sedmodnevni spiritualni program

30.06.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

01.07.2006.g.

MAGIJSKI SIMBOLI (nastavak)



Dakle, magijske radnje se svode na djelovanje na prirodne, životne i duhovne sile, te na sam ljudski duh s namjerom postizanja određenog cilja. Na dubljoj razini magija je posjedovanje rijetkih znanja i sposobnosti, te poznavanje neobičnih razina bića i zakonitosti po kojima se odvijaju događaji u ljudskom životu i njihova primjena u praksi.

Talismani su najrašireniji i najstariji (još od totemizma) magijski simboli i mogu imati vrlo različitie oblike, ali namjena im je uvjek zaštiti osobu za koju su napravljeni. Riječ talisman je francuskog porijekla i znači svetinja; pretpostavka je da talisman bude predmet koji donosi sreću, zdravlje, obiteljski sklad i harmoniju, ljubav, novac..., a čuva od zla, neimaštine i bolesti, osobnih i kolektivnih nesreća.

Talismani se izrađuju od najrazličitijih materijala na koje se, uz poseban ceremonijal, ispisuju čarobne poruke, molitve zaziva i zaštite, znaci iz kabalističkog alfabeta, simboli planeta, geomantički znakovi... Najveći broj moćnih talismana ispisan je šifriranim porukama i simbolima iz najstarijih vremena, čija su značenja već odavno zaboravljena. Ili su to slike i kipići svetaca, blagoslovljeni križići, medaljoni ili relikvije svetaca koje u kršćanstu drugim imenom zovu „Moći“..........

Talismanska magija spada u psihičku magiju, pa se takve predmete gotovo može nazvati psihološkim strojevima, naravno u jednom uvjetnom značenju. Predmet koji se izrađuje (ili se jednostavno uzima neki gotov predmet–zečja šapa) kao talisman biva napunjen psihičkom energijom (naredbom, programom), te tako postaje simbolički psihički stroj koji će sigurno odraditi svoj posao, tj. ispuniti namjenu za koju je napravljen. To se događa jer naše nesvjesno razumije jezik simbola.

Voodu magija cijela funkcionira na tom principu, ali i sve ostale magije. Mnoga čudesna iscjeljenja su rezultat božanske magije i apsolutne vjere i predanosti.

Nemam namjeru nabrajati pojedine magijske prakse, ova tema je zamišljena tako objasnim i demistificiram sam pojam magije. Nadam se da sam bar malo uspjela.

Magijski simboli čovjeka drže u središtu njgovih vjerovanja, a uvjek imaju pomalo obredni karakter, bilo da obrede izvodimo sami ili samo učestvujemo u njima.



- 23:59 - Komentari (28) - Isprintaj - #

29.06.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

30.06.2006.
DJEVICA



Diferencijacija, fenomenalizam, negativni ženski princip, Merkur ,kritičnost, analitičnost, ljubav bez strasti. Sex na slikama. U pravilu vjeran. Djevice padaju na upornost. Nije ljubomoran. Karakter im je racionalan i kritički izoštren.


Posebne značajke: Suzdržavanje, kontrola, samosvladavanje, disciplina, štedljivost, škrtost, zgrtanje, čuvanje, oklijevanje, ozbiljnost, savjesnost, točnost, oprez, sumnjičavost, promišljenost, sređenost, privrženost principima, pravilima, propisima. Suzdržljive su, drže se društvenih pravila ponašanja i poštovanja. Marljive su, vole mučne i teške poslove, mučne, nezahvalne i mukotrpne, kako bi zadovoljile osjećaj sigurnosti.


Djevica je po prirodi analitična i precizna, uvijek odvajajući ono što vrijedi od onoga što ne vrijedi, od onoga što se može koristno upotrijebiti od onoga što više nikome ne koristi. Mentalni znak, gdje je centar razmišljanje i preispitivanje. Iako drukćija vrsta majke, Djevica je tip koji stalno brine i zanovijeta zbog svega i svačega. Djevice su okrenute pružanju usluga, te često brinu i rade više za druge nego li za sebe same.


Djevicama se učestalo pripisuje pedantnost, organiziranost i oštroumnost za detalje. Međutim, samo zaista istančanom oku nemoguće je promaknuti sjaj Merkurove profinjene duhovitosti i istančana Merkurova šarma kojemu je nemoguće odoljeti. Iako izuzetno vladate sobom, iz takta Vas lako izbaci tuđa nebriga, glupost a naročito nelogičnosti u konverzacijama. Kada ovladate detaljima života, oblikovati ćete sudbinu s više sigurnosti nego bilo koji drugi Sunčev znak.


Bolesti: Žuč, jetra


Slažu se: Djevica, Škorpion, Jarac, Bik
Brak: Djevica, Jarac
Neutralni: Ovan, Rak, Lav, Vaga, Vodenjak
Nepovoljni: Strijelac, Ribe, Blizanci


I dekada: Čovjek odlaže novac u kovčeg; iskazuje sjetve, oranje, nasade, naseljavanje, gomilanje bogatstva, i namirnica. Sunce (život)

II dekada: Dva čovjeka od kojih jedan ima u ruci kesu; simbol zarade, kupovine, lakomog gomilanja, škrtosti i nasilnog uzdizanja. Venera (strasti, požuda)


III dekada: Iznemogao starac oslonjen o štap, evocira starost, slabost, nemar, gubitak udova zbog nemoći, sječa stabala, raseljavanje, evakuacija. Merkur (kretanje)

- 23:46 - Komentari (46) - Isprintaj - #

28.06.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

29-06-2006

10. SAN U SNU



San u snu, to je ono kad sanjamo i znamo da sanjamo, tj. probudimo se u vlastitom snu. U ovakvim snovima je istovremeno prisutna kompenzacija, sublimacija i integracija i vrlo su složeni za tumačenje, ali sa takvim snovima počinje lucidno sanjanje.



Obično se prvi put to dogodi slučajno tj. spontano........Treningom možemo postići da se svaki put probudimo u svom snu, tj da osvijestimo da ono što nam se događa i da to, samo sanjamo. Takav trening je koristan svima koji imaju noćne more, košmare i općenito sanjaju strašne snove. Tako započinje Kontrola snova.




I snovi u kojima vidimo sebe „ispred sebe“ ili sebe s leđa spadaju u ovu vrstu snova.........evo jednog takvog sna:

„Penjem se uz neko brdo.Nosim dva buketića cvijeća. Jedan je bijeli, a boje drugog se ne sjećam. U podnožju je prilično mračno, ali gore je vrlo zeleno i svijetlo.U jednom trenutku ugledam sebe s leđa, daleko ispred. Ta druga ja i dalje se uspinje, ja sam još uvjek dolje u tami podnožja i čujem glas: «Ne boj se!»“


Opis takvog sanjanja jedne od sanjačica koja je potražila moj savjet:

„Ponekad mi se događa da usnem san koji zapravo nije san, već neka druga stvarnost u kojoj se probudim. Budem svjesna da spavam, znam gdje mi je tijelo,ali moje oči su negdje drugdje.



Još jedno obilježje prati takve snove – ako se uplašim u takvom snu nečega, strašno teško se probudim, zapravo se to tada pretvara u pravu borbu. Borbu za život. Ili se bar tako tada osjećam. Ne radi se o lucidnim snovima, rijetko, ali i njih doživim, ali nakon lucidnih snova sam sretna, a nakon ovih, uglavnom prestravljena. I još nešto, takvi su snovi uvijek obojani narančasto, nekad svjetlije, nekad kao da sam u većem mraku, trudim se i naprežem da bolje vidim.“

I san u snu, kao i lucidni snovi mogu biti naseljeni i lijepim i i opterećujućim sadržajima u jednakoj mjeri, kao uostalom i sve ostale vrste snova.





- 23:27 - Komentari (43) - Isprintaj - #

27.06.2006., utorak

SRIJEDA: BOJE U NAŠEM ŽIVOTU

28.06.2006.

SREBRNA BOJA

Srebro
(argentum) dolazi od sanskrtske riječi i znači bijelo i sjajno, zbog svog sjaja i čistoće pridružuje se kraljevskim bojama. U sakralnom smislu to je boja božanske mudrosti.



Srebrna boja: Voda, nesvjesno, ženski princip, mjesec, bijela i sjajna, srebrna boja je simbol svake čistoće. Lunarna boja, boja ciklusa i mijena, pročišćenja svih vrsta; fizičkih (menstruacija i drugi tjelesni sekreti), psihičkih (jasnovidnost i razumijevanje) i duhovnih (moć opraštanja i otpuštanja). Boja božanske mudrosti. Negativni aspekti su kao i kod zlata, otimačina, škrtost, pohlepa.........itd. U Zodijaku srebrna boja pripada Raku



Sedma čakra:Krunska čakra, duhovnost, božansko, naša duhovna spojnica, duhovno buđenje,
duhovne krize, tamna noć duše. zlatna, srebrna, bijela. Regulira rad pinealne žlijezde, desnog oka i najviše moguće svijest čovjeka.

Boje u auri su sve dugine boje (crvena, narančasta, žuta, zelena, svjetloplava, tamnoplava i ljubičasta), a srebrna se javlja u vidu svjetlucanja ili srebrnog treperenja. Takve pojave su vezane uz plodnost (trudnoću) ili uz kreativnost i stvaralaštvo na širem planu. Ostale boje aure su: ružičasta, zlatna, bijela, siva, smeđa i crna.

Vremena srebrnjaka kao mjere bogatstva su prošla......., danas naravno kad god spomenemo srebro prvo se sjetimo nakita.............Nekad je vladalo mišljenje da srebrni nakit donosi sreću i čuva od uroka. Zbog čistoće i podatnosti u oblikovanju te kovine, srebro je rado korišteno u zubotehnici, a uz zlatne i srebrni su zubi bili vrlo na cijeni. Iako je njegova tehnološka primjena mnogostruka (čime se ovdje ne bavimo), neku srbrnu sitnicu si danas svatko može priuštiti......

- 23:28 - Komentari (24) - Isprintaj - #

26.06.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

27.06.2006.

11. SNAGA (STRAST)




Karta snage, moći i pobjede, koja proizlazi iz unutarnje snage, samopouzdanja i vlastite poduzetnosti. Ta snaga je božanska datost čovjeku (šešir u obliku znaka vječnosti), moralna snaga i simbolički je sinteza svjesne (lijepa žena, djevica) i nesvjesne snage (lav), Ova karta nas poziva da razvijamo intuiciju, samosvjesnost i odlučnost u djelovanju. Ponekad je to ukroćena snaga koju ne treba izazivati. Duhovna sila prevladava materijalnu. Kozmički elektricitet koji predstavlja inteligenciju tajne djelovanja.

Arhetipski ona predstavlja unutarnju snagu, hrabrost, izdržljivost, trijumf dobra nad zlom.

Psiholooški ona je posredovanje između svjesnog ega i primalnih instinkta kroz animu, prihvaćanje i transformacija naše animalne prirode, zdrave seksualnosti, pozitivnog kanaliziranja ljutnje, požude, silovitosti i drugih instinktivnih ponašanja.

Moram dodati da su u nekim kartama Pravda i snaga na zamijenjenim mjestima, no to ne utječe na njihova bitna značenja, obje karte pozivaju na uspostavljanje ravnoteže; Pravda kroz diplomaciju, zakonite radnje, ispravno i moralno djelovanje, a Snaga upozorava da svoje strasti držimo pod kontrolom.


- 23:49 - Komentari (42) - Isprintaj - #

25.06.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

26.06.20060

DESET



Iako se u numerologij uglavnom koriste prvih devet brojeva koje smo obradili, s iznimkama broj 11 i broja 22 (svi ostali brojevi se uvjek reduciraju na jednoznamenkasti broj), mi idemo dalje prvo zbog toga jer u Tarotu Velika Arkana ima 22 karte, što nije nimalo slučajno, drugo u izračunu karmičkih karata koristimo jedno/dvo/i troznamnkaste brojeve i treće u snovima se brojevi mogu javiti i sa mnogo više znamenak ili nula.............. Dakle, s brojevima idemo dalje..........

DESET je broj objave-dekaloga (deset zapovijedi, deset sefirota), sadrži u sebi smrt i život, označava dovršenost i povratak jedinstvu. Na osobnoj razini 10 označava razvoj uz uspone i padove, ali i sreću. Također je povoljan za putovanja. Deseta karta tarota je Fortuna. Ako destku reduciramo dobijamo jedinicu. Maga i tak stižemo do toga da je „ svatko kovač svoje sreće“, jer Mag ima i snage i sposobnosti okrenuti kolo sreće.

