06

četvrtak

ožujak

2008

SPAS HRVATSKE

Čitam li to ja između redaka kritiku da ništa ne pišem? Ili imam samo takav osjećaj, zbog vlastite grižnje savjesti naughty

Zmajino slavljenje otegnulo se od utorka, kad je deda Nosko bio glavni gost. Sve delicije bile su samo za njega. A Nosko inače ima običaj reći da je doživio visoke godine zato što ustaje od stola s - "blagim osjećajem gladi" (nakon tepsije štrudle ili 11 palačinki sa sirom) njami

Mala Tara je prošli vikend završila u bolnici s temperaturom i proljevom i ustanovilo se da je pokupila salmonelu. Neću u detalje, jer to zahtjeva zaseban post, ali ima mnogo stvari koje su me razljutile i nisam mogla vjerovati da su moguće no

Danas sam jurcala oko doktora, u namjeri da dobijem potvrdu o zdravstvenom stanju moje juniorke, koje liječnik treba potvrditi udaranjem štambilje s potpisom u natjecateljsku knjižicu. Kao što znate, otkada se zaredalo nekoliko smrtnih slučajeva djece-sportaša, sportski savezi traže detaljniji pregled.
Je, lako je odlučiti, treba onda i organizirati modus operandi za zadovoljenje traženog. A to kod nas ide malo teže yes
Tako je sad ostavljeno roditeljima da sami pronalaze način na koji će izmudrijati potpis i štambilju.
Mogu birati - pregled kod privatnog liječnika interniste kardiologa ili pregled na medicini rada. Oba se masno plaćaju.
Da se mene pita (jesam nadobudna), trebala se donijeti odluka da liječnici opće prakse (pedijatri) izdaju uputnice za nekoliko pregleda i na temelju tih nalaza izdaju ili ne izdaju potvrdu.
No, zašto bi bilo lagano ono što se maksimalno da zakomplicirati. I zašto pri tome ne izvući još malo lovice, višak koje, roditelji i tako ne znaju kamo bi potrošili lud
Neki od liječnika su samo na temelju krvne slike i EKG-a izdali potvrdu, a neki roditelji su platili preglede. Zmajin liječnik me poslao na medicinu rada i kardiologu privatniku, istom onom koji je prošlog ljeta Nosku stavio holter. Umjesto da čovjek odredi termin za Zmajin pregled, ostao u čudu. Predložio mi je isto ono, što sam ja zaključila da bi trebalo. EKG, mjerenje tlaka i krvna slika - posve dovoljno za početak, uz opasku da nitko ne poznaje bolje svog pacijenta, od liječnika koji ga vodi od rođenja. Još mi je sugerirao da slobodno kažem Zmajinu pedijatru da je to on rekao (čovjek se kiti mojim perjem).
U ponedjeljak nabrušena Fanika ide po uputnice za pregled. I nije stvar u novcu, stvar je u principu. Dijete mi u 15 godina ima samo pola stranice u kartonu. Pa valjda zaslužuje - dvije uputnice.
Toliko o tome.

Danas sam obišla Noska i odnijela mu neke aktualne teme skinute s bloga. Neka se čovjek malo odmakne od naših tiskanih i TV medija i čita prave stvari.
Usput sam pobrala hrpu starih Globusa, Nacionala i Ferala.
I nakon ručka počela čitati svu tu divotu.
Vijesti i informacije čitam na net-u, nekako sam navikla, a da ne hapim Nosku te stare brojeve, kupovala ih ne bi sigurno :yes
A kad ih i čitam, nekako važem pola-pola. Ne primam zdravo za gotovo.

I tako čitajući, naletim na zanimljivu Globusovu anketu od 22. veljače, pod bombastičnim naslovom "100 ideja za spas Hrvatske".
Ideje iznose istaknuti i poznati političari, pisci, intelektualci, sportaši, ekonomisti, umjetnici...
Ima ih svakojakih. Neke ideje su ozbiljne, neke konkretne, neke mi se čine kao zafrkancija, a neke i sasvim zanimljive, u djelo lako provedive.

Odabrala sam nekoliko, citiram ih za vas, ako niste pročitali. Navodim samo naslove, koji ukratko iznose bit. U zagrade ću staviti svoje opaske, gdje mislim da treba.

