Hal 9000

30.08.2005., utorak

Prokleta laž

Danas je na "indexu.hr" izašao članak kojim se tvrdi da Hrvatska spada u najjeftinije turističke destinacije svijeta, što je najobičnija laž. Članak tvrdi:

Hrvatska jedna od najjeftinijih turističkih zemalja
MARK AND SPANCER TRAVEL MONEY objavio je rezultate svog istraživanja koje je pokazalo kako se Hrvatska na listi najjeftinijih turističkih zemalja nalazi na visokom 4 mjestu. Španjolska i Grčka prednjače po skupoći.
Prva na listi najjeftinijih našla se Cuba, a slijede je Egipat, Maroko i Hrvatska.
Španjolska je pak najskuplja turistički orijentirana zemlja, a parira joj Grčka, dok se Portugal nalazi na visokom trećem mjestu najskupljih zemalja. Cipar, Dominikanska Republika i Turska također su uvelike skuplje od naše zemlje.
Mark and Spancer Travel Money ovim je istraživanjem želio izravno razbiti mit o navodno jeftinim zemljama koje turisti pohode, da bi se na kraju šokirali odnosom cijena i kvalitetom usluge koju za tu cijenu dobiju.


Radi se o navjerovatnoj tvrdnji koju mogu demantirati iz vlastitog iskustva. Navedeno vrijedi ako uspoređujemo hotel sa 5 zvjezdica u npr. Grčkoj i onaj sa tri u Hrvatskoj. Od navedenih zemalja pohodio sam Kubu, Tursku i dvaput Grčku (Krf i Rodos), a sve su daleko jeftinije od Hrvatske. Kuba je jeftinija što se tiče nekih egzotičnih stvari (npr za 1 dolar će vam domorodac skinuti kokos sa 10 metara visoke palme), ali opet skuplja što se tiče rent-a-cara i sličnih stvari od ostale dvije zemlje. U Grčkoj ćete iznajmiti skuter od 125 ccm za manje novce nego bicikl na Jadranu, pojest ćete ručak na brodu (krstarici od 200 metara) za manje nego što ćete kod nas pojesti pizzu, spavat ćete u privatnom hotelu jeftinije nego kod nas u kampu.Sve u svemu podjednako jeftino ćete proći u sve tri zemlje.
Ne znam tko sponzorira ovakve članke koji obmanjuju narod. Vjerujte, rijetko gdje ćete naci ovako jadnu uslugu za tako skupe novce.


- 13:22 - Komentari (12) - Isprintaj - #

25.08.2005., četvrtak

Tko tebe kamenom, ti njega kruhom!

Chavez nudi benzin za siromašne Amerikance u pola cijene
Ljevičarski predjsednik Venezuele Hugo Chavez, omiljen među siromašnima u svojoj zemlji i trn u oku službenog Washingtona zbog opsrbljivanja Kube naftom, ponudio je da želi siromašnim stanovnicima SAD-a prodavati benzin i lož ulje u pola cijene, "ako se izostave posrednici koji špekuliraju sa cijenama". Venezuelanska naftna kompanija PDVSA u vlasništvu posjeduje tvrtku Citgo koja drži 14,000 bezinskih postaja u SAD-u. Benzin je u naftom bogatoj Venezueli jeftiniji od mineralne vode, i potrošači tamo mogu napuniti svoj rezervoar za manje od 2 dolara, dok je prosječna cijena po galonu u SAD-u narasla na 2,61 dolar. Chavez je svoju izjavu dao pri završetku posjete kolegi Fidelu Castru na Kubi, gdje su Amerikancima ponudili besplatno školovanje liječnika i besplatnu zdravstvenu skrb.

Ne treba se bojati da će se ponuđeno i prihvatiti, jer SAD tu ponudu smatraju napadom. Naime, na Kubi se besplatno školuju studenti iz cijeloga svijeta, osobito iz siromašnih obitelji. Što se pak ljiečenja tiče, Na Kubi se besplatno liječe djeca iz cijelog svijeta kada to financijski ne mogu izvesti u matičnoj zemlji. Odluči li se pak drđavljanin SAD-a na posjet Kubi, tada ga pri povratku u SAD očekuje informativni razgovor u federalnoj policiji - zbilja su SAD uzor demokracije. Uglavnom, mišljenja sam da je struja koja prevladava u Venezueli i osobito Kubi, zapravo najhumaniji oblik društvenog uređenja, ali da je baš zato u velikoj opasnosti od imperijalističkog tiranina SAD-a.
Tu ne možemo mnogo učiniti, ali ipak nešto možemo učiniti.
Možemo bojkotirati američke proizvode!
Ja osobno izbjegavam Mc'Donalds i slične američke tvrtke koje same po sebi podsjećaju na okupaciju tržišta od strane SAD-a.
To je mali korak za čovjeka, ali može biti velik za čovječanstvo. Potrebito je samo to da se u svijetu skupi kritična masa svjesnih ljudi.
Ljudi se moraju osvjestiti ili neće dočekati iduće stoljeće (ozonske rupe, efekt staklenika, terorizam, glad, i još mnogo toga.)
Mislim da je najveća odgovornost na najvećoj sili, a to je SAD.

