< siječanj, 2012  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (13)
Studeni 2011 (31)
Lipanj 2010 (15)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (2)
Kolovoz 2008 (2)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


 

Komentari On/Off

 

DESIGN BY: ZOKA

|Pozdrav...|

Ja sam Ivan, bogoslov časne zadarske nadbiskupije. Prije nekoliko godina pročitao sam knjigu "Posljednja vremena", i tamo je na neki način naveden cilj svećeničkog poziva, a to je privoditi duše k Bogu, odnosno riječima Bibilije: "Zato idite, učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i duha Svetoga! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta." (Mt.28:19,20) ili "Tada im reče: ' idite po svem svijetu i propovijedajte Radosnu vijest svakomu stvorenju! Tko bude vjerovao i pokrstio se, spasit će se; tko ne bude vjerovao, osudit će se.» (Mk. 16:15,16), stoga sam ja odlučio voditi ovaj, uzeti ću si slobodu te ću nazvati, apostolat. Jedan mudar čovjek je rekao jednu od najvećih istina ikada: "Svaka, pa i ona najkraća, riječ koja izlazi iz usta propovjednika može potaknuti dušu na potpuno obraćenje!" Uostalom ja sam i sam ovome blogu dao ime Glasnik velikoga Kralja, ime koje je sam sebi nadjenuo Sveti Frane, i eto Vama i meni primjera najvrsnijeg kojeg možemo slijediti.

U ljubavi Vas pozdravljam i preporučam se Vaše molitve

Ivan, bogoslov wavewavewave

 

||




Website counter

 

|1Iv 4, 7-11|

Ljubljeni, ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Tko ne ljubi, ne upozna Boga jer Bog je ljubav. U ovom se očitova ljubav Božja u nama: Bog Sina svoga jedinorođenoga posla u svijet da živimo po njemu. U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego - on je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše. Ljubljeni, ako je Bog tako ljubio nas, i mi smo dužni ljubiti jedni druge.

--

Kad sam bio osnovnoškolac, ministrant, jednom mi je poslije Službe Božje u sakristiji bio prišao župnik i upitao me bih li možda želio poći u sjemenište. Ja sam kazao otprilike da sam nakanio poći u sjemenište no malo sam se nećkao, a tek poslije bih eventualno vidio, a na što je župnik promrmljao: "Zar ćemo mladost dati svijetu, a starost Bogu?"
Čudno je zašto se toga sjećam. U tom se razgovoru nisam bio osjetio krivim, a niti mi je u tom trenutku ova misao imala neku mudrost. Čak mi se činila i glupom.
No, kako je vrijeme mladosti prošlo i kako sam sada ostarjeli profesor koji se tek u posljednje vrijeme osjeća zauzetijim katoličkim laikom, to mi sve više počinje smetati propušteno vrijeme i sve glasnije i glasnije i glasnije čujem tu davno rečenu rečenicu: "Zar ćemo mladost dati svijetu, a starost Bogu?"

J. Ratzinger

 

|O meni...|

ime: Ivan
prezime:Jordan
email: ivan.jordan.zd@gmail.com

Blogovi koje čitam:

po lokvama vode ili sritnije vrime

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
DAJ NAM SVIMA DUHA SVOG

Image and video hosting by TinyPic
KRISTE BUDI NAŠA RADOST

Music Inside

utorak|24.01.2012.

|Samo Krist i Bog oduvijek su znali...
|

 

 

 




Da je nebo znalo kud oblake nosi,
na koje će grane rosa kiše pasti,
Sunce bi im hitro isušilo kapi,
ne bi moglo drvo za Raspelo rasti.

Da je kovač znao zašto kuje gvožđe,
i čije će biti probodene ruke,
suzama bi jada ugasio vatru,
ne bi čavle skov'o za Kristove muke.

Da je tesar znao za kog' drvo teše,
čije će ga nosit' izmučeno tijelo,
srce bi mu jadno svisnulo od bola,
ne bi drvo tes'o Kristu za raspelo.

Samo Krist i Bog oduvijek su znali
kom' se drvo teše, kom' se čavli kuju.
trnovita kruna kome glavu kruni,
za pruženo dobro, kome obraz pljuju.

Da je trnje znalo, nikad raslo ne bi,
nit' bi bilo kruna za Kristovo čelo.
U cvijeće bi svoje pretvorilo bodlje,
od latica nježnih vijenac Kristu splelo.

Samo Krist i Bog oduvijek su znali...

