26.04.2008., subota

Prvomajska čestitka

Igra skrivača
5-10-15-20-25- ... 95-100! Tko se nije skrio, magarac je bio. Tko je iza pika, triput žmiri!
Prvi nužan uvjet socijalizacije je bio da naučiš brojati „po pet do sto“. Nitko nije znao zašto se mora brojati baš tako, ali pravila su pravila i gotovo. Skrivača smo igrali zajedno s curicama. Tada još nismo znali da cure znaju da su superiornije. Pa smo ih nemilice „spašavali“. Ovako, sproljeća, skupilo bi nas se tucet do tucet i pol, svakog dana u sumrak. Između naših dviju zgrada u mom malom gradu lokalni industrijski gigant je zasadio bezbroj prirodnih hortikulturnih zaklona. Idealno za naš team building. To je bio život! Najljepše je što su svi igrali strastveno. Još smo bili premali za ironiju i ignoranciju. Jednom je neki kolega smislio vrlo pametan način da se sakrije. Milo dijete je otišlo kući po sendvič. Pa si je poslije vidio svoje. Triput za redom je žmirio po kazni i još je bio sretan s tako blagom disciplinskom mjerom. Osim toga, u školi su nas učili da smo mi zemlja ponosnih ljudi. Kako onda možeš dozvoliti da te spasi Marina s kečkama ili onaj plentravi Ilija. A još je k tome u igri bila i klauzula „zadnji spašava sve“: pik spas za mene i sve ostale! U kombinaciji s pogibeljnim pravilom „zadnji spašen žmiri“ ta nas je odredba pripremala za buduća velika djela. I tada, dobro se sjećam, znali smo kao nikad poslije ustati u zaštitu naših prava. Kad bi zabrinute mame sa svog prozora pozivale naše kolegice kući jer već je kasno i mrak i večera, stali bismo složno pod taj prozor: teta Nado, pustite Brankicu još deset minuta! Tu smo, pred kućom i svi su još vani! Teta Nadooou ...

Školica
Drugovi i drugarice, skinite rukavice, uzmite kredu i ncrtajte ... školicu. Ovako
Photobucket
ili ovako
Photobucket
Onda uzmeš zgodan kamenčić, tzv. piljak, pažljivo s njim gađaš zadano polje, pa skakućeš na jednoj nozi dok se ne dočepaš odmorišta. Igru školice smo naučili od kolegica. Isprva su nam dozvolile da igramo zajedno. Onda su nam zabranile da igramo zajedno. Prekasno, jer već smo se navukli. Na kraju, igrali smo u dvije lige na istom komadiću pločnika. Curice po svom, dečki po svojim, svaki dan sve zamršenijim pravilima. Davor je bio moj idol. Znao je doskočiti u zadano polje i u doskoku odbiti piljak baš točno odmjereno da završi u idućem polju. Imao je urođenu eleganciju i savršenu tehniku. Šteta da školica nikad nije postala olimpijski sport. Da je, Davor bi nam priskrbio koju medaljicu više. Sutradan kad bismo se vraćali iz škole, na pločniku su još uvijek stajala iscrtana polja s našim imenima u zauzetim kockicama. Vrlo dobar osjećaj: znali smo da je to naša zemlja.

