< | rujan, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Uvijek sam voljela jela s 'pričama' - ona koja spremaju slatke Indijke u svojim domaćinstvima po receptima svojih baka ili pak svećenici u hramovima za zadovoljstvo obožavanih im bogova. Čim saznam za neko takvo, spremam ga i jedem s većim guštom iako je često vrlo jednostavno.
Jedno od njih je i ova okrepljujuća juha koja se spravlja u Radha-Ramana mandiru u državi UP.
Izvorni sastojak je louki (bottle gourd) koju smo ovog ljeta sadili u vrtu (svekrva je sadila, a mi konzumirali ;) ).
U nedostatku iste zamijenite ju bilo kojom vrstom tikvica ili tikve, a chana dal suhim žutim graškom.
Juha na slici je spravljena s običnim tikvicama. One se kraće kuhaju od louki ili zrele tikve.
I naravno, sve je brže gotovo ukoliko koristite ekspress lonac.
Louki chana dal
Vrijeme namakanja dala: 5 sati
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 2 sata ili 45min-1 sat u ekspres loncu
Količina: 4 osobe
Sastojci:
1 šalica (195g) chana dala
7 šalica (1.75 l) vode ili 5 i pol šalica (1.3 l) za kuhanje ekspres loncu
1/2 žličice kurkume
2 žličice mljevenog korijandera
1 žlica sjeckanog đumbira
4 žlice ghija ili mješavine maslaca i ulja
570 g tikvica narezanih na štapiće (4 cm duge i oko 2 cm debele)
1 i pol žličice garam masale
1 i 1/4 žličice soli
pola žličice limunovog soka
1 i 1/4 žličice kumina u zrnu
1-2 suha čilija
1/4 -1/2 žličice asafetide
6-6 listova karija
Postupak:
1. Operite i namočite chana dal.
2. U lonac stavite ocijeđeni chana dal, vodu, kurkumu, korijander, đumbir i žlicu ghija ili mješavine maslaca i ulja. Kuhajte na laganoj vatri 1 i pol sat ili 25 minuta u ekspres loncu.
3. Ubacite garam masalu i tikvice i kuhajte dok dal sasvim ne omekša, a tikvice se ne skuhaju.
4. Zagrijte ostatak ghija te na njemu prepržite kumin i čilije. Ubacite asafetidu i lišće karija, pržite 1-2 sekunde i izlijte začine u dal. Poklopite posudu i ostavite 1-2 minute. Promiješajte i poslužite.
Bundeve i ja se volimo tajno…
Volimo se u juhama, sabjijima, njokima, pitama, savijačama, kuhano, pečeno i punjeno.
Od prvog mirisnog reza do slasnog sjedinjenja u ustima.
Stoga se ispričavam što nismo imale vremena za bolju fotku. Sve je vrlo brzo i zaljubljeno završilo u tanjuru…dok nas ljubav još grije.
Kaddu alu ki sabji
Za sve one koji obožavaju bundeve i indijska jela sa slatkastim začinima – ovaj rađasthanski sabji iz pokrajine Marwar je pravi izbor za vas! Jednostavan za pripremu i vrlo ukusan.
Ja sam napravila neke preinake pri spravljanju. Koristila sam upola manje količine začina, a oguljeni, na kriške izrezan i malčice vlažni krumpir sam spekla u pećnici bez dodavanja bilo kakve masnoće.
Stoga sam količinu vode u kojoj se bundeva kuha prilagodila – odokativnom metodom, žurilo mi se pa ne mogu napisati točnu mjeru.
Iako je inače jušnat, ja sam ga željela i napravila dosta suhog.
Donosim vam izvorni recept, a ostalo prepuštam vašoj mašti i ljubavi.
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-30 minuta
Količina: 6 osoba
Sastojci:
3 žlice ulja ili ghija
1/2 žličice crne ili smeđe gorušice u zrnu
1 žličica kalonđija (nigella) u zrnu
5 cm dug štapić cimeta
dvije mahune kardamoma (izvaditi sjemenke)
2 cijela klinčića
2 lovorova lista
1/2 žličice fenugrika (piskavice)
2 žlice jogurta
1/4 hinga (asafetide)
1 žličica mljevenog korijandera
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
450 g krumpira izrezanog na kockice od 1.25 cm
450 g bundeve izrezane na kockice od 1.5 cm
2/3 šalice (165ml) vode
1 žličica limunovog soka
1/2 žličice šećera
1 i pol žličice soli
Postupak:
1. Na vatri srednje jačine zagrijte ghi ili ulje te dodajte gorušicu. Čim počne pucketati ubacite kalonđi, cimet, kardamom, klinčiće i lovorov list. Kada gorušica prestane pucketati odmah ubacite fenugrik i pričekajte da potamni 2 nijanse (to se jako brzo dogodi pa budite spremni na sljedeći korak. Ako fenugrik zagori dobit ćete vrlo gorko, nejestivo jelo.)
2. Ulijte jogurt, asafetidu, mljeveni korijander, kumin, i čili te kurkumu i pržite oko 1 minutu.
Ubacite krumpir, bundevu i vodu, poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 15ak minuta ili dok povrće ne omekša. Ukoliko se povrće počne lijepiti za dno posude, ulijte malo vruće vode.
Na kraju ulijte limunov sok, umiješajte šećer i sol i poslužite vruće.
Chole, to kiselo i ljutkasto jelo poznato je diljem Punjaba i sjeverne Indije. Lako ćete ga naći na uličnim štandovima u kombinaciji s duboko prženim pecivom zvanim bhatura.
Iako izvorni recept traži specifičnu vrstu slanutka tj. kala chana dal, lako ga je spraviti i s običnim slanutkom.
Ukoliko upotrebljavate već skuhani slanutak, jelo je gotovo za nekoliko minuta. Spravite ga jako gustog ili tekućeg, na vama je.
Poslužite ga s platom fino narezanog svježeg povrća ili jednostavnom salatom.
CHOLE
Vrijeme namakanja slanutka: 8 sati ili preko noći
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 2-3 sata ili 1 sat u ekspres loncu
Količina: 6 osoba
Sastojci:
235 g suhog kala chana dala ili slanutka
1.3 litre vode (ili 1 litra ukoliko se koristi ekspres lonac)
1 lovorov list
5 žlica ghija ili mješavine maslaca i ulja
5 cm velik komad kore cimeta
6 zrna papra
1/2 žličice kardamoma
8 cijelih klinčića
1 žlica kumina
1 žlica sjeckanog đumbira
1 žličica sjeckanog zelenog čilija
1 žličica kurkume
1 i pol žličice crvene paprike
1 žlica mljevenog korijandera
1/4-1/2 žličice asafetide
1 velika rajčica, narezana na kockice
1-1 i pol žličice soli
1 žlica manga u prahu ili 3 žlice svježeg soka od limuna
3 žlice sjeckanog lišća peršina ili korijandera
Postupak:
1. Namočite suhi slanutak u 1.3 litre vruće vode i ostavite da stoji 8 sati ili preko noći.
2. Ulijte slanutak i tekućinu u lonac. Ubacite lovorov list, malo ghija ili maslaca i zavrite. Smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte dok zrna slanutka ne omekšaju. (Ako koristite ekspres lonac ubacite sastojke, poklopite i kuhajte 30 minuta.)
3. Ocijedite slanutak. Sačuvajte tekućinu. Maknite lovorov list. Odvojite 1/3 šalice slanutka i štapnim ga mikserom (ili vilicom) izgnječite u grubu pastu.
4. Cimet, papar, kardamom, klinčiće i kumin sameljite. To je vaša domaća garam masala. Ukoliko želite preskočite ovaj korak i ubacite kupovnu.
5. Zagrijte 3 žlice ghija ili mješavine ulja i maslaca. Na vrući ghi stavite sjeckani đumbir i čili i pržite ih dok ne posmeđe. Maknite posudu s vatre i ubacite kurkumu, mljevenu crvenu papriku, mljeveni korijander i asafetidu. Dobro promiješajte.
Vratite posudu na vatru i ubacite rajčice. Kuhajte ih 4-5 minuta ili dok se ghi ili ulje ne odvoji od začina i rajčica.
6. Umiješajte sol, cijeli slanutak, pastu od slanutka, 120 ml tekućine koju ste sačuvali od kuhanja i mango u prahu ili sok od limuna.
Smanjite vatru, poklopite posudu i kuhajte chole dok se tekućina ne pretvori u gusti umak.
Ubacite garam masalu, ostatak ghija, sjeckani peršin i poslužite.