Ljubi bližnjega svoga... (i ine spike)

18 veljača 2008

Malo ću izbacivati frustracije koje se posljednjih godinica nakupljaju u meni (poneke od njih, zapravo).

"Definirajte kretena!"
To je vrsta idiota koji, u nastojanju da postane glavna faca u kafiću kojeg posjećuje preredovito, ugradi u svoj auto vrlo jak zvučnik za baseve, engl. subwoofer odnosno sabvufer ili "lavor" po domaćem. Naravno da sve prave koke padaju na najglasniji zvučnik u selu, pogotovo kad na njemu slušaš lokalnu seosku (čitaj: "seljačku"!) radiostanicu kojoj je normalna stvar emitirati "pesme" Cece, Seke, Brene i ostalih četnikuša, nazivajući ih pritom "domaća narodna muzika".
Ovakvih postaja i njihovih slušatelja (!) u varaždinskom kraju ima pre-pre-previše. K'o da sam u Srbiji!

"Definirajte debila!"
Debil je vrsta kretena koji ima najglasniji zvučnik u selu, ali zato u kući nema radio-prijemnik. Stoga on, kada vani obavlja poslove tjuninga na svojim kolima (najčešće Golf Dvica ili Seat Ibica), otfrlji radio u kolima do kraja i zatvori sva vrata i prozore (tako da bolje čuje!?!) i onda susjedi svaki dan imaju priliku uživati u besplatnoj glazbi koja se probija kroz zidove njihovih kuća. U biti, samo u niskim frekvencijama, tzv. basevima.
Znate, to vam je ono kao da slušate tenkove da prolaze ulicom, ili ogromne putničke mlazne avione, ili građevinske radove destrukcije pomoću pneumatskog čekica. Glazba za dušu, muzika za poludit!

"Definirajte kretena/debila u svom susjedstvu!"

U mom susjedstvu u obje navedene kategorije Oscar ide, i to bez konkurencije, Tomislavu Križancu, ponosnom vlasniku nebesko-plave SEAT Ibize, najdubljeg i najglasnijeg subwoofera i najplićeg mozga.
IDIOTE, KUPI SI SLUŠALICE PA ONDA ODVRNI KOLIKO TE VOLJA!!!!!!!!!!!!
Dabogda ti Ceca iz sabvufera na grobu svirala!!!


Dragi blogeri, definirajte debila iz svog susjedstva, zasigurno ih ima u izobilju!

**********************************************************


Dalje nastavljamo u revijalnom tonu.
U petak sam bio na prvom javnom nastupu tete Frances i njenog Ifče u sklopu unplugged večeri u Gimnet-u. Zapravo i ne znam naziv niti povod koncerta na kojem je nastupilo dosta (previše?) mladih nadobudnih glazbenika i onih koji bi to htjeli postati. Meni je jedini razlog dolaska bio upravo nastup Frances i Ifče, a kako su trebali svirati posljednji po redu, bilo je pomalo teško sačuvati razum i sluh u loše ozvučenom prostoru, sa nadobudnim, ali vrlo slabim djevojkama koje su pokušavale svirati i dečkima koji su pokušavali biti face tako da na bini zapale cigaretu "naočigled svima" ili pokušavajući barem sa imalo melodije otpjevati već prožvakane stihove Azre ili (meni nedragog) Bajage. Čast iznimkama, kojih je bilo premalo.

