Hotel u Zagrebu

< rujan, 2012 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Opis bloga
Na ovom blogu čitat ćete o ponudi koju pružaju hoteli u Zagrebu te zanimljivostima o hotelima o kojima prije niste čitali. Pripremite se na zanimljivo štivo i posjećivanje hotela.

Linkovi
Hotel Palace

27.09.2012., četvrtak

Konferencijske dvorane hotela u Zagrebu za poslovne goste

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.09.2012., ponedjeljak

Hotelske sobe u Zagrebu za svakog gosta

- 10:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.09.2012., petak

Hoteli u Zagrebu nude brojne sadržaje za turiste

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.09.2012., četvrtak

Kako uz malo truda pronaći odgovarajući smještaj u Zagrebu

- 10:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.09.2012., petak

Palace Hotel u Zagrebu preporuča - Muzej prekinutih veza

- 10:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2012., četvrtak

Palace hotel Zagreb preporuča - Gornji grad

- 10:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.09.2012., petak

Kako bi izgledao hotel u Zagrebu u povijesno doba

Znamo kako izgleda hotel u Zagrebu danas. No kako bi hotel u Zagrebu izgledao u prošlosti? Prošli puta smo započeli ovaj put kroz prošlost kako bismo vidjeli što je na ovim prostorima postojalo u prethistorijsko doba i u prvim stoljećima te kako bi izgledao smještaj koji su nekada ovdašnji stanovnici mogli ponuditi putnicima koji bi na svom proputovanju stali na prostoru današnjeg Zagreba. Naravno, tada nije postojao niti jedan današnji hotel u Zagrebu, ali postojale su neke vrste smještaja za putnike. Nakon što smo prošli kroz najranije doba, vrijeme je da krenemo na srednji vijek i vrijeme kada je nastao Zagreb.

Gradec iliti Grič

Prije nego što je Zagreb postao Zagreb, bio je razdijeljen na dva dijela: Gradec i Kaptol. Na Gradecu su živjeli obrtnici i trgovci dok je Kaptol bio u domeni svećenstva. I nisu se pretjerano voljeli. Gradec je bio utvrđen bedemima i kulama kako bi se obranio od neprijatelja, posebno Tatara i kasnije Turaka. Oblik i raspored ulica Gradeca, danas bolje poznatog kao Grič, malo se izmijenio do danas. Obzirom da se nalazio na prometnoj ruti te da je bio trgovački grad, u Gradecu je zasigurno bilo raznih mogućnosti smještaja.

Gradska vrata

Obzirom da je bio utvrđen, u Gradec se moglo ući samo kroz gradska vrata. U srednjem vijeku imao je troja veća i troja manja vrata, od kojih su danas ostala jedino Kamenita vrata. Veća vrata su bila Mesnička na zapadu, Nova (kasnije Opatička) na sjeveru i Kamenita na istoku. Manja su bila Poljska vrata kod kule Lotrščak na jugu Gradeca, Surove dverce na istoku i mala Mesnička vrata na zapadu.

Kamenita vrata

Jedina očuvana vrata Gradeca danas su mjesto na koje vjernici dolaze zapaliti svijeću Majci Božjoj od Kamenitih vrata. U prolazu vrata nalazi se kapelica u kojoj se nalazi slika Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba. Slika je preživjela veliki požar koji je Zagreb zadesio 1731.godine. Kamenita vrata se spominju i u Šenoinom romanu Zlatarovo zlato.

Zagrebačka biskupija

Gradec bio trgovačka destinacija i privlačio trgovce iz bliže i dalje okolice koji su, pogotovo ako su došli izdaleka, imali potrebu za smještajem, pa je moralo postojati nešto što odgovara onome što je danas hotel u Zagrebu. No kada je kralj Ladislav u 11. stoljeću osnovao Zagrebačku biskupiju (koja se prvi puta spominje u 12. stoljeću), u ove predjele počeli su stizati i putnici kojima svrha nije bila trgovina, nego vjera. A i ostali profili putnika stizali su u Zagreb, obzirom da se u biskupskom naselju nalazilo i sjedište kraljevske županije.

Zlatna bula

Ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. dodijelio je Gradecu povelju kojom mu je dodijeljena titula slobodnog kraljevskog grada čime je izuzet iz banske i županijske vlasti, a odgovarao je jedino i direktno kralju. Sa Zlatno bulom došle su i povlastice koje su omogućile određenu razinu samouprave, pravo da građani biraju gradskog poglavara i suca, pravo da trguju i održavaju sajmove. Ova sloboda dodatno je povećala priljev došljaka na područje današnjeg Zagreba.

