Indijanka vegetarijanka

30.04.2012., ponedjeljak

Voće i povrće smanjuje rizik oboljenja od dijabetesa tipa 2

Osobe koje jedu puno voća i povrća imaju 20 posto niži rizik od pojave dijabetesa tipa 2 od osoba koje izbjegavaju te namirnice, pokazalo je britansko istraživanje.

Istraživanje je obuhvatilo više od 3,700 odraslih Britanaca u dobi od 40 do 79 godina i utvrdilo je da su tijekom 11 godina osobe koje su jele najviše obroka voća i povrća tjedno imale najniži rizik pojave dijabetesa tipa 2.

Rizik od pojave šećerne bolesti također je bio niži među osobama koje su uzimale razne vrste voća i povrća, bez obzira na ukupno unesenu količinu, pokazalo je istraživanje.

Izvor: plivazdravlje.hr

27.04.2012., petak

Prvi susret sa zmijom ove godine

Išla sam u šetnju s psima i brala koprive i kad sam se vraćala – eto je, u travi. Srećom, vidjela sam je oko metar i pol prije nego sam došla do nje. Crna, dosta debela i sjajna, na suncu se još više sjaji (ili je to sjajio strah u mojim očima jer zmija je jedina životinja koje se doista BOJIM). Moja Nina je prošla preko nje, a da se zmija nije ni pomaknula (sreća da je razigrana Dunja nije vidjela jer tko zna što bi tu bilo!). Zaobiđoh je u širokom luku (čitaj: pet metara sa strane) i ne vjerujem da ću na to mjesto opet ići brati koprive barem pola godine. Sad moram naći neko drugo mjesto za koprive, a da je dalje od auta i ostalih zagađivača, a zbilja ne znam gdje će to biti. Eh, zmijo, zmijo, šta mi napravi! :-)

26.04.2012., četvrtak

Odlična salata od svježih šampinjona

Sastojci odokativno:

Šampinjoni
Tjestenina (svrdla)
Kuhani crveni grah (može jedna mala konzerva)
Peršin
1-2 češnja bijelog luka
Pola glavice crvenog luka
Limunov sok
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Ljuta feferonka

Šampinjone očistiti i oguliti im kožicu te narezati na tanko. Pomiješati limunov sok, usitnjeni češnjak i maslinovo ulje te preliti preko šampinjona. Posoliti i popapriti i dobro promiješati te ostaviti u hladnjaku na sat vremena. Skuhati tjesteninu i isprati pod hladnom vodom. Promiješati tjesteninu i gljive, dodati grah, peršin i sitno nasjeckani crveni luk. Začiniti ljutom feferonkom te dodati još soli i papra ako treba i – odličan tek!

Salatu sam pravila sinoć i odlična je te izgleda lijepo, dekorativno. Drugi put ću dodati i malo kukuruza.

25.04.2012., srijeda

Novi slučaj kravljeg ludila

U Kaliforniji je otkriven novi slučaj kravljeg ludila na kravi s jedne farme krava koje se drže za proizvodnju mlijeka. Krava je uzeta slučajnim odabirom za test na ovu bolest te je potvrđeno da je pozitivna. Naravno, američko Ministarstvo poljoprivrede garantira da ova krava nije ušla u lanac prehrane za ljude, ali nitko ne kaže što je s mlijekom (iako tvrde da se kravlje ludilo ne prenosi mlijekom) te je li ovo i jedini slučaj kravljeg ludila, a također se i ne zna točna lokacija farme na kojoj je ludilo pronađeno. Krava je već ubijena, a lešina će biti na neki način uništena te se u priopćenju nekoliko puta navodi da niti u jednom trenutku nije bila u doticaju s kravama koje su namijenjene ljudskoj prehrani.

Kako bešćutno i strašno!

24.04.2012., utorak

Na putu za klaonicu

Image and video hosting by TinyPic

Foto by: Robert Međugorac

20.04.2012., petak

Isto korijenje

'Svi imamo isto korijenje iako je lišće različito.