Pikulanje
Nisu naši starci pojma imali da odgajaju hazardere. Kad smo započeli pikulati za stvarni ulog (naplativ u pikulama), kockarska strast je istog trena iz naših glava izbacila i curice i školice. Ništa nas nije moglo zaustaviti. Znate ono: vrijeme idealno, teren pogodan za igru, gledalaca oko 3.000 ... U našem slučaju sve suprotno: gledalaca nikad nije bilo, vrijeme – koga briga, a teren je bio idealan za igru po definiciji. Počeo sam s 12 pikula. Ne sjećam se otkud mi, valjda mi je kupio stari. Uspijevao sam držati grlo iznad vode održavajući svoje resurse negdje između 4 i 28. Moram vam reći da uopće nije lako igrati pod pritiskom kad izađeš u arenu sa samo 4 pikule u džepu i prijeti ti bankrot i sramota. Inače, bio sam dosta dobar, ali nekako pretjerano sklon hazardesrkim potezima. Dan danas vjerujem da bih, samo da sam imao psihologa i stručni tim iza sebe, bio kralj. Car nikako, jer Davor je i ovaj sport igrao, Ćirinim rječnikom rečeno, imperijalno. Dvije stvari još uvijek dobro pamtim. Prvo, tu je bio Crni s nakostriješenom crnom kosom, plamtećim crnim očima, nervoznim pokretima i ultimativnom bunker taktikom. Crni bi, kad bi došao na potez, rafalnim pogledima streljao uokolo, panično procjenjivao svaku moguću pogibelj, a onda grčevito opičio svoju pikulu usred nekog grma udaljenog barem 6 m. od gužve. Crni je pravilno procijenio da ga u tom grmu ni bog otac ne bi pogodio. Šteta da se Crni nije dao u nogometne trenere. Za njega bi Helenio Herrera bio mala beba. Drugo što pamtim iz pikulanja je kraj. Jednom nam je u posjet došao kum, moj stari me nešto stao hvaliti, prepričavao kumu kako me hvale u školi i sve to. Kum je bio malo ekscitiran, ustao bez riječi, skoknuo u obližnju trafiku i donio mi na poklon 100 (sto) pikula. Istog trena mi je puklo pred očima da je kraj. Moja hazarderska taktika je izgubila svoje moralno uporište i smisao. Pa kako da se sad rugam Crnom? Moja situacija sa 118 pikula u džepu je postala apsurdna i neizdrživa. Puno godina kasnije pokazivao sam svojim klincima neke trikove s pikulama na tepihu. Još sam dobar. Ali, što je to prema onom nenadmašnom osjećaju kad preciznim udarcem zvekneš protivničku pikulu, a poraženi protivnik promrlja neku zlovoljnu kletvu.

Oduzimanje zemlje
To je igra koja bi se najbolje mogla opisati kao ruralni monopoly. Obično bi igrala četiri igrača. Nađe se komad gole zemlje gdje je trava izgažena od nogometa i nacrta se kvadrat pa se podijeli ovako.
Photobucket
U svaku četvrtinu stane jedan igrač i to je njegov teritorij. Za igru je potrebna sigurna ruka, brze noge, izvjesna doza podlosti i neki komadić drveta, nekakav klipić. Igrač na potezu ima klipić u rukama i onda ga, najpodlije što može, ubaci u nečije polje. Tog trena svi osim vlasnika pogođenog polja stanu bježati, a moraju se smrznuti u mjestu čim onaj u čije polje je pao klipić dohvati taj klipić u ruke i zaurla stop! Sad taj s klipićem u ruci gađa istim tim klipićem nekog od izbjeglih protivnika. Pogodi li ga, oduzima mu zemlju. Ako promaši, njemu će zemlju oduzimati onaj koji je bio gađan. Kako se oduzima zemlja? Staneš u svoje polje i s onim mnogonamjenskim klipićem iscrtaš onoliki radijus protivničke zemlje koliki već možeš. Sve što si obuhvatio, tvoje je. Vrlo komplicirana igra. Trebaš biti brz, okretan, pametan i precizan. Otegotna okolnost: ako te gađaju još moraš biti i neustrašiv. I još nešto. Kad te gađaju, možda bi ti moglo pasti na pamet da se okreneš bokom prema strijelcu i tako smanjiš izloženu površinu. Kao Tangua u dvoboju s Old Shatterhandom. A to nećemo, zar ne?

