Gnojidba bilja i gnojiva

četvrtak, 19.05.2011.

Krenulo je....

... ustvari još malo, vrlo malo. Registracija tvrtke Sacom u Hrvatskoj je pri kraju, i od početka lipnja krećemo sa prodajom nove linije gnojiva/preparata za poljoprivrednu proizvodnju. party

Iako tvrtka Sacom proizvodi više od 80 različitih proizvoda, na HRV tržištu krećemo sa malo manje proizvoda (ipak je to nova stvar na tržištu). Ono što nas posebno izdvaja od ostalih je:
- vlastita distribucija (za hrvatsko tržište je to tvrtka Sacom Adria Est d.o.o.)
- direktan uvoz (tvrtka "majka" je proizvođač; vlastita proizvodna linija za sve proizvode)
- na HRV tržištu osnovana tvrtka "kćer" koja je odgovrna za distirbuciju i tehničku podršku

I naravno jamstvo kvalitete; od tvornice (Sacom, Italija) do polja (hrvatski poljoprivrednik) u jednoj liniji - jamstvo niže cijene i veće kvalitete.

A što ćemo prodavati:
1. Linija Microbiotech - mikorizni prepati na bazi gljivice Glomus sp. + ostale bakterija
2. Linija Greenpower - high tech proizvodi, definitivno za sada bez konkurencije - različite kombinacije mikrobioloških preparata
3. Ostali proizvodi - ostali mikrobiološki preparati

Znači, još samo malo...... zujo

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.05.2011.

Novostiiii.....

Vrijeme je za malo promjena, tako da je portal gnojidba.info prije ljeta dobio novi "look" - sada izgleda bolje cerek
Ma u stvari, stari grafički podložak i nije bio toliko loš, međutim neke stvari su se morale promjeniti; a to je preglednost i bolja snalažljiovst.
Sada su postovi pregledniji i jasniji a i mogu se ostaviti komentari na kraju posta (eh, samo čekam ove sppamere...).

Nadam se da je i vama sada portal "oku ugodniji".

Autor bloga, dr.sc. David Gluhić

- 23:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 06.05.2011.

Fiziološki poremećaji u rastu i razvoju ploda rajčice

Na portalu gnojidba.info objavljen je novi stručni članak na temu fizioloških poremećaja u rastu i razvoju ploda rajčice. Evo i sažetka:

Sažetak

Fiziološki poremećaji u rastu i razvoju ploda rajčice, učestali su problemi u intenzivnoj proizvodnji rajčice, ali isto tako dosta se često javljaju i proizvodnji za vlastitu potrošnju. Najčešći fiziološki poremećaj je vršna trulež plodova, koja se osim na rajčici često javlja i na plodovima paprike. Osim vršne truleži plodova, prilikom uzgoja rajčice mogu se pojaviti i slijedeći fiziološki poremećaji; pucanje plodova, poremećaj u rastu tzv. „mačije lice“, pojava traka plutastog tkiva na pokožici ploda i ožegotine od sunca. Važno je napomenuti, da fiziološki poremećaji nisu posljedica djelovanja patogenih organizama, te je za spriječavanje pojave potrebno voditi računa o nizu agronomskih činitelja; priprema tla, gnojidba, izbor sorte/hibrida, temperaturi tla i zraka te kontroli vlažnosti tla....


više na slijedećem linku Fiziološki poremećaji rajčice


- 13:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 04.05.2011.

Odgovor na 8. tjedno pitanje

Kako je već i pomalo postala tradicija, stiže komentar na tjedno pitanje. Oaj puta je pitanje bilo o korištenju mikrobiloških gnojiva. Iako su to još relativno novi proizvodi na tržištu, definitivno postaju sve zanimljiviji. Kemijska revolucija u poljoprivredi (tvornička proizvodnja gnojiva) je na svom završetku (sve je manje novih proizvoda) te je slijedeći tehnološki korak mikrobiotehnologija i korištenje mikrobioloških gnojiva. Velika prednost je potpuno ekološko prihvatljiv proizvod i doista dobra učinkovitost, dok je nedostatak cijena (zbog specifičnog načina proizvodnje).
Od raspoloživih odgovora, najviše su korištena prva dva odgovora; Nisam do sada koristio mikrobiloška gnojiva (68,4%) i Slaba raspoloživost mikrobiloških gnojiva na tržištu (31,6%). Sve jasno; još uvijek relativno novi proizvodi i slaba ponuda. Budućnost za mikrobiološka gnojiva je izgledna, tako da će se i to vjerovatno brzo promjeniti.

A sada i kompletna statistika odgovora:
imagebam.com

- 14:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #