< | ožujak, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
*simple living, high thinking
Namjernici koji su posjetili Indiju i boravili u indijskim domovima zasigurno su se susreli s khichdijem.
Najlakše ga je opisati kao jednostavno varivo od riže i dala. Vrlo jednostavan način pripreme, hranjivi sastojci i laka probavljivost čine ga indijskom svakodnevnom hranom. Kada se zrna dala susretnu s rižom, nude našem tijelu 43% više iskoristivih bjelančevina nego kada se kuhaju zasebno! Bjelančevine iz dala, neophodne vegetarijancima, lakše se probavljaju od onih iz mesa (ne prozivanm nikoga, namjera mi je samo ukazati da vegetarijanci svakako imaju izbor i rješenje).
Kako mu i ime tako se i prigoda u kojoj se poslužuje razlikuje od države do države.
Tako ga Bengalci pripremaju povodom svetkovina kao što je Sarasvati puja (veličanje boginje učenosti). Njihov je khichhuri izuzetno bogata okusa postignutog uporabom nebrojenih začina.
Za razliku od njih, na sjeveru Indije blagi, lagani khichdiji smatraju se najboljom hranom za bolesnike. Također su i prva čvrsta hrana koja se daje bebama!
Ayurvedski ga doktori preporučuju kao dio vašeg novog prehrambenog plana.
Iako postoje nebrojene vrste khichdija, dvije su glavne.
Giili khichdi je blago začinjen , tekuć te lako probavljiv.
Sukha khichdi je bogatog okusa, gust i vrvi mnoštvom orašida, suhog voća i povrća.
Potonji je dostatan kao samostalno jelo.
Bilo kako ga kuhali, ukoliko ga pripremite dobro, polizat ćete prste od užitka.
Užitku pridonose i njegovih pet prijatelja (kako kaže hindska poslovica koje se ovog trenutka ne mogu sjetiti u izvorniku): dahi (jogurt), achaar (pickle), papad (oblatna od besana), pakora (pohano povrće) i ghi (pročišćeni maslac).
Kada smo već kod indijske hrane i poslovica, poklanjam vam dvije koje učim...
ghee dhalyu to khichdi maa. Ako se ghi i prolijeva, prolijeva se u khichdi.
dudh maa ane dahi banne maa pag rakhvo. Drži jednu nogu u mlijeku, a drugu u jogurtu. (iskoristi obje situacije)
GIILI CHANA DAL KHICHARI
Prvi khichdi koji vam donosim je moj najomiljeniji. Gujaratski, naravno. Brza priprema i nula pažnje prilikom kuhanja je više nego dovoljno da bude prvo jelo koje ću pripravljati kada sam u žurbi.
Vrijeme kuhanja je 20ak minuta u ekspres loncu, no znatno se produljuje u običnom (45-60 minuta, a tako je i sa ostalim khichdijima. Ukoliko želite uživati u njima i u kratkom vremenu kuhanja, ekspres lonac je zaista nezamijenjiv.).
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 30-90 minuta
Količine: 4-5 osoba
Sastojci:
3/4 šalice (150g) chana dala (ili suhog žutog graška)
3/4 šalice (70g) basmati riže
6 i pol šalica (1.5 l) vode
1 žličica kurkume
1/2 žličice suhog kopra (ili 3 žlice svježeg, sjeckanog)
1/2 žličice garam masale
3 žlice ghija ili ulja (može i manje)
2 žličice rimskog kumina
pola suhog crvenog čilija
1/4 žliice asafetide
2 rajčice, srednje veličine, narazene na osmine (ili pelati)
1 žličica soli
Postupak:
1. Ukoliko kuhate dal u običnom loncu, namočite ga bar 5 sati.
2. Operite dal i rižu te ih stavite zajedno s kurkumom, koprom i garam masalom u lonac.
Ulijte vodu i kuhajte dok se dal ne skuha. (Ekspres lonac=17-20 minuta; inače 60-90 minuta)
3.
Zagrijte ghi ili ulje. Ubacite kumin i čili. Pržite začine dok kumin ne posmeđi. Umiješajte asafetidu i odmah za njom rajčicu. Pržite 1-2 minute.
4. Izlijte začine u kuhani khichdi.
Umiješajte sol i poslužite s rotijima.