< | veljača, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Bhindi zaista nalikuje 'damskim prstima' (Englezi ju nazivaju 'lady's fingers ili okra).
en.wikipedia.org
Mnogima u Hrvatskoj je još uvijek nepoznato povrće koje je lakše pronaći u našem susjedstvu pod imenom bamija, nego u hrvatskim vrtovima i na tržnicama.
Bogata je prehrambenim vlaknima (pola šalice sadrži skoro 4g), a sadrži i vitamin C, folnu kiselinu, magnezij, kalcij i vitamin A.
Ukoliko ipak naletite na hrpicu okre birajte male, 8-10 cm duge plodove. Ukoliko je okra svježa, njeni će vrhovi biti uspravni i lako pucati, dok će kod starijih plodova biti savijeni.
Budite pažljivi kod rezanja jer okra ispušta puno sluzi. Da biste tome doskočili i izbjegli prekomjerno lučenje sluzi, nakon pranja ju u potpunosti osušite na tkanini ili kuhinjskim ručnicima.
Uvijek ju solite nakon kuhanja.
Iako je ljetno povrće (moj makedonski prijatelj filozof donese mi vrećicu) ovu sam nabavila u Indien Supermarktu u Grazu gdje ju je uvijek lako nabaviti skoro u bilo koje doba godine.
Masala bhindi sabji
Ovaj se južnoindijski sabji vrlo jednostavno priprema, a njegov izvanredan okus svidjet će se i sumnjičavima (još kada im spomenete činjenicu da je okra afrodizijak!).
Polagano se prži u tavi sa svega nekoliko začina i kokosom koji se u tom procesu omata oko plodova okre i pretvara u ukusnu, slatkastu koricu.
Sabji zahtijeva svježe ribani ili smrznuti kokos. Indijski kuhari preporučuju kokosovo mlijeko kao idealnu zamjenu za svježe ribani kokos. Ja sam kombinirala suhi ribani kokos i kokosovo mlijeko.
Ukoliko niste ljubitelj kokosa ili ga nemate, možete ga zamijeniti bademima.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-25 minuta
Količina: 4 osobe
Sastojci:
455g okre
4 žlice ghija ili sezamovog ulja (prolazi i s pola količine)
1 žličica crne gorušice
1 žličica grubo mljevenog rimskog kumina
1/4 žličice asafetide
1/2 žličice kurkume
1/4 žličice kajenskog papra ili mljevene paprike
1/3 šalice (35g) svježe ribanog kokosa ili 50g badema
1 žličica soli
Postupak:
1. Operite i dobro osušite okru. Održite peteljke i narežite okru na kolutiće veličine 6mm.
2. Zagrijte ghi ili ulje i na njemu prepržite gorušicu i kumin. Kada gorušica počne pucketati ubacite asafetidu i odmah nakon nje okru. Poslažite ju na dno posude u jednome sloju. Smanjite vatru na srednju jačinu.
Pripremite začine.
Umiješajte kurkumu, kajenski papar ili papriku te kokos (ili bademe). Kuhajte 20ak minuta povremeno miješajući dok se okra ne skuha i posmeđi.
Ukoliko se previše osuši, poprskajte ju s malo vode.
Posolite ju, poklopite na minutu te poslužite vruću uz prilog po izboru.
(Mi smo ju munch-ali s južnoindijskin vadama, no one su sasvim druga duuuuga priča.)