Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Dravsko proljeće 2011



Općina Sopje i KUD “Podravac” Sopje i ove godine organiziraju petu po redu kulturnu priredbu “Dravsko proljeće”. Priredba se organizira u suradnji s Hrvatskom državnom samoupravom iz Starina (DravaSztara-Republika Mađarska), koji je jedno od osam sela s većinskom hrvatskim življem (oko 3000 Hrvata) koji su do današnjih dana sačuvali hrvatski identitet, jezik, običaje I bogatu etnografsku baštinu.
“Dravsko proljeće” priredba očuvanja hrvatske tradicijske kulture koja se održava svake godine u subotu uoći Mladog Uskrsa.

Uskrs i blagdani oko Uskrsa prigoda su kada krščanski vjernici najintenzivnije doživljavaju vjeru u Isusa Krista i njegovu Svetu Crkvu. Vrijeme oko Uskrsa povezuje se s novim počecima: uskrsnuće, buđenje novog života započinjanje nove vegetacije. Dakle događanja ili pojave koji se bez tzv. „više sile“ili ispravnije Božje volje ni bi dogodile, ni uvijek isponova događale. Navedene pojave su uzrok svakogodišnjeg početka novog ciklusa, nove sjetve, ponovog klijanja i nicanja, početka radova u polju itd.
Ove godine priredba će se održati 30. travnja 2011. godine (subota). Na priredbi će se predstaviti 13 KUD-ova iz Republike Mađarske i krajeva Hrvatske (Slavonija, Podravina,).
Predstavit će folklornu i etnografsku baštinu svojeg kraja i na taj način doprinjeti da novi naraštaji spoznaju korjene svojeg nacionalnog bića.
Organizacijski Odbor „Dravskog proljeća“ 2011. godine poziva Vas da i ove jubilarne godine svojom nazočnošću uvelićete našu manifestaciju.

Radio Slatina


Post je objavljen 24.04.2011. u 09:23 sati.