Kopriva je kraljica, a sada je ima mnogo, samo je bitno naći mjesto na kojem raste, a da nije blizu ceste ili sličnih velikih zagađivača. Ovih je dana jedem doslovno svakodnevno te nalazim nove načine pripremanja.
Osnovno – koprivu oprati u nekoliko voda, potom zakuhati vodu i u nju ubaciti biljke te ugasiti vatru i poklopiti na par minuta. Ocijediti i isjeckati.
Juha
Obožavam juhu od kopriva. U nju dodam i drugog samoniklog zelenja, npr. štavelj, ljepljiva bročika, maslačak (list), a kao začine vlasac, dobričica i stolisnik.
U lonac staviti vodu i nasjeckana dva manja krumpira. Kada je krumpir skuhan, dodati isjeckanu koprivu i ostalo bilje po želji (blanširano) te se može napraviti lagana zaprška. Na kraju obavezno dodati bijeli luk i začinsko bilje te sol i papar.
Namaz
U blender staviti blanširanu koprivu, dodati češanj češnjaka i začinsko bilje (za mene je to vlasac i dobričica) i malo lanenih sjemenki i suncokreta, a za one koji vole ljuće svakako preporučujem i malo feferonke. Dodati i maslinovog ulja, soli te malo vode te izmiksati u namaz koji se poslužuje na kruhu ili kakvoj drugoj podlozi.
Sok
U blender staviti jednu mandarinu i oko desetak kopriva (koje nisu blanširane) i oko litru vode. Dobro izblendati i procijediti te dodati iscijeđeni sok od jednog limuna i veliku žlicu meda. Držati u hladnjaku.
Umak za tjesteninu
Na malo maslinovog ulja prepržiti bijeli luk (par češnjeva), a potom dodati malo brašna (žlica) i vode te pustiti da zakipi. Potom staviti blanširanu i isjeckanu koprivu (a može joj se dodati i drugog zelenja, npr. jednom sam pravila s maslačkovim listom) te promiješati da se sve prožme. Na kraju dodati sol i papar, malo ljute feferonke te začinsko bilje (vlasac i dobričica). Poslužiti preko tjestenine.
Veseli muffini
Od brašna, vode, malo ulja i lanenih sjemenki zamijesiti tijeso i razvaljati na veličinu posude za muffine. Staviti ga na posudu, a gdje je udubina za muffine utisnuti tijesto. U udubine stavljati namaz od kopriva (recept gore) te na namaz utisnuti kuhani grah. Posoliti i popapriti te peći na 200 stupnjeva dok ne porumeni. Mislim da se umjesto domaćeg tjesta može koristiti i ono tanko iz trgovine.
Lazanje od kopriva
Mogu se praviti samo s koprivama ili se može dodati neka kultivirana biljka, npr. cvjetača (karfiol). Napraviti bešamel od malo ulja, brašna i vode, a na kraju u njega dodam začinsko bilje (vlasac, dobričicu, peršin). Staviti tijesto za lazanje u posudu, preliti s malo bešamela te staviti nadjev – blanširane koprive i blanširani karfiol. Posoliti i popapirit te obavezno posipati sjeckanim češnjakom. Opet prekriti tijestom za lazanje i tako redom. Peći na 200 stupnjeva dok gornja kora ne porumeni.
Živjele koprive!
Post je objavljen 05.04.2012. u 09:01 sati.