Hal 9000

25.08.2005., četvrtak

Tko tebe kamenom, ti njega kruhom!

Chavez nudi benzin za siromašne Amerikance u pola cijene
Ljevičarski predjsednik Venezuele Hugo Chavez, omiljen među siromašnima u svojoj zemlji i trn u oku službenog Washingtona zbog opsrbljivanja Kube naftom, ponudio je da želi siromašnim stanovnicima SAD-a prodavati benzin i lož ulje u pola cijene, "ako se izostave posrednici koji špekuliraju sa cijenama". Venezuelanska naftna kompanija PDVSA u vlasništvu posjeduje tvrtku Citgo koja drži 14,000 bezinskih postaja u SAD-u. Benzin je u naftom bogatoj Venezueli jeftiniji od mineralne vode, i potrošači tamo mogu napuniti svoj rezervoar za manje od 2 dolara, dok je prosječna cijena po galonu u SAD-u narasla na 2,61 dolar. Chavez je svoju izjavu dao pri završetku posjete kolegi Fidelu Castru na Kubi, gdje su Amerikancima ponudili besplatno školovanje liječnika i besplatnu zdravstvenu skrb.

Ne treba se bojati da će se ponuđeno i prihvatiti, jer SAD tu ponudu smatraju napadom. Naime, na Kubi se besplatno školuju studenti iz cijeloga svijeta, osobito iz siromašnih obitelji. Što se pak ljiečenja tiče, Na Kubi se besplatno liječe djeca iz cijelog svijeta kada to financijski ne mogu izvesti u matičnoj zemlji. Odluči li se pak drđavljanin SAD-a na posjet Kubi, tada ga pri povratku u SAD očekuje informativni razgovor u federalnoj policiji - zbilja su SAD uzor demokracije. Uglavnom, mišljenja sam da je struja koja prevladava u Venezueli i osobito Kubi, zapravo najhumaniji oblik društvenog uređenja, ali da je baš zato u velikoj opasnosti od imperijalističkog tiranina SAD-a.
Tu ne možemo mnogo učiniti, ali ipak nešto možemo učiniti.
Možemo bojkotirati američke proizvode!
Ja osobno izbjegavam Mc'Donalds i slične američke tvrtke koje same po sebi podsjećaju na okupaciju tržišta od strane SAD-a.
To je mali korak za čovjeka, ali može biti velik za čovječanstvo. Potrebito je samo to da se u svijetu skupi kritična masa svjesnih ljudi.
Ljudi se moraju osvjestiti ili neće dočekati iduće stoljeće (ozonske rupe, efekt staklenika, terorizam, glad, i još mnogo toga.)
Mislim da je najveća odgovornost na najvećoj sili, a to je SAD.

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2005 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Linkovi

Image Hosted by ImageShack.us
Jumbo plakat – Trinidad, Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Cge Guevara memorial – Santa Clara, Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Cuba
Image Hosted by ImageShack.us
Kip Josipa Broza – Ciudad de Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
General Zappata – Ticuman, Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
Chichen Itza – Yucatan, Mexico
Image Hosted by ImageShack.us
Piramida Sunca – Teotihuacan, Mexico