Prvi pravi hotel u Zagrebu

Prvi profesionalno organizirani hotel u Zagrebu nastao je ipak tek u novijoj povijesti, i to u 20. stoljeću. To je današnji Palace Hotel u Zagrebu smješten u nekadašnjoj Palači Schlessinger u samom srcu Zagreba.

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.09.2012., ponedjeljak

Kako bi izgledao hotel u Zagrebu u prapovijesno doba?

Zamislite da ste putnik u prapovijesno doba kojeg su smjestili u hotel u Zagrebu? Kako bi to izgledalo? U prapovijesno doba nije postojao ni hotel, ni Zagreb, a kamoli hotel u Zagrebu. No jeste li ikad razmišljali što je na ovim područjima bilo prije Zagreba?

Za hotel u Zagrebu potreban je... Zagreb!

A Zagreb je, kao što znamo, postao Zagreb tek u prvoj polovici 17. stoljeća. Što je onda bilo prije? Arheološka iskapanja pokazuju da su na širom zagrebačkom području postojale ljudske naseobine još u prapovijesno doba. Jedno od najstarijih nalazišta je špilja Veternica na jugozapadnim obroncima Medvednice, iznad današnjeg Borčeca u općini Susedgrad. U Veternici su pronađeni dokazi o ljudskim naseobinama iz starijeg kamenog doba. Zamislite hotel u Zagrebu u špilji Veternica. Ulaz u špilju nalazi se na nadmorskoj visini od 320 m, što znači da biste imali prilično dosta uspinjanja do hotela. Sa stalnim strujanjem vjetra na ulazu, po kojem je špilja dobila ime, i konstantom temperaturom oko 10°C, to ne bi bio najudobniji smještaj, zar ne?

Špilju možete posjetiti i danas. 1979. godine je zaštićena zakonom kao geomorfološki spomenik prirode. Ovo je četvrta špilja u Hrvatskoj po duljini. Do sada je istraženo 7.128 metara špilje a prvih 380 metara uređeno je za posjetitelje. Ako se odlučite posjetiti Veternicu, moći ćete vidjeti rijetko viđene geomorfološke fenomene kao što su erozijski oblici zvani "vrtložni lonci" koji pokazuju nekadašnji tok vode podzemnog toka koji je nekada izvirao iz ove špilje. U samoj špilji arheolozi su pronašli donju čeljust špiljskog medvjeda (Ursus speleus) te fosile školjkaša iz roda Pecten i ježinaca Clypeaster na stropu špilje. Osim ostataka i fosila, u špilji možete naći i žive stanovnike, i to četrnaest vrsta šišmiša koji se u Veternicu sklanjaju tijekom zimskog sna.

Rimske naseobine

Na području današnjeg Zagreba nekada su živjeli Andautonijci, starosjedilački narod od kojeg su danas ostale samo arheološke iskopine: bedemi, ostaci kanalizacije, nekropole, tragovi luke i ostali sitni arheološki nalazi. Andautonija, starorimsko naselje, imala je jezgru na mjestu gdje se danas nalazi Šćitarjevo, na desnoj obali Save, 7 kilometara sjeveroistočno od Velike Gorice. Izgrađena je u razdoblju od prvog do trećeg stoljeća uz tadašnji tok Save. Razvitak ovog naselja potaknut je činjenicom što se nalazila na trasi rimske ceste Sisak - Ptuj, što znači da je tuda prolazio značajan broj putnika, a nemali ih se broj zaustavio u potrazi za smještajem. Hotel u Zagrebu, odnosno u Andautoniji, u koji su bili smješteni mogao je biti kvalitetan. Naime, Andautonija je u tadašnje vrijeme bila administrativno-upravni, gospodarsko-kulturni i vjerski centar šireg područja. Bila je građena u obliku šesterokuta, imala je termalni kompleks s vodovodom, kanalizacijom i sustavom za zagrijavanje prostorija. Otkriven je i reljef božice Nemeze koja je bila zaštitnica gladijatorskih igara, pa se pretpostavlja da je Andautonija imala i amfiteatar u kojem su se održavale gladijatorske i ostale igre. Tijekom arheoloških iskapanja pronađeni su tanjuri, vrčevi, oruđe, posuđe, novac te tragovi ceste i nekropola. Sve ove artefakte možete vidjeti i danas u arheološkom parku "Andautonija" u Šćitarjevu gdje je arheološko nalazište s ostacima zgrada i ulica otvoreno za javnost.

Dakle, ustanovili smo da hotel u Zagrebu ima svoju tradiciju još od pretpovijesnog doba, a sljedeći put ćemo ovu priču nastaviti kroz ostatak povijesti.

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.