Svi dolazimo od jednog Velikog Duha, ali smo različiti i jedinstveni. Ništa nije identično, čak i djeca blizanci nisu jednaki. Svaka osoba je jedinstvena i posebna. Svaka osoba ima u sebi razlog postojanja, zašto je poslana na Zemlju. Kao što je svaki list na drvetu različit, tako je svaki list potreban da bi drvo izgledalo tako kao što izgleda. Nijedan list nije bolji ili lošiji od drugog lista, svaki list ima jednaku vrijednost i pripada tom drvetu. Isto je s ljudima. Svi smo zajedno i zajedno utječemo na to što se događa oko nas.'

John Fire Lime Deer, pleme Lakota

19.04.2012., četvrtak

Probava čovjeka

Naša lužnata slina nije namijenjena razdgradnji životinjskog mesa: mesojedi imaju kiselu slinu koja savršeno služi toj svrsi. A klorovodična kiselina, nužna za probavu mesa, u našim se želucima izlučuje u veoma malim količinama. Međutim, želudac mesojeda izlučuje deset puta više klorovodične kiseline od našega. Naši enzimi, probavni trakt i organi posve se razlikuju od onih u mesojeda. Sviđalo vam se to ili ne, naši bubrezi, debelo crijevo i jetra loše su opremljeni za razgradnju životinjskog mesa. U usporebi s mesojedima naša su crijeva vrlo dugačka pa se hrana koja je neadekvatno razrađena u njima počne nakupljati. Hrana brzo prolazi kroz probavni sustav životinje, ali kod čovjeka ona trune, raspada se i fermentira u crijevnom traktu pa se javlja i potreba za lijekovima protiv oboljenja doljnjeg dijela probavnog sustava i klistriranjem. Ne čujete baš često za klistriranje tigrova, zar ne? Ali ste ih zato vidjeli kako spavaju. Premda su im tijela građena tako da mogu probavljati meso, životinje ipak pri tome prespavaju cijele dane jer je taj proces naporan.


Iz knjige 'Vitka i opaka' Rory Freedman i Kim Barnouin

18.04.2012., srijeda

Pećinski čovjek – današnji čovjek

Mnogi ljudi koji jedu meso smatraju da smo upravo zahvaljujući jedenju mesa evoluirali iz pećinskog pračovjeka u ono što smo danas. No, čak i da to jest slučaj, i da nam je jedenje mesa pomoglo da evoluiramo pogledajte samo iz čega smo to evoluirali. Izgledali smo kao ljudi majmuni s masivnim glavama, snažnim čeljustima i brutalnom snagom. Možda smo tada trebali jesti meso. Ali pogledajmo se sada i zaključit ćemo da više nismo pećinski ljudi.

Iz knjige 'Vitka i opaka' Rory Freedman i Kim Barnouin

17.04.2012., utorak

Rory Freedman i Kim Barnouin: 'Vitka i opaka'

Simpatična i zanimljiva knjiga o tome kako smršavjeti, za čime mnogi pate. Uglavnom se navodi kako treba izbaciti sve smeće s menija kao što su šećer, većinu alkohola i dakako meso. Nude se recepti i namirnice koje treba kupovati i jesti te savjeti kako izdržati u toj nakani. Posebno je šokantan dio o svjedočanstvima radnika koje rade u klaonicama. Iznijeta je i istina o mliječnoj industriji i o tome koliko je svim tim državnim agencijama zapravo najmanje stalo za zdravlje pojedinca, a najviše do profita. Uglavnom, ništa što već nisam znala, ali za one zaljubljenike u meso svakako dobro štivo.

16.04.2012., ponedjeljak

Povrće pomaže oboljelima od raka dojke

Češća konzumacija kupusa, cvjetače, brokule i zelenog lisnatog povrća je povezana s većim izgledima za preživljavanje raka dojke, objavili su američki znanstvenici.

Istraživači s Vanderbilt University su koristili podatke za 4,886 žena iz Kine koje su oboljele od raka dojke.
Ispitanice su bile u dobi od 20 do 75 godina, a praćene su prosječno 3 godine nakon što im je dijagnosticirana ova bolest.

Ovisno o učestalosti konzumacije ovakvog povrća, rizik za smrt od bilo kojeg uzroka se kod sudionica studije smanjivao za 27-62 posto.