Nogomet
Tu se nema ništa za reći osim što nam je nogomet bio sve. Igrali smo uvijek, u svim varijantama, na svakom terenu, po svakom vremenu. Do iznemoglosti i još dalje. I kad bi kišilo pa se ekipa ne bi skupila, Davor i ja bismo si pucali penale. U stvari, potpuno je besmisleno spominjati kišu. Igrali smo i po snijegu i po ledu i po žezi i po mraku i po haustorima. Pod kaznama i pod prijetnjama kazni. Ilegalno smo znali igrati čak i na travnjaku tvorničkog kluba našeg lokalnog industrijskog giganta. Igrali smo i kad smo znali prestrašne posljedice koje ćemo snositi kad nam lopta padne na haubu nekog parkiranog Wartburga ili Moskviča. Iz iskustva vam govorim, najgori su bili vlasnici Zastavinih vozila. Mislim da su oni tada bili kao neka automobilska aristokracija. Jednom smo igrali utakmicu u nastavcima do 100. Svaki dan isti timovi, na kraju dana se tekući rezultat zapisao u tekicu. Moja momčad je pobijedila rezultatom 100:97. Onda smo imali feštu. Otišli u dućan i kupili ESKU (to je bila preteča Cedevite koja se pakirala u malenim vrećicama a konzumirali smo je tako da smo narančasti prah lizali s dlanova) i Cocktu.

Guze
To je bila specifična igra dječaka iz pasivnih krajeva koja se danas više ne igra. A i da se igra, moralo bi se izmisliti novo ime pošto vi već pomišljate na najgore. Igra je imala ulogu dopunskog sporta i naslanjala se na nogomet. Povijesno gledano, na sličan način je nastala i košarka. Vidite, igra guze je naprosto imala manje sreće. Danas sportaši nakon utakmice idu na masažu i raznovrsna istezanja jer tako nalažu moderne metode. Mi smo sve to anticipirali, i vrlo točno smo znali da je ova igra idealna za oporavak duha i tijela nakon 6 sati nogometa.
Igra guze je sezonski sport jer zahtijeva suho tlo. Idealni uvjeti za igru su travnjaci pod sjenovitim krošnjama. Svi igrači, osim jednoga, još onako vrući nakon nogometa, ugodno se zavale na travnjak, najbolje u kakvu hladovinu. Onaj jedan ima loptu i zadaća mu je pogoditi nekog od onih ugodno zavaljenih u hladovinu. Pogoditi je trebalo bilo koji dio tijela osim potkoljenica i glave. Ako bi netko bio pogođen, taj bi morao ustati i preuzeti ulogu strijelca. Sretni strijelac bi zauzeo njegovo mjesto. Ako sjediš na travi i meta si, imaš dva izbora. Ili se munjevito moraš izmaknuti ili možeš loptu spretno dočekati na glavu ili još bolje na nogu i napucati je negdje u bespuće. Tad bi onaj nesretnik od strijelca morao po loptu, a ti dotle čavrljaš s kolegama ugodno zavaljen u hladovini. Inače je igra izgledala dosta nedostojanstveno jer je obilovala neelegantnim pokretima i nespretnim pozama. Smio si se kretati dok sjediš, ali pravilo je bilo da u svakom trenutku moraš dodirivati zemlju nekim od „ranjivih“ dijelova tijela. Dakle, hodanje, trčanje i skakutanje na glavi nije bilo dozvoljeno. Ako si se htio pomaknuti morao si puzati na rukama (vrlo opasan položaj jer tada si laka meta) ili se valjati po zemlji kao prasac. Eto, malo čudan sport. Ali nezamjenjiv kad udari žega, a mama i tata nisu toga ljeta planirali odmor u radničkom odmaralištu na rivijeri.

Graničar
Ja mislim da je ovaj sport komunistički trademark. Nisam nikad čuo da su djeca na zapadu igrala graničara. A i cijela igra je negdje ispod počivala na komunističkim velikim riječima. Pojedinac u službi kolektiva. Kolektiv. Odgovornost. Požrtvovnost. Znate onaj trenutak kad graničar ulazi u igru nakon što su svi njegovi suigrači pogođeni. Neka posebna napetost u zraku, mješavina ponosa i odgovornosti jer sad je sudbina tvog tima u tvojim rukama. I sve te priče. A nikad izrečene. Uostalom, graničar je bio bitan dio programa iz fizičkog odgoja u školama, tzv fizkulture. Svejedno, mi smo voljeli igrati graničara. Kad bi nas to primilo, igralo se dan i noć. Najljepše je da smo opet igrali s curama. Sad smo već bili malo veći, pa smo znali pogoditi pravu mjeru u nadmetanju s kolegicama. Ja sam najviše volio biti u ekipi s Višnjom. Višnja je bila vrlo lijepa, vrlo energična, borbena, skoncentrirana i uvijek bi već u trećoj minuti igre imala rumene obraze. Ti rumeni obrazi su mi bili najbolji dio igre. I onaj pramen kose koji bi joj pao na oči kad bi ispucavala loptu.

Stvarno mislim da ću na našem prvomajskom izletu zamoliti Ogija da opet organizira partiju graničara. I vama želim sretan Prvi maj.




- 15:11 - Komentari (15) - Isprintaj - #

23.04.2008., srijeda

0:0

Kako je večerašnja utakmica nudila dosta obećanja, šteta bi bilo da naši pomorci, vozači tramvaja, djelatnici svih hitnih službi, gradonačelnik i svi koji bdiju nad nama ostanu bez ovog cjelovitog prikaza večerašnje utakmice. Njima, a posebno pokretaču ove akcije M.S. namjenjujem ovaj iz-minute-u-minutu almost-live doživljaj.

-1. min. Vidim da je C. Ronaldo tradicionalno obilato zamastio kosu. Pitam se kakav okus ima znoj kad kad ti se ta kemija počne topiti. Valjda čovjek zna što radi.

0. min. Zastrašujuće je vidjeti da su u prvoj Fergusonovoj postavi obje tasmanijske nemani: Rooney i Tevez. Budimo realni: da nam ta dvojica svrate u lokalni kafić kad nakon napornog dana pijemo zasluženo pivo, sasvim bi bilo opravdano da se čovjek malo zabrine. Ali dobro, to je samo usputna primjedba. Ja Rooneya zapravo jako volim.

2. min. Milito reagira kao curica. Naravno da je penal čist kao suza.

3. min. Preprecizno izveden jedanaesterac. Ronaldu bolje ide kad zastane u koraku. Inače, sigurno ste primijetili da je zastao još jednom kad mu je ono sudac poništio gol na utakmici s Arsenalom, baš zbog zastajkivanja. E, to je dosljednost. Pitam se što bi bilo da mu je sudac tada opet poništio gol. Znam. Zastao bi opet. Suce se mora disciplinirati.

8. min. Tevez požrtvovno intervenira u svom šesnaetercu. Sad vidim da i on koristi isti kolomaz kao i Ronaldo. Nadam se da su barem plaćeni za tu patnju.

12. min. Van der Saar ispucava laganu loptu ravno u suparničke noge. Nešto ne štima. Taj je bar poznat po više nego solidnoj igri nogom.

13. min. Sad je Tevez pretjerao s obrambenim aktivnostima. Ruši Yayu, Koloovog brata na 17 m. od gola. Idealna pozicija za slobodan udarac! Pokušaj više nego loš. A sigurno ste vidjeli kako je s tog istog mjesta Hargreaves zabio Arsenalu. To je bio slobodnjak za pamćenje.

17. min. Opet Van der Saar ispucava uništa. Tequila sunrise? Nemam drugog objašnjenja.

22. min. U nedostatku drugih uzbuđenja kamera hvata zamišljen Zambrottin pogled. Likom i pogledom Zambrotta meni baca na malo zabrinutog pripadnika mafijaške mladeži.

23. Divna parada Van der Saara. Suvereno je obranio udarac koji je prijetio da završi nepuna dva metra u gol-autu.

24. min. Kako je Messi ukrotio onu visoku svijeću! Svaka čast!

25. min. Messi je car. Ali, smiješno je kako Barcelona misli da će s tri uzastopna dodavanja unutar onog kružnog segmentića ispred šesnaesterca nešto učiniti. I nevjerojatno je koliko su uporni u tome. Ipak, fer je reći da se ovakva igra kad smo mi bili mali zvala viktorija.

29. min. Penal! Samo što sudac nema karaktera. Marquez je odigrao klasičan bodiček bez namjere i bez mogućnosti da igra na loptu. To je bio penal.

32. min. Play of the day. Što je Messi napravio Evri! I kako čisto i tehnički savršeno. (Gospon Amigo, jel se to zove sombrero?)

