Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gnojidba

Marketing

Botritis i gnojidba vinove loze

Kako se polako bliži kraj kolovoza, sve nam je bliže i vrijeme berbe grožđa. Naročito bijelih sorata. No, cijelogodišnji trud oko loze, ove godine biti će različito nagrađen. Ljeto je bilo vrlo ćudljivo, i dok je u nekim krajevima lijepe Naše suho, u drugim krajevima i i više nego dovoljno kiše.
A gdje je kiša, tu je i botritis (trulež).namcor
Iako kiše u kolovozu dijeluje dobro (dobro nalijevanje bobice), u većini slučajeva učinak je nažalost negativan. Bobica koja je "patila" sušu u srpnju, odjednom dobija puno vode, počinje intenzivno povećavati volumen, i pokožica počinje pucati. I tu "uskače" gljivica truleži. No, trulež se može razviti i bez pucanja pokožice, ako hifa gljivice uspije "probiti" pokožicu i stigne do unutrašnjosti bobice. Kako god, loše.no
I što učiniti?
Svakako botricid. Ali uz njegove dobre strane, ima i loših, koje nekada mogu biti i presudne za neuspijeh (toksično djelovanje na kvasce).
No, može li gnojidba spasiti stvar?
Prije svega gnojidba ima loš i dobar učinak na pojavu truleži. Svima je poznato da intenzivna gnojidba dušikom potiče bujan rast svih djelova loze, pa tako i bobice. Bobica povećava volumen, širi se i dolazi do pucanja, sada već ionako tanke pokožice.
Ali, ako je dušik "loš" postoji li nešto "dobro" ?
Postoji. Kalcij.
Glavna uloga kalcija je izgradnja stanične stijenke. Kod bobica koje su dobro opskrbljene kalcijem, pokožica je čvrsta i deblja. Niti puca, niti je hifa gljivice truleži može "probiti". I mogućnost pojave truleži je vrlo mala.
A kako i kada dodati kalcij?
Svakako tijekom ljeta, primjeniti folijarnu gnojidbu kalcijem, i efekat će biti više nego dobar.
Ali koji kalcij?
Samo i isključivo kalcij u karboksilnom obliku. Sve ostale oblike biljka teško usvaja i učinak je vrlo slab. A kalcij-klorid, nikakoheadbang! Ostatak klora iz kalcij-klorida vrlo negativno djeluje na aromu grožđa.

Znači, u proizvodnji bijelih, osjetljivih sorata svakako uključiti folijarnu gnojidbu kalcijem, i time učinkovito smanjiti pojavu truleži. dead



Post je objavljen 20.08.2010. u 11:50 sati.