Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Jurjevo u Lukavec-gradu

Turopoljsku Jurjevo u Lukavec-gradu održano jučer u organizaciji Plemenite opčine turopoljske još jednom je u punom sjaju pokazalo bogatu kulturno-povijesnu baštinu turopoljskog kraja. Na Uskrsni ponedjeljak u prostoru oko Lukavec-grada okupili su se jurjaši, folkloraši, povijesne postrojbe, konjari, zborovi, čuvari starih zanata, uzgajivači malih životinja i velik broj gostiju koji je posjetio ovu manifestaciju. Procjenjuje se da je kroz dan Jurjevo u Lukavec-gradu pohodilo oko četiri tisuće posjetitelja.



Dan je počeo uz hodočašće hrvatskih povijesnih postrojbi iz Hrašća u Odru gdje je u crkvi Sv. Jurja održana Sveta misa. Pedesetak vojnika praćeno bubnjom Turopoljskog banderija umarširalo je u Odru praćeno pogledima s prozora i balkona stanovnika ovih susjednih naselja. A vidjeti su mogli Dubrovačke Trombunjere, Keglevićevu stražu iz Kostela, Križevačku djevojačku stražu, Gradsku stražu iz Bakra, Karlovačku građansku gardu te domaćine Turopoljski banderij.

U isto vrijeme u šumi kod Lukavec-grada održavala se 7. uzgojna izložba konja hrvatski posavac. Osim same ljepote gledanja ovih plemenitih životinja tokom dana posjetitelji Jurjeva su imali priliku i zajahati na konju ili se provozati u tradicionalnim zaprežnim kolima. Najmlađe je zasigurno najviše razveselilo jahanje ponija i izložba malih životinja na kojoj su uzgajivači pokazali svoje najljepše primjerke ptica, peradi, zečeva i drugih životinja. Gosti, koji još nisu imali priliku, vidjeli su i Turopoljsku svinju – autohtonu hrvatsku pasminu svinje čija poznata povijest seže u 6. stoljeće.

Posjetiteljima su se predstavili i tradicionalni obrti i stari zanati, od češljara do kovača, a posebni gosti su bili predstavnici iz Koprivnice. Uz razgledavanje etno izložbe narodnih nošnji prikazan je i rad na starom tkalačkom stanu na kojemu su se nekada vezle tkanine. Drugu godinu zaredom oko kule Lukavec-grada postavljena je „mega podgutnica“ koja je preteća kravate koju je Turopoljski banderij u 17. stoljeću donio u Francusku od kuda se proširila svijetom.

Kulturno-umjetnički program u izvedbi turopoljskih folklornih skupina i zborova prikazao je Uskrsne i Jurjevske običaje te plesove i napjeve Turopoljskog kraja. Povijesne postrojbe, uz pucanj iz drvenog turopoljskog topa, postrojile su se u čast Plemenitoj opčini turopoljskoj, a i zapucalo se iz kubura i pistola.

Veliku završnicu Turopoljsko Jurjevo obilježilo se tradicionalnim paljenjem jurjevskog krijesa kojega je zapalio kapetan Turopoljskog banderija. Prema običaju u krijes se bacaju sva zla koja su se nakupila tijekom zime kako bi se mirno krenulo u proljeće.

Nakon razgledavanja tvrđave Lukavec-grada i okolne šume gosti su se okrijepili, te nakon korizme počastili, uz kotlovinu, pečence, roštilj i druge domaće specijalitete, a bilo je tu i kobasica, špeka, namaza od svinjske masti, gibanice i druge hrane. Zabava uz pjesmu ples i ovoga se puta nastavila do dugo u noć.

Na proslavi Turopoljskog Jurjeva uz veliki broj građana sudjelovali su gradski i županijski čelnici, gradonačelnik Dražen Barišić, zagrebački dožupan Rudolf Vujević, predsjednica Gradskog vijeća Vesna Škare Ožbolt, dogradonačelnik Stjepan Kos, te poseban gost ovogodišnje proslave, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


VG Danas

Post je objavljen 26.04.2011. u 09:16 sati.