Neven Mimica zastupnik SDP-a:
"Obrazovanje, obrazovanje, obrazovanje i - obrazovanje" (bez mogućnosti kupovine diploma, a la Zagi-man, a la Mile Ćuk)

Sanja Sarnavka, predsjednica B.a.B.e.:
"Uvesti terapiju šokom devijantnim adolescentima, a ministre i zastupnike poslati na radne akcije." (barem pola mandata)

Dr. Slavko Sakoman:
"Prave lopove i kriminalce odmah smjestiti u zatvore" (za to će trebati ponovno aktiviranje Golog otoka, jer su zatvori prebukirani onima koji su male bebe za ove prve)

Davor Domazet - Lošo:
"Sami birači moraju odrediti što su nacionalni interesi" (nisu birači tak pametni da bi znali što je važno za džepove bez dna)

Dražen Lalić, prof. Fakulteta političkih znanosti:
"Oduzeti imovinu zločincima i njihovim obiteljima" (eeeee, to je već mission impossible)

Vesna Škare-Ožbolt:
"Izvore energije i vode ne puštati ih hrvatskih ruku" (tu će biti problema s onima iz EU i šire, koji su već zinuli na njih)

Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency International Hrvatska:
"Hitno osnovati antikorupcijsku agenciju" (s 24-satnim radnim vremenom, samo bi bilo problema pronaći kadar)

Joško Vlašić:
"Odgajajmo djecu kao Spartanci" (red, rad i disciplina i čeličenje za nadolazeća vremena, u kojima će opstati samo najjači)

Ljubo Jurčić:
"Velikim porezima na imovinu financirati bolnice i škole" (bilo bi i za pola vanjskog duga)

Davorin Rudolf:
"Na vlast bez izbora dovesti elitu stručnjaka i vizionara" (super ideja, ovisi tko bi ih birao)

Saša Broz:
"Osnovati više banaka u vlasništvu države" (kad nismo znali zadržati vlastite, ajmo ispočetka)

Predrag Raos:
"Zaštititi ugroženu manjinu - pametne i poštene" (ovo je u njegovu stilu, slažem se da je to najugroženiji sloj)

Dr. Aleksandar Štulhofer, prof. sociologije:
"Učinkovito donošenje i vođenje društvenih politika" (to je trenutno iznimka a ne pravilo, a trebalo bi biti obratno)

Dr. Zoran Pusić
"Stručnjaci koji će ministre učiti kako da rade svoj posao" (a zašto ne postaviti stručnjake za ministre, da ne plaćamo budalu uzalud)

Dr. Antun Vujić:
"Moramo razlikovati istinu od laži, a mediji moraju biti neovisni" (tiskani mediji određuju istinu i laž, a nama ostaje samo da povjerujemo)

Branimir Bilić:
"Novo lice nacije s novim ljudima u politici" (krajnje vrijeme je da se riječimo mamuta i dinosaurusa)

Denis Latin:
"Nužna nam je revizija vlasništva" (težak posao koji je temelj svega, jedino je problem ako je vlasništvo isisano na Djevičanske i Kajmanske otoke)

Drago Plečko:
"Podignimo kolektivnu svijest kao Japanci" (bio bi to preveliki kolektivni kulturološko-evolucijski šok za mentalitet Hrvata)

Šime Lučin:
"Novih 150 marina na Jadranu" (tu leži velika lovica, jest ulaganje, ali o vrhnje je "masno")

Arsen Dedić:
"Omogućimo ljudima da rade i žive od svojega rada" (a ja mislila da nam je to samim Ustavom zagarantirano)

Vjekoslav Šutej, dirigent:
"Učimo mlade da je poštenje vrlina, a ne glupost" (nemoguće, sve dok mladi vide da je realnost posve drugačija)

Jadranko Crnić:
"Svatko u sebi treba probuditi anđela: ne očekujmo da drugi budu bolji od nas samih" (ja bih rekla - treba uspavati vraga)

Arijana Čulina, glumica:
"Bog nam je dao najljepšu parcelu uz more, oplodimo je" (ako nam je ne pokupuju stranci i oplode je za sebe)

Slobodan Prosperov Novak:
"Borba protiv poluobrazovanih moćnika" (poluobrazovani su već veliki napredak, dok god su aktualni Joso Mraović i njemu slični)

Najrazumljiviju, zdravo seljačku ideju, pojednostavljenu do savršenstva, ostavila sam za kraj. Izjava u njegovu stilu. Moram je citirati u cijelosti.

Davor Gobac:
"Moja velika ideja je da novac dobiju svi ljudi koji ga nemaju, a oni koji ga imaju i previše, da malo odvoje od svojih debelih guzica i daju onima koji nemaju. Tako bi sve bilo u redu i država bi izvrsno funkcionirala".
(ostaje da pobrojimo tko sve ima debele guzice. Bilo bi love k'o blata)

Eto, to je sve za danas...

wave & kiss









<< Arhiva >>