folklorni

< studeni, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.11.2012., petak

11. Nikolinje u Potoku



KUD Potočanka već tradicionalno organizira proslavu blagdana sv. Nikole koja će biti održana u Pučkom domu Potok u subotu, 1. prosinca s početkom u 17 sati.

Program 11. po redu Nikolinja obuhvatit će nastupe dječjih skupina kulturno- umjetničkih društava iz Potoka, Sela i Kloštar Ivanića te prigodni igrokaz učenika Područne škole Potok. „Gosti Nikolinja u Potoku i ove će godine biti štićenici Centra za žene "Adela" iz Siska"- ističu organizatori te dodaju kako će u prostoru Pučkog doma biti postavljena prodajna izložba slika sa ovogodišnje likovne kolonije održane u sklopu obilježavanja Velike Gospe.

Popovača
- 14:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.11.2012., srijeda

Odabrano sedam najboljih u folklornom a capella pjevanju



VUKOJEVCI - U Društvenom domu u Vukojevcima održana je županijska Smotra folklornog a capella pjevanja, na kojoj su nastupile pjevačke skupine iz Bekteža, Tenje, Velimirovca, Koške, Podgorača, Jakšića, Erduta, Požege, Zagrađa, Antunovca i Vukojevaca. Skupine su izvele tri pjesme - prva je bila desetarački dvostih (bećarac, svatovac ili drumarac), druga je bila izvorna slavonska pjesma, a treća je bila skladana pjesma inspirirana folklorom Slavonije. Nakon što su se izredali moćni glasovi muškog i ženskog folklornog izričaja te skupine u različitim narodnim nošnjama, dodatno pokazavši bogatstvo s ovih naših prostora, ocjenjivačka komisija, koju su činili Adam Pavić, Duško Topić i Zdravko Drenjančević, proglasila je najbolje skupine, koje će nastupiti na regionalnoj smotri “Alaj pjevam i pjevati znadem” u Slavonskom Brodu, prvog vikenda u veljači.

Tako na završno natjecanje odlaze muška i ženska pjevačka skupina iz Tenje te Koške, Antunovca, Velimirovca, Podgorača i Vukojevaca.

- Vrlo smo ugodno iznenađeni kvalitetom smotre, dvanaest skupina pokazalo je zavidno umijeće i znanje u izvođenju pjesama - rekao je Adam Pavić, član ocjenjivačke komisije, pohvalivši organizatora, HKD Vukojevci.

- Domaćini su nadmašili naša očekivanja, a po kvaliteti, organizaciji i broju sudionika ova je smotra bolja nego što je bila nedavna u Đakovu. Smotra u Vukojevcima jedna je od naboljih - naglasio je Adam Pavić.

Predsjednica HKD-a Vukojevci Antonija Antolović rekla je da su imali samo jedan cilj - što bolje prenijeti dašak atmosfere a capella pjevanja i očuvati folklornu baštinu. S.Fridl

Glas Slavonije
- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21. smotra pjevačkih skupina Moslavine



Pjesma nikada neće izumrijeti. Pjesma je kulturno bogatstvo i baština koja se u Moslavini uspješno njeguje, a da je tome tako pokazale su brojne pjevačke skupine s područja Moslavine od Stružca i Osekova, Gornje Jelenske, preko, Gračenice i Volodera, Repušnice, Kutine, Ilove, Banove Jaruge, do Međurića isprepletenog bogatim kulturama češkog i slovačkog izričaja.
Posjetiteljima u punom Domu kulture kao i svim sudionicima smotre podršku su dali zamjenik županice Sisačko moslavačke žuapnije Andrija Rudić, te zamjenik kutinskog gradonačelnika Željko Uzel, koji je otvorio smotru u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine.
Smotra je pokazala sve veći interes za pjevanje, što pokazuju i dvije nove pjevačke skupine, «Rusalke» iz Kutine, pod vodstvom Slavice Moslavac, te pjevački zbor iz Ilove pod vodstvom Josipa Ferenčakovića.
Obje su skupine izmamile snažan pljesak gledatelja
Iako u pjevačkim skupinama prevladavaju ženske skupine, na smotri su se predstavile i dvije muške skupine, «Košutarica» iz Košutarice, te kutinska klapa «Škrlet» koja djeluje u sastavu KUD-a Moslavine. Uz Košutarice, moslavački gosti su bili i KUD "Posavina" iz Budaševa.

