< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

četvrtak, 13.03.2008.

Khichdi - saada bhojan, oonche vichar*

*simple living, high thinking



Namjernici koji su posjetili Indiju i boravili u indijskim domovima zasigurno su se susreli s khichdijem.
Najlakše ga je opisati kao jednostavno varivo od riže i dala. Vrlo jednostavan način pripreme, hranjivi sastojci i laka probavljivost čine ga indijskom svakodnevnom hranom. Kada se zrna dala susretnu s rižom, nude našem tijelu 43% više iskoristivih bjelančevina nego kada se kuhaju zasebno! Bjelančevine iz dala, neophodne vegetarijancima, lakše se probavljaju od onih iz mesa (ne prozivanm nikoga, namjera mi je samo ukazati da vegetarijanci svakako imaju izbor i rješenje).

Kako mu i ime tako se i prigoda u kojoj se poslužuje razlikuje od države do države.
Tako ga Bengalci pripremaju povodom svetkovina kao što je Sarasvati puja (veličanje boginje učenosti). Njihov je khichhuri izuzetno bogata okusa postignutog uporabom nebrojenih začina.
Za razliku od njih, na sjeveru Indije blagi, lagani khichdiji smatraju se najboljom hranom za bolesnike. Također su i prva čvrsta hrana koja se daje bebama!
Ayurvedski ga doktori preporučuju kao dio vašeg novog prehrambenog plana.
Iako postoje nebrojene vrste khichdija, dvije su glavne.
Giili khichdi je blago začinjen , tekuć te lako probavljiv.
Sukha khichdi je bogatog okusa, gust i vrvi mnoštvom orašida, suhog voća i povrća.
Potonji je dostatan kao samostalno jelo.

Bilo kako ga kuhali, ukoliko ga pripremite dobro, polizat ćete prste od užitka.
Užitku pridonose i njegovih pet prijatelja (kako kaže hindska poslovica koje se ovog trenutka ne mogu sjetiti u izvorniku): dahi (jogurt), achaar (pickle), papad (oblatna od besana), pakora (pohano povrće) i ghi (pročišćeni maslac).

Kada smo već kod indijske hrane i poslovica, poklanjam vam dvije koje učim...
ghee dhalyu to khichdi maa. Ako se ghi i prolijeva, prolijeva se u khichdi.
dudh maa ane dahi banne maa pag rakhvo. Drži jednu nogu u mlijeku, a drugu u jogurtu. (iskoristi obje situacije)


GIILI CHANA DAL KHICHARI

Prvi khichdi koji vam donosim je moj najomiljeniji. Gujaratski, naravno. Brza priprema i nula pažnje prilikom kuhanja je više nego dovoljno da bude prvo jelo koje ću pripravljati kada sam u žurbi.
Vrijeme kuhanja je 20ak minuta u ekspres loncu, no znatno se produljuje u običnom (45-60 minuta, a tako je i sa ostalim khichdijima. Ukoliko želite uživati u njima i u kratkom vremenu kuhanja, ekspres lonac je zaista nezamijenjiv.).

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 30-90 minuta
Količine: 4-5 osoba


Sastojci:

3/4 šalice (150g) chana dala (ili suhog žutog graška)
3/4 šalice (70g) basmati riže
6 i pol šalica (1.5 l) vode
1 žličica kurkume
1/2 žličice suhog kopra (ili 3 žlice svježeg, sjeckanog)
1/2 žličice garam masale
3 žlice ghija ili ulja (može i manje)
2 žličice rimskog kumina
pola suhog crvenog čilija
1/4 žliice asafetide
2 rajčice, srednje veličine, narazene na osmine (ili pelati)
1 žličica soli

Postupak:

1. Ukoliko kuhate dal u običnom loncu, namočite ga bar 5 sati.

2. Operite dal i rižu te ih stavite zajedno s kurkumom, koprom i garam masalom u lonac.



Ulijte vodu i kuhajte dok se dal ne skuha. (Ekspres lonac=17-20 minuta; inače 60-90 minuta)



3.


Zagrijte ghi ili ulje. Ubacite kumin i čili. Pržite začine dok kumin ne posmeđi. Umiješajte asafetidu i odmah za njom rajčicu. Pržite 1-2 minute.

4. Izlijte začine u kuhani khichdi.



Umiješajte sol i poslužite s rotijima.


13.03.2008. u 23:56 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>