geomir

utorak, 24.04.2012.

NOĆ KNJIGE

Ta divna spli`ska noć

Ako baš i ne čitan libre, skužajte šjor profešur tuzan,
da in barenko ovako dan počast jedan put u godini.
I prispio sam kod Marulića, ah…. opet san malo okasnio.

Bilo je desetak literata i pjesnika predstavjenih publici,



a klapa “Rebatajica” davala štimung.



Ipak san stiga jušto na vrime kad su tri gracije čitale iz svojih knjiga



I bome, kako bi to ništo ovako moglo proć brez Marčeline !!? wink



Publika bila oduševljena



i kad je svoju prozu čitala Tonka



ili poeziju moj otočanin



a posebno s pivanjem klape "Rebatajica"



I ajde da obećan da ću u buduće malo više čitat lektiru!! wink

- 13:29 - Komentari (23) - Isprintaj - #

srijeda, 18.04.2012.

OTETO PROKLETO

PISMO PREDSJEDNIKU

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH

Danas, ste u Saboru odgovarali na pitanja zastupnika i na zadnje (ili predzadnje) pitanje koje se odnosilo na problematiku oduzete, konfiscirane, nacionalizirane,.... imovine za vrijeme trajanja posljednje Jugoslavije počeli ste odgovor izjavom:
Više nećemo konfiscirati, ili oduzimati,
(nisam odmah zapisao pa mi pobjeglo iz sjećanja koju ste baš rič upotrebili.
Naravno, vidio sam smajlića iza te Vaše izjave. sretan
Čini mi se da je bilo još jedno pitanje o istoj tematici i obznanili ste Vaš stav i stav Vlade da OTETO je oteto, a narod kaže PROKLETO, i da svaki slučaj je za sebe, jer bilo je raznih osnova za „oduzimanje“.
Načelno rečeno , i ja se, načelno, u potpunosti slažem s takvim rezoniranjem.





Ovim pismom želim Vas samo upoznati čega sve ima kad se spustimo dolje, u stvarnost.


Moj nono, kao i svi mještani, 1910. godine kupuju od, tada Austrougarske općine, zemljišne parcele
koje su , tada novi faktični vlasnici ogradili niskim kamenim suhozidovima, te definirali široke putove.
Riječ je o zemljištu površine cca 2 000 000 m2 (200 ha) i tadašnja općina za dobijene novce izgradila novu rivu i groblje u mjestu.



Međutim, država nikada nije napravila parcelacioni elaborat kojim bi formirala sada već definirane, stvarne čestice zemlje, a sada znamo i zašto.
Bila je na izdisaju i poslije par godina otišla na oni svit, a pošto je svaki mještanin znao gdje je njegova zemlja, definirana kamenim suhozidovima, to je svatko po potrebi išao tamo, brao hranu za koze, kupio suho lišće za tvorbu gnjoja , ......itd. , i nije bilo nikakvih problema, iako ljudi nisu bili u zemljišnim knjigama upisani kao vlasnici, a faktički to nisu ni znali te nisu ni vodili brigu o tome.



Tada je došla „rafaljna paljba izmjene država“ i tek u Titovoj Jugoslaviji mještani su upisani samo u Katastar kao posjednici dijelova osnovne čestice (200 ha) u odprilike navedenim površinama.
Tako smo došli i u 1950-te kada je turizam postao kurentan i ondašnja lokalna vlast odredila poziciju za gradnju hotela u našem ataru.
Znajući da je to zemljište privatno vlasništvo kontaktirali mojeg oca i ostale želeći da otkupe taj teren. Moj otac i ostali pristali prodati, i zbog toga Katastar to zemljište zaista parcelira i svakoj čestici daje poseban broj i stvarnu površinu te to uvodi i u Zemljišnik, ali i dalje kao DRUŠTVENO VLASNIŠTVO, dok su te čestice u Katastru imale titular stvarnog posjednika, vlasnika.
Tada je netko iz vlasti prekinuo pregovore o kupoprodaji sa stavom:

Kad dokažete da je to vaše, platit ćemo vam
i temeljem Rješenja o odobrenju gradnje na čestici od 200 ha (???), 1967. godine započeli graditi hotel



Građevinska čestica nikada nije formirana i dan danas hotel egzistira kao građevina na nekoliko privatnih čestica, što govori da je i sam hotel ILEGALAN, jer nema svoju građevinsku česticu.
Naime, tada su moj otac i ostali pokrenuli sudski spor za dokazivanje vlasništva.



I da skratim, poslije pustih peripetija 1977. godine smo dobili pravomoćnu presudu koja potvrđuje da je predmetnu česticu moj nono zaista kupio 1910. godine i kontinuirano je od tada on i njegovi nasljednici koristio.
Naravno, hotel je u međuvremenu sagrađen i u punoj je snazi u eksploataciji, ali njima , koji i da su, ne pada na pamet da plate ono što su UZURPIRALI, OTELI.

Napominjem tu nije bilo ni jednog od onih postupaka koje ste nabrajali u Saboru, ni nacionalizacije, ni konfiskacije, ni eksproprijacije, ni...... !!!
Samo o t i m a č i n a!




Pošto, sada moje zemljište, jer nono i otac otišli "u bolje društvo", nije u potpunosti okupirano sa zgradama hotelskog kompleksa, to sam krajem osamdesetih pokrenuo postupak da sačuvam ne okupirani dio mojeg zemljišta od eventualnog daljnjeg pačanja od strane okupatora i 1990. godine dobijam pravomoćnu presudu koja precizno pokazuje dio koji više ne smiju dirati.
Na tom dijelu za vrijeme gradnje hotela 1967 godine bila sagrađena baraka, kao privremeni objekt za držanje građevinskog materijala i ostale potrebe.
Ta baraka nije uklonjena već je naprotiv preuređena u spavaonice za pomoćno osoblje hotela i ja sam pokrenuo postupak za uklanjanje te bespravno sagrađene građevine i nadležna služba je izdala pravomoćno izvršno rješenje, što nikada nije realizirano.



Kako se vidi ja sam stalno nešto rovario, ali ni bebač, republika Hrvatska, nije spavala.
Kao prvo, DRUŠTVENO vlasništvo je pretvorila u DRŽAVNO, znači svoje vlasništvo!!
I onda je taj hotel i zemljište oko njega, ta „naša“ država pretvorila u DIONICE i te dionice, je li, kao dionice krenule od ruke do ruke.
Kako ?
Prije bih vjerojatno otkrio novu teoriju relativiteta nego bih otkrio putanju tih dionica.



Naime, temeljem prije spominjane pravomoćne presude za koju su znali ili su MORALI znati svi sudionici u igri oko tog hotelskog kompleksa, ja sam se upisao u Zemljišne i Katastarske knjige kao vlasnik 1/1 . Dakle moje vlasništvo su pretvorili u dionice i kao opravdanje, a ustvari kao dokaz umišljaja, tamo negdje u dokumentima navode da se određeni broj dionica rezervira za obeštećenje bivših vlasnika zemljišta.
Tek tada i uprkos svemu, sada većinski „vlasnici“ dionica mene tuže po osnovi DOSJELOSTI, jer da bi oni bili tu kao sljednici prijašnje firme od 1967. godine !!??



Taj postupak je u tijeku i ja ću izgleda morat počet molit Boga, ali se bojim da će mi pomoći, jer kažu da je Njegova politika;
„Lakše će kamila kroz ušicu igle nego bogataš u Kraljevstvo Nebesko“,
a ja bih bio bogat kad bi mi platili to zemljište po tržišnoj cijeni!!! sretan


Vama, poštovani predsjedniče ne pišem ovo da biste Vi, sačuvaj blože, bilo šta poduzimali, a što nije u skladu sa zakonima naše države.
Samo da znate da ima i ovakvih primjera.
Sve navedeno mogu potkrijepiti relevantnim dokumentima , ali gledajući što se sve događa u ovoj lijepoj adolescentici našoj , nisam siguran hoće li me ti većinski dioničari, a i RH je jedan od njih, predriblati!



Ovo sam stavio, garnirano sa slikama, i na svoj blog da se zna, urbi et orbi, što me muči!
Nadam se da ću dobiti povratnu informaciju da je ovo pismo došlo do Vas.

U svakom slučaju, Vama osobno, a i kao predsjedniku Vlade RH i čitavoj Vladi želim sve najbolje i što manje problema u radu i izvlačenju kôla na čvrst teren!!

Zdravi i veseli bili!!

Geomir
JMBG


- 17:19 - Komentari (18) - Isprintaj - #