Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Khichdi - saada bhojan, oonche vichar*

*simple living, high thinking



Namjernici koji su posjetili Indiju i boravili u indijskim domovima zasigurno su se susreli s khichdijem.
Najlakše ga je opisati kao jednostavno varivo od riže i dala. Vrlo jednostavan način pripreme, hranjivi sastojci i laka probavljivost čine ga indijskom svakodnevnom hranom. Kada se zrna dala susretnu s rižom, nude našem tijelu 43% više iskoristivih bjelančevina nego kada se kuhaju zasebno! Bjelančevine iz dala, neophodne vegetarijancima, lakše se probavljaju od onih iz mesa (ne prozivanm nikoga, namjera mi je samo ukazati da vegetarijanci svakako imaju izbor i rješenje).

Kako mu i ime tako se i prigoda u kojoj se poslužuje razlikuje od države do države.
Tako ga Bengalci pripremaju povodom svetkovina kao što je Sarasvati puja (veličanje boginje učenosti). Njihov je khichhuri izuzetno bogata okusa postignutog uporabom nebrojenih začina.
Za razliku od njih, na sjeveru Indije blagi, lagani khichdiji smatraju se najboljom hranom za bolesnike. Također su i prva čvrsta hrana koja se daje bebama!
Ayurvedski ga doktori preporučuju kao dio vašeg novog prehrambenog plana.
Iako postoje nebrojene vrste khichdija, dvije su glavne.
Giili khichdi je blago začinjen , tekuć te lako probavljiv.
Sukha khichdi je bogatog okusa, gust i vrvi mnoštvom orašida, suhog voća i povrća.
Potonji je dostatan kao samostalno jelo.

Bilo kako ga kuhali, ukoliko ga pripremite dobro, polizat ćete prste od užitka.
Užitku pridonose i njegovih pet prijatelja (kako kaže hindska poslovica koje se ovog trenutka ne mogu sjetiti u izvorniku): dahi (jogurt), achaar (pickle), papad (oblatna od besana), pakora (pohano povrće) i ghi (pročišćeni maslac).

Kada smo već kod indijske hrane i poslovica, poklanjam vam dvije koje učim...
ghee dhalyu to khichdi maa. Ako se ghi i prolijeva, prolijeva se u khichdi.
dudh maa ane dahi banne maa pag rakhvo. Drži jednu nogu u mlijeku, a drugu u jogurtu. (iskoristi obje situacije)


GIILI CHANA DAL KHICHARI

Prvi khichdi koji vam donosim je moj najomiljeniji. Gujaratski, naravno. Brza priprema i nula pažnje prilikom kuhanja je više nego dovoljno da bude prvo jelo koje ću pripravljati kada sam u žurbi.
Vrijeme kuhanja je 20ak minuta u ekspres loncu, no znatno se produljuje u običnom (45-60 minuta, a tako je i sa ostalim khichdijima. Ukoliko želite uživati u njima i u kratkom vremenu kuhanja, ekspres lonac je zaista nezamijenjiv.).

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 30-90 minuta
Količine: 4-5 osoba


Sastojci:

3/4 šalice (150g) chana dala (ili suhog žutog graška)
3/4 šalice (70g) basmati riže
6 i pol šalica (1.5 l) vode
1 žličica kurkume
1/2 žličice suhog kopra (ili 3 žlice svježeg, sjeckanog)
1/2 žličice garam masale
3 žlice ghija ili ulja (može i manje)
2 žličice rimskog kumina
pola suhog crvenog čilija
1/4 žliice asafetide
2 rajčice, srednje veličine, narazene na osmine (ili pelati)
1 žličica soli

Postupak:

1. Ukoliko kuhate dal u običnom loncu, namočite ga bar 5 sati.

2. Operite dal i rižu te ih stavite zajedno s kurkumom, koprom i garam masalom u lonac.



Ulijte vodu i kuhajte dok se dal ne skuha. (Ekspres lonac=17-20 minuta; inače 60-90 minuta)



3.


Zagrijte ghi ili ulje. Ubacite kumin i čili. Pržite začine dok kumin ne posmeđi. Umiješajte asafetidu i odmah za njom rajčicu. Pržite 1-2 minute.

4. Izlijte začine u kuhani khichdi.



Umiješajte sol i poslužite s rotijima.




Post je objavljen 13.03.2008. u 23:56 sati.