Indijanka vegetarijanka

10.01.2012., utorak

Sjekači amazonske prašume spalili Indijanku

Amazonska prašuma uništava se strelovitom brzinom. Sjeku se stoljetna stabla, a na mjestu gdje su nekad rasla stvaraju se pašnjaci za stoku ili se sadi soja za prehranu farmskih životinja na zapadu. Stoga je svaki pojedeni hamburger itekako težak, ne samo za želudac već i za savjest. No, danas nije riječ o tome već o nepravdi koja se u Amazoniji, osim životinjama i biljkama čini i ljudima, starosjediocima.

Zadnja vijest koja je došla iz tog područja je da su sjekači šume naišli na djevojčicu Indijanku iz plemena koje još nije poznato, odnosno koje nije došlo u doticaj s bjelcima. Našli su je i zapalili. Navodno postoji i snimka cijele lomače.

Ovo nije izoliran slučaj. Na stotine smrti zabilježeno je u ovom području samo zbog nečije gramzivosti. Tako bjelci često premlaćuju Indijance na koje naiđu, a ne sve brazilska vojska i policija zatvara oči jer i sami imaju koristi od sječe ili su zastrašeni snažnim lobijima. FUNAI, organizacija za Indijance u Brazilu kaže kako je od 2003. do 2010. godine u Amazoniji ubijeno 452 Indijanca, no stvarni je broj ubojstava puno veći jer Indijanci zapravo sve rijetko prijavljuju.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.