 

 

- 20:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


četvrtak|12.01.2012.

|Zahvala novorođenom Kralju
|

 

 

 



Isuse, hvala Ti za Tvoje Utjelovljenje, Rođenje i dolazak na ovaj svijet da bi nam pokazao put k Ocu. Hvala Ti za Evanđelje, sakramente i nauk koji si predao apostolima i svojoj Crkvi - po kojima nam pokazuješ put kojim trebamo ići kroz život. Hvala Ti za ljubav koju si nam pokazao na poseban način prihvaćanjem muke i smrti na križu radi našega spasenja. Hvala Ti za Tvoje slavno Uskrsnuće koje je i Tvoja božanska pobjeda nad grijehom i smrću.
Pomozi nam da ne budemo ravnodušni na sve to što si za nas učinio iz ljubavi prema nama. Pomozi nam da znamo odgovoriti svojom ljubavlju na tvoju ljubav koju si nam objavio i pokazao. Pomozi nam da znamo prihvatiti i iskoristiti sve ono što nam daješ za naše spasenje, da se možemo oduprijeti tolikim napastima s kojima se susrećemo i koje nas žele odvojiti od Tebe. Pomozi svim ljudima, a osobito onima koji su daleko od Tebe i koji ne vide smisao svoga života. Svima onima koji su napušteni i osamljeni da u Tebi pronađu smisao i sreću.

 

 

- 13:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


četvrtak|22.12.2011.

|Litanije za praznike
|

 

 

 



Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

(ponavlja se: Oslobodi nas Gospodine)

Od praznika provedenih u mlitavosti, nemarnosti i besposlici – bez ikakve dobiti u znanju i odgoju srca,
Od tjedna koji bi protekao, a da ne primim u svetoj Pričesti Isusa, Sina Tvoga,
Od dana koji ne bi započeo s molitvom i koji bi se završio daleko od Gospodina,
Od kasnog i lijenog ustajanja, koje pogoduje lošim željama,
Od svake nerazborite nepažnje koja bi me mogla učiniti manje vlastitim gospodarom koji bi se priklonio zlu,
Od prijatelja ili prijateljice bez ideala, koji bi tražio ubacivanje kukolja u moj život,
Od napasti da pročitam knjigu, gledam loše slike, kojih bi se pogibeljni otrov mogao uvući u moju dušu,
Od rasipanja novca što ga nisam zaradio,
Od nedostatka uslužnosti u obitelji,
Od riječi koje bi mogle biti dvolične, u kojima ljubav nije poštivana,
Od svakog nedoličnog vladanja,
Od svakog dvoličnog gesta,
Od svakog nemara,
Od svakog uzroka nemira ili napasti koja bi htjela da naudim drugima,
Od velike nadutosti i povlađivanja lošem društvu,
Od traženja vlastite koristi u prijateljstvu s drugima,
Od bježanja od svoje vlastite odgovornosti,
Od osrednjosti,
Od neodvažnosti i bezvoljnosti,
Od zaborava na Boga,
Od opasnosti da te ne bih dovoljno ljubio,


Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
- oprosti nam, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
- usliši nas, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
- smiluj nam se, Gospodine!



Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!

Oče naš…

Pomolimo se:
Djela naša, molimo, Gospodine, milošću svojom priteci i pomoću prati, da se svaka naša molitva i radnja s Tobom vazda započne i početa da se s Tobom dovrši. To Te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

 

- 13:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


nedjelja|18.12.2011.

|"Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" Lk 1, 38
|

 

 

 



Iz evanđelja po Luki 1, 26 - 38

U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: "Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!" Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja." Nato će Marija anđelu: "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" Anđeo joj odgovori: "Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!" Nato Marija reče: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!"




"Raduj se, milosti puna! Gospodin je s tobom! Ne boj se, Marijo, ta našla si milost kod Boga. Evo, začeti ćeš i roditi Sina i nadjenut ćeš mu ime Isus."

Ove riječi kažu veoma mnogo: u Božjem planu otkupljenja i spasa Marija će imati golemu ulogu, veliki udio; ona je fizički, životno povezana s Isusom; Bogu koji je vječni Život dala je čovječji život: mati je Boga što je u njenom krilu postao tijelo - čovjek.
Od trenutka Najveštenja velika majka i najveći sin dijele život: on je 9 mjeseci u njezinu krilu, kao maleno dijete nekoliko godina na njenom krilu, 30 godina uz njezino krilo i mrtav opet na njenom krilu.

Svatko bi morao ponoviti riječi Marijine: "Evo službenice Gospodnje“ i pretvoriti ih u život. Naš Bog hoće naše čitavo srce, sav naš život bez pridržavanja i ostataka - u tom je sav naš kršćanski život: "Daj mi, sine moj, srce svoje i neka oči tvoje raduju putovi moji", govori u ime Boga starozavjetni mudrac.

Ništa na zemlji nema ljepše nego duša - čovjek što posve pripada svome Bogu: daje se posve njemu u ruke; trudi se da svoju volju što savršenije prilagodi i podredi Božjoj volji... Tako je napravila i Marija, a isto to se očekuje od nas. Svakodnevno, kada u jutro otvaraš oči, dužan si Bogu reći Fiat – Neka mi bude po tvojoj riječi. Marija je sama za sebe rekla „Svi će me narodi zvati blaženom“, a zašto? Samo zato, jer je sa srcem ispunjenim radošću (ali budimo realni: i sumnjom) u onaj dan, prije mnogo godina rekla Bogu „Neka bude“, „neka bude“, „neka bude“, „neka bude“...

