NEAPOLIS

21 lipanj 2014

Evo iskoristit ću frazu iz TZ brošurice pa ću Novigrad nazvati idiličnom, ribarskom lučicom. Guglavši pomalo doznat ćete i da je u 5. stoljeću Novigradska biskupija bila kulturno-političkim središtem sjevero-zapadne Istre. No, ne bih reproducirao povijesni razvoj-to si guglajte sami. Fenomen Novigrada u kontekstu kvalitete života i stupanj njegovog razvoja jest ono što ga mediju poput Hedonistre čini zanimljivim.

Vratimo li se malo u blisku prošlost, točnije u 80-te i početak 90-ih, shvatit ćemo koliko se u biti Novigrad promjenio, što je dobio, a što izgubio. U tom periodu Novigrad je bio istarska top destinacija za lude provode: Buježi, Umageži, Porečani, Pazinjani, Rovinježi, kao i mnogi Šavrini i Triještini, pohodili su vikendom taj živahni gradić koji bi tada nalikovao nekoj suludoj košnici. Kada danas krenem mlađim naraštajima pričati o tome, obično odustanem jer Novigrad je danas više nalik onim destinacijama koje middle i over edge familijama nude savršeno miran i tih odmor uz šetnje digom i biranje suvenira. Kakav se to nagli obrat desio u koncepciji novigradske turističke orjentacije, možemo samo nagađati, ali činjenica jest da umjesto razularenih, bjelosvjetskih baraba, uz Mandrač danas šeću neki novi i drukčiji ljudi.

Činjenica jest da je Novigrad ranih 90-ih u bitnome promjenio svoju strukturu pa je vrlo vjerovatno za predpostaviti da je taj etničko-kulturološki face lifting u mnogome odredio pravac razvoja u budućnosti. Tih godina se, kao što nažalost znamo, desio rat i u Novigrad je silom prilika doselio značajan broj prognanika i izbjeglica. Iako ni 1 zavod za statistiku nema pouzdan podatak o broju doseljenih ljudi, ta je migracija korijenito promjenila strukturu stanovništva i mada se tada moglo činiti da Novigrad gubi svoj identitet, on je samo mutirao, ne bi li danas, 20 godina nakon toga, zasjao sasvim novim šarmom.

Laskava titula najrazvijenijeg grada u RH stigla je kao kruna jednoj vrlo poduzetnoj klimi koja se u gradu počela osjećati kada je u Grad na vlast zasjela jedna mlada garnitura lokalnih političara na čelu s Anteom Milošem čiji rad Novigrađani redovito honoriraju sa 3/4 glasova već u prvom krugu. Tako reći ni iz čega je otvorena sve šira industrijska zona u koju su lukavi Novigrađani boljim uvjetima privukli mnoge poduzetnike iz Buja i Umaga.

Prošećete li danas Novigradom, luxuz i kvaliteta života vidljivi su na svakom koraku.
Novigrađani, iako su za moj ukus malo predekadentni, narodski rečeno su uglavnom "puni ko brodovi" - imaju posla, perspektivu i očito imaju i taj fucking know how i stoga uopće ne čudi zašto je BAŠ Novigrad No 1 u RH

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.