24

četvrtak

svibanj

2007

ZA ALKIONA

Ovaj post sam već jednom objavila (nisam dakle senilna).
Zbog blogera Alkiona, objavljujem ga još jednom, uz nadopunu - poslije.

Nemam neke posebne ideje za post, no lutajući po Tube-video, provela sam neko vrijeme, pregledavajući spotove mojeg omiljenog sporta - Taekwondoa. Pa da o njemu napišem nekoliko riječi. Potjeće iz Koreje, gdje se nalazi Kukkiwon hram - okupljalište boraca iz čitavog svijeta. Kao i ostali borilački sportovi, razvija fizičku i psihičku snagu. Sam naziv, složenica je triju pojmova - ruka, noga i put. Kao i za sve sportove, potrebne su tjelesne predispozicije, ljubav i upornost, koja je po meni najvažnija. Kad se jednom krene s treniranjem, razvija se samodisciplina, samopouzdanje, samosavladavanje, savršena tjelesna kondicija, razgibanost, oblikovanje tijela koje ne izgrađuje niti jednu skupinu mišića ciljano, već sve dijelove tijela skladno. A ono što je još bitno i nimalo zanemarivo je - nužna obrana od napada jedne ili više osoba. S treniranjem se može početi u najranijoj dobi, ali i kasnije, čak i u srednjim godinama. Prije svakog treninga, tijelo se mora dobro zagrijati i razgibati, da bi se izbjegle povrede - istegnuća i uganuća. Dalje se vježbaju osnove ručnih i nožnih tehnika, sparing borbe, udaranje u fokusere i vreće, te forme - borbe sa zamišljenim protivnikom. Forme (kate) su abeceda svake borilačke vještine i osnova su kod polaganja za pojaseve (kupove). Pojasevi po redu idu: bijeli (koji se ne polaže), žuti (niži i viši), zeleni (niži i viši), plavi (niži i viši), crveni (niži i viši) i crni. Polaganje svakog pojasa (kupa), vezano je za zahtjevniju formu. Pristupanje svakom polaganju zahtjeva određeni staž u treniranju, znanje tehnike, sparing borbi. Ocjenjuje se elegancija, razgibanost i opći dojam. Nakon višeg crvenog pojasa, polaže se crni pojas, s pripadajućom - osmom formom. Ako su kandidati za polaganje crnog pojasa, mlađi od 15 godina, polažu osmu formu i dobivaju 1. (prvi) poom. I dok god ne navrše 15 godina, polažu poomove. Ako su stariji od 15 godina polažu crni pojas s dodatnim - razbijanjem daske, ručnim i nožnim tehnikama (iz dva pokušaja) i izvođenjem osme forme. Nakon uspješno položenog ispita nosioci su - crnog pojasa 1. (prvi) dan. Dalja polaganja vezana su za devet majstorskih formi koje imaju svoje nazive: KORYO - drugi dan, KEUMGANG - treći dan, TAEBAEK -četvrti dan, PYONGWON - peti dan, SIPJIN - šesti dan, JITAE - sedmi dan, CHONKWON - osmi dan, HANSU - deveti dan i ILYEO - deseti dan. No što su viši danovi, to su kandidati za polaganje malobrojniji, a duljina staža i zahtjevi su veći. Za izuzetne zasluge u razvijanju i unapređivanju tog borilačkog sporta, mogu se dodijeliti danovi, bez polaganja.
Natjecateljski dio treniranja nije obavezan, ali omasovljenjem te borilačke vještine, turniri su postali mjesta, gdje se stečena znanja pokazuju i dokazuju. Time se također razvija natjecateljski i sportski duh. Borbe se odvijaju u punom kontaktu, uz najveću moguću zaštitu - kacigu, gumu za zube, štitnike za ruke i noge, suspenzor za područje genitalija i oklop.
Natjecateljski turniri ne bi trebali biti mjesta nesportskog ponašanja, no takvi primjeri se ne mogu izbjeći. Treba biti dostojanstven u pobjedi i porazu. Ovaj sport ima svoj kodeks ponašanja. Treba poštivati svog trenera, ne demonstrirati stečena znanja van dvorane i što je najvažnije - ne zlorabiti ih. Ako se već dođe u situaciju sukoba, najbolje ga je - izbjeći, a ako to nije moguće - obraniti se i onesposobiti napadača, uz nanošenje minimalnih povreda.
Taekwondo je vještina i sport koji se može trenirati do najkasnije životne dobi, može se vježbati samostalno i ne zahtjeva određene uvjete, a nagrađuje - dobrom kondicijom, pokretljivošću i izdržljivošću. Iako je fizički naporan, ako se njime ozbiljnoi bavi, svaka prolivena kap znoja nagrađuje - dobrim zdravljem i vitalnošću do visokih godina.

