Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Masala bhindi sabji - okra (bamija) na južnoindijski način




Bhindi zaista nalikuje 'damskim prstima' (Englezi ju nazivaju 'lady's fingers ili okra).


en.wikipedia.org

Mnogima u Hrvatskoj je još uvijek nepoznato povrće koje je lakše pronaći u našem susjedstvu pod imenom bamija, nego u hrvatskim vrtovima i na tržnicama.
Bogata je prehrambenim vlaknima (pola šalice sadrži skoro 4g), a sadrži i vitamin C, folnu kiselinu, magnezij, kalcij i vitamin A.
Ukoliko ipak naletite na hrpicu okre birajte male, 8-10 cm duge plodove. Ukoliko je okra svježa, njeni će vrhovi biti uspravni i lako pucati, dok će kod starijih plodova biti savijeni.
Budite pažljivi kod rezanja jer okra ispušta puno sluzi. Da biste tome doskočili i izbjegli prekomjerno lučenje sluzi, nakon pranja ju u potpunosti osušite na tkanini ili kuhinjskim ručnicima.
Uvijek ju solite nakon kuhanja.
Iako je ljetno povrće (moj makedonski prijatelj filozof donese mi vrećicu) ovu sam nabavila u Indien Supermarktu u Grazu gdje ju je uvijek lako nabaviti skoro u bilo koje doba godine.

Masala bhindi sabji

Ovaj se južnoindijski sabji vrlo jednostavno priprema, a njegov izvanredan okus svidjet će se i sumnjičavima (još kada im spomenete činjenicu da je okra afrodizijak!).
Polagano se prži u tavi sa svega nekoliko začina i kokosom koji se u tom procesu omata oko plodova okre i pretvara u ukusnu, slatkastu koricu.
Sabji zahtijeva svježe ribani ili smrznuti kokos. Indijski kuhari preporučuju kokosovo mlijeko kao idealnu zamjenu za svježe ribani kokos. Ja sam kombinirala suhi ribani kokos i kokosovo mlijeko.
Ukoliko niste ljubitelj kokosa ili ga nemate, možete ga zamijeniti bademima.

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-25 minuta
Količina:
4 osobe

Sastojci:

455g okre
4 žlice ghija ili sezamovog ulja (prolazi i s pola količine)
1 žličica crne gorušice
1 žličica grubo mljevenog rimskog kumina
1/4 žličice asafetide
1/2 žličice kurkume
1/4 žličice kajenskog papra ili mljevene paprike
1/3 šalice (35g) svježe ribanog kokosa ili 50g badema
1 žličica soli

Postupak:

1. Operite i dobro osušite okru. Održite peteljke i narežite okru na kolutiće veličine 6mm.



2. Zagrijte ghi ili ulje i na njemu prepržite gorušicu i kumin. Kada gorušica počne pucketati ubacite asafetidu i odmah nakon nje okru. Poslažite ju na dno posude u jednome sloju. Smanjite vatru na srednju jačinu.



Pripremite začine.



Umiješajte kurkumu, kajenski papar ili papriku te kokos (ili bademe). Kuhajte 20ak minuta povremeno miješajući dok se okra ne skuha i posmeđi.



Ukoliko se previše osuši, poprskajte ju s malo vode.
Posolite ju, poklopite na minutu te poslužite vruću uz prilog po izboru.
(Mi smo ju munch-ali s južnoindijskin vadama, no one su sasvim druga duuuuga priča.)



Post je objavljen 16.02.2008. u 00:54 sati.