Hotel u Zagrebu

< rujan, 2012 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Opis bloga
Na ovom blogu čitat ćete o ponudi koju pružaju hoteli u Zagrebu te zanimljivostima o hotelima o kojima prije niste čitali. Pripremite se na zanimljivo štivo i posjećivanje hotela.

Linkovi
Hotel Palace

07.09.2012., petak

Kako bi izgledao hotel u Zagrebu u povijesno doba

Znamo kako izgleda hotel u Zagrebu danas. No kako bi hotel u Zagrebu izgledao u prošlosti? Prošli puta smo započeli ovaj put kroz prošlost kako bismo vidjeli što je na ovim prostorima postojalo u prethistorijsko doba i u prvim stoljećima te kako bi izgledao smještaj koji su nekada ovdašnji stanovnici mogli ponuditi putnicima koji bi na svom proputovanju stali na prostoru današnjeg Zagreba. Naravno, tada nije postojao niti jedan današnji hotel u Zagrebu, ali postojale su neke vrste smještaja za putnike. Nakon što smo prošli kroz najranije doba, vrijeme je da krenemo na srednji vijek i vrijeme kada je nastao Zagreb.

Gradec iliti Grič

Prije nego što je Zagreb postao Zagreb, bio je razdijeljen na dva dijela: Gradec i Kaptol. Na Gradecu su živjeli obrtnici i trgovci dok je Kaptol bio u domeni svećenstva. I nisu se pretjerano voljeli. Gradec je bio utvrđen bedemima i kulama kako bi se obranio od neprijatelja, posebno Tatara i kasnije Turaka. Oblik i raspored ulica Gradeca, danas bolje poznatog kao Grič, malo se izmijenio do danas. Obzirom da se nalazio na prometnoj ruti te da je bio trgovački grad, u Gradecu je zasigurno bilo raznih mogućnosti smještaja.

Gradska vrata

Obzirom da je bio utvrđen, u Gradec se moglo ući samo kroz gradska vrata. U srednjem vijeku imao je troja veća i troja manja vrata, od kojih su danas ostala jedino Kamenita vrata. Veća vrata su bila Mesnička na zapadu, Nova (kasnije Opatička) na sjeveru i Kamenita na istoku. Manja su bila Poljska vrata kod kule Lotrščak na jugu Gradeca, Surove dverce na istoku i mala Mesnička vrata na zapadu.

Kamenita vrata

Jedina očuvana vrata Gradeca danas su mjesto na koje vjernici dolaze zapaliti svijeću Majci Božjoj od Kamenitih vrata. U prolazu vrata nalazi se kapelica u kojoj se nalazi slika Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba. Slika je preživjela veliki požar koji je Zagreb zadesio 1731.godine. Kamenita vrata se spominju i u Šenoinom romanu Zlatarovo zlato.

Zagrebačka biskupija

Gradec bio trgovačka destinacija i privlačio trgovce iz bliže i dalje okolice koji su, pogotovo ako su došli izdaleka, imali potrebu za smještajem, pa je moralo postojati nešto što odgovara onome što je danas hotel u Zagrebu. No kada je kralj Ladislav u 11. stoljeću osnovao Zagrebačku biskupiju (koja se prvi puta spominje u 12. stoljeću), u ove predjele počeli su stizati i putnici kojima svrha nije bila trgovina, nego vjera. A i ostali profili putnika stizali su u Zagreb, obzirom da se u biskupskom naselju nalazilo i sjedište kraljevske županije.

Zlatna bula

Ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. dodijelio je Gradecu povelju kojom mu je dodijeljena titula slobodnog kraljevskog grada čime je izuzet iz banske i županijske vlasti, a odgovarao je jedino i direktno kralju. Sa Zlatno bulom došle su i povlastice koje su omogućile određenu razinu samouprave, pravo da građani biraju gradskog poglavara i suca, pravo da trguju i održavaju sajmove. Ova sloboda dodatno je povećala priljev došljaka na područje današnjeg Zagreba.

Prvi pravi hotel u Zagrebu

Prvi profesionalno organizirani hotel u Zagrebu nastao je ipak tek u novijoj povijesti, i to u 20. stoljeću. To je današnji Palace Hotel u Zagrebu smješten u nekadašnjoj Palači Schlessinger u samom srcu Zagreba.

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.