Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irida

Marketing

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

01.07.2006.g.

MAGIJSKI SIMBOLI (nastavak)



Dakle, magijske radnje se svode na djelovanje na prirodne, životne i duhovne sile, te na sam ljudski duh s namjerom postizanja određenog cilja. Na dubljoj razini magija je posjedovanje rijetkih znanja i sposobnosti, te poznavanje neobičnih razina bića i zakonitosti po kojima se odvijaju događaji u ljudskom životu i njihova primjena u praksi.

Talismani su najrašireniji i najstariji (još od totemizma) magijski simboli i mogu imati vrlo različitie oblike, ali namjena im je uvjek zaštiti osobu za koju su napravljeni. Riječ talisman je francuskog porijekla i znači svetinja; pretpostavka je da talisman bude predmet koji donosi sreću, zdravlje, obiteljski sklad i harmoniju, ljubav, novac..., a čuva od zla, neimaštine i bolesti, osobnih i kolektivnih nesreća.

Talismani se izrađuju od najrazličitijih materijala na koje se, uz poseban ceremonijal, ispisuju čarobne poruke, molitve zaziva i zaštite, znaci iz kabalističkog alfabeta, simboli planeta, geomantički znakovi... Najveći broj moćnih talismana ispisan je šifriranim porukama i simbolima iz najstarijih vremena, čija su značenja već odavno zaboravljena. Ili su to slike i kipići svetaca, blagoslovljeni križići, medaljoni ili relikvije svetaca koje u kršćanstu drugim imenom zovu „Moći“..........

Talismanska magija spada u psihičku magiju, pa se takve predmete gotovo može nazvati psihološkim strojevima, naravno u jednom uvjetnom značenju. Predmet koji se izrađuje (ili se jednostavno uzima neki gotov predmet–zečja šapa) kao talisman biva napunjen psihičkom energijom (naredbom, programom), te tako postaje simbolički psihički stroj koji će sigurno odraditi svoj posao, tj. ispuniti namjenu za koju je napravljen. To se događa jer naše nesvjesno razumije jezik simbola.

Voodu magija cijela funkcionira na tom principu, ali i sve ostale magije. Mnoga čudesna iscjeljenja su rezultat božanske magije i apsolutne vjere i predanosti.

Nemam namjeru nabrajati pojedine magijske prakse, ova tema je zamišljena tako objasnim i demistificiram sam pojam magije. Nadam se da sam bar malo uspjela.

Magijski simboli čovjeka drže u središtu njgovih vjerovanja, a uvjek imaju pomalo obredni karakter, bilo da obrede izvodimo sami ili samo učestvujemo u njima.




Post je objavljen 30.06.2006. u 23:59 sati.