 

 

- 10:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


četvrtak|15.12.2011.

|Sv. Anzelmo - Molitva za prijatelje
|

 

 

 







Slatki i dobrostivi Gospodine Isuse Kriste, nitko nema veće ljubavi od tvoje i nitko ne može imati onu ljubav koju si ti pokazao. Ništa nisi dugovao smrti, a opet si svoju svetu dušu dao za svoje sluge i grješnike, molio si za svoje ubojice da postanu tvoja braća i da ih pomiriš sa svojim milosrdnim Ocem i s tobom; Ti, Gospodine, koji si toliko ljubio svoje neprijatelje, zapovjedio si ljubav svojim prijateljima.

Dobri Gospodine, kojim čuvstvom da promišljam tvoju neprocjenjivu ljubav? Što da uzvratim tvojemu neizmjernom dobročinstvu? Slatkoća tvoje dobrostivosti nadvisuje svako čuvstvo. Veličina tvojega dobročinstva pobjeđuje svaku naknadu. Što da uzvratim svojemu stvoritelju koji me nanovo stvorio? Što da darujem svojemu milosniku i otkupitelju? Gospodine, 'ti si moj Bog', 'nema mi blaženstva bez tebe'. 'Tvoja je zemlja i sve što je ispunja'.

Ja, siromašni prosjak, crv i pepeo, što da uzvratim svojemu Bogu osim da budem srcem poslušan njegovoj zapovijedi? A tvoja je zapovijed da ljubimo jedni druge. Dobri čovječe, dobri Bože, dobri Gospodine, dobri prijatelju, Ti dobri u svemu što jesi, tvoj ponizni i bezvrijedni sluga želi biti poslušan tvojoj zapovijedi.


Gospodine, Ti znaš da ljubim volju koju naređuješ, volim ljubljenje i žudim za ljubavlju. Za ljubav molim, za ljubavlju tragam, zbog nje siromašni prosjak tvoj kuca i vapi na vratima tvojega milosrđa. Ukoliko sam već prihvatio slatku milostinju tvoje besplatne velikodušnosti, usrdno molim za sve ljude tvoju blagost, ljubeći svakoga čovjeka u tebi i zbog tebe, premda ne koliko trebam i koliko želim.

No, ima mnogo onih koje je tvoja ljubav utisnula u moje srce da ih volim posebno i prijateljski. Stoga njima strasnije želim dobro i žudim odanije moliti za njih.

Hoće, hoće, ljupki Gospodine, hoće moliti tvoj sluga za svoje prijatelje, ali on je kriv pred tobom i njegovi ga prijestupi taru. Ako nisam u stanju usrdno moliti za svoj oprost, kako se onda usuđujem tražiti tvoju milost za druge? Tjeskobno tražim zagovornike: kojim pouzdanjem da ja budem zagovornik drugima?

Što da učinim, Gospodine Bože, što da učinim? Ti mi naređuješ da se molim za njih i svim svojim bićem za tim žudim; ali dokle god mi savjest viče da budem zabrinut zbog svojih grijeha, tresem se od straha da govorim za druge. Onda da odustanem od onoga što zapovijedaš i tako učinim ono što zabranjuješ? Nipošto, budući da sam se usudio posegnuti za onim što je zabranjeno, grlim ono što je zapovjeđeno u nadi da poslušnost liječi preuzetnost i 'ljubav' pokriva 'mnoštvo mojih grijeha'.

Stoga Te molim, sveti i dobri Bože, za one koji me vole zbog tebe i koje ja volim u tebi; za njih molim odanije, jer Ti poznaješ njihove osjećaje prema meni i moje iskrenije osjećaje prema njima. Ne činim to, Gospodine moj, kao da sam pravedan i na sigurnomu spram svojih grijeha, nego se svojom neznatnom ljubavlju brinem za njih.
Stoga ih Ti ljubi, vrelo ljubavi, Ti koji zapovijedaš i daješ meni da ih volim. Premda moja molitva ne zaslužuje da im bude korisna, jer je Tebi prinosi grješnik, ipak neka im pomogne, budući da si Ti njezin začetnik i Ti je zapovijedaš.

Ti, začetniče i darivatelju ljubavi, zbog sebe ih ljubi, zbog sebe, a ne zbog mene. Učini da Te oni ljube svim svojim srcem, svim svojim umom i svom dušom svojom, da žele, govore i čine samo ono što se tebi sviđa i što je za njih dobro.

Jako je mlaka, Gospodine moj, jako je mlaka moja molitva, jer nije vrela moja ljubav. Ti, koji si bogat milosrđem, nemoj dijeliti njima svoja dobročinstva prema mlitavosti moje pobožnosti. Kao što u svojoj dobrohotnosti nadilaziš svaku ljudsku ljubav, tako u svojemu uslišenju nadvisi duboke osjećaje moje molbe.