KUTINA
- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.11.2012., ponedjeljak

Folkloraši: Vlado i Vera, hvala vam za sve!

Odjekivao je bećarac posvećen 50. obljetnici umjetničkog rada Vere i Vlade Brabec u petak navečer na pozornici Kazališta Virovitica, u garderobi i po kazališnim hodnicima gdje je upriličena Folklorna večer, a kasnije i u dvorani Društvenog doma u Milanovcu gdje je nastavljena proslava zlatnog jubileja.

Vera pleše kako Vlado svira
Al ' svi znamo Vera dirigira

Dokle god se ovo kolo igrat
Brabecovih će se uvijek sjećat

Svako uvijek ovo znati mora
Brabecovi pojam su folklora

Harmoniku svako svira rado
Ali nitko ne znao kao Vlado

Može biti učitelja tristo
Al' bez Vere ništa nije isto




Kazališna dvorana bila je popunjena gotovo do posljednjeg mjesta i to bez velikih plakata, posebnih pozivnica i skupe reklame. U publici rodbina, prijatelji, znanci i kolege Vere i Vlade i svi oni koji vole glazbu, pjesmu, ples i dobru zabavu.

Proslavu su inicirali bivši članovi kulturno-umjetničkih društava Matija Gubec iz Suhopolja te PIK Virovitica i Rapid iz Virovitice na ideju Vesne Knežević. Samo za ovu prigodu nazvali su se Zlatna generacija. Zajedno s KUD-om Virovitica, uz potporu Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije, osmislili su i realizirali program kojim su Brabecovima zahvalili za očuvanje i razvoj folklora virovitičkog kraja.

Uz njih u programu su sudjelovali supružnici Vesna i Zdravko Blažević. Vesna je napisala stihove, a Zdenko glazbu za pjesmu „Vaša ljubav", posvećenu Veri i Vladi. Prikazan je i dokumentarni film „Zlatna generacija" Dejana Jovića. Program je vodio Trpimir Markotić.

U ime svih folkloraša prigodnom govorom i pjesmom „Veri i Vladi" koju je sama napisala, zahvalila se članica KUD-a Virovitica Vera Pavelić. „Znamo da nije uvijek bilo lako s nama. Svi smo mi ljudi sa svojim manama i vrlinama i ma koliko god imali i ma koliko sijedih brojali u kosi još uvijek smo na neki način djeca koju je uvijek trebalo učiti, usmjeravati i opominjati što su oni s puno strpljenja i radili na čemu im hvala. Mi znamo da se oni na nas nisu nikada ljutili jer su uvijek da nas povezuje samo jedan interes, a to je naš folklor", rekla je gospođa Pavelić.

Na rad s Verom i Vladom kratko se osvrnuo predsjednik KUD-a Virovitica Branko Počić. „Dvadeset i šest godina zajedničkog hoda, zajedničkog plesa. Na žalost, uvijek dođe neki kraj kao i neki početak i zato našoj Veri i našem Vladi želimo zahvaliti što su sve te godine podijelili s nama. Kad se sjetimo kako smo krenuli danas se možemo pomalo i hvaliti", rekao je Počić i pozvao slavljenike na pozornicu kako bi im uručili poklone izrazivši pri tome nadu da će i dalje surađivati makar i povremeno.

I na kraju Vlado Brabec:„Ovo što smo večeras doživjeli je pozitivan šok. Ne postoje diplome, plakete i odlikovanje, nema zlata i nakita, ovo je najveći poklon . Hvala svima koji su nam priredili ovu divnu večer, a Vera i ja imamo najveće bogatstvo - sve one koji su s nama radili i našu vjernu publiku koja nas je pratila Na kraju mogu reći: Nikad nemoj reći nikad".

Virovitica Net
- 10:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rečički folkloraši iduće godine slave 90 godina postojanja


Kulturno umjetničko društvo Rečica osnovano je 1923. kao Pjevačko društvo „Drašković“. Godine 1928. osnovan je prvi tamburaški zbor, a 1948. i folklorni ansambl. Od samih početaka Društvo njeguje izvorne pjesme i plesove rečičkog kraja te prepoznatljiv zvuk tamburice.

Tijekom prošlih 89 godina u KUD-u su djelovale folklorne grupe, tamburaški orkestri, zborovi, dramske grupe, ženski tamburaški sastavi, etnografske grupe te se i u najtežim povijesnim trenucima nastojalo očuvati kulturno i folklorno nasljeđe ovog životopisnog sela nedaleko Karlovca. Društvo je također ponosni vlasnik plakete Hrvatskog sabora kulture i Grada Karlovca što je dobilo za izuzetna postignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture. Danas KUD Rečica broji oko 130 članova, ponajviše djece i mladih, koji djeluju u četiri sekcije: tamburaškoj, folklornoj (odrasli i mlađi uzrast) i etnografskoj.



Brojni nastupi

„Rečica“ je u posljednjih četrdeset godina imala brojne nastupe diljem Lijepe Naše. Folklorna sekcija godinama nastupa na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima kao i na smotrama u Ogulinu, Metkoviću, Rovinju, Slavonskom Brodu, Kutini te u inozemstvu. Dosad su tako gostovali u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Švedskoj. Umjetnički voditelj folklorne sekcije je Dražen Makarun.

Vrlo uspješan Dječji tamburaški orkestar

Osim toga, Dječji tamburaški orkestar već je više od dvadeset godina među najboljima u državi i redovito osvaja zlatne plakete na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, u kategoriji dječjih orkestara. Djeca su to ponajviše osnovnoškolske dobi koja marljivo vježbaju pod stručnom palicom voditelja Josipa Vušira. Široki repertoar, od zabavne, narodne i folklorne glazbe, pa do tehnički i interpretativno koncipirane koncertne i filmske glazbe, razgaljuje srca i najzahtjevnije publike. Tamburaški orkestar zato je rado viđen gost na raznim manifestacijama u Karlovačkoj županiji i šire. No, radost je najveća kada ju možete podijeliti s drugima. KUD je tako potpora i ostalim društvima iz okolice koja tek počinju ili obnavljaju svoj kulturni izričaj i to na način da je osnivač Pokupske škole tambure u kojoj članovi tih društava uče svirati na raznim tamburaškim instrumentima. Sekcije Društva održavaju probe u Osnovnoj školi Rečica, na čemu su iznimno zahvalni. Članovi Tamburaškog orkestra imaju prigodu vježbati gotovo svaki dan, a Folklorni ansambl održava probe jednom tjedno ili pojačano, ovisno o predstojećim nastupima. Postoje i želje članova za uvježbavanjem koreografiranog folklora, što se i čini, međutim, sukladno preporukama prosudbenih komisija za sada je još uvijek naglasak na izvornom folkloru, gdje su ipak „doma“.

Važan jubilej

KUD Rečica iduće godine slavit će ponosnih 90 godina rada. Time pripada rijetkim društvima koja se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom djelovanja na ovim prostorima. Ovaj važan jubilej obilježit će brojnim aktivnostima. U planu je tako izdavanje CD-a sa skladbama u izvođenju Tamburaškog koncerta te DVD-a s pjesmama i plesom u izvođenju folklornog ansambla; „Vusikovanje u Rečici“, zatim „Večer uz tamburu“, deset koncerata diljem županije, Susret generacija-zajednički nastup tamburaša, plesača i pjevača svih generacija KUD-a te koncert sakralne glazbe u župnoj crkvi u Rečici. Nastojat će pripremiti materijal za izdavanje prigodne brošure o povijesti KUD-a. U realizaciju programa bit će uključene sve sekcije Društva, a pripomoći će i crkveni zbor župe Rečica te sudionici Susreta generacija: više od 70 izvođača te članovi gostujućih društava te drugih društava koje djeluju na području Rečice.

- Ova proslava ima za cilj osnaživanje i osvješćivanje nacionalnog i zavičajnog identiteta svih generacija koje su do sada djelovale u Društvu. To je posebno važno s obzirom na predstojeći ulazak Hrvatske u EU. Njegovanje i prikazivanje kulturne baštine našeg kraja je dobar branik od opasnosti gubitka nacionalnog identiteta i kulturne različitosti malih naroda. To je i način da se nove generacije približe svojim korijenima i ostanu vjerni tradiciji. Za nas je važno uključivanje u ove aktivnosti i mladih i najmlađih sudionika, kako bi osjetili zajedništvo, entuzijazam i korisnost njihova rada i truda, poručuju iz Društva. Program obilježavanja odvijat će se tijekom cijele iduće godine, a sve završava svečanim koncertom u listopadu 2013.

Unatoč uspjehu, razni problemi

Ipak, u svom radu Društvo se susreće s raznim problemima poput nedostatnog broja kvalitetnih instrumenata, česte fluktuacije članova sekcija, a nadasve financijskim poteškoćama da bi realizirali barem dio planiranih aktivnosti tijekom godine.

- Kvaliteta rada po sekcijama nije upitna. Međutim, nedostatak novih instrumenata i ostalog pribora, s obzirom na brojnost članova orkestra, je trajan problem. Ono čime nismo zadovoljni je da djeca odlaskom u srednje škole gube interes za sudjelovanje u radu orkestra. Na taj način, nažalost, „gubimo“ tamburaše koji su usavršili tehniku sviranja, a koji kvalitetno mogu odsvirati i najzahtjevnije koncertne skladbe. To, dakako utječe na daljnji rad i napredovanje orkestra pred koji se ne mogu postaviti visoki zahtjevi, kažu Rečički folkloraši. No, bez obzira na sve iznimno su zahvalni na podršci koju ima daju roditelji djece, vijeće MO Rečica te ostalih udruga koje djeluju na području Rečice.

Ana Kordić

Karlovački Tjednik
- 09:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.11.2012., utorak

Sunčanu čipku snaše sačuvale od zaborava


Razlikuje se od drugih čipki kao što su lepoglavska, hvarska, paška...

SIKIREVCI - Umijeće izrade sunčane čipke, koja je s Tenerifa na hrvatske prostore preko modnih časopisa stigla početkom 20. stoljeća, do današnjih dana zadržale su samo mještanke Sikirevaca, mjesta istočnog dijela Brodsko-posavske županije. Da bi ga sačuvali od zaborava, na poticaj etnologa Zvonimira Toldija, prije četiri godine Sikirevčani su osnovali udrugu “Sikirevački motivi”. A onda su otišli i korak dalje...

- Na naš poticaj Konzervatorski odjel Ministarstva kulture predložio je da se umijeće izrade sunčane čipke uvrsti u registar nematerijalnih kulturnih dobara RH, što je pristiglim rješenjem i potvrđeno - doznajemo od tajnika udruge Mate Galovića.

- Dugogodišnje je umijeće izrade čipke ostalo na samo nekoliko najstarijih mještanki, a bilo nam je važno sačuvati tradiciju. Kako su Sikirevci postali središte njegovanja izrade i očuvanja motiva, nazvali smo ga jednostavno “Sikirevački motiv” - pojašnjava Galović.

A on je različit od drugih čipki kao što je lepoglavska, hvarska, paška... jer se radi nešto debljim koncem i primjenjiv je.

- Od početka se svidio snašama pa su ga ugrađivale u narodne nošnje, a poslije i na stolnjake, otarke, mušku i žensku odjeću, a u novije vrijeme i kao aplikacije ukrasnog nakita (naušnice, ogrlice, broševi...) - dodaje Galović.

Iako je tehnika izrade prilično komplicirana, nije nesvladiva. Radi se pomoću drvenih ramica različitih oblika koje su po rubovima nazubrane. Omota se konac oko rame, a drugim se prepleće tako da izgleda kao zrake sunca ili “žbice” kotača. Konačni oblik ovisi o umijeću žene, a ono je neograničeno, no najčešće su to zvijezde, jagode, kolesa, djetelina... Kada je motiv završen, ugrađuje se u narodno ruho na različite načine, najčešće ušlingavanjem te obeklivanjem. Za izradu jednog motiva potrebno je nekoliko sati rada. No svladati umjeće nije baš lako i potrebno je bar nekoliko dana učenja kroz radionice za koje ima sve više interesa. Udruga trenutno ima četrdesetak članova, a radionice su od Sikirevaca preko brojnih obližnjih mjesta dospjele i do Grubišnog Polja.

Marija RADOŠEVIĆ

Glas Slavonije
- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Smotra mađarskog folklora u Dardi


DARDA - Ljubitelji mađarskih pjesama i plesova prošloga su vikenda mogli uživati na 7. smotri mađarskog folklora. Uz domaćine, MKUD Darda, nastupili su i gosti iz HKUD-a Darda, MKUD-a “Talicska” iz Belog Manastira, MKUD-a “Petofi Sandor” iz Laslova te glazbeni sastav “Kalapos”.

Načelnik općine Darda Anto Vukoje istaknuo je da ni jedan od četiri KUD-a u Dardi nema toliko djece i mladih koji uz uloženi trud i ljubav čuvaju kulturnu baštinu. U dvosatnom programu uživao je i dožupan Željko Kraljičak zahvalivši bakama i djedovima što čuvaju i prenose bogatu kulturnu baštinu, jer na taj način zajedno stvaramo vrijednosti našeg zavičaja.

MKUD Darda osnovan je 2006. godine, a danas ima 60-ak aktivnih članova u pet sekcija – dječja, mlada, mješovita i ženska folklorna skupina te ženski zbor i dramska skupina.

- Od prije godinu dana uz pomoć saborskog zastupnika Deneša Šoje, Saveza mađarskih udruga Beli Manastir i načelnika općine Darda dobili smo i Mađarsku kulturnu kuću, gdje se sa svakim danom okuplja sve više onih koji žele naučiti mađarski jezik, plesove i običaje - kaže Janoš Boni, predsjednik MKUD-a Darda. (S.C.)

Glas Slavonije
- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Večer folklora u povodu 50 godina umjetničkog rada obitelji Brabec

Brčni par Vera i Vlado Brabec ove godine obilježavaju rijedak jubilej - 50. godina bračnog i umjetničkog rada. Zlatni pir proslavili su u krugu obitelji, a umjetnički će proslaviti ovog petka, 16. studenog u dvoranu Kazališta Virovitica sa svojom drugom familijom - sviračima, pjevčim i plesačima. Brabecovi, su, zar to treba naglašavati, uz svoj učiteljski rad cijeli život posvetili folkloru (ali i brojnim drugim društvenim aktivnostima).

Počelo je u Pakracu gdje su pohađali Učiteljsku školu, nastavili u Bosanskoj Dubici gdje su dobili prvo radno mjesto, a nastavljeno u Pčeliću, Suhopolju i Virovitici. Vlado je svirao harmoniku, Vera plesal ili bila koreograf u Prosvjetinim pododborima Pčelić i Virovitica, kulturno-umjetničkim društvima Matija Gubec, Rapid, PIK Virovitica i Virovitica. Gdje god su bili osnivali su nova ili iz pepela podizali i obavljali rad ugaslih kudova, a društva s kojima su nastupali bila su zapažena na mnogim smotrama. Izdvojit ćemo tek veliki uspjeh postigli su na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu zbog kojega su u Pčelić kasnije doputovali etnolozi iz Australije, Njemačke i Amerike te na Đakovčkim vezovima. Samo zahvaljujući njihovom entuzijazmu sačuvana je tradicija pjesme, plesa i narodnih nošnji u virovitičkom kraju. Veću priču o umjetničkom životu Brabecovih donijet ćemo naknadno.

Lokalna zajednica u Virovitici, na žalost, ne prepoznaje rad folklornih zanesenjaka i za očuvanje tradicije izdvaja tek mrvice, ali to je neka druga priča kojom nećemo kvariti jubilej. Godišnjice vrijedne spomena sjetilo se Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije. Okupili su prijatelje obitelji Brabec s kojima su sve te godine svirali i plesali, pjevali i veselili se širom kugle zemaljske. Zajedno s KUD-om Virovitica čiji su Vlado i Vera sada članovi pripremaju cjelovečernji program. Vježbalo se više od mjesec dana u tajnosti, Brabecovi su tek krajem prošlog tjedna saznali kakvo im iznenađenje i poklon pripremaju.

Organizatori ovim putem pozivaju sve ljubitelje folklora, pjesme, plesa i narodnih običaja te prijatelje, bivše učenike, poznanike i štovatelje Vere i Vlade Brabec. Bit će to prilika da im aplauzom zahvalimo za sve ono što učinili da se tradicija otrgne od zaborava.

U fotogaleriji donosimo djelić atmosfere s proba.

Virovitica Net
- 14:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.