Uvijek sam voljela jela s 'pričama' - ona koja spremaju slatke Indijke u svojim domaćinstvima po receptima svojih baka ili pak svećenici u hramovima za zadovoljstvo obožavanih im bogova. Čim saznam za neko takvo, spremam ga i jedem s većim guštom iako je često vrlo jednostavno.
Jedno od njih je i ova okrepljujuća juha koja se spravlja u Radha-Ramana mandiru u državi UP.
Izvorni sastojak je louki (bottle gourd) koju smo ovog ljeta sadili u vrtu (svekrva je sadila, a mi konzumirali ;) ).
U nedostatku iste zamijenite ju bilo kojom vrstom tikvica ili tikve, a chana dal suhim žutim graškom.
Juha na slici je spravljena s običnim tikvicama. One se kraće kuhaju od louki ili zrele tikve.
I naravno, sve je brže gotovo ukoliko koristite ekspress lonac.
Louki chana dal
Vrijeme namakanja dala: 5 sati
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 2 sata ili 45min-1 sat u ekspres loncu
Količina: 4 osobe
Sastojci:
1 šalica (195g) chana dala
7 šalica (1.75 l) vode ili 5 i pol šalica (1.3 l) za kuhanje ekspres loncu
1/2 žličice kurkume
2 žličice mljevenog korijandera
1 žlica sjeckanog đumbira
4 žlice ghija ili mješavine maslaca i ulja
570 g tikvica narezanih na štapiće (4 cm duge i oko 2 cm debele)
1 i pol žličice garam masale
1 i 1/4 žličice soli
pola žličice limunovog soka
1 i 1/4 žličice kumina u zrnu
1-2 suha čilija
1/4 -1/2 žličice asafetide
6-6 listova karija
Postupak:
1. Operite i namočite chana dal.
2. U lonac stavite ocijeđeni chana dal, vodu, kurkumu, korijander, đumbir i žlicu ghija ili mješavine maslaca i ulja. Kuhajte na laganoj vatri 1 i pol sat ili 25 minuta u ekspres loncu.
3. Ubacite garam masalu i tikvice i kuhajte dok dal sasvim ne omekša, a tikvice se ne skuhaju.
4. Zagrijte ostatak ghija te na njemu prepržite kumin i čilije. Ubacite asafetidu i lišće karija, pržite 1-2 sekunde i izlijte začine u dal. Poklopite posudu i ostavite 1-2 minute. Promiješajte i poslužite.
Post je objavljen 28.09.2008. u 09:26 sati.