Gospodine, učini njima i s njima ono što im je korisno prema tvojoj volji, tako da ih Ti vodiš i štitiš uvijek i posvuda, dokle ne prispiju slavnoj i vječnoj sigurnosti. Koji živiš i kraljuješ, Bog po sve vijeke vjekova. Amen.

 

 

- 13:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


srijeda|14.12.2011.

|Marija i Ivan od Križa
|

 

 

 



Preslavna djevica, naša Gospa, bila je od početka uzdignuta na najviši stupanj sjedinjenja i zato nikad nije imala utisnut u dušu nikakav oblik stvorenja koje bi je pokretalo na djelovanje, nego su njezini pokreti uvijek bili vođeni od Duha Svetoga.


Tad anđela dozivaše
koji Gabrijel se zvaše,
k Mariji da brže leti,
nazaretski u dom sveti,
da blagu joj vijest najavi
i pristanak njen pribavi;
u njoj potom, istog trena,
Riječ je tijelom odjevena...
Vrijeme ono dospjelo je
da se svjetlo rodilo je...
Djeva čista, Majka mila
u jasle ga postavila
među dvije nijeme živine
da mu ondje družbu čine.
Vjenčanje se ovdje zbiva
božanstva i čovječanstva,
zato ovaj prizor skriva
mnogostruka svjedočanstva...
Majka udivljena gleda
zamjenu još neviđenu:
Bog se ljudskom plaču preda,
ljude Božja radost prenu!
To dvoje se prvom zbilo
i na zemlji pojavilo.


Moja su nebesa i moja je zemlja. Moji su svi narodi. Pravednici su moji, moji su grešnici. Anđeli su moji i Majka Božja je moja i sve su stvari moje... Bog je moj i za mene, jer Krist je moj i sav za mene... Što dakle tražiš, dušo moja?! Tvoje je sve i sve je to za tebe.

 

 

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


utorak|13.12.2011.

|U tami se najbolje vidi svjetlo
|

 

 

 



Grupa ljudi zalutala je u katakombama i nikako nisu uspijevali pronaći izlaz. Počeo ih je hvatati strah, jer im se baklja polako gasila. Kako će ikada više izići ako ostanu bez svjetla? Kako će se kretati u potpunom mraku? Što ako padnu i ozlijede se? I tko zna kakva se sve stvorenja kriju u ovoj tami?
Što se više baklja gasila, strah je rastao i postajao nepodnošljiv. Mrak ih je doslovce počeo gušiti. Naposlijetku dogodilo se neizbježno. Zadnji titraji plamena su nestali i prekrila ih je tama. Ukočeni od straha i suočeni sa svojim najcrnjim mislima stajali su jedno vrijeme. No, nakon nekog vremena, kada su im se oči priviknule na tamu, u daljini su ugledali vrlo slab tračak svjetlosti. Isprva nisu mogli vjerovati, no, obzirom da su svi vidjeli isto, odlučili su oprezno krenuti u tom smjeru. Nakon nekog vremena postalo je jasno da se približavaju izvoru svjetlosti. Ohrabreni, nastavili su dalje i ubrzo pronašli izvor svjetla. Bilo je to sunce, koje je ulazilo kroz jedan otvor, dovoljno velik da kroz njega izađu.
Nakon što su izišli i izgrlili se od sreće, jedan od njih reče: „Znate li da vjerojatno nikad ne bismo pronašli ovaj izlaz da nismo ostali bez svjetla?“

U TAMI SE NAJBOLJE VIDI SVJETLO!

 

 

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


ponedjeljak|12.12.2011.

|H. Džubran - Šimun, zvani Petar
|

 

 

 



Na obali Galilejskog jezera
prvi put ugledah Isusa,
svog Gospodine i Učitelja.
Sa mnom bijaše brat mi Andrija;
bacili smo mrežu u vodu.
Valovi se visoko propinjahu, pa ulovismo
vrlo malo ribe. I bijaše nam teško pri srcu.
Odjednom se kraj nas zateče Isus,
kao da je upravo tada primio lik,
jer Ga nismo vidjeli da dolazi.
Zovne nas po imenu obojicu i prozbori:
"Pođite za mnom, povest ću vas
do jedne uvale bogate ribom."
I kad mu pogledah u lice, mreža mi ispadne iz ruke,
jer neki plam u meni buknu i ja Ga prepoznah.
A moj brat Andrija progovori i reče:
"Mi znamo sve uvale na ovim obalama,
a znamo i to da za vjetrovita dana poput ovoga,
ribe traže dubinu koju ne dosežu naše mreže."
A Isus odgovori: "Pođite za mnom na obale
jednog većeg mora.
Učinit ću vas ribarima ljudi.
I mreža vam nikad neće biti prazna."
I mi napustismo svoj brodić i svoju mrežu i pođosmo za njim.
Mene je privukla neka sila, nevidljiva,
što koračaše uz Njegovu osobu.
…Tako upoznah svoga Gospodina i Učitelja.
Pa premda to bijaše prije mnogo godina,
još mi se čini kao da se zbilo tek danas.

