Indijanka vegetarijanka
06.08.2010., petak
Junk food, meso i usporedba bakterija u crijevima djece u Africi i Italiji
Loša hrana, poznata kao 'junk food' glavni je krivac za ekslpoziju alergija, smatraju britanski liječnici. Procesuirana hrana, prvenstveno crveno meso te namirnice bogate šećerima i masnoćama, razlog su zašto sve više ljudi, prvenstveno djece i tinejdžera dobivaju različite oblike alergija. Smatra se da ovakva hrana znatno umanjuje broj dobrih bakterija u crijevima. Ove dobre bakterije su vrlo važne za imunološki sistem pa bez njih ljudi dobivaju astmu te mnoge druge vrste alergija. Broj ljudi s alergijama se utrostručio samo u posljednjih dvadeset godina. Čak jedan od tri čovjeka pati od neke vrste alergija u životu. Nadalje, mnogi liječnici smatraju i da je opsesija higijenom jedan od bitnijih razloga tako velikog broja alergija. Naime, ako se dijete izloži raznim bakterijama dok je još malo, imunološki sistem će mu biti jači. Drugi liječnici povezuju alergije sa zagađenjem iz zraka i vode, aditivima u hrani, a neki čak spominju i previše egzotičnu prehranu. Zanimljiva je studija koja je usporedila prehranu i zdravlje djece u Burkini Faso i u Firenci u Italiji. Pokazalo se da djeca iz Burkine imaju mnogo manje tvari u organizmu koji se povezuju s pretilošću te mnogo više aminokiselina koje štite od raznih upala. Afrička djeca uglavnom su se hranila onim što ljudi ondje već jedu tisućljećima, a to je hrana bazirana na žitaricama, grašku i mnogo povrća. S druge strane, Talijani jedu mnogo mesa te hrane bogate masnoćama i šećerom. Dr. Paolo Lionetti sa Sveučilišta Firenca kaže da se itekako može povezati prehrana djece s dobrim bakterijama u crijevima: 'Prehrana djece u Africi ima jako malo životinjskih masti i proteina, a bogata je škrobom, vlaknima i biljnim polisaharidima te je najvećim dijelom vegetarijanska. Sva hrana proizvedena je lokalno. Tu i tamo jedu malo piletine ili termite. No, u crijevima imaju mnogo dobrih bakterija koje su se pokazale ključne kod dobrog imunološkog sistema jer one probavljaju hranu, štite protiv patogenih organizama te smanjuju upale.' |