< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

nedjelja, 28.09.2008.

Louki chana dal – juha od dala s tikvicama



Uvijek sam voljela jela s 'pričama' - ona koja spremaju slatke Indijke u svojim domaćinstvima po receptima svojih baka ili pak svećenici u hramovima za zadovoljstvo obožavanih im bogova. Čim saznam za neko takvo, spremam ga i jedem s većim guštom iako je često vrlo jednostavno.
Jedno od njih je i ova okrepljujuća juha koja se spravlja u Radha-Ramana mandiru u državi UP.
Izvorni sastojak je louki (bottle gourd) koju smo ovog ljeta sadili u vrtu (svekrva je sadila, a mi konzumirali ;) ).
U nedostatku iste zamijenite ju bilo kojom vrstom tikvica ili tikve, a chana dal suhim žutim graškom.
Juha na slici je spravljena s običnim tikvicama. One se kraće kuhaju od louki ili zrele tikve.
I naravno, sve je brže gotovo ukoliko koristite ekspress lonac.


Louki chana dal

Vrijeme namakanja dala: 5 sati
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 2 sata ili 45min-1 sat u ekspres loncu
Količina: 4 osobe


Sastojci:
1 šalica (195g) chana dala
7 šalica (1.75 l) vode ili 5 i pol šalica (1.3 l) za kuhanje ekspres loncu
1/2 žličice kurkume
2 žličice mljevenog korijandera
1 žlica sjeckanog đumbira
4 žlice ghija ili mješavine maslaca i ulja
570 g tikvica narezanih na štapiće (4 cm duge i oko 2 cm debele)
1 i pol žličice garam masale
1 i 1/4 žličice soli
pola žličice limunovog soka
1 i 1/4 žličice kumina u zrnu
1-2 suha čilija
1/4 -1/2 žličice asafetide
6-6 listova karija

Postupak:

1. Operite i namočite chana dal.
2. U lonac stavite ocijeđeni chana dal, vodu, kurkumu, korijander, đumbir i žlicu ghija ili mješavine maslaca i ulja. Kuhajte na laganoj vatri 1 i pol sat ili 25 minuta u ekspres loncu.
3. Ubacite garam masalu i tikvice i kuhajte dok dal sasvim ne omekša, a tikvice se ne skuhaju.
4. Zagrijte ostatak ghija te na njemu prepržite kumin i čilije. Ubacite asafetidu i lišće karija, pržite 1-2 sekunde i izlijte začine u dal. Poklopite posudu i ostavite 1-2 minute. Promiješajte i poslužite.

28.09.2008. u 09:26 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>