Gnojidba bilja i gnojiva

utorak, 31.08.2010.

Gnojidba breskve - fertirigacija

Pitanje čitatelja (N.V., Dubrovnik):
Bavim se uzgojom breskve i nektarine i zanima me koliko dana prije berbe je potrebno dodati kalijev-sulfat putem sustava kap po kap i u kojoj količini po stablu ako se radi o odraslom stablu s prinosom od 40 kg i o mladom stablu (4 godine staro ) s prinosom od 15-20kg po stablu.Izvršena je jesenska gnjojidba s NPK 7-14-21 u iznosu od jednog kilograma po stablu.

Odgovor:

Krenimo redom.
1.Prvo je potrebno utvrditi količinu kalija (izražen kao K2O) za 1 t ploda breskve: 2,4 kg K2O/1 t ploda x 1,6 (faktor korekcije koji ovisi o tipu tla; za crvenice iznosi oko 1,6)

2. Za stabla u rodu, sa prinosom od 40 kg/stablu potrebno je 0,15 kg K2O/stablu. Za mlada stabla (prinos od 15-20 kg/stablu) potrebno je 0,07 kg K2O/stablu

3. U jesenskoj gnojidbi obavljena je gnojidba sa 1 kg NPK 7-14-21/stablu što daje 0,21 kg K2O/stablu

4. Prema navedenim podacima ne bi bila potrebna dodatna gnojidba kalijem.yes


Preporuka:
U jesenskoj gnojidbi smanjiti količinu gnojiva na 1/3 od prije spomenute doze. Time će se stabla opskrbiti sa cca. 0,07 kg K2O/stablu. To bi bilo oko 50% potreba za kalijem pri odraslim stablima i oko 100% za mlađi nasad. Ostatak kalija (za odrasla stabla) nadoknaditi fertirigacijom, primjenom kalij-sulfata ili vodotopivog gnojiva 15:5:35 ili slično (s naglaskom na kalij i dušik). U svakom slučaju količine gnojiva u jednom tretmanu fertirigacije trebali bi biti 30-40 kg/ha. Tretaman ponoviti 3-4 puta (ovisno o stanju voćaka i vremenu dozrijevanja sorte), a prvi tretman povesti nakon cvatnje u fazi početnog porasta plodova. Za mladi nasad, dovoljno je primjeniti 1-2 tretmana; prvi nakon završetka cvatnje (porast plodova) i drugi 2-4 tjedna nakon prvog tretmana (ovisno o dozrijevanju sorte).

- 23:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 24.08.2010.

Calciogreen 34

U predhodnom postu napisao sam nekoliko važnih stavaka oko gnojidbe kalcijem i naročito pozitivnog učinka na povećanje otpornosti na pucanje pokožice bobice i pojave truleži (botritisa).
Već u nekoliko dana, stiglo je više upita na e-mail koje gnojivo na bazi kalcija preporučiti.
Nije bilo druge, nego krenuti u potragu.
... i tako evo prvog rezultata pretrage (Iako bi mogao biti sponzorirani članak, ipak nije. Ovo je moj privatni blog i ja odlučujem što ću objaviti i napisati, a u ovom slučaju interes javnosti je presudio. Objaviti.).

I što sam to našao:

Gnojivo: CALCIOGREEN 34

(citiram podatke sa http://www.agroklub.com/vocarstvo/calciogreen-34/3553/ i http://www.pavin.hr/Item)


Sastav:

CaO topiv u vodi 34%

Calciogreen je nova formulacija, koja posjeduje kalcij u potpuno topljivom obliku, biljka ga stoga vrlo brzo preuzima i provodi po svom tkivu. Riješava znakove nedostatka kalcija i poboljšava kvalitetu i trajnost plodova kod skladištenja.

Kompatibilnost: sredstvo se miješa sa uobičajenim fitofarmaceutskim pripravcima. Pri folijarnom tretiranju trebamo izbjegavati tretiranje pri visokim temperaturama. Na laganim tlima preporučujemo dozu podijeliti u nekoliko tretiranja.

Preporuka: sredstvo rastopiti stalno miješajući u većoj količini vode.

Skladištenje: sredtsvo čuvati na suhom mijestu. U slučaju požara upotrijebiti veću količinu vode. Vodu ne izlijevati u kanalizaciju. Praznu ambalažu odlažite samo na organizirane deponije. Sredstvo čuvajte na mjestu koje je nedostupno djeci i domaćim životinjama.