35. min. Kaže Sušec da Park igra zato što Fergusonu donosi sreću. Ne znam jel to točno zato što ne primjećujem ni sreću ni Parka.

36. min. U gro planu svježe izbrijano Iniestino lice. Mislim da Iniesta od svih nogometaša ima najbolji kvocijent dobrog brijanja i jake brade. Da sam ja Gillette, ja bih na to obratio pažnju. Kad već ionako obraćam.

40. min. ManU se obranio. Barcelona može biti sretna ako do kraja prvog dijela ne primi gol.

44. min. Rafa Marquez je napravio virtuozni faul petom na Ronaldu. To je najljepši faul koji sam vidio u zadnje vrijeme.

52. min. Konačno nešto: Messi- Iniesta-Eto'o, sve kako treba. Na žalost, loš udarac.

53. min. Carrick na drugoj strani točno isto: lijepi prodor i loš udarac.

59. min. Zambrotta zaustavlja Ronalda pravom hokejaškom intervencijom. Spektakularno i bez faula. Svaka čast!

61. min. Barcelona opet opsjeda onaj polukrug pred šesnaestercem. Avaj. Jel im netko rekao da u igri nema Ronaldihna? Taj je moralno propao i morali bi momci shvatit da je potrebna neka čarolija da se na takav način zabije gol protiv ozbiljne momčadi.

62. min. Bojim se da je zabavi kraj. Messi više ne može i ide van. Ostatak će biti negledljiv.

65. min. Evo naznake zadnje karte. Režiser nam pokazuje da se zagrijava Henry u dirljivoj tirkizno-mlada djetelina kombinaciji trenažnog dresa i onog lajbeka s rezervnim brojem.

78. min. Onaj Nani je malo čudan. U stvari ja mislim da su čudni svi portugalski nogometaši kad ih se pritjera tzv. obaveznoj igri. Trude se, ali djeluju malo izgubljeno.

79. min. Park je konačno dobio loptu. Bolje da nije.

83. min. Evo Henryja, evo konačno i prvog udarca na gol i prve obrane. Da! To je prva obrana na utakmici. Ronaldo je iz penala pogodio stativu, a one Van der Saarove obrane promašaja, nećemo valjda to računati.

90. min. Nula-nula. Završilo je bez žara i bez naboja. Sva sreća da je Sušec ostavio za kraj majstorski komentar. „Eto, završilo je isto kao jučer: 1:1. Samo što je ovih 0:0 znatno lošiji rezultat“.

A kad smo već kod jučer, ni to nije bila neka utakmica za pamćenje. Ali gledajući na to koliko su jučer batina dobili Drogba i Torres i što je sve obranio Cech i kakav idiotski autogol si je zabio Riise (Bog ga kaznio zbog onog mučkog faula na Drogbi u situaciji koja je ionako već bila označena kao offside), ovo večeras je bila limunada. Otprilike, kao Dora prema Porinu.

- 23:43 - Komentari (8) - Isprintaj - #

19.04.2008., subota

For the Record

Inicijativa skupljanja potpisa za referendum o pristupanju NATO-u je iza nas. Prikupljeno je oko 125.000 potpisa, daleko manje od potrebnih 450.000 koliko je bilo potrebno skupiti. Sad kad su rezultati zbrojeni, zbrajaju se i dojmovi, komentari, analize.

Smiren i pametan komentar jednog od istaknutih aktivista ove inicijative pročitajte ovdje. Možda vam bude zanimljivo usporediti ga s jednako smirenim i ne baš korektnim današnjim „On the Record“ komentarom Davora Butkovića.

Nije ovaj čas uopće bitno što tko misli o NATO-u. Čak nije niti važno mislite li da je referendum nepotreban – i to je legitiman stav. Ne referiram se niti na nedavne Butkovićeve nevolje. Jednostavno mislim da je inicijativa skupljanja potpisa bila akcija vrijedna sama po sebi. Važna za širenje prostora javnog djelovanja i za borbu protiv dominacije političkih stranaka nad svakim prostorićem javnog života. Ni pol muke da su te stranke nečemu. Ali, vidite i sami kakve su. Koliko ima političara za koje mislimo da im je primarni cilj opće dobro? Ili da barem svoj posao rade dobro, u skladu s nekim profesionalnim standardima.

