< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

subota, 27.09.2008.

Kaddu alu ki sabji - iz rađastanske pustinje na hrvatski tanjur

Bundeve i ja se volimo tajno…



Volimo se u juhama, sabjijima, njokima, pitama, savijačama, kuhano, pečeno i punjeno.
Od prvog mirisnog reza do slasnog sjedinjenja u ustima.
Stoga se ispričavam što nismo imale vremena za bolju fotku. Sve je vrlo brzo i zaljubljeno završilo u tanjuru…dok nas ljubav još grije.


Kaddu alu ki sabji

Za sve one koji obožavaju bundeve i indijska jela sa slatkastim začinima – ovaj rađasthanski sabji iz pokrajine Marwar je pravi izbor za vas! Jednostavan za pripremu i vrlo ukusan.
Ja sam napravila neke preinake pri spravljanju. Koristila sam upola manje količine začina, a oguljeni, na kriške izrezan i malčice vlažni krumpir sam spekla u pećnici bez dodavanja bilo kakve masnoće.
Stoga sam količinu vode u kojoj se bundeva kuha prilagodila – odokativnom metodom, žurilo mi se pa ne mogu napisati točnu mjeru.
Iako je inače jušnat, ja sam ga željela i napravila dosta suhog.
Donosim vam izvorni recept, a ostalo prepuštam vašoj mašti i ljubavi.


Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-30 minuta
Količina: 6 osoba


Sastojci:

3 žlice ulja ili ghija
1/2 žličice crne ili smeđe gorušice u zrnu
1 žličica kalonđija (nigella) u zrnu
5 cm dug štapić cimeta
dvije mahune kardamoma (izvaditi sjemenke)
2 cijela klinčića
2 lovorova lista
1/2 žličice fenugrika (piskavice)
2 žlice jogurta
1/4 hinga (asafetide)
1 žličica mljevenog korijandera
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
450 g krumpira izrezanog na kockice od 1.25 cm
450 g bundeve izrezane na kockice od 1.5 cm
2/3 šalice (165ml) vode
1 žličica limunovog soka
1/2 žličice šećera
1 i pol žličice soli

Postupak:

1. Na vatri srednje jačine zagrijte ghi ili ulje te dodajte gorušicu. Čim počne pucketati ubacite kalonđi, cimet, kardamom, klinčiće i lovorov list. Kada gorušica prestane pucketati odmah ubacite fenugrik i pričekajte da potamni 2 nijanse (to se jako brzo dogodi pa budite spremni na sljedeći korak. Ako fenugrik zagori dobit ćete vrlo gorko, nejestivo jelo.)

2. Ulijte jogurt, asafetidu, mljeveni korijander, kumin, i čili te kurkumu i pržite oko 1 minutu.
Ubacite krumpir, bundevu i vodu, poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 15ak minuta ili dok povrće ne omekša. Ukoliko se povrće počne lijepiti za dno posude, ulijte malo vruće vode.
Na kraju ulijte limunov sok, umiješajte šećer i sol i poslužite vruće.

27.09.2008. u 10:07 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>