Indijanka vegetarijanka

19.01.2012., četvrtak

Koliko razumiju psi?

Rekla bih da osjećajno razumiju milijun puta više nego 99 posto ljudi, a kada se radi o mentalnim sposobnostima, evo rezultata novih istraživanja - istraživanjem je utvrđeno da pas ima slične kognitivne sposobnosti kao otprilike dvogodišnje dijete. Psi ne samo da reagiraju na riječi koje izgovaramo, već shvaćaju i njihov smisao te ton našega glasa. Voditelj istraživanja, József Topal iz Mađarske akademije znanosti, navodi kako način na koji pas reagira odgovara reakciji djeteta uzrasta od šest mjeseci do dvije godine, a pas najbolje reagira kada se s njim uspostavi vizualni kontakt, kao uostalom i bebe i mala djeca. Psi shvaćaju našu želju za komuniciranjem i trude se shvatiti što od njih tražimo i što mislimo. 'Oni mogu pročitati radost u našem pogledu', kazao je Topal.

Stoga me jako rastužuje kada vidim koliko je napuštenih divnih stvorenja na hrvatskim ulicama i još uvijek rijetkim skloništima za napuštene životinje. Rastužuje me to kada vidim da ljudi radije kupuju rasne pse nego da spase kojeg s ceste. Snobizam doista nema granica, kao ni ljudska želja za hranom – što više, što raznovrsnije, kao da je parola. Tako iz Kine stiže sljedeća vijest - kamion koji je vozio prema južnokineskoj provinciji Guangdong presreli su u ponedjeljak lokalni predstavnici vlasti i volonteri, nakon što je jedan bloger preko interneta uputio poziv za pomoć, kada je uočio životinje u kamionu na autocesti. U kamionu je bilo natrpano više od 1,000 pasa, koji su bili na putu u klaonice, za ljudsku prehranu. Psi, od kojih su neki u kritičnom stanju, prevezeni su na propalu farmu svinja u gradu Changsheng.

Sjetimo se da je ovih tisuću pasa samo kap u moru na ovom tržištu te se isto tako, prije nego bacimo kamen, sjetimo da su svakoga dana milijuni drugih dragih bića, svinja, krava, pilića i ostalih u istoj situaciji na zapadnjačim autocestiama, nagurane u kamione i farme, na putu do klaonica...

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.