Uostalom, zar nisu i neke stranke iz vladajuće koalicije u svoju predizbornu platformu bile ugradile referendum o NATO-u?

Zato je još vrednije što se skupilo dovoljno energije i volje da se inicijativa pokrene. I pokretačima akcije je unaprijed bilo jasno de će potreban broj potpisa teško prikupiti. Tim više njihov doprinos treba cijeniti. Bez obzira na greške i prije i u samoj kampanji. O tome kako je teško i zašto je teško da ikakva takva inicijativa uspije razmislite ponovo kad pročitate Hadžijev članak.

Što zamjeram Butkoviću?
Svakako ne njegov stav da je referendum nepotreban (iako bi se i o tome dalo). Prvo mu zamjeram što se kao važan novinar svrstava ne na stranu javnosti, nego na stranu partijanera. A naše partije nipošto nisu vrijedne da se čovjek svrstava uz njih. Čak i ako radi za njih. Ovako, von oben, docirati aktivistima jednostavno nije fer.

Drugo mu zamjeram što prešućuje glavni problem s kojim se inicijativa suočila: lažne podatke o stvarnom broju birača. I najjednostavnije shvaćanje profesionalnog poštenja nalaže da se o tome kaže. Ma što kaže: to je stvar protiv koje se mora ustati. Ironično, u istom današnjem broju Jutarnjeg, i Vesna Pusić spominje u intervjuu da se možda radi i o 400.000 nepostojećih, a registriranih birača. Intervju vodio: Davor Butković.

A najviše mu zamjeram da upravo on, zajedno s kolegama, i ovakvim člankom učvrćuje sveprisutnu apatiju. Apatiju ste proizveli, a sad je još i dozidavate. Zar baš sve što postoji treba gurati pod skute ovih sivih i nevrijednih stranaka? Po mojoj evidenciji češće su dojave o pojavi Yetija nego o nekom pametnom i poštenom istupu nekog od naših političara. Ruku pod ruku s njima onda idu mediji. Sve što mediji, osobito pisani, imaju reći o našim političarima svodi se na estradu. Gdje tko jede, s kim pije, protiv koga se ženi i rastaje, tko otvara gusarske kovčege s kovanicama. U čemu se razlikuje praćenje lika i djela Luke Bebića, na primjer, i Žaka Houdeka? Ne bih mogao kazati. Ima li što predsjednik Sabora reći građanima i imaju li novinari što reći o predsjedniku Sabora? Ne i ne.

I sad Butković hladno iz svoje prevrijedne pozicije poručuje građanima i aktivistima da je 125.000 potpisa debakl. Tek nešto više od četvrtine od potrebnih 450.000 potpisa. Neka mu njegove ocjene. Samo, bilo bi fer da kaže ima li uopće u cijeloj ovoj turobiji 450.000 građana koji nisu klonuli u rezignaciju i koji su se spremni založiti za neku javnu stvar. Ne računam pritom na jad i muku svih onih koji se eventualno mogu udružiti u nekom protestu. Nego, ima li uopće u Hrvatskoj 450.00 informiranih i pismenih građana koji se nisu predali apatiji. Koji bi imali dovoljno optimizma i energije založiti se za ikakvu ideju?
Zato je bilo kakva akcija koja u dva tjedna treba prikupiti 450.000 potpisa s matičnim brojem nemoguća misija. Dijeliti lekcije aktivistima, a ne spomenuti ovu jednostavnu činjenicu koje je i D. B. vrlo svjestan zato nikako nije pošteno.











- 16:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

14.04.2008., ponedjeljak

Isprika

O ovom sam već pisao.

