni možemo ostvariti direktno iskustvo koje je vrlo rijetko i za svakog čovjeka vrlo potresno i skoro neopisivo.Za nabrajanje duhovnih simbola trebam puno više prostora, nego li ga imam, pa ću spomenuti samo neke, prikazat ću samo neke , jer sve ih ne mogu obuhvatiti taman da knjigu napišem....................

Križ je zapadnjaku najprepoznatljiviji i najsvetiji simbol. Isus Krist ga je svojom krvlju posvetio, no kao simbol susrećemo ga i u starom Egiptu, Kini, staroj Grčkoj itd..



ANKH-egipatski križ , Keltski križ , Križ , Tau

Tao i jin jang kao put uvjetovan zakonom promjene da bi se ostvarila kozmička ravnoteža i ostvario princip reda u kaosu.Ne zaboravimo da je i Krist rekao: «Ja sam Put, Istina i Život»!




Voda je simbol očišćenja koji su mnoge religije usvojile i posvetile. Razna obredna pranja u Hinduizmu, Budizmu, u židovskoj tradiciji i mnogim drugim čisto lokalnim običajima, a krštenje vodom u kršćanstvu je posvećeni inicijacijski postupak.



Vatra je kao simbol pročišćavanja i spaljivanja starog da bi se moglo stvoriti novo, prisutna u svim religijama.......svi hramovi svijeta imaju obred paljenja svijeća, sveti dim i sveti plamen. Od šamanskih vatri, preko veličanstvenih krijesova do olimpijskog plamena vatra je održala svijet.



Kotač je u budizmu skoro ekvivalent za kineski Tao, jer je njegovo okretanje simbol samog života.On je i simbol solarnog principa, jer je sunce sa svojim zrakama izvor života na zemlji. U kršćanstvu je Hostija okrugla i središte je liturgijskog obreda.



Kotač(i) , Arhetipski kotač , Krug Zodijaka (horoskop)

Krug , sunce , Sveti krug



Anđeli, sveci i drugi duhovni vodiči i pomagači; budući da nemaju materijalna tijela, vezu s njima ostvarujemo na simboličkoj razini, što uvjek znači da se moramo otvoriti da bi dobili njihovu pomoć.



Svi obredi, u svim religijama imaju zadaću približiti čovjeka božanskome. Svi predmeti i postupci u tim obredima imaju obilježje duhovnih simbola.







Prosvjed će se održati 11. srpnja 2006. od 18.00 do 19.30 sati na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, kod meteorološkog sata.







- 22:16 - Komentari (25) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga