Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Rečički folkloraši iduće godine slave 90 godina postojanja


Kulturno umjetničko društvo Rečica osnovano je 1923. kao Pjevačko društvo „Drašković“. Godine 1928. osnovan je prvi tamburaški zbor, a 1948. i folklorni ansambl. Od samih početaka Društvo njeguje izvorne pjesme i plesove rečičkog kraja te prepoznatljiv zvuk tamburice.

Tijekom prošlih 89 godina u KUD-u su djelovale folklorne grupe, tamburaški orkestri, zborovi, dramske grupe, ženski tamburaški sastavi, etnografske grupe te se i u najtežim povijesnim trenucima nastojalo očuvati kulturno i folklorno nasljeđe ovog životopisnog sela nedaleko Karlovca. Društvo je također ponosni vlasnik plakete Hrvatskog sabora kulture i Grada Karlovca što je dobilo za izuzetna postignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture. Danas KUD Rečica broji oko 130 članova, ponajviše djece i mladih, koji djeluju u četiri sekcije: tamburaškoj, folklornoj (odrasli i mlađi uzrast) i etnografskoj.



Brojni nastupi

„Rečica“ je u posljednjih četrdeset godina imala brojne nastupe diljem Lijepe Naše. Folklorna sekcija godinama nastupa na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima kao i na smotrama u Ogulinu, Metkoviću, Rovinju, Slavonskom Brodu, Kutini te u inozemstvu. Dosad su tako gostovali u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Švedskoj. Umjetnički voditelj folklorne sekcije je Dražen Makarun.

Vrlo uspješan Dječji tamburaški orkestar

Osim toga, Dječji tamburaški orkestar već je više od dvadeset godina među najboljima u državi i redovito osvaja zlatne plakete na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, u kategoriji dječjih orkestara. Djeca su to ponajviše osnovnoškolske dobi koja marljivo vježbaju pod stručnom palicom voditelja Josipa Vušira. Široki repertoar, od zabavne, narodne i folklorne glazbe, pa do tehnički i interpretativno koncipirane koncertne i filmske glazbe, razgaljuje srca i najzahtjevnije publike. Tamburaški orkestar zato je rado viđen gost na raznim manifestacijama u Karlovačkoj županiji i šire. No, radost je najveća kada ju možete podijeliti s drugima. KUD je tako potpora i ostalim društvima iz okolice koja tek počinju ili obnavljaju svoj kulturni izričaj i to na način da je osnivač Pokupske škole tambure u kojoj članovi tih društava uče svirati na raznim tamburaškim instrumentima. Sekcije Društva održavaju probe u Osnovnoj školi Rečica, na čemu su iznimno zahvalni. Članovi Tamburaškog orkestra imaju prigodu vježbati gotovo svaki dan, a Folklorni ansambl održava probe jednom tjedno ili pojačano, ovisno o predstojećim nastupima. Postoje i želje članova za uvježbavanjem koreografiranog folklora, što se i čini, međutim, sukladno preporukama prosudbenih komisija za sada je još uvijek naglasak na izvornom folkloru, gdje su ipak „doma“.

Važan jubilej

KUD Rečica iduće godine slavit će ponosnih 90 godina rada. Time pripada rijetkim društvima koja se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom djelovanja na ovim prostorima. Ovaj važan jubilej obilježit će brojnim aktivnostima. U planu je tako izdavanje CD-a sa skladbama u izvođenju Tamburaškog koncerta te DVD-a s pjesmama i plesom u izvođenju folklornog ansambla; „Vusikovanje u Rečici“, zatim „Večer uz tamburu“, deset koncerata diljem županije, Susret generacija-zajednički nastup tamburaša, plesača i pjevača svih generacija KUD-a te koncert sakralne glazbe u župnoj crkvi u Rečici. Nastojat će pripremiti materijal za izdavanje prigodne brošure o povijesti KUD-a. U realizaciju programa bit će uključene sve sekcije Društva, a pripomoći će i crkveni zbor župe Rečica te sudionici Susreta generacija: više od 70 izvođača te članovi gostujućih društava te drugih društava koje djeluju na području Rečice.

- Ova proslava ima za cilj osnaživanje i osvješćivanje nacionalnog i zavičajnog identiteta svih generacija koje su do sada djelovale u Društvu. To je posebno važno s obzirom na predstojeći ulazak Hrvatske u EU. Njegovanje i prikazivanje kulturne baštine našeg kraja je dobar branik od opasnosti gubitka nacionalnog identiteta i kulturne različitosti malih naroda. To je i način da se nove generacije približe svojim korijenima i ostanu vjerni tradiciji. Za nas je važno uključivanje u ove aktivnosti i mladih i najmlađih sudionika, kako bi osjetili zajedništvo, entuzijazam i korisnost njihova rada i truda, poručuju iz Društva. Program obilježavanja odvijat će se tijekom cijele iduće godine, a sve završava svečanim koncertom u listopadu 2013.

Unatoč uspjehu, razni problemi

Ipak, u svom radu Društvo se susreće s raznim problemima poput nedostatnog broja kvalitetnih instrumenata, česte fluktuacije članova sekcija, a nadasve financijskim poteškoćama da bi realizirali barem dio planiranih aktivnosti tijekom godine.

- Kvaliteta rada po sekcijama nije upitna. Međutim, nedostatak novih instrumenata i ostalog pribora, s obzirom na brojnost članova orkestra, je trajan problem. Ono čime nismo zadovoljni je da djeca odlaskom u srednje škole gube interes za sudjelovanje u radu orkestra. Na taj način, nažalost, „gubimo“ tamburaše koji su usavršili tehniku sviranja, a koji kvalitetno mogu odsvirati i najzahtjevnije koncertne skladbe. To, dakako utječe na daljnji rad i napredovanje orkestra pred koji se ne mogu postaviti visoki zahtjevi, kažu Rečički folkloraši. No, bez obzira na sve iznimno su zahvalni na podršci koju ima daju roditelji djece, vijeće MO Rečica te ostalih udruga koje djeluju na području Rečice.

Ana Kordić

Karlovački Tjednik

Post je objavljen 19.11.2012. u 09:59 sati.