Uz to, ovakva prehrana je za 21-35 posto smanjivala i rizik za povratak bolesti nakon uspješnog liječenja.

Izvor: Plivazdravlje.hr

13.04.2012., petak

Čovjek je fascinantna životinja

Nije li čovjek fascinantna životinja? Pobije milijune divljih životinja kako bi zaštitio domaće životinje i njihovu hranu. Zatim pobije milijarde domaćih životinja i pojede ih. To ubije milijune ljudi jer konzumacija životinja izaziva degerativne bolesti i dovodi do fatalnih zdravstvenih stanja, kao što su srčane bolesti, bolesti bubrega i rak. Zato čovjek odluči mučiti i ubiti još milijune životinja kako bi otkrio lijek za te bolesti. Za to vrijeme u drugim dijelovima svijeta milijuni ljudi umiru od gladi i pothranjenosti jer se hrana koju bi mogli jesti rabi za tovljenje domaćih životinja. No neki od nas umiru tužno se podsmjehujući apsurdnosti čovjeka koji ubija s takvom lakoćom i agresivnošću, a jednom godišnje pošalje čestitku na kojoj moli za 'mir u Svijetu'.

Predgovor iz knjige 'Old MacDonald's Factory Farm' autora C. David Coatesa

12.04.2012., četvrtak

Jamie Oliver kuha u pola sata

Prošlog sam vikenda naišla na emisiju u kojoj Jamie Olive kuha u roku od pola sata. Ima blender i sve miksa kako bi se što prije skuhalo pa čak i neku blijedu kobasicu. Ispada da u pola sata možeš napraviti 'prekrasan ragu' i neke kolačiće nalik na muffine. No, da ne bude zabune, on sve već ima polugotovo – kao što su već spomenute kobasice pa čak i tijesto za te kolačiće koje je već kupio u trgovini. Po meni je to čista glupost i prodavanje magle. Posebno je loše jer dolazi od njega, čovjeka koji je putovao Britanijom i pokušavao naučiti Britance da više sami kuhaju, a ne kupuju gotovu hranu. I pogotovo jer je izjavio kako je 90 posto njegovih recepata vegetarijansko, što je čista laž. Iako priznajem da ima određenog šarma zbog načina kako sve razbacuje u i oko posude u kojoj kuha (baš se pitam tko to čisti poslije njega (sigurno ne on) i koliko vremena potroši na čišćenje), nekako mislim da prodaje maglu jer ne možeš ni običnu tjesteninu s nekim umakom od svježeg povrća napraviti u pola sata.

10.04.2012., utorak

8 razloga zašto je vegetarijanstvo dobro za planet

1.Smanjuje potrošnju vode
2.Smanjuje potrošnju fosilnih goriva
3.Štiti područja koja se svake godine pretvaraju u njive za hranu za farmske životinje
4.Smanjuje eroziju tla koja nastaje zbog čišćenja šuma za njive na kojima se uzgaja hrana za farmske
životinje
5.Smanjuje emisiju metana i ostalih štetnih plinova
6.Smanjuje onečišćenje voda jer većina otpada iz farmi i klaonica završava u vodi
7.Smanjuje smeće koje se obilato koristi za pakiranje mesnih proizvoda
8.Ostaci s vegetarijanskog stola su pogodni za kompostiranje

Više na: http://earth911.com/news/2012/04/09/how-vegan-and-vegetarian-diets-help-the-environment/

05.04.2012., četvrtak

Kraljica kopriva

Kopriva je kraljica, a sada je ima mnogo, samo je bitno naći mjesto na kojem raste, a da nije blizu ceste ili sličnih velikih zagađivača. Ovih je dana jedem doslovno svakodnevno te nalazim nove načine pripremanja.

Osnovno – koprivu oprati u nekoliko voda, potom zakuhati vodu i u nju ubaciti biljke te ugasiti vatru i poklopiti na par minuta. Ocijediti i isjeckati.

Juha

Obožavam juhu od kopriva. U nju dodam i drugog samoniklog zelenja, npr. štavelj, ljepljiva bročika, maslačak (list), a kao začine vlasac, dobričica i stolisnik.

