Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Chole



Chole, to kiselo i ljutkasto jelo poznato je diljem Punjaba i sjeverne Indije. Lako ćete ga naći na uličnim štandovima u kombinaciji s duboko prženim pecivom zvanim bhatura.

Iako izvorni recept traži specifičnu vrstu slanutka tj. kala chana dal, lako ga je spraviti i s običnim slanutkom.
Ukoliko upotrebljavate već skuhani slanutak, jelo je gotovo za nekoliko minuta. Spravite ga jako gustog ili tekućeg, na vama je.

Poslužite ga s platom fino narezanog svježeg povrća ili jednostavnom salatom.


CHOLE

Vrijeme namakanja slanutka: 8 sati ili preko noći
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 2-3 sata ili 1 sat u ekspres loncu
Količina: 6 osoba


Sastojci:

235 g suhog kala chana dala ili slanutka
1.3 litre vode (ili 1 litra ukoliko se koristi ekspres lonac)
1 lovorov list
5 žlica ghija ili mješavine maslaca i ulja
5 cm velik komad kore cimeta
6 zrna papra
1/2 žličice kardamoma
8 cijelih klinčića
1 žlica kumina
1 žlica sjeckanog đumbira
1 žličica sjeckanog zelenog čilija
1 žličica kurkume
1 i pol žličice crvene paprike
1 žlica mljevenog korijandera
1/4-1/2 žličice asafetide
1 velika rajčica, narezana na kockice
1-1 i pol žličice soli
1 žlica manga u prahu ili 3 žlice svježeg soka od limuna
3 žlice sjeckanog lišća peršina ili korijandera

Postupak:

1. Namočite suhi slanutak u 1.3 litre vruće vode i ostavite da stoji 8 sati ili preko noći.

2. Ulijte slanutak i tekućinu u lonac. Ubacite lovorov list, malo ghija ili maslaca i zavrite. Smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte dok zrna slanutka ne omekšaju. (Ako koristite ekspres lonac ubacite sastojke, poklopite i kuhajte 30 minuta.)

3. Ocijedite slanutak. Sačuvajte tekućinu. Maknite lovorov list. Odvojite 1/3 šalice slanutka i štapnim ga mikserom (ili vilicom) izgnječite u grubu pastu.

4. Cimet, papar, kardamom, klinčiće i kumin sameljite. To je vaša domaća garam masala. Ukoliko želite preskočite ovaj korak i ubacite kupovnu.

5. Zagrijte 3 žlice ghija ili mješavine ulja i maslaca. Na vrući ghi stavite sjeckani đumbir i čili i pržite ih dok ne posmeđe. Maknite posudu s vatre i ubacite kurkumu, mljevenu crvenu papriku, mljeveni korijander i asafetidu. Dobro promiješajte.
Vratite posudu na vatru i ubacite rajčice. Kuhajte ih 4-5 minuta ili dok se ghi ili ulje ne odvoji od začina i rajčica.

6. Umiješajte sol, cijeli slanutak, pastu od slanutka, 120 ml tekućine koju ste sačuvali od kuhanja i mango u prahu ili sok od limuna.
Smanjite vatru, poklopite posudu i kuhajte chole dok se tekućina ne pretvori u gusti umak.
Ubacite garam masalu, ostatak ghija, sjeckani peršin i poslužite.



Post je objavljen 22.09.2008. u 12:07 sati.