 

 

- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


nedjelja|11.12.2011.

|Roditi se nanovo = postati kao djeca
|

 

 

 



Isus je jasno rekao da postoji samo jedan uvjet koji nam je potreban da uđemo u kraljevstvo Božje ljubavi, a to je da postanemo kao djeca, jer samo tada on nam može biti 'tata'.
Nikad baš nisam razumio što je Krist mislio kad je to rekao, jer mi možemo biti prema djeci sentimentalni i romantični zbog njihove nevinosti i dobrote, no oni su u stvari sebična i gramzljiva mala stvorenja.
Isus nije bio sentimentalan kad je prišao djeci. On je bio svjestan njihovih ograničenja. On je to i objasnio kad je predbacivao farizejima da se ponašaju poput djece koja se međusobno svađaju na uličnom uglu. Kakve god da pogreške imaju mala djeca, ona imaju i jedno spasonosno svojstvo kojem se mi ne možemo oduprijeti. Ona su beskrajno bespomoćna i nesposobna da se brinu sama o sebi. Ona nemaju iluzija o svojoj vlastitoj snazi; slaba su i nesposobna, nemaju mišiće za bilo kakav rad. Čim im nešto postaje preteško, a to može biti razvezana cipela ili nos koji curi, trče mami ili tati za pomoć. Ona su potpuno i krajnje ovisna o svojim roditeljima i ne brinu se o tome što svi znaju da su slaba. To je svojstvo na koje nam Isus ukazuje kad kaže da moramo postati kao djeca ako želimo ući u Nebesko kraljevstvo.

 

 

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


petak|09.12.2011.

|Molitva za svećenike
|

 

 

 



Milosrdni Bože, spomeni se da su Tvoji svećenici slaba i krhka stvorenja. Zapali u njima vatru svoje ljubavi. Isuse molim Te za Tvoje svećenike vjerne tebi, ispunjene tvojim žarom, a i za svećenike koji su nemarni i nevjerni. Molim Te za svećenike koji rade u ovoj sredini ili u dalekim misijskim zemljama. Molim Te i za one koji trpe samoću, napuštenost, koji su napastovani.

Molim Te za sve mladomisnike i mlade svećenike, za ostarjele, za sve bolesne i one na umoru, kao i za one koji trpe u čistilištu.

Isuse preporučujem Ti svećenike koji su mi na poseban način dragi.

Molim Te za svećenike koji su me odrješivali od mojih grijeha, koji su prikazivali Sv.Misu, a ja sam na njoj sudjelovalo i blagovao Tvoje Sveto Tijelo i Krv, a osobito Te molim za svećenika koji me krstio.

Molim te i za one koji su me poučavali i duhovno odgajali, kojima dugujem svoju najveću zahvalnost.

Isuse čuvaj ih u svome Presvetom Srcu i daruj im obilan blagoslov sada i u vječnosti. Amen!

 

 

- 18:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


četvrtak|08.12.2011.

|Marija - početak svijeta boljega
|

 

 

 



Početak svijeta boljega
U ovaj dan se začinje
Jer život poče Djevica
Božanske Riječi Rodilja.

Ti, Kćeri višnje Svjetlosti,
Ti, Diko roda ljudskoga,
Tvoj Sin te, evo, sačuva
Od ljage grijeha istočnog.

Grijeh iskonski sve zarazi
I u zlo svijet sunovrati,
A s Kristom ti si jedina
Od svakog grijeha slobodna.

Ti zgazi glavu zmijinu
Božanskim svojim Porodom,
Ko David ti si skršila
Đavolski bijes i oholost.

Golubice ti ponizna,
Sva čista, sveta, nevina,
Ti budi blagovjesnica
Svem svijetu mira Božjega.

Sva slava Ocu višnjemu
I Sinu s Duhom Presvetim,
Jedinstvenom što milosti
Obdariše te bezgrešnu. Amen.



O Marijo bez grijeha začeta,
moli za nas koji se tebi utječemo
i za sve one koji se tebi ne utječu,
a naročito za neprijatelje svete Crkve
i za sve one koji su tebi preporučeni!



O Bezgrešna, Kraljice neba i zemlje,
utočište grešnika i Majko naša ljubljena,
kojoj je Bog povjerio cijelu raspodjelu svoje milosti,
ja, nedostojni grešnik, prostirem se pred tvojim nogama
moleći te ponizno da me primiš cijeloga,
kao tvoju stvar i vlasništvo i da postupiš onako kako ti želiš sa mnom
i sa svim mojim sposobnostima.

