Ljubljanski grad na Ljubljanici

petak , 04.12.2015.

Jednodnevni izleti, naročito oni neplanirani, oduvijek su mi bili posebno zanimljiv način provođenja vikenda, slobodnih dana i ispunjavanje istih, nekim novim odredištima i nezaboravnim iskustvima.
Ovoga puta, prijateljičin rođendan i želja za drugačijim načinom proslave, bio je ujedno i povod za posjet ovom simpatičnom gradiću, pristupačnom djevojkama bez osobnog automobila, a opet dovoljno zanimljivom za cjelodnevno lutanje.
Ljubljana kao glavni i najveći grad u susjednoj nam Sloveniji, mnogo je manji i prometno rasterećeniji od Zagreba, naročito u strogom centru koji obiluje mostićima, šetnicama, kafićima i ljupkim trgovinama.

Kraj studenog i neposredni početak Adventa, kao i kod većine europskih gradova, za Ljubljanu je značio postavljanje lampica, kićenje grada i sve više ljudi na ulicama, unatoč posjetu usred radnog tjedna. Ljubljanski stari grad priča je za sebe. Smješten na samom vrhu grada, od centra udaljen svega par minuta pješačenja, pruža izniman pogled koji se pamti. Izuzetno dobro iskorištena utvrda, odraz je u isto vrijeme srednjovjekovne povijesti i modernog vremena, koji se u trenu pretvara u konferencijsku dvoranu, muzej, mjesto gdje ćete samo prošetati ili odmoriti uz piće i hranu.Povratak u centar moguć je na više načina, a mi smo se iz puke znatiželje odlučile za vožnju uspinjačom, znatno modernijom od naše zagrebačke. Vožnja uspinjačom u jednom smjeru platit ćete 2,2 eura, a uz malo šarma i dobro raspoloženje osoblja, možete platiti onu studentsku po cijeni od 1,5 eura.
Gastronomsku ponudu u Ljubljani, što zbog vremena, što zbog nekih drugih prioriteta, nismo iskusile, ali zato sve pohvale idu kafiću na samoj rijeci Ljubljanici u kojem ćete uz idiličan pogled na rijeku i mir koji pruža, moći popiti kavu ili čaj, doručkovati ili uzeti predah od planiranih aktivnosti.
Cjelokupan dojam, bez posebnog uljepšavanja, upotpunit će vožnja rijekom u brodićima koji svakodnevno kruže gradom te vam za 8 eura i vrlo gostoljubive vozače, pružaju pregled svega spomenutog i ostavljaju da sliku o ovom gradu stvorite na sebi svojstven način.

Oznake: ljubljanski grad, ljubljanica, Ljubljana, slovenija, Advent, jednodnevni izlet, ljubljanski dvorac, Uspinjača

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.