Slijedeći tekst je preuzet sa http://likovna-kultura.uazg.hr/Pitagorejci.htm

Deset je savršen, sveti broj. U ovoj dimenziji, još od stare Grčke (no to seže još dalje kroz vrijeme) Dekadi su se klanjali kao sveobuhvatnom mjerilu. To je trokutasti figurativni broj što vidimo ovako: ako u bazu stavimo četiri točke, pa iznad njih tri, pa dvije, pa na vrh jednu, dobili smo piramidu, jednakostraničan trokut sa stranicama 4-4-4, zbog čega se nazivao i Tetraktis. Vidimo: 4+3+2+1=10; u stvaranju Dekade sudjeluju svi relevantni brojevi do Pet, koji je već sam napola Dekada. Kažu da se "Bog, koji uređuje vještinom, rukovođen svojim Umom, poslužio Dekadom kao zakonom za sve... i zato su cjeline i dijelovi svih stvari neba i Zemlje odnosi sklada, na njoj zasnovani, i po njoj uređeni."

Pentalfa

Tetraktis, trokutni brojevi i kvadratni brojevi

Tetraktis je sudjelovao i u muzičkoj harmoniji, u pitagotejskoj dijatonskoj ljestvici i na tetrakordnim lirama koje su imale žice čije su dužine bile proporcoinirane brojevima 1, 2, 3 i 4, i koje su dopuštale i oktave (odnos 4 prema 2, i 2 prema 1) i intervale kvinte (3 prema 2) i kvarte (4 prema 3). Muzika je bila veoma važna; služila je da se usklade ritmovi duše (Kozmosa) i tijela. Inače, legenda kaže da je teoriju glazbe zasnovao sam Pitagora kada je prolazeći pokraj kovačnice začuo buku, lupanje u oktavama. Ušavši u kovačnicu vidio je kako kovači koriste čekiće proporcionirane prema načelu 1:2, tj. da je jedan čekić dvostruko veći i teži od drugog. Došavši kući Pitagora je na svom instrumentu počeo proučavati i mjeriti te proporcije ( i dobio oktavu), a zatim takav sistem omjera i razmjera proširio na sav pojavni svijet. Vratimo se Tetraktisu; on je članovima Bratstava bio toliko važan da su ga prizivali, klanjali mu se i upućivali mu molitve kao vrhunskom uredniku Kozmosa.

Evo teksta molitve upućene Dekadi: " Blagoslovi nas božanski broju, ti koji si stvorio bogove i ljude! O sveti, sveti Tetraktise, ti koji sadržiš korijen i izvor vječnog toka stvaranja! Jer božanski broj počinje čistim i dubokim jedinstvom i doseže sveto četiri; potom stvara majku svega, koja sve povezuje, prvorođenu, onu koja nikad ne skreće, koja se nikad ne zamara, Sveto Deset, koje drži ključ svih stvari." Deset je najveći broj; svi ostali brojevi dobivaju se interakcijom (zbrajanjem, množenjem, kvadriranjem itd.) prvih deset brojeva.

Brojevi se inače dijele na Čiste ili Božanske kojima se bavi mistika broja - aritmologija, zatim na znanstvene brojeve i na konkretne brojeve koji su predmet računanja u užem smislu, za poslovne ljude. znanstvenii brojevi (prema Nikomahu, I st. n. e.) se dijele na: 1. ograničeno mnoštvo (danas: prebrojivo konačan skup); 2. kompozicija monada, tj. jedinica; 3. bujica, kao proticanje monada. Spomenuli smo već ekzekuciju trojice članova Bratstva koji su izdali ljubomorno čuvane tajne: te tajne su bile konstrukcija pravilnog pentagrama, i, povezano s tim, tajna iracionalnih brojeva. "Sam Bog bavi se geometrijom" bila je poznata Platonova dosjetka, a natpis na Akademiji glasio je: "Neka nitko ne ulazi tko ne zna geometriju". U biti konstrukcije pentagrama leži Zlatni rez (Fi) koji se izračunava formulom: 1+korijen iz 5/2=1,618... bez kraja, dakle iracionalni broj. Spomenimo i tzv. Pitagorin trokut sa stranicama 3-4-5, koji se nalaze u zrakama zvijezde (koja se dobiva iz pentagrama): hipotenuza 5 naprama baza 3 = 1, 6... Zanimljivo je da današnja istraživanja pokazuju zapanjujuću količinu prisutnosti Zlatnog razmjera u prirodi; gotovo da bismo se složili da je to doista osnova uređenja svemira. Riječi Kozmos i filozofija se prema predanju pripisuju Pitagori. Paradigma "Sve je uređeno na osnovu broja" određuje Kozmos kao skladno uređen svijet.

Nove spoznaje o fraktalnoj strukturi to potvrđuju (moja opaska).

Dodajmo i ovo. Osim teorije proporcija, proučavanja pet pravilnih tijela (kasnije nazvanih Platonovim), geometrijskih konstrukcija, teorije figurativnih brojeva, izučavanja (i tajenja postojanja) iracionalnih brojeva i njihove upotrebe i proučavanja teorije mužičkih intervala, pitagorejci su štovali i zakon uzajamnog pomaganja i kult prijateljstva (oblik privrženosti i nježnog prijateljstva, u kojem je čak i žrtvovanje života za prijatelja prirodan događaj). Pitagorejski obred je zahtjevao potpunu čistoću tijela i odjeće (toge od bijelog lanenog platna), svakodnevno ispitivanje savjesti, upotrebu mirisa i zajedničku pričest na kojoj se uzimalo samo bijelo meso žrtvenih životinja: bijelih pijetlova, prasadi i kozlića. Kozlić je još povezan i sa mitom o Mliječnoj stazi iza koje u zvijezdanim vrtovima borave bogovi (utjecaj hinduizma). Zaustavimo se ovdje. Pokušajmo na kraju dozvoliti da nas prožme ideja pitagorejstva: bogovi su samo pokušaj shvaćanja i strukturalnog uravnoteženja našeg zbunjujućeg i nepredvidivog svijeta i traženje harmonije i suštine njegovog porijekla u jednim transcedentalnom uređenom ishodištu. Zato je pogrešno bogove atribuirati u ljudskom obliku; time se vrlo lako izgubi iz vida da govorimo o nečem neizrecivom, što ne pripada našoj dimenziji. Ali: "Bestjelesne veličine kao kvaliteti, oblici, jednakost, odnosi, uređenja, položaj, vrijeme - u suštini su nepromjenjive i uzajamno zamjenjive, a mogu slučajno učestvovati u promjenama tijela kojima su namjenjene. Od toga je sazdana istinska realnost." Dakle, Jedno nam je nepojmljivo, ali su bitne relacije i odnosi unutar njega izmjerljivi i objektivno prepoznatljivi. U takvom gledanju, staviti bestjelesne brojeve kao nosioce metafizičkih bestjelesnih kvaliteta čini se kao ingeniozan potez rasterećivanja ljudskog uma od ikonografije antropomorfnih divova sa Olimpa; kako njima tada, tako i nama danas. Privlači ideja da se kroz razmjere zlatnog reza možda mogu matematički otključati i pomalo otškrinuti mistična vrata iza kojih iskri rajska svjetlost Božje konstrukcije Univerzuma. Metafizička matematika je izmjerila svoju okolicu i brojeve međusobno usaglasila. Matematičari-filozofi nisu zadovoljni mišljenjem da je umjetnost i ljepota samo intuicija; traži se ono što nije slučajno, subjekti traže objektivno. Pitagorejske molitve tetraktisu nisu upućene broju kakav mi danas poznajemo; to je mistični princip harmonije i ljubavi, načelo stvaranja. Broj je apsolut je Bog, barem za nas u ovoj dimenziji u kojoj govorimo o nečen iz druge sfere o čemu se ne može govoriti. Ali to ne znači da ipak nećemo pokušati.

- 23:20 - Komentari (29) - Isprintaj - #

24.06.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

25.06.2006.

PRIBLIŽAVANJE ISTOKA I ZAPADA



Poplavi tzv. duhovne literature je svakako doprinijelo približavanje Istoka i Zapada, o tome želim danas progovoriti. U kompilaciji istočnjačke duhovnosti sa zapadnim psihološkim dosezima su iznikli poneki od najsjajnijh bisera u tom novom žanru.............



Naravno, kad se spomene približavanje Istoka i Zapada misli se na duhovno približavanje dvaju ekstremno različitih svjetonazora u religioznim sustavima Istoka i Zapada. Nisam sigurna da je približavanje baš prava riječ za ono što se već dugo događa, a posljednjih dvadesetak godina dobija sve veće ubrzanje i značaj. Ja bih to prije nazvala upoznavanje i prepoznavanje. Naime, svi mistici svijeta govore istim jezikom, jezikom dubokog i snažnog osobnog iskustva. Tko jedanput doživi takvo iskustvo promijenjen je zauvjek, jer to iskustvo prožima cijeli njegov novi život u koji je probuđen. O tome u kojem kulturnom krugu i u kojem religioznom sustavu se takav izuzetni pojedinac pojavi mogu ovisiti duhovna gibanja svijeta, ali sve duhovne tradicije imaju svoje svece koji su pokaznica i prethodnica u duhovnom rastu ljudske vrste.



Pismenost je dala početni zamah i očuvanju i širenju tih dragocjenih iskustava, a telefon, radio i televizija su su samo ubrzale protok informacija iz svih sfera ljudskog življenja, pa tako i iz duhovnih sfera. Internet je to otvaranje svijeta globalizirao i dovršio. I hipotetski i stvarno svima je postalo dostupno sve. Dug je put od lokalnih usmenih predaja do današnjeg globalneta, a čarolija svijeta tek otvara svoje latice. To otvaranje će srušiti mnoge umjetno stvorene granice i redefinirati čovjeka i njegovo mjesto u univerzumu. Čovjek mora preispitati svoje mjesto, ulogu i odgovornost u tkanju života. Prvo dolazi upoznavanje i uspoređivanje. Ta faza se upravo odvija. Mogu opisati samo pogled sa zapadne strane. Pogled s istočne strane će već doći od nekog istočnjaka kad za to dođe vrijeme. Važno je spoznati što se počelo događati u tom međusobnom strujanju.




Tako su zapadnjacima sve istočnjačke duhovne tehnike vrlo egzotične i zanimljive, ali kako zapadnjak voli instant proizvode i proizvode za jednokratnu upotrebu u pravilu ih shvati kao neku prečicu za brzo rješavanje svojih problema. Zato, zapadnjak luta od jedne tehnike do druge tražeći onu najučinkovitiju, a najučinkovitija je ona koja daje najspektakularnije rezultate.Zapadnjak sve mjeri senzacijama osjetilnih doživljaja. Njegova čula već jesu prenadražena, zato tako očajnički traga za još većim senzacijama. Sva ta egzotika treba donijeti neki novi okus, dati neku novu notu i novi smisao njegovom životu. Samo rijetki pojedinci shvate da se radi o načinu života.Bilo koja tehnika iščupana iz kulturnog i religijskog konteksta u kojem je nastala može postati instrument manipulacije i samozavaravanja. Joga je najraširenija istočnjačka tehnika na zapadu. Uz sve dobrobiti koje ona unosi u čovjekov život, ako se ne shvati bit ona ostaje na razini obične tjelovježbe, samo na malo drugačiji način. Čak i meditacija ostaje puka psiho-mentalna gimnastika, ako ne shvatimo da nas znanje koje kroz nju dobivamo treba učiniti boljim ljudima.



Kakva je razlika između duboke kontemplacije i duboke meditacije, ako smo dovoljno uronjeni ? Ja bih rekla, samo terminološka i eventualno kulturološka. Duhovni, a i psihomentalni dobitak bi trebao biti identičan. Kakva je razlika između prosjačkih redova u kršćanstvu i putujućih Jogija na Istoku? Da se je sveti Franjo Asiški rodio u Indiji bio bi veliki Jogy i veliki indijski svetac. Jainisti bi ga vjerojatno prisvojili, jer se tako lijepo razgovarao sa svim Božjim stvorenjima;.životinjama, biljkama, pa čak i s tzv. mrtvom prirodom tj. kamenjem. Jogiji su po definiciji učitelji. Nije li zapad imao svog najvećeg Učitelja, Isusa Krista koji je istina došao sa Istoka, ali je preobrazio prvenstveno Zapad. Sjetimo se samo Majke Tereze koja je svoj mistični put prošla upravo u Indiji. Naime, mistik, kuda-god ode, je kod kuće. On ide za svojom misijom. Mistik nije neko pitanje izbora, nego stanje milosti koje navodi pojedinca da vođen svetim Duhom, svoju slobodnu volju stavi u službu višim, božanskim principima i tako svoj život provodi u služenju svojoj braći i sestrama, svima potrebitima, a kroz njih samom Stvoritelju.