Danas sam dobio mail od odvjetničkog ureda koji zastupa tvrtke Guliver energija d.o.o. i Guliver d.o.o. Evo izvatka

“ Suviše navedenoga, a sukladno članku 22. Zakona o medijima, tražimo da na Vašim internet stranicama euklig.blog.hr objavite ispriku našim klijentima, a radi uvreda i kleveta kojima su povrijeđena njihova prava osobnosti, posebno pravo na čast, dobar glas, poslovni ugled, dostojanstvo, na duševno zdravlje, te im je nanesena šteta radi Vašeg propusta ukloniti iste (komentare) na vrijeme, te je linkom povežete sa stranicom www.blog.hr.

Sa ovim problemom je upoznat i urednik internet servisa Blog.hr, Dario Markus i direktor Marijan Jurenec.”


Isprika Ispričavam se tvrtkama Guliver energija d.o.o. i Guliver d.o.o. radi štete nanijete zlonamjernim i uvredljivim komentarima na moj post objavljen 14.2.2007. godine. Spomenuti komentari objavljeni su gotovo 4 mjeseca nakon objavljivanja posta, nemaju veze sa sadržajem posta i nipošto ne odražavaju stav autora. Žao mi je da su navedene tvrtke pretpjele štetu koja je nastala, dijelom, i zbog mog propusta u (ne)administriranju komentara na taj davno objavljeni tekst.

Evo sad još nekoliko napomena (čime, što se mene tiče) završavam ovu priču.

Isprika je iskrena i ponavljam da mi je stvarno žao zbog nastale situacije. Ne znam što piše u spomenutom članku navedenog zakona (ipak, hvala aparatczyku na prethodnom komentaru), no to nije ni bitno. Ne ispričavam se zbog zakona, nego zbog sebe. Za neugodnosti se osjećem djelomično odgovornim, ali ne i krivim. Post je objavljen u veljači, a lavina neprimjerenih komentara se sručila u lipnju bez mog znanja i kontrole. Kao što sam već rekao, nije mi na kraj pameti padalo provjeravati komentare objavljene uz prastari post.
Mislim da to neću činiti ni ubuduće. Molim sve buduće komentatore da mi se u slučaju potrebe da komentiraju tekst stariji od 30 dana jave i mailom.

Veliku kritiku upućujem administratorima i uredništvu našeg servisa blog.hr. Kad sam dobio prvi mail od odvjetnika spomenutih tvrtki, pokušao sam izbrisati navedeni post i komentare, no to nisam uspio zbog tehničkih teškoća koje ne razumijem. Idućeg dana, 18. 3. o.g., napisao sam pristojan mail na adresu blog@blog.hr s molbom za tehničku pomoć. Još uvijek mislim da tehnički problem postoji. Neprihvatljivo je da do danas nisam dobio odgovor. Mislim da i meni sad netko duguje ispriku.

Iza posta na koji su se kasnije nalijepili sporni komentari, još uvijek stojim. Dok ovaj blog postoji, jednako će biti tretiran svaki novootvoreni fitness za djecu. Howgh.

Prijateljima i čitateljima se ispričavam zbog gnjavaže i zahvaljujem na potpori. Sve vas lijepo pozdravljam.