U lonac staviti vodu i nasjeckana dva manja krumpira. Kada je krumpir skuhan, dodati isjeckanu koprivu i ostalo bilje po želji (blanširano) te se može napraviti lagana zaprška. Na kraju obavezno dodati bijeli luk i začinsko bilje te sol i papar.

Namaz

U blender staviti blanširanu koprivu, dodati češanj češnjaka i začinsko bilje (za mene je to vlasac i dobričica) i malo lanenih sjemenki i suncokreta, a za one koji vole ljuće svakako preporučujem i malo feferonke. Dodati i maslinovog ulja, soli te malo vode te izmiksati u namaz koji se poslužuje na kruhu ili kakvoj drugoj podlozi.

Sok

U blender staviti jednu mandarinu i oko desetak kopriva (koje nisu blanširane) i oko litru vode. Dobro izblendati i procijediti te dodati iscijeđeni sok od jednog limuna i veliku žlicu meda. Držati u hladnjaku.

Umak za tjesteninu

Na malo maslinovog ulja prepržiti bijeli luk (par češnjeva), a potom dodati malo brašna (žlica) i vode te pustiti da zakipi. Potom staviti blanširanu i isjeckanu koprivu (a može joj se dodati i drugog zelenja, npr. jednom sam pravila s maslačkovim listom) te promiješati da se sve prožme. Na kraju dodati sol i papar, malo ljute feferonke te začinsko bilje (vlasac i dobričica). Poslužiti preko tjestenine.

Veseli muffini

Od brašna, vode, malo ulja i lanenih sjemenki zamijesiti tijeso i razvaljati na veličinu posude za muffine. Staviti ga na posudu, a gdje je udubina za muffine utisnuti tijesto. U udubine stavljati namaz od kopriva (recept gore) te na namaz utisnuti kuhani grah. Posoliti i popapriti te peći na 200 stupnjeva dok ne porumeni. Mislim da se umjesto domaćeg tjesta može koristiti i ono tanko iz trgovine.

Lazanje od kopriva

Mogu se praviti samo s koprivama ili se može dodati neka kultivirana biljka, npr. cvjetača (karfiol). Napraviti bešamel od malo ulja, brašna i vode, a na kraju u njega dodam začinsko bilje (vlasac, dobričicu, peršin). Staviti tijesto za lazanje u posudu, preliti s malo bešamela te staviti nadjev – blanširane koprive i blanširani karfiol. Posoliti i popapirit te obavezno posipati sjeckanim češnjakom. Opet prekriti tijestom za lazanje i tako redom. Peći na 200 stupnjeva dok gornja kora ne porumeni.

Živjele koprive!

04.04.2012., srijeda

Meso, sveti gral

Za vikend na dječjem rođendanu. Tu je i mali dječak, ima tek pet mjeseci. Pitam jede li kašice i tako to i odgovor je potvrdan, ali slijedi i dodatak: 'Jede i meso!' Baš onako, meni u facu, kao da mi se time čini neko zlo. I to kaže tata alregičar koji ne može sjediti od kašlja.

A što bi bilo kada bi mi s time doista netko nanio zlo? Čini se kako bi to činili sa zadovoljstvom.

Ljudi su doista pokvarena rasa.

02.04.2012., ponedjeljak

Yiyun Li: 'Zlatni dečko, smaragdna djevojka'

Zbirka pripovijedaka kinesko – američke spisateljice. Tematika je često crna, žučna, teme pesimistične i teške. Svaka priča nosi neki tragičan lik. Život je tmuran, ne vidi se izlaz, bitno je iznaći načina živjeti ga na takav način.

CITATI:

'Kad ne želiš ništa, ništa te neće razočarati.'

'Našu sudbinu određuje ono što nam nije dopušteno posjedovati, a ne ono što imamo.'

'Oni s malo pameti odabiru mržnju. To je najmanje bolno.'

'Tko osvane u pravi čas, pobjeđuje ranoranioce.'

'Gledala sam kroz prozor na zimzelena stabla i poželjela da budem jedno od njih. Voljela sam stabla više nego što sam voljela ljude; tako je i danas. Rijetka su stvorenja okrutnija od ljudskih bića...'

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.