Moderna fizika svojim spoznajama sve više liči na neku novu religiju, zapravo se svojim novim znanstvenim spoznajama sve više približava religioznim spoznajama i vjerovanjima o stvaranju i stvorenom. Iz novih znanstvenih činjenica izrasta nova filozofija svijeta, a nova psihologija će čovjeka vratiti njegovoj božanskoj biti, jer je stvoren «na sliku i priliku» Stvoritelja. Upoznavajući mistični Istok, Zapad bi trebao oživjeti vlastite , danas pomalo uspavane mistične tradicije i prakse, a što se tiče znanja koja stižu s Istoka, nikako ne smije zapasti u zabludu da pojedine tehnike čupa iz konteksta i koristi ih kao «psiho-gimnastičke» vježbe i vještine. Ni jedna religiozna praksa ne može biti nekakav sat vježbanja ili skupljanje nekih novih egzotičnih znanja. Još Sokrat je rekao: «Korisno je samo ono znanje koje nas čini boljima». Dakle, ne tehnike, nego sustav mišljenja i način života čine naš život svrhovitijim i smislenijim. Zapadnjak i u istočnjačkoj ikonografiji traži Kristolike figure jer je Krist najsnažnija osoba u povijesti Zapada. Pa tako je upravo u našem podneblju ponikla sekta čiji je lik obožavanja postao Krišna-Krist. To je jedan loš primjer kompilacije, umjetnog spajanja dvaju potpuno različitih svjetonazora i dviju potpuno različitih duhovnih struja. Iza tog duhovnog nasilja je očita površnost i nepoznavanje, kako vlastite tradicije, tako i istočnjačke iz koje je preuzeto samo ono što sljedbenicima i njihovom samozvanom Guruu odgovara. Kako izbjeći miješanje krušaka i jabuka? Nađimo sličnosti da bi shvatili i uvažili razlike.



Pojam i praksa molitve su poznati svim religioznim sustavima, pa bi molitva mogla biti prva i uporišna, zajednička točka i u ovom približavanju Istoka i Zapada, jer, na univerzalnoj razini svi smo stvorenja jednog Stvoritelja. Bilo je istočnjaka, (a ima ih i danas) kojima je kršćanstvo bilo otkriće i doživjeli su obraćenje poput svetog Pavla. Sve više zapadnjaka hrli mističnom Istoku u potrazi za izgubljenom duhovnošću. Dakle, moramo prvo naći točke zajedništva, da bi s razumijevanjem i poštovanjem shvatili razlike. Imamo što dati jedni drugima, a na kraju možda otkrijemo da i nismo toliko različiti kako se sada čini.


preuzeto sa: http://vmagdic.htnet.hr/ploca.jpeg

Kristalna ploča za mir u svijetu



Kristalna ploča za mir u svijetu sadrži duhovne simbole svih živućih reli gija svijeta. Kristal sam za sebe je simbol. Namjena mu je kako slijedi: NAMJENJUJEM OVAJ KRISTAL ZA MIR U SVIJETU, DA KREIRA MIR IZMEĐU SVIH LJUDI NA ZEMLJI.
VJERSKI I DUHOVNI SIMBOLI NA REŠETKI KRISTALA PROGRAMIRANOG ZA MIR U SVIJETU
1. UROĐENICI 2. BUDISTI 3. HINDUISTI 4. NEZAVISNI DUHOVNI PUTEVI, 5. KRŠCANSTVO 6. ŽIDOVSTVO 7. BOŽANSKE RELIGIJE, 8. ISLAM 9. ŠINTOIZAM 10. NEPOZNATI I SVI OSTALI 11. ZOROASTRIANIZAM 12. TAOIZAM






- 22:52 - Komentari (24) - Isprintaj - #

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

24.06.2006.
MAGIJSKI SIMBOLI



Magija je božansko umjeće u ostvarivanju dodira sa univerzalnom dušom!



Mag je čarobnjak, osoba sa natprirodnim moćima ili osoba koja može vladati tim istim moćima, pa je slijedom takve definicije i magija, tj. čarobnjaštvo, sposobnost stvaranja čuda. U primitivnih naroda mag je čarobnjak, vrač, duhovni predvodnik, u svakom slučaju osoba koja zna i može više od svojih suplemenika.Mag je liječnik i iscjelitelj. Tema je tako široka da ću ići polako i što razumljivije





U kršćanstvu Magi su sv. Tri Kralja (Melkior, Gašpar i Baltazar). Postoji vjerovanje da su to bili astrolozi koji su svojim znanjem došli do točnih podataka kad i gdje se treba roditi Mesija i slijedeći tu spoznaju došli se među prvima pokloniti Kralju Svijeta. U prošlosti su svi alkemičari bili i magi. Današnje poimanje je da je magija svaka obredna ceremonija, u kojoj se koriste duhovna znanja i spoznaje i neki magijski predmeti, a predvodi je inicirani ili prosvijetljeni znalac u tom području. Magijski čin je uvjek pokušaj smrtnog bića da duhovne sile stavi u službu i na korist čovjeku.

Ljudi magiju različito doživljavaju i tumače, pa tako imamo dosta podjela:

Božanska magija se oslanja isključivo i samo na božansko, bez obzira dali pripada bilo kojoj religioznoj praksi ili pak prosvijetljenim pojedincima koji je prakticiraju. I sam molitva je magijski čin povezivanja molitelja s nadnaravnim.



Pozitivna i negativna magija; ta podjela je vezana uz tabu, tj. moralnu zabranu u cilju zaštite zajednice od rizičnog ponašanja pojedinca.



Niža magija je vezana s demonima, dušama pokojnika.




Viša magija je vezana s bogom (bogovima), anđelima i drugim svjetlosnim bićima.



Bijela magija je u službi dobra.



Crna magija je u službi zla.



Možemo i dalje nabrajati:

Crvena magija je seksualna magija.
Spiritualna magija omogućava kontakt sa svijetom duhova.
Obredna magija se oslanja isključivo na obrede i obredne predmete.
Prirodna magija ima uporište u prirodi i prirodnim silama.
Homeopatska magija, načelo liječenja; isto istim.
Alopatska magija, načelo liječenja; suprotno djeluje na suprotno.
Dodirna magija (rukopolaganje, bioenergija) itd...............nastavak slijedi........


- 00:04 - Komentari (24) - Isprintaj - #

22.06.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

23.06.2006.
Lav



Život, Sunce! Pozitivan muški princip,; kreativnost, moć, impresivnost. Ima snagu za velike ljubavi. Zainteresiran za sve aspekte sexa.. Rekorder u nevjerstvu. Očekuje stalne pohvale. Ne oprašta prevaru. Karakterom vlada kompleks superiornosti, vitalnosti, taštine. Korist, zadovoljstvo, rodbinske svađe, duge bolesti. Upravljam!

Posebne značajke: Ambicije, ponos, plemenitost. Radost življenja. Biće volje i pobjede, strasti, želje za djelovanjem. Sve podređeno cilju.
Lav je ekspresivan, emotivan, i zanimaju ga stvari vezane za ponos i vlasništvo. Jak osjećaj za dom koji mu služi kao baza za izlazak u svijet – često vrlo umjetnički nadaren, teatralan i izražajan. Toplog je srca i voli životinje, djecu i sportske izazove, ali ponekad i agresivan, bombastičan, smatrajući da je on taj kojeg svi moraju gledati i slušati. Teško mu je zamjeriti jer zaista nema zle namjere te njegova originalnost i humor nas često razoružaju.


Lav vlada u životinjskom svijetu a čovjek u znaku Lava vlada svima ostalima. Jasno, to je poetično rečeno jer u suprotnom bi se povrijedilo Vaše veliko i toplo egocentrično srce. Laskanje lavovima godi poput mačje hrane dok ga nedostatak poštovanja zasljepljuje bijesom. Ovakve krajnosti čine Vas nesposobnim kako bi razumno prosuđivali. Vi ste beskrajno vjeran prijatelj ali i snažan kao neprijatelj. Nastupate zaštitnički ali sentimentalno vezanim.

Bolesti: Srce

Slažu se: Lav , Vaga, strijelac, ovan
Brak: Strijelac, Ovan
Neutralni: Blizanci, Rak, Djevica, jarac, Ribe
Nepovoljni: Škorpion, Vodenjak, Bik


I dekada: Čovjek s perom na kapi jaše na lavu; iskazuje okrutnost, zloću, silovitost, poduzimanje velikih poduhvata, smjelost, pohlepa.Saturn, (loši aspekti)

II dekada: Čovjek sa sokolom na ruci; izražava ljubav, društvo, nedjelovanje, nenapuštanje svojih i izbjegavanje svađa. Jupiter (ravnoteža)

III dekada: Čovjek koji jednom rukom drži mač i njime maše nad glavom, a u drugoj drži štit; Znači svađe, razmirice, neznanje, bijedu, pobjedu nad siromasima i zlim duhovima. Zbog toga što ne poznaju priliku u kojoj se poteže mač. Mars (boj, ratovi)

















- 23:09 - Komentari (32) - Isprintaj - #

21.06.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

9. SERIJSKO SANJANJE I PONAVLJANJE NEKIH SNOVA



Serijsko sanjanje i ponavljanje nekih snova, može ilustrirati intenzivni proces individuacije, iscjejljivanja ili rješavanja neke druge krize. Kako izgleda serijsko sanjanje? To su oni snovi koje sanjamo iz noći u noć i čak i u snu znamo da smo dio toga već sanjali i da se san nastavlja tamo gdje je prethodni završio, razvijajući započetu temu često na nezamislive načine. Ako se ne sjetimo u snu, sjetit ćemo se kad se probudimo. Bit će to: „čekaj malo, pa to sam već sanjao/la, možda je ovaj put malo drugačije, ali to je isti san, što li mi to hoće reći?“

Ako se malo udubimo u tkivo takvih snova shvatit ćemo da su oni bitni detalji u poznatom okviru ipak malo drugačiji. To naša podsvijest uporno kuca na vrata naše svijesti. Kroz serijsko sanjanje naše nesvjesno odgovara na naše uporno ignoriranje poruka iz sna, te na našu nesposobnost da sanjani sadržaj integriramo u budnu stvarnost.
Ponekad se takvo sanjanje pretvori u san o snu, u kojem se jasno prisjećamo; «....oh, to sam već sanjao/la..., zar opet...!?» Često svjesni dio sanjača kreće u istraživanje sna dok još sanja, pitajući se šta se to pokušava probiti u budnu stvarnost, a sam san se pretvara u lucidni san.

Tzv. ponovljeni snovi kroz analizu ipak otkrivaju sitne razlike i dopune koje pomalo nalikuju na slikarski rad na dotjerivanju i finaliziranju slike. Ponovljeni snovi se ponašaju slično kao i serijsko sanjanje, sve dok ne osvijestimo to što je očito važno za naše cjelovito funkcioniranje u budnom životu.


- 23:27 - Komentari (34) - Isprintaj - #

20.06.2006., utorak

SRIJEDA: BOJE U NAŠEM ŽIVOTU (kromoterapija)

21.06.2006.
SIVA BOJA



Siva- mješavina bijele i crne, siva simbolizira uskrsnuće. Puno sivog u snovima ukazuje na izranjanje sadržaja potisnutih duboko u nesvjesno (sivkaste magle). Sivi su tuga, sjeta i čama. Ali to je i boja inicijacije. Nakon crne noći duše (akutne patnje), sivo najavljuje energije i sposobnosti prosvjetljenja, intuicije i stvaralačke mašte (uskrsnuće). Tajnovita osoba (vuk samotnjak) je siva.

Siva boja simbolizira neutralnost, ali i hladnoću, kao svojevrsni emocionalni hendikep, pa ovu boju preferiraju zatvorene osobe koje se svjesno ogra|uju od vanjskih utjecaja. To su izrazito oprezni i racionalni ljudi koji se najbolje osjećaju kad su neprimjetni i u sjeni, jer tada stvari najlakše drže „pod kontrolom“.Dakle, za ovu neutralnu, neemocionalnu, boju opredeljuju se osobe koje se svjesno ograđuju (izoliraju) od uticaja svoje okoline. Oni žele sačuvati unutrašnji mir, ravnotežu duha, te stabilnost ili teže nekom višem duhovnom idealu. Povremeno su podložni vjerskim ili religijskim pogledima na svijet oko sebe. U psihološkom opisu, "ljudi u sivom" su vrlo razboriti, oprezni, često zatvoreni i više vole ostati zaklonjeni, u sjenci, odatle situaciju drže pod kontrolom. Siva boja korespondira sa astrološkim znakom Jarca i Djevice i Raka.

SIVILO ZAVRŠAVA APATIJOM: Siva, kao što je već opisuje i metafora “sivilo”, simbolizira i potiče inertnost, nemarnost, apatiju, monotoniju, zasićenost i frustraciju. Ljudi okruženi sivom su bezvoljni, neučinkoviti, bezidejni, umorni, nezainteresirani, apatični, na rubu su emocionalnog sloma i depresije ili, kako ponekad sami priznaju, u sivilu su „nikakvi“...u svakom slučaju siva je bar malo bolja od crne, ali u prevelikim količinama i na dulje vrijeme nikom ne bih preporučila, osim agresivcima da ih malo smiri.

U građevinarstvu (uglavnom vanjski radovi) siva je omiljena, zbog otpornosti na atmosferske utjecaje, ali na svu sreću i tu se puno toga promijenilo jer je sve više pravih boja na našim fasadama. Baš dobro da se naš grad rascvjetava. U unutarnjem uređenju stanova sivu bi trebalo koristiti oprezno i dozirano. Psiholozi kažu da crne, sive ili srebrne automobile biraju ozbiljne i pouzdane osobe,



- 23:07 - Komentari (15) - Isprintaj - #

19.06.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

20.06.2006.