A sad ono što me ljuti.
U predhodnom postu sam objavila vijest da je Filip Grgić osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u taekwondo-u u Pekingu, prije nekoliko dana. Dan poslije, Sandra Šarić - osvojila je brončanu medalju, na istom SP. Ta vijest, je šturo popračena u medijima, onako usput.
Doček na Plesu, na povratku, danas su organizirali TKD klubovi iz Zagreba, posebno TKD klub "Banija" iz Karlovca, koji imaju najbolju web stranicu u Hrvatskoj.
Sreća je da će ovo dvoje sportaša dobiti zasluženo novčano priznanje, koje su dobili ostali osvajači medalja - sa Europskih, svjetskih i Olimpijskih natjecanja, kad već nisu zaslužili pompozan doček ili barem jednog snimatelja da ih - poprati na Plesu. Nisam subjektivna, ali mislim da svako zlato sa svjetskih prvenstava zaslužuje barem približno jednak tretman.
Po Statutu kluba "Metalac" čiji su članovi, klub će im isplatiti - Grgiću 30.000 kn, a Šarićki 10.000 kn.
Malo je poznato da je zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, postao predsjednik Europske Taekwondo Federacije, isto tako da je prošle godine položio - crni pojas 8. DAN, jedini je nekoreanac s tim visokim pojasom, što je izuzetno priznanje u ovom sportu, jer ga nije zaslužio samo aktivnim radom na unaprijeđenju, već ga je odista - polagao pred komisijom Kukkiwon hrama. Vjerujte mi na riječ - Nobilova tehnika i znanje, dotjerano je do savršenstva i perfekcionizma. Kad se zna koliko mu je godina, jasno je da dobru fizičku kondiciju duguje ovom sportu.
Ruku na srce, ovo nije sport koji garantira veliku zaradu i osiguravanje egzistencije, mnogo je talenata, kao i u ostalim sportovima i rijetki isplivaju na površinu. No važno je da ga voliš.
I još nešto, svi misle da je grub sport i da su povrede česte. Uopće nije tako, povreda ima kao i u drugim sportovima, zaštita je maksimalna - više modrica ima u rukometu, nogometu (sjetite se Zidanea, kako je glavom raspalio Talijana na SP), a što se događa u vaterpolu ispod vode, živa je katasrofa.
Zmaja može posvjedočiti, nakon igranja rukometa za školu, imala je modrice po bedrima, rebrima i nadlakticama i čvrsto je odlučila da neće - nikad više...

TAE (noga) KWON (ruka) DO (put)



UPDATE:

Dragi moji, sorry što vas do sutra navečer neću moći čitati i komentirati, naime, Zmaja je otišla jutros, pa idem navečer "dadiljati" našeg taju-djeda, da nije sam. Pajo mi se pridružuje sutra. Juniorka se javila iz Vinodola, već se dopodne smjestila i okupala. Kaže da im je super.
Sve vas pusam i želim vam ugodan, tropski vikend thumbup
Naknadno sam pročitala da je na SP i Ana Zaninović osvojila - srebrnu medalju i da je doček bio neočekivan, da su se i oni sami iznenadili - ugodno.

<< Arhiva >>