Upozorenje: Proizvođač jamči za kvalitetu proizvoda. Kako proizvođač ne može konrolirati upotrebu tako za nju i ne može jamčiti.. U slučaju požara treba upotrijebiti dosta vode. Sredstvo upotrebljavajte samo ako je potrebno. Ne prekoračujte preporučene količine.

Potrebnu količinu stalno mješajući dodajte u veću količinu vode.

Prije miješanja sa drugim fitofarmaceutskim preparatima treba napraviti test kompatibilnosti.

Rok upotrebe: neograničen u originalno zatvorenoj ambalaži.

Doza primjene:
Vinova loza i voćarske kulture:
-2-5 kg/1.000 m2 u jednom tretmanu fertirigacije
- 200-400 g/100 L vode u folijarnoj primjeni
(ostale kulture pogledati na priloženoj web stranici)

...ali kako svrha bloga nije samo reklamiranje, već i konkretno izvještavanje, što još mogu reći o navedenom gnojivu.

Proizvođač GreenHass, Italija (www.greenhass.it) nema navedeno gnojivo u svom asortimanu, već proizvodi slično gnojivo Calciogreen PS koji sadrži 28% ukupnog Ca u obliku CaO (manje nego na našem tržištu ponuđen Calciogreen 34). Naš zastupnik samo djelomično navodi da se radi o kalciju u karboksilnom obliku, dok proizvođač navodi da se u Calciogreen-u PS kalcij nalazi vezan na molekulu amonij-ligninsulfonata. I možda najvažniji podatak kada se govori o kalciju je utjecaj na pH vrijednost otopine za folijarnu gnojidbu. Prema podacima koje navodi proizvođač, 1% (masa/masa) otopina gnojiva Calciogreen PS ima pH vrijednost 7,0! Izvaredna vrijednost, koja jamči učinkovitu primjenu.

I na kraju cijena?
Ne bi znao, a ne bi niti reklamirao; treba zvati zastupnika (Pavin d.o.o.). Šteta, ne znam zašto skrivaju cijenunamcor

- 14:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 20.08.2010.

Botritis i gnojidba vinove loze

Kako se polako bliži kraj kolovoza, sve nam je bliže i vrijeme berbe grožđa. Naročito bijelih sorata. No, cijelogodišnji trud oko loze, ove godine biti će različito nagrađen. Ljeto je bilo vrlo ćudljivo, i dok je u nekim krajevima lijepe Naše suho, u drugim krajevima i i više nego dovoljno kiše.
A gdje je kiša, tu je i botritis (trulež).namcor
Iako kiše u kolovozu dijeluje dobro (dobro nalijevanje bobice), u većini slučajeva učinak je nažalost negativan. Bobica koja je "patila" sušu u srpnju, odjednom dobija puno vode, počinje intenzivno povećavati volumen, i pokožica počinje pucati. I tu "uskače" gljivica truleži. No, trulež se može razviti i bez pucanja pokožice, ako hifa gljivice uspije "probiti" pokožicu i stigne do unutrašnjosti bobice. Kako god, loše.no
I što učiniti?
Svakako botricid. Ali uz njegove dobre strane, ima i loših, koje nekada mogu biti i presudne za neuspijeh (toksično djelovanje na kvasce).
No, može li gnojidba spasiti stvar?
Prije svega gnojidba ima loš i dobar učinak na pojavu truleži. Svima je poznato da intenzivna gnojidba dušikom potiče bujan rast svih djelova loze, pa tako i bobice. Bobica povećava volumen, širi se i dolazi do pucanja, sada već ionako tanke pokožice.
Ali, ako je dušik "loš" postoji li nešto "dobro" ?
Postoji. Kalcij.
Glavna uloga kalcija je izgradnja stanične stijenke. Kod bobica koje su dobro opskrbljene kalcijem, pokožica je čvrsta i deblja. Niti puca, niti je hifa gljivice truleži može "probiti". I mogućnost pojave truleži je vrlo mala.
A kako i kada dodati kalcij?
Svakako tijekom ljeta, primjeniti folijarnu gnojidbu kalcijem, i efekat će biti više nego dobar.
Ali koji kalcij?
Samo i isključivo kalcij u karboksilnom obliku. Sve ostale oblike biljka teško usvaja i učinak je vrlo slab. A kalcij-klorid, nikakoheadbang! Ostatak klora iz kalcij-klorida vrlo negativno djeluje na aromu grožđa.

Znači, u proizvodnji bijelih, osjetljivih sorata svakako uključiti folijarnu gnojidbu kalcijem, i time učinkovito smanjiti pojavu truleži. dead

- 11:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #