Crveni Beč

nedjelja, 30.10.2011.

Kak su jeli njihovi stari

Proteklo vrijeme je bilo obilježeno poslom u Državnom arhivu, ali i finom klopom. Sreća je htjela da je i druga kuma moga kumčeta također u Beču, pa smo se počeli intenzivnije družiti i to obilazeći različite restorane. Od vijetnamskoga na Naschmarktu preko Schutzhaus Zukunft do hrvatskoga u 3. kotaru. K tome sam u četvrtak i petak bio u Budimpešti na jednoj konferenciji i tamo fino jeo. Sviđaju mi se gastronomska putovanja. ;) Kod Vijetnamca sam jeo finu riblju juhu i hrskavo pečenu patku s rižom i sojinim klicama i povrćem, kod tradicionalnoga Austrijanca pečenku od vepra s dinstanim crvenim kupusom i knedlama od krumpira, a za desert Mohr im Hemd (čokoladni nabujak). Kod Hrvata juhu od rajčice, grdobinu i crni rižot te rožatu. U Budimpešti odrezak na budimpeštanski način, a drugi dan file smuđa s umakom od gljiva i kroketima, za desert knedle od svježeg sira u umaku od kiselog vrhnja, sa šećerom i šećerom u prahu.
Jučer sam imao prvu posjetu iz Zagreba. Pet kolegica na terenskoj nastavi. Bili smo u kafići Anzengruber u 4. kotaru i fino se družili uz pivce i gulaš juhu. A vlasnik je, naravno, Hrvat koji na ponudi vina ima i plavac i graševinu.
Španjolac se pojavio nakon pet dana i rekao da je bio u Španjolskoj. Fino da nam je rekao, pa se nismo brinuli da ga netko nije zamlatio i uzeo organe npr.
Idući vikend dolazim u Zagreb, javite se!

30.10.2011. u 21:09 • 0 KomentaraPrint#

petak, 21.10.2011.

Cambia todo cambia

Drugovi i drugarice,
Prošlo je evo već tri tjedna od moga dolaska ovdje i već sam se pomalo saživio sa sredinom i kvartom. Nadvaladao sam bolest i polako počeo raditi. Iako sam u Beču već bio novi kvart je značio uvijek nanovo snalaženje oko toga gdje što kupovati, iznaći najbolje komunikacije do potrebnih lokacija i slično. Čak sam se i šišao u kvartu. U prošlu subotu sam prvi put prošetao Schönbrunnom i jako mi je drago da ga imam blizu. Uglavnom sam dobro i za razliku od prošloga poravka u Beču, nemam problema sa spavanjem, dapače, tu čak i predobro spavam, možda čak i predugo.
Zanimljivo mi je biti tragačem ostataka nekadašnjega u arhivima i na ulicama jednoga potpuno suvremenoga, velikoga i uglavnom lijepoga grada. Traganje za minulim i iščitavanje zaboravljenoga podrazumijevaju i moć vraćanja u ono vrijeme.
Taizé molitvu u sv. Ruprechtu sada organiziraju i posjećuju drugi ljudi.
Za razliku od prošloga boravka u Beču, sustanari su ovdje prilično pristojni i suzdržani. Jedan od njih, Španjolac Alvaro je prije tri noći rekao kako izlazi baciti smeće i od tada se nije pojavio u stanu. Danas smo već zabrinuti. Jučer navečer je bilo druženje stipendista OeAD-a i to mi je dalo nadu da ću tu ipak upoznati nekoliko zanimljivih ljudi i za druženje.
Svakako ću ekstra vrijeme posvetiti sebi i razmišljanjima što i kako u budućnosti.
Postoji vjerojatnost da ću idućega tjedna ići u nekadašnju Translajtaniju, u Budimpeštu.
Drugarski pozdrav iz Beča!

21.10.2011. u 14:40 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 09.10.2011.

Tihi jesenski vikend

Mnogo kiše, val hladnoće, malo zubatoga sunca. U Beč je ovoga vikenda naglo došla jesen. Evo nekoliko sličica s moga čardaka u balkanskoj četvrti nekadašnje prijestolnice. Vikend je više manje bio miran. Televizor, jelo, internet, krevet. Ne baš uzbudljivo. Odlučio sam budući ću često biti za radnim stolom i kompjutorom nabaviti jedan spatifilium i kao dekoraciju ali i kao zaštitu od štetnih zračenja. Pa je to srećica ovoga vikenda.

