Indijanka vegetarijanka

17.01.2012., utorak

Salame, kobasice i hrenovke uzročnici raka gušterače

Jedete li svakodnevno kobasicu ili salame, povećavate rizik od raka gušterače za gotovo 20 posto, pokazuje novo istraživanje iz Švedske (Karolinska Institut). Čak i male količine prerađenog mesa, povećavaju šanse od pojave opasnog raka. Švedski znanstvenici su u novoj studiji ustanovili da samo 50 grama prerađenog mesa na dan povećava rizik od ove bolesti za 19 posto. Ovu količinu pojest ćete ako jedete samo jedan hot dog ili pojedete par kriški salame. Jedete li prerađene mesne proizvode u količini od 100 grama na dan, rizik se povećava na 38 posto. Tko jede 150 grama prerađenog mesa dnevno, rizik od pojave raka gušterače penje se na 57 posto.

Uz ovakve vrste mesa među uzorčnicima raka gušterače su i alkohol te pušenje i pretilost.

Rak gušterače se često zove 'tihim ubojicom', jer u ranoj fazi obično nema simptoma. Čak i kad se jave, simptomi su neodređeni - javlja se bol u leđima, gubitak apetita i gubitak težine. Kad bolest bude dijagnosticirana, obično je riječ o zadnjim fazama, pa je i smrtnost od ovog karcinoma među najvećima - samo tri posto oboljelih žive duže od pet godina.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.