NOVI VIDEO: Studenci na Cetini

22.08.2019.

Studenci
Pogledajte novi video o divnom dijelu rijeke Cetine, brzacima Oblačnik i i izvorima Studenci.Cetina je velika dalmatinska rijeka, koja od svojeg dubokog vrela tirkiznog oka protječe plodnim krškim poljima i uskim kanjonima.
Oslobodivši se stiješnjenog kanjona Gubavice, rijeka se nešto mirnijim tokom razlila dolinom. Do samog ušća izmjenjivat će se uske sutjeske i kanjoni s proširenjima i kraćim riječnim dolinama.

U žiži ljetne turističke sezone tisuće turista preplove ovaj dio rijeke u gumenim raftovima, poskakujući na valovima Cetine. Turistički to je najživlji dio toka, a dodatno ga je začinila još jedna prirodna pojava: brzaci Studenci. Tvori ih nekoliko koncentriranih i više manjih izvora što izbijaju podno strme klisure sa sjeverne strane rijeke.

Izvori Studenaca izuzetno su sedrotvorni pa se u Cetinu ulijevaju preko velikog slapa. Veliki i opasan brzak Oblačnik nastao je zatrpavanjem riječnog korita ogromnim kamenim blokovima, turisti će ga zaobići provlačeći se kroz spilju nastalu ispod slapa Studenca, dok će skiperi prazne raftove sigurno spuštati brzacem.

Oznake: Cetina

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.