folklorni

< travanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.04.2011., subota

Rijeka Drava spojila Hrvate s obje strane državne granice



Državnu granicu mađarski Hrvati prešli su kod Sopja na improviziranom privremenom graničnom prijelazu
SLATINA - Više od stotinu Hrvata koji više od stoljeća žive u susjednoj Mađarskoj, s druge strane rijeke Drave danas je po sedmi put prešlo improvizirani međugranični prijelaz na rijeci Dravi i posjetilo svoje rođake i prijatelje u Sopju nedaleko Slatine. Uz državnu granicu u Mađarskoj se nalazi osam sela s većinskim stanovništvom hrvatske nacionalne manjine koja u županijskom središtu Pečuhu ima i svoje srednje škole i fakultete te kulturnui dom 'August Šenoa'. Hrvati su u susjednoj Mađarskoj očuvali hrvatski identitet i bogatu etnografsku baštinu , a priredba 'Dravsko proljeće', koju zajedno organiziraju Općina Sopje i mađarsko mjesto Starin (DravaSztara) već se tradicionalno održava uoči Mladog Uskrsa. Tijekom dana mađarski Hrvati sudjelovali su zajedno sa Sopjanima na svetoj misi i bili gosti kod svojih prijatelja, a u 17 sati krenula je povorka sudionika folklorne smotre na kojoj sudjeluje 13 kulturno-umjetničkih društava iz susjedne Mađarske i Hrvatske na kojoj će još jednom potvrditi prijateljstvo koje ni državna granica nije mogla pekinuti.
Piše: Dragutin Šantoši

Večernji list
- 09:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.04.2011., četvrtak

Uskrsni ponedjeljak u Slobodnici



radicionalna manifestacija ”Uskrsni ponedjeljak u Slobodnici” bit će ove godine 30. travnja u organizaciji KUD-a Šokica iz Slobodnice. Program počinje u 17.30 posvetom u Župnoj crkvi svetoga Marka, potom je povorka folklornih skupina ulicama Slobodnice te njihovo predstavljanje na trgu svetoga Marka. Od 20 sati je središnji kulturno umjetnički program Folklornih skupina u Domu kulture. Sudionici programa su članovi KUD-ova iz Tovarnika, Prekopakre, Budrovaca, Novog Čića, Betine i Širokog Polja te domaćin KUD Šokica Slobodnica.

KUD „Šokica“ osnovan je 1915., u vremenu djelovanja KUD-a došlo je do promjene imena, 1947.g. u KUD „Sloboda“ da bi se poslije domovinskog rata i osamostaljenja Hrvatske 1994.g. vratilo ime „Šokica“. KUD „Šokica“ danas broji oko 90 aktivnih članova koji rade u četiri sekcije i to: dječja folklorna, starija folklorna, pučko-pjevačka i tamburaška sekcija.Pri KUD-u djeluje i škola sviranja koju danas pohađa 25 mladih učenika (3 generacije) od kojih prva već svira folklorne sadržaje starijoj folklornoj sekciji a mlađi kod nastupa dječje folklorne sekcije. Dječja folklorna sekcija broji 30 članova, koja se svake godine pomlađuje novim članovima, a iz koje svake godine dolazi podmladak u stariju folklornu sekciju.

KUD „Šokica“ je član Družine – čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga čije je sjedište pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i IGF-a (Međunarodne unije folklora).

Radio Slavonija


- 07:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.04.2011., utorak

Jurjevo u Lukavec-gradu

Turopoljsku Jurjevo u Lukavec-gradu održano jučer u organizaciji Plemenite opčine turopoljske još jednom je u punom sjaju pokazalo bogatu kulturno-povijesnu baštinu turopoljskog kraja. Na Uskrsni ponedjeljak u prostoru oko Lukavec-grada okupili su se jurjaši, folkloraši, povijesne postrojbe, konjari, zborovi, čuvari starih zanata, uzgajivači malih životinja i velik broj gostiju koji je posjetio ovu manifestaciju. Procjenjuje se da je kroz dan Jurjevo u Lukavec-gradu pohodilo oko četiri tisuće posjetitelja.



Dan je počeo uz hodočašće hrvatskih povijesnih postrojbi iz Hrašća u Odru gdje je u crkvi Sv. Jurja održana Sveta misa. Pedesetak vojnika praćeno bubnjom Turopoljskog banderija umarširalo je u Odru praćeno pogledima s prozora i balkona stanovnika ovih susjednih naselja. A vidjeti su mogli Dubrovačke Trombunjere, Keglevićevu stražu iz Kostela, Križevačku djevojačku stražu, Gradsku stražu iz Bakra, Karlovačku građansku gardu te domaćine Turopoljski banderij.

U isto vrijeme u šumi kod Lukavec-grada održavala se 7. uzgojna izložba konja hrvatski posavac. Osim same ljepote gledanja ovih plemenitih životinja tokom dana posjetitelji Jurjeva su imali priliku i zajahati na konju ili se provozati u tradicionalnim zaprežnim kolima. Najmlađe je zasigurno najviše razveselilo jahanje ponija i izložba malih životinja na kojoj su uzgajivači pokazali svoje najljepše primjerke ptica, peradi, zečeva i drugih životinja. Gosti, koji još nisu imali priliku, vidjeli su i Turopoljsku svinju – autohtonu hrvatsku pasminu svinje čija poznata povijest seže u 6. stoljeće.

Posjetiteljima su se predstavili i tradicionalni obrti i stari zanati, od češljara do kovača, a posebni gosti su bili predstavnici iz Koprivnice. Uz razgledavanje etno izložbe narodnih nošnji prikazan je i rad na starom tkalačkom stanu na kojemu su se nekada vezle tkanine. Drugu godinu zaredom oko kule Lukavec-grada postavljena je „mega podgutnica“ koja je preteća kravate koju je Turopoljski banderij u 17. stoljeću donio u Francusku od kuda se proširila svijetom.

Kulturno-umjetnički program u izvedbi turopoljskih folklornih skupina i zborova prikazao je Uskrsne i Jurjevske običaje te plesove i napjeve Turopoljskog kraja. Povijesne postrojbe, uz pucanj iz drvenog turopoljskog topa, postrojile su se u čast Plemenitoj opčini turopoljskoj, a i zapucalo se iz kubura i pistola.

Veliku završnicu Turopoljsko Jurjevo obilježilo se tradicionalnim paljenjem jurjevskog krijesa kojega je zapalio kapetan Turopoljskog banderija. Prema običaju u krijes se bacaju sva zla koja su se nakupila tijekom zime kako bi se mirno krenulo u proljeće.

Nakon razgledavanja tvrđave Lukavec-grada i okolne šume gosti su se okrijepili, te nakon korizme počastili, uz kotlovinu, pečence, roštilj i druge domaće specijalitete, a bilo je tu i kobasica, špeka, namaza od svinjske masti, gibanice i druge hrane. Zabava uz pjesmu ples i ovoga se puta nastavila do dugo u noć.

Na proslavi Turopoljskog Jurjeva uz veliki broj građana sudjelovali su gradski i županijski čelnici, gradonačelnik Dražen Barišić, zagrebački dožupan Rudolf Vujević, predsjednica Gradskog vijeća Vesna Škare Ožbolt, dogradonačelnik Stjepan Kos, te poseban gost ovogodišnje proslave, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


VG Danas
- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.04.2011., nedjelja

Dravsko proljeće 2011



Općina Sopje i KUD “Podravac” Sopje i ove godine organiziraju petu po redu kulturnu priredbu “Dravsko proljeće”. Priredba se organizira u suradnji s Hrvatskom državnom samoupravom iz Starina (DravaSztara-Republika Mađarska), koji je jedno od osam sela s većinskom hrvatskim življem (oko 3000 Hrvata) koji su do današnjih dana sačuvali hrvatski identitet, jezik, običaje I bogatu etnografsku baštinu.
“Dravsko proljeće” priredba očuvanja hrvatske tradicijske kulture koja se održava svake godine u subotu uoći Mladog Uskrsa.

Uskrs i blagdani oko Uskrsa prigoda su kada krščanski vjernici najintenzivnije doživljavaju vjeru u Isusa Krista i njegovu Svetu Crkvu. Vrijeme oko Uskrsa povezuje se s novim počecima: uskrsnuće, buđenje novog života započinjanje nove vegetacije. Dakle događanja ili pojave koji se bez tzv. „više sile“ili ispravnije Božje volje ni bi dogodile, ni uvijek isponova događale. Navedene pojave su uzrok svakogodišnjeg početka novog ciklusa, nove sjetve, ponovog klijanja i nicanja, početka radova u polju itd.
Ove godine priredba će se održati 30. travnja 2011. godine (subota). Na priredbi će se predstaviti 13 KUD-ova iz Republike Mađarske i krajeva Hrvatske (Slavonija, Podravina,).
Predstavit će folklornu i etnografsku baštinu svojeg kraja i na taj način doprinjeti da novi naraštaji spoznaju korjene svojeg nacionalnog bića.
Organizacijski Odbor „Dravskog proljeća“ 2011. godine poziva Vas da i ove jubilarne godine svojom nazočnošću uvelićete našu manifestaciju.

Radio Slatina

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U ponedjeljak 12. Moslavačko proljeće


KUD Stružec organizira tradicionalno, 12. po redu Moslavačko proljeće koje će se u prostoru Pučkog doma u Strušcu održati u ponedjeljak, 25. travnja.

Susret započinje svetom misom u 15 sati, a u folklornom dijelu programa koji kreće u 16 sati najavljen je nastup kulturno- umjetničkih društava iz Repušnice, Gornje Jelenske, Hrastelnice, Otrovanca i Velike Jelse.

Popovača
- 09:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.04.2011., ponedjeljak

Uspješni kulturnjaci iz Hercegovca

Folkloraši Hrvatske čitaonice iz Hercegovca sudjelovat će na državnoj smotri izvornog folklora, na Đakovačkim vezovima. Iz ovogodišnjeg izbora voditeljice Marine Vujatović izdvojimo običaj objeda ili „Jauzne na polju“. Garešnički puhači zadovoljni su trećim mjestom na županijskoj smotri.


Smotra izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije ponovno je bila uspješna za KUD Hrvatske čitaonice iz Hercegovca. Nakon što je lani bio na Vinkovačkim jesenima, ove će godine na Đakovačke vezove. Prosudbena komisija Hrvatskog sabora kulture ujedno je odlučila da će županija imati i predstavnika u Vinkovcima, a to je KUD-Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače. Obje su smotre državne razine. Na županijskoj smotri u Ivanskoj sudjelovalo je 11 društava, a ono iz Hercegovca je uz nekoliko izvornih pjesama izvelo i običaj objeda ili „Jauzne na polju“, kojim su prikazali već zaboravljene običaje zajedništva na selu, kaže voditeljica Marina Vujatović. Posebno je ponosna još jednim odlaskom na državnu smotru. Županijska smotra puhača u Daruvaru okupila je pet sastava, a garešnički Puhački orkestar KUD-a Graničar zadovoljan je trećim mjestom. Kao najmanji i najmlađi izvođač, koji niti opremom ne može konkurirati, nastup ocjenjuju dobrim, kaže voditelj, profesor Branko Medved. Za državnu smotru predloženi su Daruvar i Predavac, a tko će u Novi Vinodolski znat će se naknadno. Voditelj garešničkih puhača, prof. Branko Medved pohvaljuje srdačan doček u Daruvaru i posjet vinskom podrumu dvorca grofa Jankovića. Koncert je izravno prenošen na društvenoj mreži Facebook, što izvođači smatraju organizacijom na visokoj razini. Gareščane je predstavljao mladi sastav, ujedno najmlađi i najmanji na smotri, od 20 članova. Nemaju flaute, klarinet, niti saksofon da bi po opremi konkurirali, te su više nego zadovoljni, kaže profesor Medved. Na županijskom natjecanje zborova Osnovnih škola garešnički zbor, pod ravnanjem Branka Medveda, nada se dobrom plasmanu. Više puta su garešnički zboraši bili na Državnim glazbenim svečanostima u Varaždinu. Natjecanje je u 11 sati u daruvarskoj školi Vladimira Nazora.
(Krugoval/pg)
- 11:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.04.2011., nedjelja

Običaji ukrašavanja pisanica - brand našeg kraja


MUZEJ GRADA PAKRACA

Veliki interes građana izazvalo je jučerašnje otvorenje izložbe pisanica i ručnih radova povodom uskrsnih blagdana u Muzeju Grada Pakraca koje su izradile članice udruge "Hrvatska žena" iz Prekopakre. Muzej se i ove godine pokazao tijesnim prostorom za ovakvu izložbu koju je otvorio gradonačelnik Davor Huška.
Zlata Svjetličić, predsjednica Udruge, je rekla kako su ove godine članice pisanice ukrašavale slamom, tijestom i koncem za što treba puno vremena i volje te da su aktivne cijele godine, a ne samo povodom blagdana. Njihov konstantan rad potvrdio je i Davor Huška izrazivši zadovoljstvo njegovanja narodnih običaja našeg kraja koje članice Udruge prenose i na mlađe generacije. Građane su na početku svečanosti, nastupom počastili i najmlađi članovi "Seljačke sloge" iz Prekopakre.
Osim pisanica, u Muzeju su izloženi i ručni radovi članica Udruge od prigodnih stolnjaka i nadstolnjaka, cvjetnih aranžmana te narodnih nošnji.
Izložba je otvorena do 26. travnja, ponedjeljkom i četvrtkom od 15 do 21 sat te utorkom, srijedom i petkom od 9 do 14 sati i prodajnog je karaktera. I.M.

PAKRAC
- 11:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.04.2011., srijeda

Koncert KUD-a "Dragutin Domjanić" iz Adamovca


U kazalištu Virovitica održan cjelovečernji koncert Kulturno-umjetničkog društva "Dragutin Domjanić" iz Adamovca, kojim je ravnao bivši zborovođa virovitičkog "Rodoljuba" Nenad Dan Kozig. Vrlo kvalitetan program, nažalost pred malobrojnom publikom, izveo je tamburaški orkestar, zatim je nastupio manji ženski zbor, te zajedno zbor i tamburaški orkestar sa solistima. Na violini su svirale Ljudmila Kozig i Marija Šantek, a na klarinetu Zlatko Marković. Koncert je organiziralo Hrvatsko pjevačko društvo "Rodoljub", koje je sinoć pozvano u uzvratni posjet u Adamovac.

ICV
- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.