Pogled s prozora prema zalazu

Photobucket

Pogled sa sjevernoga prozora na Rudolfheimsku župnu crkvu ali i barokni zvonik Reindorfske župne crkve gdje sam jutros bio na misi

Photobucket

Pogled sa sjevernoga prozora prema Schmidtovoj Maria vom Siege

Photobucket

09.10.2011. u 18:14 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 06.10.2011.

Zatočen na čardaku

Zbog prehlade sam zatočen u sobi. Izašao sam samo jutros kupiti namirnice za doručak i ručak. Iznenadilo me kako su fine sirom punjene afričke cherry papričice. Vani je lijepi dan. Sunce i toplo, a ja se eto šparam kako bih što prije bio u formi za rad i život punim plućima. Pogled s prozora prema sjeveru bi se svidio kolegi Damjanoviću: dvije neogotičke crkve Schmidtova Gospa od pobjede i Rudolfheimska crkva Marije Kraljice mučenika. Vide se još četiri zvonika crkava koje još nisam identificirao. Kada nabavim baterije za fotić, bit će i fotki. Pogled je tim ljepši što se nalazi na sedmom katu , posljednjem katu zgrade pa je zato pogled s dominantne točke u prostoru. S prozora prema zapadu imam pogled na ulicu Sechhauser u smjeru prema Schönbrunnu. Gradska općina Rudolfsheim-Fünfhausen je mali Balkan. Prilično zapuštena četvrt se postupno obnavlja. Godine 2005. 9,6 % stanovnika su bili iz Srbije i Crne Gore, 4,7 % Turci, 2,5 % Poljaci, 2,3 % Hrvati 2,2 % Bosanci i 1,1 % njemački Nijemci. Veselim se što imam prozor prema zalazu, pogotovo u zimsko doma. Očekujem mnogo lijepoga popodnevnoga narančastoga svjetla vikendom. U vrijeme zalaska oko 4 popodne ću u radnom tjednu ziher još biti po knjižnicama i arhivima.
Drugarski pozdrav iz Beča!

06.10.2011. u 11:46 • 4 KomentaraPrint#

utorak, 04.10.2011.

Wien, Wien s mirisom Bospora

I došao je dan. Ustah se ranim jutrom, nazvah Cammeo i prespavah gotovo pola puta do Beča u busu. Prilično brzo smo došli u Beč i već oko jedan sam bio u studentskom domu. Prehlada i putovanje u jednom danu su učinili svoje i bio sam iscrpljen. Potražih nešto za jesti. Lokalna gostionica iza dva više ne poslužuje ručak, pa sam otišao u restoran Tulipan, naravno turski. Guštah u janjećim pljeskavicama sa salatom i rižom, toplom turskom čaju i baklavamo od oraha, pistacije i kokosa. Prošli boravak u Beču mi je odagnao strah od turskih trgovina u kojima se žute dunje i nude halve i sve ostalo što i u drugim trgovinama, ali s turskim etiketama. Docimeri, koji dijele sobu, su jedan Bosanac Faruk i jedan Španjolac Alvaro. Tako da smo trojica u dvosobnom stanu. Moja soba je prostrana i svijetla, a s francuskog prozora se u daljini zlati Wagnerova crkva na Steinhofu.
Drugarski pozdrav iz lepoga Beča!

04.10.2011. u 17:31 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 03.10.2011.

Nazad nakon pet godina

Dragi moji,
evo bloga nazad. Drukčijeg dizajna i stila. Stariji postovi su ispod, neizmijenjeni.
Isprekidana crta ispod znači prekretnicu.
Baš sam našpanan što će mi donijeti ovo petomjesečno iskustvo.
--------------------------------------------------------------------------------------

03.10.2011. u 23:54 • 4 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< listopad, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2011 (1)
Listopad 2011 (6)
Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Hrvat 21. st. koji se bavi devetnaestim stoljećem u Beču 21. stoljeća