< | siječanj, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Lipa Mare me zamislila svojim posljednjim komentarom….Često s društvom raspravljam o izboru hrane u indijskim restoranima koji nas često ostavlja ravnodušnima.
Kada kušate indijska jela u indijskim restoranima često ćete na jelovniku pronaći svepoznata i priznata jela poput palak panira (špinat sa panirom), biryani (riža s povrćem i/ili nekom vrstom mesa), curry s piletinom ili janjetinom i sl., razne raite (salate) te sabjije često s krumpirom, cvjetačom, ponekad mahunama ili nekim raspoloživim sezonskim povrćem. Ništa spektakularno. (Većina njih su porijeklom iz Punjaba.) Izbor indijskih kruščića i peciva često je dobar.
No neugodno su me, nemalo puta, iznenadili sabjiji spravljeni od smrznutog povrća iako se radilo o sezonskim namirnicama. (Radi se o restoranima u Austriji).
U Indiji je izbor jela veći, ali opet ne onoliko koliko biste možda očekivali. Često ćete na jelovniku naći jela koja ne možete naručiti (vjerovali ili ne!). (Pišem o restoranima za potrošače srednje platežne moći, thali cca Rs150.Iako sam negdje bolje jela čak za Rs40.) Iznenađujuće je kako neko poznato lokalno jelo ne možete naći u restoranu na sjeveru Indije, a na istome mjestu možete naručiti južnoindijski sambar, rasam, idlije i doshe.
No, ja obožavam Indiju i uživam u svakom rotiju i punjenoj parathi ondje.
Mislim da istinu zbori Lonely Planet kada kaže da se najbolje jede na ulici. Ondje ćete lako pronaći tradicionalna jela. Ja bih dodala da se osim na ulici dobro jede i u lokalnim hramovima i naravno, kod prijatelja Indijaca gdje mata (majka) umješno napuhuje chapatije i kuha brda slasne riže i dala.
Uh, nikako da zaboravim one benglaske juhe…
Na žalost, nikada nisam imala priliku jesti u nekim fancy restoranima po Indiji. Željna sam review-a onih koji jesu, pa vas molim da se javite sa svojim iskustvima.
Želite li se počastiti dobrim izborom indijskih jela ovdje na zapadu, ne preostaje vam drugo nego ili pronaći Indijku u vašem susjedstvu ili se sami primiti posla.
Sve što vam treba su dobre kuharice iz raznih dijelova Indije, puno volje i malo vježbe.
U tome vam duhu donosim jedan predivan, nezahtjevan seoski sabji iz zapadnog Bengala.
BAIGAN ALU CHARCAHARI
Svježe mljeveni začini i korica limuna glavni su aduti ovog charcharija iz seoca Bir Nagare.
Preporučujem ga hrabrima koji ne bježe od vrlo začinjenih indijskih jela.
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 30-35 minuta
Količina: 4 osobe
Sastojci:
6 žlica ghija (ili 2 žlice ulja i 4 žlice maslaca) – funkcionira i s pola količine
1 žličica crne gorušice
1 žlica sjeckanog đumbira
2-3 zelena čilija, prepolovljena i očišćena
1/4 žličice asafetide
6-8 listića curry-ja
5 srednjih krumpira (570g), oguljenih i narezanih na kockice od 2.5 cm
1 patlidžan (455g) narezanog na kockice od 2.5cm
10-12 listova špinata, opranih, grubo nasjeckanih
1 i 2/3 šalice vode
1/2 žličice kurkume
1/4 žličice limunove korice
1 žlica limunovog soka
1.5 cm dug štapić cimeta
3 svježe mljevena klinčića
1/4 žličice mljevenog fenela
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 i 1/4 žličice soli
Postupak:
1. U posudi debelog dna zagrijte ghi. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati smanjite vatru i odmah dodajte đumbir i čilije. Dodajte asafetidu, lišće curry-ja i za 5 sekundi narezane krumpire (ukoliko ste začine pržili na ulju, sada ubacite maslac). Pržite ih 2-3 minute. Pojačajte vatru ukoliko je potrebno.
2. Dodajte ostale sastojke i pričekajte da voda proključa. Smanjite vatru, djelomično poklopite i lagano kuhajte 30ak minuta. S vremena na vrijeme provjerite isparava li voda prebrzo (dolijte malo, ukoliko je tako). Kada sva voda ispari, a povrće je meko i prži se na ulju koje je ostalo, jelo je gotovo.
3. Pojačajte vatru i pržite povrće na preostalom ulju/ghiju, bez miješanja, dok se na dnu ne stvori karakteristična korica. Ugasite vatru, poklopite charchari, pričekajte par minuta, a zatim koricu lagano umiješajte u povrće.
Charchari poslužite s rotijima ili basmati rižom.