Presveta Djevice, vjerujem u tvoje sveto i neokaljano Bezgrešno Začeće. Po tom slavnom odlikovanju postala si Majkom Sina Božjega. Isprosi mi od Tvoga ljubljenoga Sina pravu poniznost, čistu ljubav, vjernu poslušnost i potpuno predanje Bogu. Izmoli mi milost da spoznam i vršim u svim okolnostima svoga života Božju volju, jer samo tako mogu Boga častiti i Njegovo Ime slaviti. A ti, moja dobra Majko izmoli mi ove božanske milosti u vremenu i vječnosti. Tebi neka je slava i hvala uvijeke. Amen.


 

 

- 13:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


srijeda|07.12.2011.

|- Molitva bl. pape Ivana Pavla II. Velikoga -
|

 

 

 



Mjesto mjedi, donijet ću zlato; mjesto željeza, donijet ću srebro; mjesto drva, mjed; mjesto kamena, željezo. Za glavara tvoga postavit ću Mir, Pravdu za vladara. Više se neće slušat' o nasilju u tvojoj zemlji ni o pustošenju i razaranju na tvojem području. Zidine ćeš svoje nazivati Spasom, Slavom svoja vrata. (Izajia 60, 17-18)


Stvoritelju prirode i čovjeka, istine i ljepote, ja molim: čuj moj glas, jer to je glas žrtava svih ratova i nasilja između individua i naroda. Čuj moj glas, jer to je glas sve djece koja trpe i koja će trpjeti jer ljudi stavljaju svoju vjeru u oružje i rat. Čuj moj glas dok te molim da usadiš u srca ljudi mudrost mira, snagu pravde i radost druženja. Čuj moj glas jer ja govorim u ime masa svake zemlje i svakog povijesnog razdoblja, glas onih koji ne žele rat već kročiti stazom mira. Čuj moj glas i usadi nam snagu da na svaku mržnju možemo uzvratiti ljubavlju, na svaku nepravdu totalnom predanošću pravdi, na svaku potrebu davanjem sebe, na rat - mirom. O Bože, čuj moj glas i daruj svijetu Tvoj vječni mir.

 

 

- 20:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


utorak|06.12.2011.

|Molitva Svetom Nikoli
|

 

 

 



Hvaljeni i slavni patrijarha, veliki čudotvorče, Sveče Kristov.Oče Nikola,čovječe Božlji i vjerni slugo, čovječe ljubavi, odabrana posudo, snažni stupe Crkve, veliko svijetlo, zvijezdo koja obasjava i rasvjetljuje cijeli svijet, ti si pravednik, koji si procvijetao kao palma zasađena u vrtovima Božjim.

Životom u Myri, zamirisao si poput smirne, u milosti Božjoj. U tvojoj prisutnosti, sveti oče, more je posvećeno, kad su tvoje čudesne relikvije, nošene u grad Bari, od istoka do zapada, na slavu imena Gospodnjega. O predivni i čudesni čudotvorče, brzi pomagaču, gorljivi zagovorniče, dobri pastiru koji si spasio stado od opasnosti, slavimo te i hvalimo kao nadu svih kršćana, izvorom milosti i čudesa, branitelju vjernih, premudri učitelju, hranioče gladnih, radosti onih koji tuguju, odjećo golih, liječniče bolesnih, vodioče onih koji plove morem, osloboditelju zatvorenika, hranitelju i zaštitniče udovica i siročadi, čuvaru čistoće, nježni učitelju djece, podrško starijih, odmoru radnika, obilno bogatstvo siromašnima i potrebitima. poslušaj nas, da moleći se tebi i utječući se u tvoju zaštitu, posreduješ u naše ime kod Svevišnjega, i tvojim zagovorom dobijemo sve milosti koje su nam potrebne za spasenje naših duša i tijela.

Sačuvaj ovo mjesto, svaki grad i mjesto, svaku zemlju kršćansku, i ljude koji žive u njoj, od svih ugnjetavanja, kroz tvoju pomoć, jer znamo to je molitva pravednika, i nakon blažene Djevice Marije, imamo pouzdanja u tebe, u tvoju zaštitu i tvoj gorljivi zagovor kod Svevišnjega. Ti kao budan i dobar pastir, očuvaj nas od svih neprijatelja i kuge, potresa i tuča, glada, poplave i požara, mača i rata, i u svim našim nedaćama i nevoljama, daj nam ruku pomoći i otvori vrata suosjećanja, jer smo nedostojni pogledati u visine raja zbog težine naših grijeha. Vezani smo našim grijehom, jer nismo ispunjavali Njegovu volju i držali se Njegovih zapovijedi.

Zato, padamo na koljena, slomljena i ponizna srca pred našeg Stvoritelja, i molimo tvoj očinski zagovor kod Njega, da ne poginemo od naših grijeha, izbavi nas od svih zala i od svake štetne stvari, usmjeri naše umove i srca ka pravoj vjeri, koja neka nas tvojim posredovanjem zaštiti rana, prijetnji i pomora, i umanji gnjev našeg Stvoritelja; Izmoli da živimo mirnim životom ovdje dok ne dospijemo u zemlju živih, slaveći našega Oca, Sina i Duha Svetoga, jednoga Boga slavljenoga u Presvetom Trojstvu, sada i uvijek, kroz vijeke vjekova. Amen.

