< | rujan, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Bundeve i ja se volimo tajno…
Volimo se u juhama, sabjijima, njokima, pitama, savijačama, kuhano, pečeno i punjeno.
Od prvog mirisnog reza do slasnog sjedinjenja u ustima.
Stoga se ispričavam što nismo imale vremena za bolju fotku. Sve je vrlo brzo i zaljubljeno završilo u tanjuru…dok nas ljubav još grije.
Kaddu alu ki sabji
Za sve one koji obožavaju bundeve i indijska jela sa slatkastim začinima – ovaj rađasthanski sabji iz pokrajine Marwar je pravi izbor za vas! Jednostavan za pripremu i vrlo ukusan.
Ja sam napravila neke preinake pri spravljanju. Koristila sam upola manje količine začina, a oguljeni, na kriške izrezan i malčice vlažni krumpir sam spekla u pećnici bez dodavanja bilo kakve masnoće.
Stoga sam količinu vode u kojoj se bundeva kuha prilagodila – odokativnom metodom, žurilo mi se pa ne mogu napisati točnu mjeru.
Iako je inače jušnat, ja sam ga željela i napravila dosta suhog.
Donosim vam izvorni recept, a ostalo prepuštam vašoj mašti i ljubavi.
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-30 minuta
Količina: 6 osoba
Sastojci:
3 žlice ulja ili ghija
1/2 žličice crne ili smeđe gorušice u zrnu
1 žličica kalonđija (nigella) u zrnu
5 cm dug štapić cimeta
dvije mahune kardamoma (izvaditi sjemenke)
2 cijela klinčića
2 lovorova lista
1/2 žličice fenugrika (piskavice)
2 žlice jogurta
1/4 hinga (asafetide)
1 žličica mljevenog korijandera
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
450 g krumpira izrezanog na kockice od 1.25 cm
450 g bundeve izrezane na kockice od 1.5 cm
2/3 šalice (165ml) vode
1 žličica limunovog soka
1/2 žličice šećera
1 i pol žličice soli
Postupak:
1. Na vatri srednje jačine zagrijte ghi ili ulje te dodajte gorušicu. Čim počne pucketati ubacite kalonđi, cimet, kardamom, klinčiće i lovorov list. Kada gorušica prestane pucketati odmah ubacite fenugrik i pričekajte da potamni 2 nijanse (to se jako brzo dogodi pa budite spremni na sljedeći korak. Ako fenugrik zagori dobit ćete vrlo gorko, nejestivo jelo.)
2. Ulijte jogurt, asafetidu, mljeveni korijander, kumin, i čili te kurkumu i pržite oko 1 minutu.
Ubacite krumpir, bundevu i vodu, poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 15ak minuta ili dok povrće ne omekša. Ukoliko se povrće počne lijepiti za dno posude, ulijte malo vruće vode.
Na kraju ulijte limunov sok, umiješajte šećer i sol i poslužite vruće.