geomir

subota, 08.01.2011.

PALE SAM U, NA.........

Poteglo me za jezik uputivši me OVDJE

Pretpostavljam da ta "nova" Stevanova knjiga i nije nešto novo već u njoj prežvakava ono što je do sada (na)pisao.
Za razliku od kometatora na kojeg sam upućen (mr.Krešimir Cerovac) moj vršnjak Stevan, siguran sam, nije rezolutan u svojim "zaključcima"!
Cerovac, također moj i Stevanov vršnjak, to potvrđuje.
("Bilo kako bilo, Boga Hawking teorijom iznesenom u najnovijoj knjizi nije isključio.")

Ali Cerovac nigdje ne izražava sumnju da on i oni koje zastupa, (crkva) možda su ipak u krivu, tj. nema opcije da Boga nema i da je, možda, to samo jedna zgodna priča!

U tome je Stevanova snaga, snaga znanosti koja samu sebe izgrađuje i ispravlja, a ne dohvaća se nečega i onda to više ne ispušta ko pitbul.

Nisam ekspert da bih mogao o konkretnoj temi, koju obrađuje Stevan, raspravljati. A treba i knjigu pročitati da bi se (i ako se može) iz nje shvatiti što je Stevan mislio. To je ipak visoko stručna materija i malo njih se u tome snalazi.
Zato Stevan i tvrdi i Cerovac citira, a i pravi filozofi potvrđuju, "da je pitanje o postojanju i nastanku prirode, koje je tisućljećima zanimalo filozofe, sad pitanje koje riješava znanost, a da je filozofija sada mrtva."

I samo da se dohvatim jedne nelogičnosti iz Cerovčevog komentara.


„Stvaranje, koje je Božji čin, znači dati postojanje (egzistenciju) materijalnom svemiru. Stvaranje je, doista, ni iz čega, to jest iz ništa bitka. No, to ne znači, ponajprije, poslije ništa. Ponovimo: Stvoriti znači učiniti nešto iz ničega, odnosno proizvesti nešto što prije nije bilo, i to ne upotrebljavajući pritom nikakvu, već egzistentnu tvar, građu ili kakav predmet. U stvorenoj stvari stvorene su i materija i njezina supstancijalna forma. No, prije stvaranja postoji misao ili ideja o stvari koju Bog kani stvoriti. Prije stvaranja stvari stvar je u Božjem umu. Pred Bogom stvoriteljem i njegovim idejama nema ništa. Dakle, kad Hawking kaže da mu nije potreban Bog za pokretanje svemira time pokazuje samo da ne razumije što znači pojam „stvaranje“.“


Ponavljam da ne znam kako to Stevan zamišlja „stvaranje“, što njemu znači „ništa“ iz kojeg nastaje nešto.
Cerovčevo objašnjenje stvaranja je na razini pučkoškolskog shvaćanja:

„Stvoriti znači učiniti nešto iz ničega“

Međutim, ipak nije iz „ničega“!

„No, prije stvaranja postoji misao ili ideja o stvari koju Bog kani stvoriti. Prije stvaranja stvari stvar je u Božjem umu. Pred Bogom stvoriteljem i njegovim idejama nema ništa.“


Znači, Pale sam u, na........ NIČEMU!!!

Ajme, ops...... u drugoj smo priči!! sretan

Dakle "mora" postojati Stvoritelj, Bog! I njegov um s njegovim idejama!!

A onda se, samo po sebi, postavlja pitanje:

„Odakle se i tko je sad ovog stvorio“???


- 20:05 - Komentari (73) - Isprintaj - #