10.KOTAČ SREĆA (FORTUNA)


„Kolo sreće se okreće“ je narodna izreka prisutna u svim kulturama koje poznaju kotač i ovo je doslovno karta životnih uspona i padova, nešto kao kineska knjiga promjena (Ji Jing) u samo jednoj karti. Ova karta uvjek najavljuje neminovne promjene, a prirodu tih promjena ilustriraju karte koje se oko nje otvore.Kotač je i magijski krug i solarni simbol itd.....

Arhetipski: to je karta Usuda, Moći sudbine, sreće(i nesreće), ciklusa, reinkarnacije (i regeneracije), evolucije ( i progresa), a sfinga nam poručuje; tajanstveni su putevi Sudbine (Gospodnji).

Psihološki ona poziva na Poniznost, objektivnost, fleksibilnost, svjesnost o ciklusima i novim obrascima. Označuje točku preokreta u razvoju psihe iz vanjskih pitanja prema unutarnjem rastu i jačanju ega ka integraciji s našom sjenkom.

Predstavlja novi ciklus promjenljive stvarnosti u kojoj uvijek djeluju zakoni uzroka i posljedica. Dakle, na neki način sami okrećemo taj kotač; svojim slabostima, previdima, porocima, neodlučnošću, srljanjem, propuštenim prilikama.......itditditd........

Dragi prijatelji!
Pogledajte fotke sa raspjevanog broda (haiku hepening) koje mi je dr. Jadran Zalokar ljubazno poslao.................uživajte malo u ugođaju sveopće radosti pjesničkih duša. Doktoru Zalokaru hvala!



- 23:40 - Komentari (30) - Isprintaj - #

18.06.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

19.06.2006.



DEVET

DEVET (9)
simbolizira kraj i početak. To je broj neba, punine, analize, cjeline, rođenja, klijanja. Predstavlja svladavanje slabosti, ali može označiti i smrt označavajući kraj puta, ciklusa, jer je simbol transmutacije tj. prelaska u nešto posve novo. Devet je tri puta tri, kvadratni broj. Odnos između kvadrata (ili pravokutnika, četverokuta) i trokuta najbolje je vidljiv ako četverokut prepolovimo dijagonalom suprotnih stranica: tada dobivamo dva jednaka trokuta čiji vrhovi gledaju prema suprotnim stranama. Tu se opet vežemo na početnu priču o Monadi i Dijadi: prepolovljena cjelost raspala se na dvije, jednake ali i suprotne polovice, ovdje trijade.

Na osobnoj razini simbolizira teško ostajanje na jednom mjestu, prelaženje granica i stvarnih (inozemstvo) i imaginarnih.Ako osoba devetke nije dovoljno mudra i na oprezu, često je u situaciji da «steže petlju», a može se i osjećati kao da je u zamci (stiješnjena), pa je sklona putovanjima da bi olabavila taj stvarni ili imaginarni stisak.Uglavnom devetke traže neko idealno zanimanje, imaju različite interese, mogu naginjati avanturama, ali njihova nesebičnost sve izravna. Devetka je nadalje uglavnom odana, nesebična, emotivna i strastvena, veliki idealist, možda joj fali autodiscipline, pomn kad je lakovjerna i sklona kritici. Devetki ljubav treba stalno dokazivati i prilično je podložna utjecajima sa strane.

DEVET: Broj uspjeha u materijalnom i emocionalnom životu. Osobe Devetke obično dobijaju sve što žele u životu. Svojeglave su, sklone brzim oduševljavanjima a i zaljubljuju se i odljubljuju mnogo lakse šod drugih numeričkih tipova.Kako se naglo oduševljavaju, Devetke žele dominirati i uplitati se čak i tamo gdje im realno nema mjesta. Kada je ova osobina veoma naglašena, želja devetke da nekome pomogne izražva se na zamoran, nametljiv i često neželjen način. Ovo je i najveća negativna osobina Devetki. Ponekad mogu biti ponosne, čak prepotentne.
Devetke često smatraju nepraktičnim vizionarima, pa čak i ekscentricima. Ipak, Devetke su općenito popularne zbog osnovne odlike da su spremne svakome priskočiti u pomoć, te da zato ne traže nikakvu protuuslugu.

Nedostatak devetki u nečijoj numeričkoj šemi može ukazivati na sebičnost.
Uravnotežen broj devetki ilustrira osobe kojima su odanost i nesebčnost drugo ime.
Previše devetki govori o priličnoj nemarnosti prema sebi samima.

- 22:40 - Komentari (25) - Isprintaj - #

17.06.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

18.06.2006.

INTUICIJA

Lura Day:
PRAKTIČNA INTUICIJA
Prevoditeljca -Vesna Hajnić; nakladnik- Barka
A.P. Kezele:
SKRIVENE PORUKE,SKRIVENA ZNAČENJA
INTUICIJA, MUDROST PRAVOG IZBORA; nakladnik Dvostruka Duga
Patricija Epstein: INTUICIJA put k unutarnjoj mudrosti;Prevoditeljica -Vesna Valenčić; nakladnik –Veble



...MORAS SLIJEDITI ZNAMENJA.
BOG JE U SVIJET ZAPISAO PUT KOJI SVAKI ČOVJEK TREBA SLIJEDITI.
VALJA SAMO ČITATI STO JE ZAPISAO TEBI.
PaoloCoelho


Dragi moji,danas vam predstavljam čak četiri naslova pod zajedničkim nazivom INTUICIJA. Intuicija je temeljna psihološka funkcija koja nesvjesnim putem podešava opažanja. Govoreći uopćeno, intuicija djeluje kroz prostor i vrijeme bez ikakvog prijenosa informacija. fizičkim putem. Intuicija su oni naši autentični osjećaji koje često zanemarujemo i čak pokušavamo otkloniti kao neke dosadne mušice koje nas uporno napastuju. Ako i kad obratimo pažnju život nam najedanput postane kvalitetniji, radosniji i ispunjeniji, a probleme rješavamo sa do jučer nespoznatom lakoćom. Treba obratiti pozornost, samo to. Vježbanje promatranja vlastitih osjećaja temelj je svakog rada na sebi - a ujedno među najprirodnijim, najjednostavnijim, pa i najugodnijim metodama uopće. Ove četiri knjige od tri različita autora, svaka na svoj način govori upravo o tome, kako naučiti koristiti vlastitu intuiciju, dapače kako je i razvijati do stupnja svojevrsne vidovitosti. Iako se često intuicija pripisuje uglavnom ženama, to je zabluda, uostalom dvije od ovih knjiga je napisao muškarac.Istina, u muškom populaciji njome se najčešće koriste umjetnici i duhovni učitelji, ali i vrhunski znanstvenici. Važno je znati: Intuiciju posjeduju svi, a koriste je rijetki.

Ako zavirimo u rječnik otkrit ćemo da je intuicija sposobnost predviđanja i shvaćanja prije naknadnih saznanja i procesa mišljenja. Možemo je zvati i predosjećaj. Ili šesto čulo, „špurijus “ili jednostavno nos za nešto o čemu ništa ne znamo.

Knjige koje vam danas predstavljam jednostavno je nazivaju unutrašnji glas jer nam se katkad čini da doista ČUJEMO, negdje unutra, neko šaputanje koje nas usmjerava. «Neeee!» viče taj glasić kad, recimo, dobijemo neku primamljivu ponudu za posao koja nam se u prvi mah učini privlačnim. «Samo se usudi!» drekne kad hoćemo posegnuti za onom sakrivenom čokoladom. «Osmjehni se, ta osoba će ti trebati u životu », kaže nam o nekome koga smo tek upoznali. Ili jednostavno stavi 'znak zabrane' na nekoga koga ni slučajno ne smijemo pustiti u svoj život.

„Jeste li ikada razmišljali o čudnim slučajnostima koje su promijenile vas život, ili život nekoga koga poznajete? Što mislite o predznacima i podudarnostima? Jesu li oni za vas slučajni događaji kojima značenje pridaju praznovjerje i strah ili osjećate da u tome "ima nešto"? Vjerujete li u smisao ili ste zagovornik kaosa? Knjiga Skrivene poruke, skrivena značenja donosi novo znanje koje život i njegove uzbrdice i nizbrdice prikazuje u sasvim drukčijem svjetlu. Nema više sivila i dosade. Svaki trenutak je poseban, u svakom trenutku je skriveno duboko značenje. Život je avantura, a kad pročitate ovu knjigu................“

Ove knjige će vam otkriti kako izgleda stvarnost u kojoj su svi događaji medusobno povezani, pa čak i oni koji su jedan od drugog odvojeni vremenom i prostorom. Također, naučit ćete da nema slučaja, da je sve međusobno povezano, naime nakon sto je C.G. Jung prepoznao zakon sinkroniciteta, slučaj je prestao biti slučaj. Smislene podudarnosti postale su dio života - jedan od načina na koji se oblikuje naša stvarnost. Citirat ću velikog genija:“ SLUČAJ JE SAMO DRUGO IME ZA ZAKONITOSTI KOJE NE RAZUMIJEMO. (A.EINSTEIN.) Ja bih dodala: SLUČAJ JE ANĐEO PROVIDNOSTI, ON JE SAMO ODANI SLUGA U SLUŽBI TE JEDINSTVENE I VELIČANSTVENE DAME; S U D B I N E.
Ove knjige će vam otkriti kako i zašto nastaju "slučajnosti". Naučit ćete kako prepoznati intuitivne poruke koje svakom čovjeku svakodnevno kuckaju na vrata logičkog uma. Kad naučite slušati i tumačiti poruke koje vam priroda neumorno šalje, vas život će se promijeniti. Otkrit ćete novi svijet u kojem svaki događaj ima smisao svrhu i značenje, pa čak i patnja kojoj se tako grčevito otimamo!
Neka ove knjige budu MUDROST vašeg PRAVOGA IZBORA. Prije nego što krenete s čitanjem postanite svjesni da krećete u avanturu otkrivanja i vježbanja zaboravljene vještine i razvoja uspavanih sposobnosti. Što ćete naučiti?
• otkriti svoje intuitivne sposobnosti
• vjerovati svojoj intuiciji
• vježbati svoju intuiciju
• koristiti svoju intuiciju
Knjige su ujedno i priručnici za vježbanje. Vodit će vas svaka za sebe na osebujan i na lako shvatljiv način, korak po korak ka razvijanju i korištenju urođenih intuitivnih sposobnosti te će vas usmjeravati prema otkrivanju vlastite unutarnje mudrosti. Dakle, svaka od ovih knjiga će vas naučiti kako ovladati intuitivnom moći i postići da ona radi za vas.

Jedna definicija kaže kako je intuicija neiskustveni, ja bih dodala i nadiskustveni i nadracionalni proces. Istina je, intuicija je snažno unutarnje vodstvo i komunikacija sa sobom, s drugima i s duhovnim svijetovima. Intuicija stanuje na desnoj polovici mozga.U dječjoj dobi koristimo desnu stranu mozga ali kad odrastemo kao da to zaboravimo, pa prelazimo lagano na lijevu i dolazimo do ...., pa uglavnom, briga, frustracija i naoko neriješivih problema iako nam većina rješenja pleše na ekranu unutarnjeg vida, ali mi ne obraćamo pažnju na to.Na svu sreću zaboravljenih vještina se možemo prisjetiti, a sustavnom vježbom ih možemo toliko osnažiti da nam promijene život. Iako se o intuiciji puno priča, nema baš previše naslova koji se bave isključivo njome, zato sam vam i željela predstaviti ove četiri knjige.Uživajte u čitanju!


- 23:16 - Komentari (24) - Isprintaj - #

SUBOTA: MALA ŠKOLA SIMBOLA

SIMBOLI U BAJKAMA (kraj)

17.06.2006.


Eto jučer sam saznala da je naš Ogulin postao grad bajki što me neobično razveselilo. Ivana Brlić Mažuranić konačno dobija prvo pravo posmrtno priznanje za svoj izmaštani svijet...........ako su Švicarci mogli napraviti izmišljeno selo-muzej za izmišljenu Heidi i od toga napravili turističku Meku ne samo za svoju, nego i za djecu cijelog svijeta, valjda će i Ivanini Domaći povesti Ogulin iz krute stvarnosti u jedan ljepši svijet: Ja im čestitam i želim kolosalan i bajkovit uspjeh i naravno dug i prebogat život........!



Ako vam se dogodi da sanjate neki bajkoviti lik, naći ćete se u čudu i zbunjeni, jer odavno niste dijete i u čudu ćete se pitati šta bi to trebalo značiti? Naravno da tumačenje ovisi o kontekstu sna i ostalim elementima sna, ali je dobro znati osnovne psihološke naznake najčešćih likova u bajkama.



