Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Baigan alu charchari



Lipa Mare me zamislila svojim posljednjim komentarom….Često s društvom raspravljam o izboru hrane u indijskim restoranima koji nas često ostavlja ravnodušnima.

Kada kušate indijska jela u indijskim restoranima često ćete na jelovniku pronaći svepoznata i priznata jela poput palak panira (špinat sa panirom), biryani (riža s povrćem i/ili nekom vrstom mesa), curry s piletinom ili janjetinom i sl., razne raite (salate) te sabjije često s krumpirom, cvjetačom, ponekad mahunama ili nekim raspoloživim sezonskim povrćem. Ništa spektakularno. (Većina njih su porijeklom iz Punjaba.) Izbor indijskih kruščića i peciva često je dobar.
No neugodno su me, nemalo puta, iznenadili sabjiji spravljeni od smrznutog povrća iako se radilo o sezonskim namirnicama. (Radi se o restoranima u Austriji).

U Indiji je izbor jela veći, ali opet ne onoliko koliko biste možda očekivali. Često ćete na jelovniku naći jela koja ne možete naručiti (vjerovali ili ne!). (Pišem o restoranima za potrošače srednje platežne moći, thali cca Rs150.Iako sam negdje bolje jela čak za Rs40.) Iznenađujuće je kako neko poznato lokalno jelo ne možete naći u restoranu na sjeveru Indije, a na istome mjestu možete naručiti južnoindijski sambar, rasam, idlije i doshe.
No, ja obožavam Indiju i uživam u svakom rotiju i punjenoj parathi ondje.

Mislim da istinu zbori Lonely Planet kada kaže da se najbolje jede na ulici. Ondje ćete lako pronaći tradicionalna jela. Ja bih dodala da se osim na ulici dobro jede i u lokalnim hramovima i naravno, kod prijatelja Indijaca gdje mata (majka) umješno napuhuje chapatije i kuha brda slasne riže i dala.
Uh, nikako da zaboravim one benglaske juhe…

Na žalost, nikada nisam imala priliku jesti u nekim fancy restoranima po Indiji. Željna sam review-a onih koji jesu, pa vas molim da se javite sa svojim iskustvima.

Želite li se počastiti dobrim izborom indijskih jela ovdje na zapadu, ne preostaje vam drugo nego ili pronaći Indijku u vašem susjedstvu ili se sami primiti posla.
Sve što vam treba su dobre kuharice iz raznih dijelova Indije, puno volje i malo vježbe.

U tome vam duhu donosim jedan predivan, nezahtjevan seoski sabji iz zapadnog Bengala.


BAIGAN ALU CHARCAHARI

Svježe mljeveni začini i korica limuna glavni su aduti ovog charcharija iz seoca Bir Nagare.
Preporučujem ga hrabrima koji ne bježe od vrlo začinjenih indijskih jela.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 30-35 minuta
Količina: 4 osobe


Sastojci:

6 žlica ghija (ili 2 žlice ulja i 4 žlice maslaca) – funkcionira i s pola količine
1 žličica crne gorušice
1 žlica sjeckanog đumbira
2-3 zelena čilija, prepolovljena i očišćena
1/4 žličice asafetide
6-8 listića curry-ja
5 srednjih krumpira (570g), oguljenih i narezanih na kockice od 2.5 cm
1 patlidžan (455g) narezanog na kockice od 2.5cm
10-12 listova špinata, opranih, grubo nasjeckanih
1 i 2/3 šalice vode
1/2 žličice kurkume
1/4 žličice limunove korice
1 žlica limunovog soka
1.5 cm dug štapić cimeta
3 svježe mljevena klinčića
1/4 žličice mljevenog fenela
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 i 1/4 žličice soli

Postupak:

1. U posudi debelog dna zagrijte ghi. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati smanjite vatru i odmah dodajte đumbir i čilije. Dodajte asafetidu, lišće curry-ja i za 5 sekundi narezane krumpire (ukoliko ste začine pržili na ulju, sada ubacite maslac). Pržite ih 2-3 minute. Pojačajte vatru ukoliko je potrebno.

2. Dodajte ostale sastojke i pričekajte da voda proključa. Smanjite vatru, djelomično poklopite i lagano kuhajte 30ak minuta. S vremena na vrijeme provjerite isparava li voda prebrzo (dolijte malo, ukoliko je tako). Kada sva voda ispari, a povrće je meko i prži se na ulju koje je ostalo, jelo je gotovo.



3. Pojačajte vatru i pržite povrće na preostalom ulju/ghiju, bez miješanja, dok se na dnu ne stvori karakteristična korica. Ugasite vatru, poklopite charchari, pričekajte par minuta, a zatim koricu lagano umiješajte u povrće.
Charchari poslužite s rotijima ili basmati rižom.




Post je objavljen 27.01.2008. u 21:23 sati.