Frances i Ifča su svojim pojavljivanjem na bini izazvali oduševljene i olakšanje među publikom. Već na prvi pogled moglo se vidjeti da nisu tu došli samo tako, nabrzaka i nepripremljeni. A kad su i zasvirali, nestala je svaka sumnja i bojazan u ispravnost odluke o ulaganju 10 kuna za ulaznicu. Loš razglas i loš ton-majstor nije im išao na ruku, ali su svoj dio posla odradili vrlo ozbiljno i gotovo bez pogreške, a nastup im nije bio dosadan poput njihovih prethodnika, što se moglo vidjeti i po reakcijama publike koja je pjevala sa Frances i svaku njihovu pjesmu nagradila aplauzom. Šest odsviranih pjesama - malo premalo za zagrijanu publiku, ali sasvim dovoljno za prvi nastup. Nadam se da ću ih opet moći uskoro poslušati, po mogućnosti sa više naslova i boljim zvukom, jer bi akustične gitare trebale zvučati kao AKUSTIČNE GITARE, a ne kao klasične ili nešto drugo.
TONCI, GITARE TREBA OZVUČAVATI MIKROFONOM!!! Rijetko se dobar zvuk ak.gitare može postići samo korištenjem ugrađenog pick-upa, a i tada je potrebno pojačalo za akustične gitare. Jedan prigovor ide Frances, koja je većinu vremena pjevala PORED mikrofona, umjesto U NJEGA, tako da se dobar dio vremena tekst pjesama nije mogao najbolje čuti. Početnička pogreška koja se dešava i iskusnijima, pa i profesionalcima, ali na takvo što treba paziti. Nikakva oprema ne može pojačati signal koji ne postoji.

Ovog vikenda sam konačno vidio i svog Drageca (!), koji se prema meni dosad odnosio u sponzorskom duhu, pa je tako i ovaj put došao natovaren knjigama i ostalim potrepštinama, koje sam željno iščekivao.
OK, nije baš bio "natovaren", nosio je USB-stick i jedan CD, ali kako sam ja po prirodi skroman (e, baš jesam!) to mi je puno značilo.
Dragec studira elektroakustiku u ZG i njegov rad na faksu se tiče prirode i djelovanja zvučnih valova, a ako ste pratili ranije postove, to je jedna od točaka u kojima se moji i njegovi interesi križaju, zasad samo na amaterskoj i hobi osnovi. E, sad, ako Bog da..!...
Uglavnom, obilje literature o tome kako prostor prilagoditi potrebama zvuka. Njami!

Dragec, hvala ti najveća još jednom! Kad će već jednom ljeto da se možemo konačno zajedno napit???

Poruka mladim ljudima koji se školuju: shvatite svoje zanimanje vrlo ozbiljno i učite od početka, jer će vam tako poslije biti lakše i imat ćete više vremena za neke druge stvari! Ovo se posebno odnosi na učenje matematike i fizike, kao i jezika (hrvatskog i stranih).
Zašto ovo pišem?
Zato jer, kad čovjek shvati da mu znanje iz srednje škole ipak koristi, ako prije nisi učio - morat ćeš kasnije, a možda nećeš imati dovoljno vremena da sve shvatiš, i tada se javljaju pogreške. Nekad te pogreške nisu velike i lako se isprave, no često zbog njih može nastati materijalna ili financijska šteta, a nerijetko zbog banalnih pogrešaka (tzv. ljudski faktor) može doći i do stradavanja i gubitka nečijeg života.
Shvatite svoj poziv i svoje zanimanje ozbiljno i budite najbolji u onome što radite!


Image Hosted by ImageShack.us


***************************************************************


Kako u zadnje vrijeme rijetko idem na net, pozdravit ću vas sve skupa, a posebni pozdravi idu onima koji me se još sjete, među kojima su:
ANA MARIJA (jel imaš još bombona?)
KIKI (bit će sve OK, samo riješi ispite!)
LEOS, ŽELJKICA i njihov ERIK
VLATKEC (vježbaj bubnjanje!)
DRAGEC (uskoro će ljeto!..)
TANJA a.k.a. FRANCES (kisi, kisi!)
IFČA (jedva čekam jamming)
FITZ (Bilježim se za CD sa snimkama, može?)
LUCIJA a.k.a. Lucibojka a.k.a. (?) (Joj, Luce moja..!)
LeMavrica
Petra OrionLady
Žabec i Natalija
Škrinjar i ostali zrakoplovci iz Siska i okolice
SCHULTZ i ŠUBI
Vanja, Romana i Ivica iz Kanade
mala DUNJA (OFKORS!)
Ivana iz Samobora
Lucija Beatlesica

kao i svi ostali koji navrate i ostave komentar ili pozdrav, ili na mi bilo koji način daju do znanja da sam za njih još živ!!!

Živjeli i čitamo se uskoro!!!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>