 

 

- 15:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


petak|02.12.2011.

|Dva rupčića
|

 

 

 



Neki je dječačić u vrtić uvijek nosio dva rupčića. Jednom ga teta u vrtiću upita zašto nosi dva rupčića.

”Jedan da obrišem svoj nos, a drugi da obrišem suze onih koji plaču.”

A ti, imaš li i ti dva rupčića?

Bruno Ferrero

 

 

- 10:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #


četvrtak|01.12.2011.

|Molitva za humor
|

 

 

 



Daruj mi dobru probavu, Gospodine, pa i nešto za probavu. Daruj mi tjelesno zdravlje, zajedno s potrebnim smislom da ga što bolje sačuvam. Daruj mi svetu dušu, Gospodine, koja u oku zadržava ono što je dobro i čisto, kako se na pogled grijeha ne bi prestrašila, nego našla sredstvo da stvari opet sredi. Daruj mi dušu kojoj je dosada tuđa, koja ne pozna mrmljanja, ni uzdisanja, ni tužbe, i ne dopušta da se odviše brinem za ovo nešto koje se šepuri, a koje se naziva "JA". Gospodine, daruj mi smisao za humor. Daj mi milost da razumijem šalu, kako bih upoznao malo sreće u životu – i od nje dijelio drugima. Amen. Sv. Toma More

 

 

- 20:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


srijeda|30.11.2011.

|Svećenikova molitva nedjeljom navečer
|

 

 

 



Gospodine večeras sam sâm.
U crkvi je sve tiše, ljudi su izašli, a ja sam pošao kući, sam.
Susretao sam ljude koji su se vračali sa šetnje.
Prolazio sam kraj kina, koje je mamilo ljude svojim programom.
Naišao sam mimo kavanske terase, gdje su umorni šetači pokušavali produljiti životnu radost nedjeljnog odmora. Sudario sam se s djecom, koja su se igrala na stepenicama, s djecom Gospodine, s tuđom djecom koja mi nikada neće pripadati.
Gospodine ovdje sam sâm.
Tišti me tišina, guši me osamljenost…
Gospodine imam godina, tijelo mi je kao u drugih ljudi,
Snažne radine ruke, srce sposobno za ljubav.
Ali sam se darovao Tebi. Jer si to doista tražio.
Sve sam Ti darovao, ali teško je to Gospodine.
Teško je ljubiti sav svijet, a nikoga si ne pridržati.
Teško se rukovati, a ne htjeti zadržati ruku.
Teško je osjećati kako raste klica naklonosti, ali sve tebi darovati.
Teško je biti kao drugi među drugima, a ostati kod toga drugačiji.
Teško je uvijek se darivati, a pri tome ne promišljati da ti se nešto uzvrati.
Teško je drugima biti primjer, a da si nikad ne izabereš uzor.
Teško je drugima skidati breme grijeha, a nemati mogućnosti skinuti ga sebi.
Teško je doznati tajne, a ne moći ih niskim podijeliti.
Teško je s drugima putovati ovim životom, a ne smjeti se ni časak prepustiti životu.
Teško je biti sam,
Sam pred svima, sam pred svijetom, sam pred trpljenjem, smrću, grijehom…

Sine moj nisi ti sam. Ja sam uz tebe. Ja sam – TI.
Jer meni treba tvoj ljudski dio kao nadopuna, da ostvarim svoje utjelovljenje i spasenje.
Trebam te. Trebam tvoje ruke, da dijele moj blagoslov. Trebam tvoje usne, da govore moje riječi. Trebam tvoje tijelo, da nastavim svoje muke. Trebam tvoje srce, da struji mojom ljubavlju. Trebam tebe da nastavim tvoje otkupljenje.
Ostani uz mene, sine moj.

Gospodine, evo me.
Evo mojega tijela, evo mojeg srca, evo moje duše.
Daj da budem dovoljno velik, da mi se može cijeli svijet navratiti.
Dovoljno jak da ga mogu nositi, dovoljno čvrst, da ga mogu zagrliti, a da ga ne zadržim.
Daj da budem mjesto susreta, ali samo mjesto prolaska.
Put koji neće nikoga zaustaviti, jer se ništa ljudsko na njemu neće ubirati.
Gospodine, večeras kad je sve ispunjeno tišinom,
I kad moje srce nagriza zub gorke samoće.
Dok moje tijelo leleče glađu za radostima,
Dok mi ljudi pritišću dušu da sam ju ne spreman upokojiti.
Dok mi ramena pritišće cijeli svijet, svom težinom bijede i grijeha.
Darujem ti još jednom svoje JA,
Ne u bučnom veselju, već tiho, vedro, ponizno.
Posve sam, Gospodine pred tobom,
u smirenoj večeri.