- Kralj i kraljica: autoritet, mudrost, skrb i sigurnost.
- Princ i princeza: simboliziraju nas same.
- Ljepotica i zvijer: mnogoznačno, ali uvjek smo to mi i naši nagoni, potrebe i očekivanja u svijetu realnosti. Zvijer može simbolizirati i stvarne osobe iz našeg života.Humaniziranje i socijaliziranje.
- Zlatna ribica: pomoć koja dolazi iz duhovnih sfera i to tek nakon mnogostrukih uzaludnih napora.
- Žaba: naše niže ja, nesvjesno ili predsvjesno.
- Duh iz boce: uspavan, ako se pusti, silovit sadržaj nesvjesnog. Može biti blagotvoran, ali i razoran.
- Bratac i sestrica: objedinjavanje naše dvojne naravi.
- Zla maćeha: negacija ljubavi.
- Dvojica braće: oprečne osobine naše naravi.
-Tri praščića, Tri jezika, Tri pera i druge «trostruke priče: id, ego i superego,preobražaj.
- Pepeljuga: nagrada za strpljivo podnošenje aktualne sudbine, suparništvo između braće i sestara.
- Ružno pače: povoljan ishod usprkos okolnostima.
- Crvenkapica: žestoki osjećaji, strah od proždiranja, preplavljenosti.
- Ivica i Marica: egzistencijalne opasnosti.
- Zla maćeha: ljubomora
- Snjeguljica: adolescentske krize.
- Trnoružica: strah od seksualnosti.
- Sedam patuljaka, Domaći i slični likovi iz bajki: uvjek dolaze iz nekog drugog svijeta i zato su simboli nesvjesnog.
-Čarobno ogledalo: zbog analogije s vodom (Narcis) može biti simbol nesvjesnog, ono odražava istinu, iskrenost i tajne srca i svijesti.

I danas mlade djevojke „sanjaju princa na bijelom konju“, poneki očevi svoje kćeri nazivaju princeze, pa to poslije preuzimaju njihovi izabrani muškarci, a vjenčanja svojom raskoši nastoje dočarati bajku u kojoj su mladoženja i nevjesta bar jedan dan svog života princ i princeza. Pa neka onda netko kaže da bajke u svijetu odraslih nemaju nikakvog značaja.


- 00:05 - Komentari (25) - Isprintaj - #

15.06.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

16.06.2006.

RAK



Rakom vlada negativni ženski princip (valovi života), pasivnost, privrženost, Mjesec (vode), zaštitničiki nježno. U ljubavi sklon pogrešnom izboru. Ovaj znak je za skriveni sex. Po pitanju vjernosti je nestabilan. Privlače ga obiteljski tipovi s domaćinskim vrlinama. Ljubomoran, ali to skriva. Maštovitog i senzualnog karaktera Sreća u drugoj polovici života! Osjećam!
Posebne značajke: Oklop koji skriva unutarnji život. Roditeljstvo, hraniteljstvo, zaštitništvo, posrednička uloga. Tajne sposobnosti.

Rak je majka Zodijaka, sklon da stvara dom, štiteći i dajući zaštitu drugim ljudima. Izuzetno osjećajan znak kod kojega su osjećaji i realno iskustvo na većoj cijeni nego li hladna logika. Ovaj znak ima osjećaj za bit, korjene ili temelje – na što se god to odnosilo. Energija Raka je uvijek ograničavajuća, te nas vraća nazad na zemlju pružajući utjehu i emotivnost. Rak također ima razvijenu inuiciju koja mu pomaže da bi zaštitio ne samo svoje nego i tuđe osjećaje.

Rakovi potajno uživaju u pažnji i upijaju svaku koja im se ukaže. Imate izvanredan smisao za publicitet ali samo tada kada Vam odgovara da budete zapaženi. Vječni pesimizam nikada nije daleko od Vas koji je uvijek spreman pokvariti one rijetke divne uzlete na krilima Vaše mašte. Karma rakova je upravo naučiti ovladati nerijetko prisutnim strahovima koji Vas sputavaju za Vaše letove. U međuljudskim odnosima, Vi ste izvor diskrecije. Vaše suosjećanje je duboko i visokointuitivno.

Bolesti: Jetra, želudac

Slažu se: Djevica, Škorpion, Ribe
Brak: Škorpion, Ribe
Neutralni: Bik, Blizanci, Lav, Strijelac, Vodenjak
Nepovoljni: Ovan, Vaga, Jarac

I dekada: Lijepa mlada žena sa cvijetom u ruci; znači radost, upotpunjenost, ljudskost, uglađenost i ono što čovjeka potiče na ljubav. Venera.

II dekada: Čovjek i žena sjede za stolom s velikom hrpom novca pred sobom; predočuju živahnost žena, bogatstvo, obilje. Merkur.

III dekada: Lovac svira u rog, nosi koplje na ramenu, a uza nj'''' je pas; prikazuje lov, potjeru za bjeguncem, osvajanje dobara ratom, svađe i razmirice. Mjesec!


- 23:45 - Komentari (26) - Isprintaj - #

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

15.06.2006.
8. SEKSUALNI SNOVI



8. Seksualni snovi, su češći nego što se misli i najčešće osvjetljavaju naše komplekse (Edipov, Elektrin..., itd.), te naše odnose i probleme sa vlastitim i suprotnim spolom, zatim odnose s roditeljima i općenito autoritetima, braćom, sestrama i drugim rođacima. Kad se u snovima pojavi incest, užasnuti sanjač ne shvaća kako je uopće mogao tako nešto sanjati, no, to obično znači nešto iz domene transpersonalnih odnosa i malo veze ima sa samom seksualnošću.

Seksualni snovi zapravo nisu posebna vrsta snova. Ponekad erotski san može biti noćna mora uslijed neravnoteže u organizmu i nagomilanih seksualnih fluida. Međutim, najčešće su seksualni (“vlažni”) snovi obični snovi, izraz mentalnog konflikta između “moram” i “ne smijem”. Naime, s jedne strane sanjač ima sklonost da razuzdano izrazi seksualni nagon, a s druge strane potiskuje/prigušuje seksualnost i “vegetira k’o biljka”.

Erotski snovi ne samo da su zdravi, nego su i neophodni, jer nas na osobit način rješavaju potisnutih želja ili problema na način da ih simbolično 'proživljavamo' ili se s njima suočavamo na neki drugi način. Oni mogu, ali i ne moraju imati direktnu seksualnu pozadinu.

Ponekad se u narodu za ove (ali za sve ostale snove) kaže: „što se babi 'tilo, to joj se i snilo“............ova izreka koincidira sa pristupom dr. Sigmunda Freuda snovima..............njegovo prvo polazište u tumačenju snova je da je svaki san kompenzacija za ispunjenje (u stvarnosti neispunjenih) želja.

- 07:55 - Komentari (27) - Isprintaj - #

13.06.2006., utorak

SRIJEDA: BOJE U NAŠEM ŽIVOTU (kromoterapija)

14.06.2006.
CRNA BOJA




CRNA je boja pratvari (pramaterije). U svim religijama crno (kaos) prethodi stvaranju. Kao što je bijelo ishodište svih boja, tako je crna, na kraju kromatske ljestvice, sinteza svih boja, jer ona ih upija, a ne odbija kako se često misli. Ona simbolizira i evocira kaos, ništavilo, tmine i zlo, te tugu, tjeskobu, nesvjesno i smrt. Boja (zaštitni znak) egzistencijalista. No, crno može biti i zaštita od vanjskih energija. Boja noći i tajni, tereta i žrtve. Boja raznih ovisnosti i zlostavljača i zlostavljanih. U filozofskom smislu, to je boja egzistencijalista i anarhista.

CRNA boja je simbol tajanstvenog i mističnog, ali takodje simbolizira i nešto zagonetno ili zlokobno. Osoba koja preferira ovu boju u psihološkom smislu poručuje da joj nešto, što je za nju vrlo važno, nedostaje! Crnom bojom podsvjesno se ograđuju i štite od spoljašnjih utjecaja. Ljubitelji crne boje mogu biti skloni pesimističkim prognozama, melodramatično gledaju na svijet oko sebe i često trpe poraze u sukobu sa sudbinom. Oni imaju naglašenu potrebu za nezavisnošću, suprotstavljaju se utjecaju sa strane i ne prizaju autoritete. Vlada psihološko uvjerenje da "ljudi u crnom", vole da se svađaju ili sukobljavaju i da su vrlo subjektivni u svojim gledištima.Vidjeli smo da crna boja oslikava i eleganciju, ali predstavlja i znak žalosti ili tuge. Crna boja korespondira sa astrološkim znakom Škorpiona, Jarca i Riba.

Iz navedenog vidimo da je to teška boja i da bi je uvjek trebalo kombinirati s drugim bojama da se ta težina ublaži i razbije. Zato se večernja odijela skoro uvjek nose s bijelim košuljama, a večernje haljine su obogaćene sjanim ukrasima i dodacima koji svojim sjajem trebaju odbijati negativne nergije (na crno se one jednostavno lijepe). Proces žalovanja u našoj kulturi je vezan uz crnu boju, a običaji se brinu da to vrijeme „crnine“ ograniče na razumnu mjeru.

Crna boja je boja Sotone, vještica, demona i vraga. Crno se identificira sa manifestacijama zla; u tarotu to je boja Smrti, 13-ta po redu, nazvana je Bezimena, po narodnom vjerovanju da zlo ne treba imenovati da ga se ne prizove. Crno je boja mraka

Malo više o tim negativnostima:

Kroz povjest je poznata Crna kuga kao Crna smrt. Postoji bolest koja se zove Crni prišt. Svi smo čuli za Crnu magiju. Sotonisti služe tzv. Crne mise. Negativne energije u okultnim krugovima se zovu i Crnilo. Mnoga tajna društva ne baš dobrih namjera imaju pridjevak crni: Crna ruka, Crna legija, Crna ruža. Ljudi u crnom su mafijaši, egzekutori, pogrebnici.......... Vjeruje se da crna mačka donosi nesreću onima kojima prijeđe preko puta.

CRNU izabiru i vrlo poduzetne osobe koje su koncentrirane isključivo na ostvarenje osobnih ciljeva i ambicija.



Boje u auri su sve dugine boje (crvena, narančasta, žuta, zelena, svjetloplava, tamnoplava i ljubičasta), a srebrna se javlja u vidu svjetlucanja ili srebrnog treperenja. Takve pojave su vezane uz plodnost (trudnoću) ili uz kreativnost i stvaralaštvo na širem planu. Ostale boje aure su: ružičasta, zlatna, bijela, siva, smeđa i crna.




- 23:21 - Komentari (21) - Isprintaj - #

UTORAK: TAROT

13.10.2006.

9.PUSTINJAK



Potraga za istinom, znanjem, Bogom i sobom.Prava savjetodavna karta. I uvjek poziva na mudro i razborito postupanje. Ponekad ova karta sugerira povlačenje iz neke opasne situacije, distanciranje i duboko promišljanje i preispitivanje. Štap u njegovoj ruci je oslonac na čvrste činjenice, ali i obrana od mogućih prijetnji i ugroza.Može značiti ostavljanje, napuštanje, izgnanstvo, pa čak i izdaju, a uvjek poziva na promišljanje i mudro postupanje.

Jedinstvo s Višim jastvom, istinskom kozmičkom mudrošću JA JESAM. Duhovni uspon omogućava nam da postanemo svjetiljkom (svjetlo sebi i drugima).Sjetimo se da se i Krist povlačio sam na molitvu u gori.

Arhetipski to može bitibilo koji čovjek od znanja: Mudar starac, pustinjak, mudrac, filozof, redovnik.
Psiholooški ovo je karta samospoznaje, potrage za unutarnjom cjelovitošću, prihvaćanja sebe, prvi pokušaji potrage za unutarnjom dubinom.

Ponekad (ovisno o kartama oko nje) ona doslovno znači: „uzdaj se u se i u svoje kljuse“.....drugi ti ne mogu pomoći, moraš sam naći rješenje problema itd........


- 00:09 - Komentari (40) - Isprintaj - #

12.06.2006., ponedjeljak

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

12.06.2006.
OSAM



8 je na univerzalnoj razini broj kozmičke ravnoteže, broj pravde i promjene oblika, ali na osobnoj razini simbolizira ravnotežu koju tek treba naći. Ne nađe li osoba tu ravnotežu, slijede nered i gubici. Osam je dvostruko četiri.Osma karta tarota u većini špilova je Pravda, ali su neki autori zmijenili mjesta Pravdi i Snazi, pa i tu Snagu treba uzeti u obzir.

Premalo osmica u nečijoj numerološkoj šemi ukazuje na materijalnu nestabilnost, previše uglavnom oslikava pohlepu, a uravnotežen broj osmica priča priču o materijalnom uspjehu. Posjedovanje i novac su osmicama vrlo važni, dakle, većina osmica su ambiciozni ljudi.

OSAM: Broj materijalnih uspjeha i neuspjeha. Osmice su uvijek su zabrinute za financijsku budućnost: ne gomilaju lako materijalna dobra i bogatstvo kao neki drugi numerički znaci (Trojka ili šestica), pa i kada dođu do blagostanja, moraju se neprestano dokazivati i bore se kako bi zadržale ono sto su mukom stekle! Osmice su dobri radnici; ništa im ne dolazi lako i bez napora, a život im je neprestana borba. Zbog toga nikada nisu opuštene i bezbrižne. Uvijek su, zapravo, na oprezu, razmišljaju o slijedećem koraku i time su zaokupljene. Sredinu u kojoj djeluju to često dovodi u zabludu da su Osmice neugodne, samosvojne i nepriajteljski raspoložene. Osmice znaju da okolina na njih gleda prilično mrko i zato su ponekad pune gorčine, grubosti i sarkazma.

Ovaj broj je simbol perfektne ravnoteže (zamislimo ga u vodoravnoj poziciji -- znak beskonačnosti) i on simbolizira razvoj, ekspanziju kroz ravnotežu (simbol beskonačnosti = ravnoteža). U tarotu karta pravde je upravo na osmom mjestu. Takođe, on se u snovima pojavljuje i kao kružni sistem (osmica se sastoji od dva kruga). Osam je broj blaženstava. Broj osam predstavlja smisao za poduzetništvo, politiku i prirodne znanosti.



- 09:07 - Komentari (19) - Isprintaj - #

11.06.2006., nedjelja

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

11.06.2006.

ČAROBNO ZRCALO



Zrcalo odražava istinu, iskrenost, čistoću, jasnoću, te tajne srca i svijesti, a kao nosilac izuzetno bogate simbolike u poretku znanja koristilo se za proricanje još od vremena kad je prvi čovjek ugledao svoj odraz na mirnoj površini vode. U mnogim kulturama zrcalo je bilo sveti predmet. Analogija voda-zrcalo sugerira osvješćivanje nesvjesnog (voda) u igri svjetla i odraza koje tvore pojavni svijet. No sa zrcalom treba oprezno da nam se ne dogodi da poput mitskog Narcisa ostanemo zarobljeni u svom vlastitom odrazu.



Voda je prvo zrcalo svijeta.

Znati unaprijed hipotetičnu budućnost, pogotovo ako je sadašnjost mučna i neshvatljiva, pokreće mnoge ljude u potrazi za odgovorima. Svako ljudsko biće nosi u sebi neutoljivu žeđ i čežnju za Božanskim, za Sveznanjem, koja je prisutna i kad nije svjestan što ga to razdire. To je ista ona nezajažljiva potreba koja je nagnala prve ljude, Adama i Evu da kušaju jabuku sa drveta znanja. Potraga za tim znanjem se služi mnogim instrumentima i tehnikama, a čarobno zrcalo je samo jedna od njih. U širem kontekstu, svaka tehnika divinacije je to čarobno zrcalo.



Nijednog trenutka ne bi smjeli smernuti s uma da će svako zrcalo prikazati negativni odraz koji je druga strana istine i često se može dogoditi da vidimo nešto o sebi što nam se i neće svidjeti. Jasno je da čisto i brzo pročitati naopako pismo (naše smicalice, obmane i samoobmane) možemo jedino u zrcalu. Često o sebi mislimo kako smo dobri, umiljati i blagi, a u ogledalu ugledamo zvijer.Maca pred ogledalom i lav u ogledalu jasno ukazuju na nedostatak samokritičnosti. Ogledalo na trećoj slici razbija taštinu i svaku vrstu umišljenosti, jer žena prije ili kasnije mora shvatiti da nitko nije iskrivio sliku u zrcalu, nego je ona imala krive predodžbe.



Pri tom je zrcalo simbol stvorenoga koje odražava stvaralački Um. Čovjek i Bog su u uzajamnom položaju dvaju zrcala, jer je čovjek stvoren «na sliku i priliku Tvorca», ali i čovjek prema čovjeku je u istom položaju. Ogledamo se u drugima i oni u nama, bili mi toga svjesni ili ne bili. Ako smo mi slika u Božjem oku, onda se i Bog odražava u zrcalu naše duše. Isto tako ja se odražavam u tebi, ali i ti u meni. Zrcalo najbolje ilustrira povezanost i uzajamnost svih stvari. No, zrcalo mora biti kristalno čisto (čistoća duše i namjere) da bi slika koju iščitavamo bila istinita. Prljavo i zamrljano zrcalo nam daje iskrivljene uvide ili ih potpuno onemogućava. U pjesmi (mojoj) «Zrcala su nepouzdana» poetski iskaz ilustrira upravo tu nemogućnost jasnog uvida u stvarnost:



ZRCALA SU NEPOUZDANA

Ogledam se u očima
slučajnih prolaznika,
površnih znanaca,
dobrih prijatelja.

Ogledam se pomno.
Tražim sebe,
istinitu.

Vidim samo sjene,
groteske.

Uplašena i neprepoznata,
povlačim se.

Zrcala su moja
nepouzdana, zamagljena,
zamrljana i zaprljana.

Zamagljena
vlastitom patnjom,
zamrljana tragovima suza,
zaprljana egoizmom
i svim zalima usputnim.

Eto, kad se dogodi da nam životne patnje zamagle i zastru vidik korisno je zaviriti u čarobno zrcalo, osvijestiti gdje smo se našli i kuda idemo. Uvidjeti zašto nam se neželjene situacije ponavljaju, znači početi mijenjati svoju sudbinu, znači preuzeti svoj dio odgovornosti za ono što nam se događa, jer je jedna od velikih istina (o kojoj se premalo govori) da nismo igračke u rukama slijepe sudbine. Prije svega trebamo osvijestiti koliko sami doprinosimo i pomažemo slijepim silama usuda.

Moje čarobno zrcalo je Arhetipski kotač (i sve druge tehnike koje koristim) u kojem klijent/ica vođeni svojim unutarnjim iskustvom (koje često nisu u stanju verbalno izraziti, jer su istraumatizirani) svjesno izabiru određene arhetipske simbole koji postavljeni u međusobne suodnose tvore zrcalnu sliku i traume; i razrješenja. Bit je u tome da identičnu sliku vidi i terapeut i sam pitač koji se s tim suočava kao sa svojim odrazom u kristalno čistom zrcalu koje odražava stvarnost onakvom kakva ona jest bez uljepšavanja, ali i bez pogoršavanja. Takva je priroda zrcala. Ono nema svoje stvarnosti, ali nepogrešivo šalje odraz naše stvarnosti.

Pogled u čarobno zrcalo je uvjek otrežnjujuće i osvješćujuće iskustvo. Nakon arhetipske analize sva zavaravanja i samozavaravanja se rasplinjuju kao jutarnja magla na suncu, a pitač, probuđen u novoj svjesnosti kreće stazom promjene ka ostvarenju sretnog čovjeka.


- 10:13 - Komentari (14) - Isprintaj - #

10.06.2006., subota

SUBOTA: SIMBOLI U BAJKAMA

B A J K E (I dio)
10.06.2006.



Bajke su svojim sadržajima, zapletima i raspletima zapravo sam život naslućen iznutra. One su tematski uvjek crno-bijele jer su temeljene na suprotnosti dobra i zla, ali su istovremeno svojevrsna garancija, da će zlo biti kažnjeno, a dobro nagrađeno i da je sreća ne samo moguća, nego je i ostvariva i onda kad se čini dase sve urotilo da je onemogući.

Osim što zadovoljavaju dječju potrebu za čarolijom one imaju i pedagoški karakter, jer bajke (kao i mitovi) nude sve zamislive modela ljudskog ponašanja, pa dijete kroz bajku može iskusiti ispunjenje želje, pobjedu nad svim suparnicima, uništavanje neprijatelja i nakon teških trenutaka straha, tjeskobe, neizvjesnosti i borbe konačnu sreću. Simbolički bajke se povezuju sa snovima i sanjarenjem na javi i istodobno se obraćaju i našem svjesnom i našem nesvjesnom.

Razlika između mita i bajke je u tome što mit priča o nama nezamislivim događajima koji izazivaju strahopoštovanje, ali ih ne možemo zamisliti u svojim životima. Nasuprot tome, iako su događaji u bajkama često neobični i krajnje nevjerojatni, uvjek su prikazani kao obični, kao nešto što bi se mogli desiti bilo kome od nas.Zato dijete bajku doživljava kao istinitu. Kroz bajku dobija psihološku pouku da se svaki pesimizam nakraju pretvara u optimizam i da se u svaki kaos može uvesti red. Bajka razvija djetetovu maštu i izgrađuje u njemu vjeru da je moguć bijeg iz opasnih situacija, oporavak od teškoća i užasa i konačna utjeha.

Dakle, svaka je bajka čarobno ogledalo koje odražava neke izraze našeg unutarnjeg svijeta i korake nužne za razvoj od nezrelosti ka zrelosti.No bajke nisu potrebne samo djeci. Životna priča o britanskoj princezi Dijani (pepeljuga) je zaokupila cijeli svijet, a mnoge mlade djevojke sanjare o «princu na bijelom konju» koji će ih spasiti i usrećiti. U teškim životnim trenucima svi priželjkujemo zlatnu ribicu koja bi nam ispunila bar jednu želju. Svi ponekad poželimo da se partner pored nas preobrazi u osobu kakvu doista želimo, kao što se žaba pretvorila u princa.

Svi bajkoviti motivi ili samo neki njihovi segmenti prate nas kroz cijeli život. Iskrsavaju kroz snove, dnevna sanjarenja, mogu se pojaviti u vizijama i uvjek nose simboličnu poruku što trebamo napraviti da bi razriješili postojeći problem. Bajka je sjećanje naše duše da se sve može dobro završiti, jer ona, naša duša je tihi svjedok iza scene na kojoj se odigrava drama našeg života. Duša zna sva pitanja i sve odgovore; i kad bi se samo dovoljno umirili, kad bi se samo dovoljno otvorili i prepustili toznanje bi doprlo do našeg uma.Poznavanje, prepoznavanje i pravilno shvaćanje simbola je jedan od načina da uspostavimo komunikaciju sa svojom vlastitom dušom i sa Dušom Svijeta.




- 01:25 - Komentari (25) - Isprintaj - #

08.06.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

09.06.2006.

BLIZANCI



Blizanci: Zrak, Merkur, sličnost i antagonizam. Pozitivni muški princip. Polaritet, podvojenost, ambivalentnost. Razlika između duha i tvari. Najmanje strastven. Prilično nezainteresiran za sex, u vjernosti nestabilan. Pada na trikove (blef). Vrlo malo pokazuje ljubomoru. Nestalnog i neuhvatljivog karaktera. Mislim!
Posebne značajke: Komunikacije, veze, prijenosi, krajnja prilagodljivost i složenost. Biće koje živi na unutarnjem podvostručenju, jedna polovica živi, osjeća i djeluje, a druga sve to promatra. Komunikativno, prilagodljivo, svestrano.

Blizanci su koncetrirani na veze i komunikaciju bilo koje vrste – pisma, telefoni, glas, misli, pisanje, mentalni procesi općenito. Blizanci su komunikatori, mogli bi reći skloni ogovaranju. Često saznanja koja imaju ne mogu zadržati za sebe jer imaju potrebu da šire vijesti na bilo koji način. U stalnoj potrazi za konverzacijom, istraživanjima, ispituju i istražuju. Njihova energija je neovisna i ispitivačka.

Blizanci su živahni te posjeduju sposobnost za neposredno i suosjećajno prijateljstvo. Pogrešno bi Vas bilo vezati za samo jedno mjesto ili jednu ideju kao i izazivati u borbu razuma budući se lako izvlačite iz svih situacija. Fantastična mnogostranost i vještina u govoru pružaju Vam mogućnost za vrsne političare ili pak eksperte za ljudske odnose. Potrebna su Vam konstantna uzbuđenja i promjene jer ćete u suprotnom tonuti u obeshrabrenje i životnu gorčinu.

Bolesti: Reumatizam, mišićno-koštani sustav

Slažu se: Lav, Vaga, Vodenjak, Ovan, Blizanci
Brak: Vaga, Vodenjak
Neutralni: Bik, Rak, Škorpion, Jarac
Nepovoljni: Djevica, Strijelac, Ribe


I dekada : Mladić s pojasom, najavljuje spise, primanje ili izdavanje novca, molbu i mudrost u onome što je nekorisno. Jupiter (ravnoteža, red, neprestani napredak, obilje, društvenost, optimizam)


II dekada : Čovjek koji sjekirom cijepa drva; označuje zaduženja, pritisak, rad, osvajanje dobara radom ili nepoštene postupke. Mars (Borba)


III dekada : Čovjek sa sokolom u desnoj ruci i mrežom u lijevoj. Iskazuje zaborav, prijezir, veselje, radost i slušanje nepotrebnih riječi. Sunce (ili dobro ili loše, krajnosti)


Dragi svi!

U subotu 10.06-2006.g. održavam tečaj iz RADIESTEZIJE od 10-14h, svi dobiju skriptu i diplomu...cijena; 400, 00 kn, pošaljite ovaj e-mail prijateljima i poznatima koje bi to moglo zanimati. Hvala!
Srdačno vas pozdravljam!
Irida

Informacije i predbilježbe:

Tel. 01/3635-153

Mob.091/7947-904


- 23:25 - Komentari (46) - Isprintaj - #

07.06.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

08.06.2006.

7. DIJAGNOSTIČKI SNOVI



Dijagnostički snovi, su obično poruka i upozorenje samom sanjaču, eventualno njegovom terapeutu, ako je uključen u kakvu terapiju. Snovi služe za uspostavljanje ravnoteže i na psihološkom i na fiziološkom planu, pa kroz simbole sna možemo dobiti i neku dijagnostičku poruku.

Roj buba,
kukaca isl. Može naprimjer najaviti neku bakterijsku infekciju u snu. Ako se u snu nađemo u kakvoj kotlovnici u kojoj su cjevovodi, to se lako može odnositi na naš probavni sustav. Ako sanjamo instalacije, splet žica može imati veze s našim krvotokom. Ugriz neke životinje u snu može i najaviti neki akutni proces na tom dijelu tijela gdje se pojavio. Ako je u vašem snu nestalo struje, a svi osigurači su ispravni, ili je vaš lijepi, novi sat prestao kucati bit će najbolje da bez odgađanja posjetite svog liječnika.

Odjeća u snovima je multiznačana (ovisi o tome da li je nova, stara, čista, prljava, poderana, zakrpana, koja mjesta su poderana-zakrpana ili čista-prljava, a i boje te odjeće su važne) može simbolički imati i dijagnostičke konotacije. Ako vaša košulja ili majica u snu ima neobičnu, mrlju, zakrpu ili rupu na mjestu 3 čakre bit će najbolje da obavite ultrazvuk abdomena.

Biljke; su skoro uvjek vezane za emocije i naše unutrašnje duševne drame i događaje. Cvijeće simbolizira naša raspoloženja i duševna stanja. Drvo je simbol osobnog rasta i razvoja. Vrt je mjesto rasta i napretka. Voće se može odnositi na zdravlje.Ponekad i biljke u snovima mogu biti dijagnostički putokaz. Ako sanjate naramak digitalisa, sa predimenzioniranim cvjetovima bit će najbolje da posjetite kardiologa.

Krajolici, tlo, minerali (pejzaži, panorame) u snovima su pozornica naše osobne drame i važni su svi elementi sna za tumačenje. Često odražavaju zdravlje i probleme s njim povezane. Šuma je simbol nesvjesnog i nagonskog.

Prirodne pojave;(poplave, potres, oluja) simboliziraju dublje potrese u nama i preplavljenost emocijama, ali mogu najaviti i prave psihičke krize, jer vatra i plamen su simboli psihičke energije.Ako učestalo sanjamo takve stvari bilo bi korisno potražiti savjet psihijatra.




Dragi svi!

U subotu 10.06-2006.g. održavam tečaj iz RADIESTEZIJE od 10-14h, svi dobiju skriptu i diplomu...cijena; 400, 00 kn, pošaljite ovaj e-mail prijateljima i poznatima koje bi to moglo zanimati. Hvala!
Srdačno vas pozdravljam!
Irida

Informacije i predbilježbe:

Tel. 01/3635-153

Mob.091/7947-904


- 23:43 - Komentari (36) - Isprintaj - #

06.06.2006., utorak

SRIJEDA: BOJE U NAŠEM ŽIVOTU (kromoterapija)

07.06.2006.g.

SMEĐA BOJA



SMEĐA je boja zemlje, poniznosti (...»Sjeti se čovječe da si prah i u prah ćeš se pretvoriti!»...), siromaštva (Franjevci i drugi sirotinjski redovi su obučeni u smeđe) i vezana je za analni kompleks, sadizam, nasilje i sl. U Zodijaku pripada Jaracu i Škorpionu.




SMEĐA BOJA POTICAJNO DJELUJE NA CRIJEVA Te su boje sve namirnice sastavljene od integralnog brašna, to jest brašna dobivenog od cjelovitog zrna. Te namirnice poput crnog kruha, tamne tjestenine, tamne riže, graha i leće imaju u sebi najveći izvor vitamina B i prehrambena vlakna koja pomažu u formiranju stolice i tonizaciji i čišćenju organizma. Na taj način smanjuje se rizik pojave tumora i ostalih kroničnih upalnih bolesti crijeva. Žene koje za doručak jedu žitarice imaju manje kilograma nego druge žene koje za doručak izabiru drugačiju hranu ili izbjegavaju cijeli obrok, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Kako žitarice utječu na smanjenje kilograma nije poznato, ali znastvenici smatraju da vlakna, vitamini i minerali u žitaricama imaju neku ulogu u tome.



Znamo da soja sadrži prirodne fitohormone i u narodu se oduvjek koristi za liječenje neplodnosti, neurednog menstrualnog ciklusa i tegoba u menopauzi. Dakle, treba jesti žitarice i mahunarke kolikogod nam hamburgeri bili privlačni.

Godišnji odmori se uz odmaranje obavezno povezuju i sa tamnjenjem kože. Pocrniti, zapravo znači posmeđiti. O tome koliko je ta zdravo ili opasno za našu kožu možemo raspravljati, ali lijepa tamnosmeđa boja naše kože vrišti o tome da smo negdeje bili, da smo si to mogli priuštiti, oni koji to ne mogu idu u solarij.o toj pomodnodti i nakon sto godine upotrebe imamo podijeljena mišljenja:



100 GODINA UMJETNOG SUNCA


1898. Danac Niels Finsen načinio je prvu svjetiljku za zračenje.
1910. "Umjetno visinsko sunce " uvršteno je u terapiju svjetlom.
do 1950. Moda postaju kućna, stolna sunca.
1975. Prva banka sunca.
1980. Razvoj "sendvič"- ležaljke.
1992. "Užurbano" tamnjenje lica kao posljednji tehnički i modni novitet.

SOLARIJ - "ZA" I "PROTIV"

"ZA"
PROF.DR. FRIEDRICH SCHRÖPL,
dermatolog, zaposlen u solarnoj industriji
"Sveza između solarnog zračenja i oboljenja raka kože, kao zloćudnog melanoma, nije znanstveno dokazana. UV-zračenje pozitivno utječe, prvenstveno zimi, kako na jačanje imunološkog sustava tako
i na tvorbu vitamina D3, koji je od izuzetne važnosti za građu kostiju."

"PROTIV"
PROF.DR. OTTO BRAUN-FALCO,
dermatolog, u upravi DT dermatološkog udruženja
"Svako zračenje čini kožu podložnom oboljenju raka, bez obzira radi li se o umjetnom ili prirodnom suncu."

Smeđa boja, kao i druge zemljane boje, djeluje toplo, ugodno i prirodno. Najbolje izgleda na glavnom zidu u dnevnoj sobi, no ako pretjerate sa smeđom, soba može izgledati otrcano, sumorno i dosadno. Smeđa boja svrstava se u tople zemljane tonove. Stvara osjećaj smirenosti, zajedništva, čvrstine i dovodi se, između ostalog, u vezu s rustikalnim materijalima (stari seoski ugođaj, brodski pod i razne druge drvene oplate). Smeđa je vječna, trajna i najpostojanija temeljna boja među svim bojama. Bež-smeđa boja odgovara zemlji pa se tako često nalazi dolje na podovima. Smeđa boja simbolizira zemaljski, tvarni, stvorenjski, ljudski, imanentni, "ovostrani" svijet protežnosti, vremena, prostora, omeđenosti, pojavljuje se u nijansama od bež preko čokoladne do brončano smeđe.

Smeđa boja u auri i pojedinim čakrama može ukazivati na zdravstvene poremećaje u pripadajućim organima.




- 23:28 - Komentari (26) - Isprintaj - #

05.06.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

06.06.2006.

8. PRAVDA (usklađivanje)



2006 je u znaku ove karte (2+0+0+6=8), pa bi ove godine mnoge stvari mogle doći na svoje mjesto (milom ili silom), ovo je i godina vaga po horoskopu koje su u tarotu predstvljene ovom kartom.

Pravda je karta Svijesti i Savjesti. Karta ravnoteže između pozitivnog i negativnog, između božanskog i ljudskog, vaga Sudbine (i vaga u Zodijaku), mač Pravde, službenica Karme. Pravda simbolizira jasno prosuđivanje i sposobnost razlikovanja dobra i zla. Često je naslikana kao djevojka zavezanih očiju što je simbol nepristranosti i nepotkupljivosti, pa zemaljska pravda koja je u ljudskim rukama može i pogriješiti, ali stiže karmička pravda da sve izravna i dovede stvari u ravnotežu.


Čovjek mora odvagati značenje sadašnjih okolnosti i postići ravnotežu upotrebom mača diskriminacije tj eliminacije loših i inferiornih elemenata iz svog sustava mišljenja i djelovanja. Ova karta je poziv na razboritost. Ova karta pokriva sfere politike, vladanja i zakonodavstva. Uvjek je trebamo oprezno tumačiti, jer svaka prethodna i svaka slijedeća karta može pomaknuti jezičac na vagi.

Arhetipski ona označuje Pravdu, poštenje, uravnoteženje, karmu (zakon uzroka i posljedica; sve se vraća sve se plaća, pravda mora biti zadovoljena), ekvilibrijum. Psihološki ona osvjetljava odgovornost za svoje postupke, diskriminaciju, uvid, prosudbu samog sebe kao rezultat osvješćivanja ega i suočavanja s vlastitom sjenkom.




- 23:20 - Komentari (43) - Isprintaj - #

04.06.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: NUMEROLOGIJA

05.06.2006.

BROJ SEDAM



7 je sveti broj koji označava sveukupni dinamizam.
To je broj obnove, prijelaza iz poznatog u nepoznato, broj saveza, ali i tjeskobe. 7 je svakako težak broj, prati ekstreme ( ili sreća ili nesreća). U narodu se često priča o bračnoj krizi nakon 7 godina braka, no negdje u ranijim postovima sam spomenula i da je 7 broj uskrsnuća, pa ta kriza ne mora biti fatalna. Zbog toga pojedinac sedmice doseže uspjeh tek nakon dugih i upornih borbi i napora. Sedmici leže putovanja. Sedam je bio znamen Nevinosti, a krug se ne može podijeliti na sedam jednakih dijelova euklidskom konstrukcijom. Kažu i da je Sedam "praprvi" broj neosporne čistoće.Sedam je broj pobjede i savršenstva. 7 je temeljni broj, prisutan u svim religijama i svim temeljnim ostvarenjima, pa tako imamo:

- 7 glazbenih nota
- 7alkemijskih metala
- 7 oblika kristalizacije
- 7dana u tjednu
- 7duginih boja
- 7čuda svijeta
- 7čakri u tijelu


SEDAM je broj tajanstvenih moci i mistike. U prošlosti, u raznim tradicijama i svjetonazorima su mu pridavane ezoterična svojstva: Sedmi sin sedmog sina u prošlosti je smatran osebujnom ličnošću koja je ovladala mističnim silama vidovistosti, iscjeljivanja i proricanja. Najpoznatiji numerolozi i danas su uvjereni da ima istine u tim drevnim vjerovanjima. Sedmice, kazu, privlače okultno i imaju neobicno bogat unutrašnji život.To su maštovite i pronicljive osobe. Njihova sklonost ezoteriji, filozofskim i mističnim učenjimačesto postaje njihov životni izbor. One žele proniknuti u dubine vlastitog bića, u "unutrašnji prostor" duše, objasniti nebojašnjivo, pa okolini često izgledaju čudno i neprilagođeno.
To je i jedan od negativnih aspekata Sedmice. Drugi vole povučenost i šutljivost. Ovakve Sedmice imaju snažan um i sposobnost izrazite kreativnosti, koju, na žalost, teško uspjevaju definirati kako bi je i drugi mogli shvatiti. Sedmice obično koračaju - ispred vremena!

Sedam svjetskih čuda: Velika piramida u Gizi, Viseći vrtovi u Babilonu (Semiramidini viseći vrtovi), Zeusov kip u Olimpiji, Artemidin hram u Efesu, Mauzolej u Halikarnasu Kolosa s Rodosa, Svjetionik u Aleksandriji (Faros) .

Sedam planeta koje na neki način rukovode svemirom su: Mjesec, Mars, Merkur, Jupiter, Venera, Saturn; Sunce. U kršćanstvu imamo 7 sv. Sakramenata, 7 darova Duha Svetoga. Kažu da je Salomon gradio Hram 7 godina.Čovjekom vlada broj 7.Stanična tkiva se obnavljaju svakih 7 godina.Ljudski puls je sporiji sedmi dan.I u bajkama nalazimo broj 7 (Snjeguljica i 7 patuljaka), Židovi imaju sedmokraki svijećnjak, Menoru..

Broj 7 označava konačno DJELO, odgovara sedmoj čakri Sedma čakra, Krunska, duhovnost, božansko, naša duhovna spojnica, duhovno buđenje, duhovne krize, tamnanoćduše.- zlatna, srebrna, bijela. Regulira rad pinealne žlijezde, desnog oka i najviše moguće svijest čovjeka.



- 23:45 - Komentari (26) - Isprintaj - #

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

04.06.2006.

