Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Kaddu alu ki sabji - iz rađastanske pustinje na hrvatski tanjur

Bundeve i ja se volimo tajno…



Volimo se u juhama, sabjijima, njokima, pitama, savijačama, kuhano, pečeno i punjeno.
Od prvog mirisnog reza do slasnog sjedinjenja u ustima.
Stoga se ispričavam što nismo imale vremena za bolju fotku. Sve je vrlo brzo i zaljubljeno završilo u tanjuru…dok nas ljubav još grije.


Kaddu alu ki sabji

Za sve one koji obožavaju bundeve i indijska jela sa slatkastim začinima – ovaj rađasthanski sabji iz pokrajine Marwar je pravi izbor za vas! Jednostavan za pripremu i vrlo ukusan.
Ja sam napravila neke preinake pri spravljanju. Koristila sam upola manje količine začina, a oguljeni, na kriške izrezan i malčice vlažni krumpir sam spekla u pećnici bez dodavanja bilo kakve masnoće.
Stoga sam količinu vode u kojoj se bundeva kuha prilagodila – odokativnom metodom, žurilo mi se pa ne mogu napisati točnu mjeru.
Iako je inače jušnat, ja sam ga željela i napravila dosta suhog.
Donosim vam izvorni recept, a ostalo prepuštam vašoj mašti i ljubavi.


Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-30 minuta
Količina: 6 osoba


Sastojci:

3 žlice ulja ili ghija
1/2 žličice crne ili smeđe gorušice u zrnu
1 žličica kalonđija (nigella) u zrnu
5 cm dug štapić cimeta
dvije mahune kardamoma (izvaditi sjemenke)
2 cijela klinčića
2 lovorova lista
1/2 žličice fenugrika (piskavice)
2 žlice jogurta
1/4 hinga (asafetide)
1 žličica mljevenog korijandera
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
450 g krumpira izrezanog na kockice od 1.25 cm
450 g bundeve izrezane na kockice od 1.5 cm
2/3 šalice (165ml) vode
1 žličica limunovog soka
1/2 žličice šećera
1 i pol žličice soli

Postupak:

1. Na vatri srednje jačine zagrijte ghi ili ulje te dodajte gorušicu. Čim počne pucketati ubacite kalonđi, cimet, kardamom, klinčiće i lovorov list. Kada gorušica prestane pucketati odmah ubacite fenugrik i pričekajte da potamni 2 nijanse (to se jako brzo dogodi pa budite spremni na sljedeći korak. Ako fenugrik zagori dobit ćete vrlo gorko, nejestivo jelo.)

2. Ulijte jogurt, asafetidu, mljeveni korijander, kumin, i čili te kurkumu i pržite oko 1 minutu.
Ubacite krumpir, bundevu i vodu, poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 15ak minuta ili dok povrće ne omekša. Ukoliko se povrće počne lijepiti za dno posude, ulijte malo vruće vode.
Na kraju ulijte limunov sok, umiješajte šećer i sol i poslužite vruće.

Post je objavljen 27.09.2008. u 10:07 sati.