 

 

- 19:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


utorak|29.11.2011.

|Devetnica u čast Bezgrešnoga začeća
|

 

 

 



Sva si lijepa, o Marijo!

I grijeha istočnoga nema u tebi.

Ti slava Jeruzalemska.

Ti radost Izraela.

Ti dika puka našega.

Ti odvjetnice grešnika.

O Marijo!

Djevice premudra!

Majko premilostiva.

Moli za nas.

Uteci se za nas kod Gospodina našega Isusa Krista

R: U Začeću svome Djevice neoskvrnjena si bila!
O: Moli za nas Oca, čijega si Sina porodila!

POMOLIMO SE:
O, Presveta Djevice, vjerujem u tvoje sveto, čisto i neoskvrnjeno začeće. O, najčistija Djevice, po tvojoj djevičanskoj cistoci, po tvom Bezgrešnom začeću, po tvom slavnom dostojanstvu bogomaterinstva, isprosi nam od tvoga ljubljenoga Sina, savršenu čistoću srca, tijela i duše, nepokolebljivu ustrajnost u vjeri, ufanju i ljubavi. Amen.

 

 

- 20:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


|Pjesma o skrivenom Bogu
|

 

 

 



Ljubav mi je sve objasnila,
ljubav sve riješila –
stoga obožavam tu Ljubav,
ma gdje god da prebiva.

A postah ravnicom što tihu je otvorena protjecanju
u kojem nema ničeg od onog hučnog vala što živi od duginih ogledalaca,
ali je mnogo od vala što smiruje i u dubinama svjetlo stvara
i tu svjetlost na lišće neposrebreno baca.

U takvoj dakle skriven tišini ja - list,
oslobođen vjetra,
ne brinem se više ni o jednome danu što pada,
jer znam da sve ih to čeka.

Ne bojim se! Nikada!

 

 

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


ponedjeljak|28.11.2011.

|Desiderata
|

 

 

 



Idi mirno kroz buku i užurbanost i sjeti se mira koji se može naći u tišini.
Koliko je to moguće, budi u dobrim odnosima sa svim ljudima. Govori
svoju istinu smireno i jasno i slušaj druge, čak i glupe i neuke, i oni imaju
svoju priču. Izbjegavaj bučne i agresivne osobe, one su teret duhu.

Ako uspoređuješ sebe s drugima, možeš postati ogorčen ili ponosan,
jer uvijek će biti većih i manjih od tebe. Raduj se svojim dostignućima kao i
svojim planovima. Održi entuzijazam za svoj vlastiti poziv ma koliko on bio
skroman, to je pravo blago u promjenjivim vremenima. Budi obazriv u svojim
poslovima, jer svijet je pun prevara. Ali neka ti to ne smeta da vidiš vrline koliko
god je ima. Mnogi ljudi teže za visokim idealima i svuda je život pun heroizma.
Budi ono što jesi. Pogotovo nemoj glumiti ljubav. A nemoj ni biti
ciničan prema ljubavi, jer usprkos svoj ogorčenosti i razočarenjima, ona je
vječna kao i trava.

Spokojno primi iskustvo godina, skladno napuštajući stvari iz mladosti.
Gaji duhovnu snagu da te štiti od iznenadne nesreće. Ali nemoj sam sebe
žalostiti izmišljanjima. Mnoga strahovanja nastaju od umora i usamljenosti.
Osim održavanja zdrave discipline, budi blag prema sebi.

Ti si dijete svemira, ništa manje nego što su to drveće i zvijezde. Imaš pravo
da budeš ovdje. I bilo ti jasno ili ne, nema sumnje da se svemir razvija kao
što bi i trebao.

Dakle budi u miru s Bogom ma kako to zamišljaš, i bez obzira
kakav ti je posao i kakve aspiracije u bučnom kaosu života zadrži mir
u svojoj duši. Pored sve prljavštine i jadikovanja i porušenih snova, ovo je
ipak divan svijet.

Budi pažljiv.

Teži da budeš sretan.

 

 

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


nedjelja|27.11.2011.

|"Ti naš si otac, o Gospodine: mi smo glina, a ti si naš lončar - svi smo mi djelo ruku tvojih!" Iz 64, 7
|

 

 

 



Bože, Stvoritelju moj, od Tebe primam svoju uobličenje,
Ti si moj lončar.
Povjeravam se Tvojim dobrim rukama.
Daruj mi milost da preda Te stavim meko i poslušno srce
i da sačuvam oblik koji mi Ti daješ.
Daj mi ostati takav da me možeš oblikovati,
da mi ne otvrdne srce kad ne shvatim Tvoje djelovanje.
Ne daj da se izgubi trag Tvojih prstiju.
Jer kad ja dopustim da u meni ostane otisak Tvoje ruke,
dovest ćeš me do savršenstva. Amen.

 

 

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


<< Arhiva >>