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.08.2005., utorak

Nebuloze Georgea W. Busha

Američki čelnik je rekao da su Sjedinjene Države porazile fašizam i komunizam te da će poraziti terorističku ideologiju mržnje. Predsjednik je nakratko prekinuo odmor u Teksasu kako bi ovog tjedna održao dva govora o ratu u Iraku i ratu protiv terorizma. U blizini mjesta na kojem je predsjednik održao govor održan je anti-ratni skup. Sve više zakonodavaca također izražava neslaganje s predsjednikovom politikom u Iraku uključujući i neke republikance.

Da imam priliku podsjetio bih američkog predsjednika da je upravo komunizam (SSSR) dao završni udarac glavnoj fašističkoj sili - nacističkoj Njemačkoj, dok su SAD kukavički pobile 300 000 civila atomskim bombama - tipično za njih. Komunizam još nije uništen, hvala bogu, jer socijalističkih zemalja još mnogo ima (Kina, Kuba, Vijetnam, Venecuela, Eritreja, ITD.) u kojima živi više od četvrtine stanovnika našeg planeta. Naposlijetku, mišljenja sam da su upravo SAD stvorile klimu za eskalaciju i globalizaciju terorizma, jer ne zaboravite: "terorizam je oružje potlačenih".

- 22:23 - Komentari (3) - Isprintaj - #

02.08.2005., utorak

Tko su hrvatski državotvorci?

Ove nedjelje na emisiji «Nedjeljom u dva» gost bio Anto Đapić, predsjednik HSP-a. U njegovom izlaganju, koje je jedno od boljih na Hrvatskoj političkoj sceni, pažnju mi je privukao jedan detalj koji je zapravo bio sporedan. Đapić se naime prisjetio jednog od osnivačkih sabora HDZ-a ranih 90-te godine kada je gospodin Vladimir šeks primijetio da prisutni slabo znaju riječi Hrvatske himne. Šeks je tada, prema riječima Ante Đapića, ustvrdio da je to pokazatelj mračnih vremena u kojima je živio hrvatski narod.
Ja bih se na to osvrnuo i primijetio da je to pokazatelj sasvim drugih relacija.
Ja sa svojih 31 godinu, dobro se sjećam da je u SR Hrvatskoj svaki puta uz Jugoslavensku bila odsvirana i Hrvatska himna, i to je tako bilo od 1974., tj. od poznate promjene ustava kada je ukinuta i smrtna kazna, a federalnim jedinicama priznato pravo na samoopredjeljenje.
Drugo što bih dodao je to da je «Hrvatska domovina» Antina Mihanovića bila na programu hrvatskog ili srpskog jezika u trećem razredu osnovne škole, i morala se učiti napamet.
Nameće se pitanje jesu li osnivači HDZ-a bili pravi domoljubi koji su bili zainteresirani za povijest i budućnost Hrvatske, ili su to tek bili potencijalni ratni profiteri koji su u ratu vidjeli mogućnost zarade (kao npr. Rojs i slični). Jesu li te osobe bile stjerane na marginu političkih zbivanja zato što su drugačije mislili ili zato što nisu završili niti 4 razreda osnovne škole (pa zato nisu znali niti riječi himne)?
Naravno ovdje govorim onom «dobrom dijelu koji spominje Šeks», a ne o svima.
Bilo kako bilo, kakvi tvorci - takva država!

- 13:32 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2005 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Linkovi

Image Hosted by ImageShack.us
Jumbo plakat – Trinidad, Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Cge Guevara memorial – Santa Clara, Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Kip Josipa Broza – Ciudad de Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
General Zappata – Ticuman, Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
Chichen Itza – Yucatan, Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
Piramida Sunca – Teotihuacan, Mexico