ARHETIP JUNAKA



Danas je važno biti slavan, biti poznat, biti zvijezda, po svaku cijenu.Anonimnost je smrt.Zovu slave rijetki odolijevaju.Većina je spremna učiniti i najbesmislenije stvari za samo 5 minuta slave.Takav svjetonazor vodi do totalne moralne degradacije i svoje žrtve zatvara u kule besmisla tjeskobe i očaja.No, može biti drugačije.

Iako se čini da junački uzori drijemaju u klasičnoj grčko-rimskoj književnosti (Odisej,Tezej Prometej) i sjećanju na prošla vremena, ja ću ustvrditi da svako vrijeme i svako podneblje ima svoje junake, a i kada nastane suša, kolektivno nesvjesno iznjedri izmišljene junake kao što su Batmann, Superman, Wonder Woman, i drugi izmišljeni junački likovi u stripovima i pričama, da bi očuvalo mit o junaštvu, jer je ono potrebno da bi rasli kroz životne izazove.Uostalom, svaka pripovjetka, novela ili roman imaju glavnog junaka ili junakinju, a i takmičenja svih vrsta od lokalnih natjecanja do Olimpijade imaju svoje junake, iako i među njima ima i onih koji su samo zvijezde i ništa veće od toga. Tko je junak? «Junak je netko tko je dao svoj život nečemu većem od sebe.» (J. Campbell).


Izvanredne situacije (velike nesreće, katastrofe, potresi, požari i sl.)obično iznjedre i istaknu požrtvovne pojedince koji prisebno i hladno djeluju u interesu općeg dobra i svojim junaštvom ublažavaju i umanjuju dramu nastale kataklizme. U svakodnevnom životu to su obično tihi, samozatajni ljudi koji se po ničemu ne ističu. Kada ih pitate kako su smogli toliku hrabrost i izložili vlastiti život da bi pomogli drugima, obično odgovore da nisu razmišljali o opasnosti, da su jednostavno morali tako postupiti. Je li se takav odvažni pojedinac bojao? Nije imao vremena prepustiti se strahu, morao je djelovati. Morao je djelovati tako brzo da preduhitri i sam strah. Situacija ga je trebala i izvukla je iz njegove naravi kvalitete za koje nije ni znao da ih ima. Pa što je onda junaštvo i tko može biti junak?



Život svakog čovjeka, život sam po sebi je pustolovina i svi smo mi Odiseji.Joseph Campbell kaže:»...., ne moramo sami čak ni ulaziti u rizik pustolovine, jer su junaci svih vremena otišli ispred nas. Labirint je temeljito poznat. Moramo samo slijediti nit junakova puta, te gdje smo mislili da ćemo naći grozotu, naći ćemo Boga, a gdje smo mislili da ćemo priklati drugoga, priklat ćemo sami sebe. Gdje smo mislili da ćemo putovati prema van, doći ćemo u središte našeg vlastitog postojanja, a gdje smo mislili da ćemo biti sami, biti ćemo s cijelim svijetom.» Dakle, putokazi su postavljeni, a junaštvo nije povlastica darovitih pojedinaca, ono je samo prasjećanje na prvotnu hrabrost s kojom smo ušli u život.Otto Rank u svojoj maloj, ali važnoj knjižici ; The Myth of the Birth (mit o rođenju junaka) tvrdi da je svatko junak pri rođenju, kada svatko prolazi strahovitu i psihičku i fizičku preobrazbu, iz stanja malog vodenog stvorenja, koje živi u području amniotičke tekućine, u zrako-udišućeg sisavca, koji će se ultimativno uspraviti. Heroizam žene-majke, koja rađa novi život je neupitan i on nam je dat na dar. Eto, junaštvo je prva lekcija u životu svakog čovjeka. Iz nekog razloga često to zaboravimo, pa dopuštamo strujama i Sirenama da nas odvuku s našeg putovanja domu, prema luci sreće, a arhetip junaka, uspavan u našem nesvjesnom čeka da ga probudimo.

Dakle, ako nam loše ide, ako se gušimo u stalno ponavljanim neuspjesima (bilo u poslu, ljubavi ili na zdravstvenom planu), prizovimo tu moć junaka, koju imamo u sebi (ali smo je zaboravili koristiti) i promijenimo nešto.Ne trebamo se bojati:Tezeja je štitio Posejdon, bog mora,Perzeja Atena, Ahila Heiron, mudri Kentaur. Zapravo, svakog hrabrog pojedinca štiti Nebo, jer hrabrima je Sudbina milostiva, zato što Junak pomiče granice ljudskog iskustva i predvodi civilizaciju putem duhovne i fizičke preobrazbe. Naime; uvjek možemo učiniti korak više nego što mislimo da možemo, a ne znamo koliko možemo dok nas život ne iskuša.Teškoće su tu da izvuku ono najbolje iz nas.


- 00:22 - Komentari (32) - Isprintaj - #

02.06.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

MITOLOŠKI SIMBOLI (kraj)
03.06.2006.



Nabrojat ću danas u ovom postu neke mitske figure i njihova osnovna simbolična značenja:


Abraham (patrijarh)
Adam (prvi čovjek, mit o stvaranju),
Afrodita (božica ljepote i plodnosti),
Amazonka (žena ratnica),
Antigona (u psihologiji simbol odanosti do smrti),
Apolon (rimski bog, simbol pobjede razuma nad strastima),
Ares (Mars, bog rata-sukoba svake vrste).
Artemida (rađanje i razvoj),
Atena (pobjeda),
Čudovište (čuvar blaga i čuvar nesvjesnog, uvjet koji omogućuje junaštvo),
Dioniz (veselje),
Durga (indijska božica preporađanja i uništenja),
Fortuna (božica sudbine),
Gorgone (izobličenja psihe u društvenom, seksualnom i duhovnom smisli-devijacije svih vrsta),
Harpije (poroci i strasti),
Hefest (hromi bog kovač, zaštitnik radnika kao i sv. Josip),
Hekata (božica mrtvih).
Heraklo (borbena snaga),
Hermes (Merkur-inteligencija, putovanja,vijesti, govorništvo, umjetnost, čarobnjaštvo, a može biti i zaštitnik lopova),
Hidra (čudovišna zmija-megalomanija, mnogostruci poroci),
Himera ((izmišljotine, pretjerivanja izopačenosti),
Ibis (Thot-čarobnjaci, iscjelitelji, znanje i praktične stvari),
Irida (glasnica bogova),
Janus (licemjerje, ali i budnost),
Jednorog (spolnost, sublimacija),
Junak (pobjeda nad samim sobom i svim ostalim preprekama),
Junona (zaštitnica žena i rađanja),
Kentaur (nesvjesno),
Kerber (višeglavi pas, čuvar ulaza u podzemni svijet, strah od smrti),
Kiklop (Razuzdane strasti),
Kron (Uran, Saturn, bog vremena, stvaranja i uništenja, sublimacija nagona)
Lamije (sklonost zrelijih žena tek stasalim mladićima),
Levijatan (razorni potencijali u nesvjesnom),
Ljudožder (slijepa, uništavajuća snaga),
Minotaur (Kažnjiva ljubav, neispravne želje, nedolično vladanja),
Moloh (tiranija, krvožednost),
Narcis (samoljublje),
Nimfe (iskušenja,spoj hrabrosti i ludosti),
Oziris (smjena poraza i pobjeda, životne drame),
Pandora (simbol svih zala),
Pan ( Satir,razuzdanost svake vrste, ali i panika i strava koje slijed tu razularenost),
Pegaz (sposobnost čovjeka da se izdigne iznad svakog problema i poroka).

Pelikan (Kristova žrtva za čovječanstvo-roditeljska žrtva za djecu),
Perzefona (prozerpina, promjena, smjena preporađanje, obnnavljanje),
Perzej (otac-sin-otac-krivnja),Prometej (Intelektualnost, žeđ za znanjem),
Sfinga (Zagonetka, tajna)
Sibila (natprirodne poruke i iskustva),
Sirena (zavođenje svake vrste),
S
karabej (načelo vječnog vraćanja),
Slijepac (unutarnje viđenje),
Tifon (čovjeko-zmijo-zmajoliko čudovište što riga vatru-ljubomora i osveta),
Titani (dominacija, despotizam, slijepa ambicija),
Uran (plodnost i razvoj),
Urobor (zmija koja grize vlastiti rep-vječno ponavljanje),
Valkire (ljubavne pustolovine),
Zeus (monopol vlasti i uništenje svih suparnika),
Zmaj (spoznavanje sebe i gospodarenje svim svojim potencijalima, preobrazba),
Zmija (iscjelitelj, liječnik i vrač, mudrost, kušnja),
Elektra (ravnoteža po svaku cijenu-pravda za nepravdu, osveta, vezanost za roditelje).

Ovo su samo naznake nekih značenja mitoloških figura. U konkretnim situacijama, bilo da su u pitanju snovi, vizije ili psihološki poremećaji, ta tumačenja proširuju i zaokružuju ostali elementi prisutni u svakoj pojedinoj situaciji.Važno je znati da mitološke teme i likovi iz kolektivnog pamćenja prodiru u svijest pojedinca onda kad je to njemu nužno i potrebno i u sebi uvjek nose poruku i sugestiju razrješenja. Pa, ako recimo sanjate krilate konje, znajte da se sigurno i uspješno možete izdići iznad trenutnih problema.


- 23:34 - Komentari (21) - Isprintaj - #

01.06.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

02.06.2006.

BIK




Bik, zemlja, negativan ženski princip u znaku Venere, zna voljeti i biti voljen, prate ga napor, razradba, ali dugovječnost. Opsjednut je sexom do starosti, čulni tip, ali je u pravilu vjeran. Voli lijep izgled, stil iznad svega. Ljubomoran je, posjednički tip,upornog karaktera.Ima razvijenu ljubav prema bližnjemu. Zemlja!
Posebne značajke: Velika radna sposobnost, snažni instinkti, pretjerana sklonost svim užicima, senzualnost, korpulentnost, sporost (tromost), uravnoteženost, čvrstoća, postojanost, pohlepno uživanje u svim životnim radostima, hedonist, razbludan život i puno rada da se zadovolje svi apetiti. Velikodušnost.Za njega je najvažniji osjećaj: Imam, posjedujem!

Bik uspjeva reagirati, posjedovati i “imati” ama baš sve što je moguće posjedovati. Ovo je znak koji je sposoban brinuti, plodan je u smislu da je svako sjeme ili impuls čuvan, u pokušaju da se razvija i raste. Bik predstavlja način na koji “imamo” stvari, kako posjedujemo i stičemo. U ovom znaku je nešto nježno, majčinski, stabilno i odlučno. Bik kpredstavlja maternicu, mjesto gdje rastemo, gdje se osjećamo zaštićeno i ugodno.
Bikovima se učestalo pripisuje tvrdoglavost iako u suštini oni to zaista nisu. Bikovi su strpljivi, osjetljivi i postojani te upravo uslijed toga ne shvaćaju zašto su ljudi nepravedni prema njima. Puno ljudi rođenih u ovome znaku mogu godinama podnositi emocionalno i fizičko maltretiranje bez ijedne riječi. Vaša odanost prijateljima i obitelji često je neshvatljiva. Zakleti ste neprijatelj razbacivanja novca i ekstravagandnosti. Mirni ste kako vrijeme teče; nedokučivi poput tamne šume.

Bolesti: Angine, laringitis, polipi, rak grla
Slažu se: Rak, Djevica, Jarac, Ribe
Brak: Djevica, Jarac
Neutralni: Bik, Ovan, Blizanci, Vaga, Strijelac
Nepovoljni: Lav, Škorpion, Vodenjak

I dekada: Knjiga i mladić koji ore zemlju; oranje, sjetva, gradnja; nastavanje kuća znanja i mudrosti na zemlji i posebno poznavanje geometrije. Merkur, (posrednik, veze, kretanje)
II dekada: Čovjek visoka rasta, s pojasom, drži u desnoj ruci ključ, označuje moć, plemenitost, dostojanstvo i jak utjecaj na druge. Mjesec, (Imaginacija, magija, tajna, razum i nesvjesno).
III dekada: Starac oslonjen na štaku preko koje mu visi jedna ruka, dok mu je jedna noga drvena; predstavlja bijedu, ropstvo, ludilo, odricanje i prostaštvo. Saturn, (inercija,koncentracija, kontrakcija, fiksacija, kondenzacija- zlokobno)


pogledajte foto zapis mog prijatelja:


bok!

eto me na likovnom susretu u jedrarskoj. u svojevrsnom
performansu, naslikati sliku u
po ure. pobjedio sam konkurenta i to sa dvije
slike naslikavsi. radi se pred djecom i prolaznicima.
nagrada je bila slikarski pribor(stafelaj i
platna za slikanje) u vrijednosti 500 kn.

i dobro, bog te veseli. bio je to III susret.

pozdrav, boro

http://budan.blog.hr/


slike radila:
ZLATA TOMLJENOVIC, prof.lik.umjetnosti









- 23:46 - Komentari (28) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga