Hotel u Zagrebu

< svibanj, 2013 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga
Na ovom blogu čitat ćete o ponudi koju pružaju hoteli u Zagrebu te zanimljivostima o hotelima o kojima prije niste čitali. Pripremite se na zanimljivo štivo i posjećivanje hotela.

Linkovi
Hotel Palace

28.05.2013., utorak

Zagrebački hoteli predstavljaju novu turističku ponudu grada

zagrebacke vjestice Turisti koji rezerviraju smještaj u Zagrebu, odnedavno se mogu upoznati s nešto drugačijom slikom hrvatske metropole. Dovoljno je da odsjednu u neki hotel u Zagrebu i jednu subotu odvoje za istraživanje daleke prošlosti Zagreba iz 16. i 17. stoljeća. Poznata je kao mračno razdoblje zagrebačke povijesti tijekom kojeg su stradavale žene za koje se vjerovalo da su vještice i da vračaju, uništavaju grad i unose strah među Zagrepčane. Nazivalo ih se coprnicama, što u prijevodu znači vještice, odnosno čarobnice.

Kako su one izgledale, čime su se bavile, što su to radile da su bezdušno mučene, završavale na lomačama, a potom i na smrt spaljivane, turisti, ali i svi ostali zainteresirani građani i posjetitelji mogu saznati sve do kraja lipnja. Do tada se naime, svake subote, održava besplatni turistički obilazak najznačajnijih mjesta na kojima su se zagrebačke vještice okupljale, sastajale, pripremale čarolije, družile s vragom, čarale, gatale, vračale, proricale sudbinu i slično, ali i lokacije na kojima ih se privodilo, gdje im se sudilo, a na kraju mučilo i ubijalo.

Mučenje vještica nekad svakodnevnica

Žene koje su bile 'drugačije' od ostalih, još od 12. stoljeća nisu mogle mirno spavati. Ako je postojala ikakva sumnja da su na mračnoj strani, što je bilo tko mogao prijaviti, bile su podvrgnute ispitivanju i provjeravanju jesu li vještice ili ne. Od 1487. godine postojao je čak standardni priručnik za njihovo prepoznavanje, ispitivanje i mučenje nazvan 'Vještičji malj', poznat i kao biblija vještičjih progona. Vještičarstvo je naime smatrano krivovjerjem.

S ciljem utvrđivanja radi li se doista o vješticama ili su sumnje neopravdane, često su bile prisiljene vagati se jer su vještice morale biti lagane da bi mogle letjeti na metli. Ako nisu mogle plakati, to bi također mogao biti znak vještičarstva i 'ugovora s vragom'. Boja krvi kad ih se udari, također je bila znakovita, kao i madež ili bradavica na tijelu nazvani 'vražjim pečatom' na kojem se testiralo osjeća li potencijalna coprnica bol. Načina mučenja bilo je mnoštvo, trajala su i po nekoliko sati, a većina je nažalost, završila tragično.

Više stotina postupaka

U Zagrebu su prema nekim podacima, prvi sudski postupci protiv vještica pokrenuti u 14. stoljeću. Optuženo je njih više od 250, a većina je spaljena, iako se vjeruje da je brojka i veća. Uglavnom su stradavale žene, tek neznatno muškarci - njih tek 20-ak. Turistička ruta koja nosi naziv 'Gornjogradske coprnice' posjetitelje vodi baš do mjesta gdje su se nalazili sudovi, tamnice i lomače na kojima su spaljivane.

Obilazak počinje na glavnom zagrebačkom Trgu i okupljanjem kod zdenca Manduševcu. Tamo su se, prema starim pričama, skupljale misteriozne zagrebačke coprnice, i kako se vjerovalo, dogovarale sušu, nerodicu na poljima, pomor stoke, pripremale ljubavne napitke i slično. Nakon uvoda u zanimljive anegdote, posjetitelji se vode do katedrale gdje je na mjestu današnjeg kipa Marije bio kaptolski sud, a potom i do Markova trga, gdje se nalazio onaj Gradeca. vještice su zatvarali u kuli Lotrščak, a pogubljivali kod Krvavog mosta na Tuškancu.

Uz živopisnu priču, dvosatni obilazak završava u Muzeju Grada Zagreba razgledavanjem izložbe 'Razmirice, kažnjavanja i praznovjerja', izrađivanjem suvenira maske srama, uživanjem u plesnom performansu, a potom i tradicijskom sajmu ručno rađenih rukotvorina. I više nego dovoljno dobrih razloga da se Zagrepčani i njihovi gosti, bilo koju subotu do kraja lipnja, upute u jedan novi, malo drugačiji izlet metropolom.

Oznake: hotel u zagrebu, smještaj u zagrebu, hoteli u zagrebu, događanja u zagrebu, priče iz zagreba, znamenitosti u zagrebu


- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.05.2013., srijeda

Zagreb dobio turističku atrakciju u središtu grada

neboder u zagrebu Hoteli u Zagrebu goste mogu uputiti na još jednu zanimljivu lokaciju u hrvatskoj metropoli. Radi se o vidikovcu koji je od sredine travnja otvoren u samom 'srcu' Zagreba, na 16. katu velebnog nebodera na Trgu bana Josipa Jelačića. Adresa je Ilica 1a, a za turiste i posjetitelje koji rezerviraju smještaj u Zagrebu i požele pogledati Zagreb iz malo drugačije perspektive, dovoljno je da dođu na glavni gradski trg i okrenu se prema jugu, u smjeru kojem ban Jelačić u desnoj ruci drži mač. Blagi pogled na desno, dovest će ih do ulaza u novootvoreni 'Zagreb Eye'.

Iako je službeno otvaranje najavljeno za rođendan grada Zagreba i blagdan njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata koji se slave 31. svibnja, u panoramskom razgledavanju metropole i prekrasnom pogledu na staru gradsku jezgru, Gornji i Donji grad, naselja Gradec i Kaptol te ostatak metropole i obronke Medvednice, s visine od 70 metara uživalo je već mnoštvo najhrabrijih.

Smješten na najstarijem poslovnom neboderu


Njihove prve fotografije i dojmovi potvrđuju da se radi o zanimljivoj turističkoj atrakciji koja će privući brojne goste koji odsjednu u neki hotel u Zagrebu. U samo nekoliko minuta vožnje dizalom bez zaustavljanja do 16. kata, dolazi se do prostora veličine 300 četvornih metara ograđenog zaštitnim čeličnim rešetkama i uživanje u pogledu na bogatu panoramu Zagreba, njegovih ulica, trgova, parkova, stambenih i poslovnih zgrada te nebodera može početi. Zagreb iz te ptičje perspektive izgleda poput tek obične papirnate makete prepune ispupčenih objekata različitih formata.

Gotovo beskrajan, jedinstven i atraktivan pogled na zagrebačko nebo, panoramu i grad ukupne površine veće od 640 četvornih kilometara, 70 naselja sa 17 gradskih četvrti i 800.000 stanovnika, prostire se s vrha Iličkog nebodera koji se smatra prvi poslovnim neboderom u Zagrebu. Izgrađen je 1958. godine za vrijeme mandata zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca i u tadašnjoj Jugoslaviji bio je prva zgrada s aluminijskim pročeljem. Izuzev po tome, bio je poznat i kao tada najviši poslovni prostor.

Trgovački i uredski prostori

Površina od ukupnih 5.600 četvornih metara namijenjena je trgovačkim prostorima u prizemlju, a uredskim na katovima, a tako je ostalo i danas. Tamno staklo postavljeno na fasadi 2007. godine zaklanja pogled na urede, a građani, posjetitelji i turisti u nekoliko su navrata tijekom godina imali prilike ući u ovo velebno građevinsko izdanje.
Na prvom katu do nedavno je postojao ugostiteljski objekt s prekrasnom terasom i pogledom na najveće čvorište tramvajskog gradskog prometa i mjesto kretanja najvećeg broja ljudi. Na 16. vrhu gdje je sada vidikovac, moglo se uživati u vrhunskim probranim gastronomskim specijalitetima japanskog restorana, plesu i zabavi u noćnom klubu te cafe baru.

Sadašnjem projektu predviđa se uspješna budućnost jer mnogi smatraju da je po uzoru na europske metropole upravo ovakav vidikovac nedostajao Zagrebu. Iako se pogled na grad može dobiti s vrha uspinjače ili kule Lotrščak, atraktivna lokacija u samom središtu grada u čijoj su blizini smješteni najbolji hoteli u Zagrebu, najstarije arhitektonske građevine i jedinstveni primjerci kulturne baštine, bit će dovoljan poziv za sve zainteresirane goste Zagreba. Vidikovac se može posjetiti svakoga dana od 10 do 19 sati, a petkom i subotom do 23 sata. Za bajkoviti pogled na bogati zagrebački krajolik treba se izdvojiti 15 kuna. Karta za djecu do 150 centimetara visine je pet kuna, a mogu se dogovoriti i povoljniji grupni posjeti.

Oznake: hotel u zagrebu, smještaj u zagrebu, ponuda grada za greba, događanja u zagrebu, vidikovac u zagrebu, neboder u zagrebu


- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.05.2013., ponedjeljak

MSU nezaobilazna stanica brojnih turista koji rezerviraju smještaj u Zagrebu

MSU Raznolikom ponudom kulturnih, zabavnih, obrazovnih, informativnih i sportskih događanja, Zagreb turistima i posjetiteljima koji rezerviraju smještaj u Zagrebu, na jedinstven način približava sve posebnosti metropole. U koje god dobe godine došli i koji god hotel u Zagrebu izabrali, zajamčen im je dobar provod, zabava i uživanje u kulturnim znamenitostima, djelićima bogate prošlosti i ostacima povijesne baštine, ali i posebnim modernim primjercima arhitekture i urbanizma. Jedno takvo upečatljivo i vrlo impresivno zdanje koje se obavezno preporuča posjetiti, smješteno je nešto dalje od središta Zagreba, u dijelu grada južno od rijeke Save – Novom Zagrebu. Radi se o Muzeju suvremene umjetnosti, koji već na prvi pogled privlači pažnju brojnih znatiželjnika.

Zbog čega je poseban?

Jedna je od najznačajnijih zagrebačkih investicija i građevina, koja je u gradu zabljesnula 2009. godine. Za ovo pravo i osebujno umjetničko i arhitektonsko djelo zaslužan je arhitekt Igor Franić, koji je dojmljivo osmislio 14.600 četvornih metara za prikladan smještaj i prezentaciju znamenitih djela suvremene umjetnosti te dobro pozicioniranje Hrvatske na kulturnoj karti Europe.

To se može zahvaliti upečatljivom izgledu pravog 'posthistorijskog meandra' koji se proteže na čak pet etaža, a koji je Franić uz funkcionalističku arhitekturu prilagodio modernim trendovima prikladnima za muzej čija je glavna zadaća da prati, dokumentira i promiče stilove i pojave suvremene umjetnosti. Zgrada je zapravo nastavak popularne zagrebačke Zelene potkove – urbanističke cjeline koja obuhvaća osam trgova i parkova u središtu grada, a u čijoj se blizini nalaze i mnogobrojni hoteli u Zagrebu.

Duga povijest i tradicija

Iako je vrlo modernog dizajna, s posebnom rasvjetom koja se osobito ističe tijekom noći, dizajnerskog uređenja interijera, prožetog aktualnim minimalističkim stilom, vrijedi napomenuti da je MSU utemeljen još davne 1954. godine kao skup zagrebačkih galerija koje okupljaju radove hrvatskih i inozemnih autora nastalih nakon 1950. godine, ali je bio smješten u staroj gradskoj jezgri i nije imao stalni postav. To se mijenja 2008. kada je odlučeno da se na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Avenije Dubrovnik izgradi zgrada Muzeja suvremene umjetnosti.
On danas na izložbenim prostorima od 4.800 četvornih metara, koji omogućavaju i izložbe na otvorenom, broji više od 12.000 djela suvremene umjetnosti - nastalih od 1950. godine, a manji dio je građa iz prve polovice 20. stoljeća. Sadrži zbirku crteža, grafika, plakata i radova na papiru, filma i videa, fotografije, medijske umjetnosti, skulpture i slikarstva.

Krajem svibnja posebno događanje

Osim mogućnosti razgledavanja stalnog i privremenog postava, građani i turisti koji osiguraju smještaj u Zagrebu i odluče upoznati nadasve zanimljive i posebne muzejske primjerke, imaju priliku prisustvovati različitim radionicama, predavanjima i čitaonicama, koristiti usluge multimedijalne dvorane, restorana i ostalih sadržaja koji se nalaze u prizemnim prostorijama.

A prava poslastica za sve posjetitelje priprema se za kraj svibnja, točnije, od 29. svibnja do 9. lipnja kada će biti predstavljen projekt 'Animation goes MSU'. Naime, na medijskoj fasadi muzeja od 19 do 23 sata moći će se pogledati 16 domaćih i međunarodnih animiranih filmova u sklopu 'Animafest Zagreba', Svjetskog festivala animiranog filma. Pozvani su svi, oni koji u tom vremenu odluče posjetiti doista jedinstveni primjerak moderne arhitekture Zagreba, turisti, ali i prolaznici koji se slučajno nađu u blizini Muzeja suvremene umjetnosti.

Oznake: hotel u zagrebu, smještaj u zagrebu, događanja u zagrebu, MSu, muzej u zagrebu, muzej suvremene umjetnosti u zagrebu


- 10:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.