- 23:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.04.2008., četvrtak

Istinite priče

Prije otprilike devet, možda i deset godina zaredali su se u našem domu morbidni i prijeteći telefonski pozivi. Klinci su bili sasvim mali, a najgore je što je većina tih anonimnih poziva sadržavala prijetnje upravo njima. Što nam je ledilo krv u žilama, osoba koja bi u gluho doba noći sipala morbidne prijetnje našoj djeci spominjala je sasvim privatne, malo kome znane nadimke naše djece.
Poduzeli smo sve što smo mogli. (Zato i dandanas nema našeg telefonskog broja u imenicima.) Bezuspješno. Na sreću, baš pukim slučajem, jednom sam zadržao dah, ne spustio slušalicu, saslušao tiradu te pomaknute osobe i shvatio o kome se radi. Ironijom sudbine, ta se osoba fiksirala na mene zamjenjujući me u svom pomaknutom svijetu s nekim iz moje privatne i radne okoline. Mislio sam da će se time stvar lako rješiti.
Kako sam naivan bio.
Nesebičnim angažmanom mog tadašnjeg šefa došli smo do podataka da je riječ o duševno bolesnoj osobi. Došli smo, posredstvom policije, i do liječnika koji je vodio brigu o toj osobi. Liječnik nam je, svaka čast na profesionalnosti, ne ulazeći u detalje, objasnio da se zaista radi o duševnom bolesniku koji pod utjecajem svog oca s istom dijagnozom odbija primati terapiju. Liječnička služba je kontaktirala i policiju. Bezuspješno. Onda smo i moj šef i ja kontaktirali policiju. Objasnili sve okolnosti. Policija je bila ljubazna, susretljiva i nemoćna. Objasnili su nam da oni nemaju zakonskih ingerencija da djeluju. Sve razumiju, ali ne mogu ništa i nemaju pravo spomenutu osobu privesti k liječenju. Objasnili su mi, međutim, sve o kompliciranim procedurama koje bih morao slijediti pa da bi se eventualno nešto moglo poduzeti.
Srećom, tamo je bio policijski inspektor kojemu ipak to nije išlo u glavu. (Hvala mu.) Zainteresirao se za slučaj, čačkao dalje, otišao na informativni razgovor kod našeg zlostavljača. Epilog vjerojatno pogađate: ovaj se iznenada fokusirao na inspektora i počeo s prijetećim telefonskim pozivima i u njegov dom. Ako to niste pogodili, sljedeći korak vjerojatno hoćete. Instantno je naš zlostavljač bio neutraliziran i hospitaliziran.
Na sreću, to je bio kraj i našim mukama. Eto, što je sudbina: nit smo te muke svojim djelovanjem prouzročili, nit smo ih svojim zaslugama okončali. Kako god.

Danas je drugo vrijeme i zakoni su se vjerojatno promijenili. U kojem smjeru i u kojim detaljima, na znam točno. Ipak, teško ću povjerovati da se na nečiji telefonski poziv osoba pod sumnjom da je duševno bolesna može instantno, s lisicama na rukama, sprovesti u duševnu bolnicu. Nisam siguran da bih ja to uspio ishoditi, ni onda, a ni sada da mi se isto crno iskustvo ponovi i danas.

Meni, s mojim iskustvom, ovi nedavni događaji daju puno razloga za razmišljanje. Vi vidite za sebe. Možda nas naša razmišljanja dovedu i do mnogo tragičnijih zaključaka.

PS
Noćašnja pucnjava nema veze s ovim tekstom. Ako vi mislite da ima, ok. Ali može biti da noćašnja pucnjava nekakve veze ima s miljeom i svjetonazorom aktera. Utješno je da ćemo istinu doznati, kad tad.







- 21:51 - Komentari (10) - Isprintaj - #

05.04.2008., subota

Elitno pitanje

Kako smo vidjeli, sinoć je predsjednik Mesić priredio svečanu večeru u čast svog američkog kolege na koju je bila pozvana naša društvena elita. Već danima prije sa znatiželjom se nagađalo tko je sve pozvan, je li među uzvanicima i Toni Kukoč, što će Blanka Vlašić odjenuti i slično.
Kompletan popis uzvanika se može naći na stranicama Ureda predsjednika. Sad nam je znatiželja zadovoljena i znamo tko su naši elitni prvotimci. Pozvano je bilo dvadesetoro političara, četiri predstavnika vjerskih zajednica, petero sportaša, četiri osobe iz kulturno-umjetničkog miljea te petero privrednika. To je to.

Sastavljanje ovakve liste je delikatno. Jasno je da se taj posao mora odraditi diskretno. Zamislivo je da neki uzvanici nisu mogli doći (iz najrazličitijih razloga). Mi zaista ne moramo znati tko i zašto nije mogao ili želio doći. Ne trebamo znati ni tko je eventualno pozvan tek u drugom krugu. Konačno, nije ni najvažnije zašto je pozvana ova ili ona osoba iz redova gospodarstvenika i sportaša.
Sigurno nije lagan posao sastaviti takvu listu uzvanika koja će najbolje reprezentirati naš javni život. Konačno, i tu valjda postoje neka nepisana pravila i običaji. Na primjer, kad se takav presjek naših perjanica radi, prvo je pitanje koje uopće sfere društvenog djelovanja trebaju biti zastupljene. Ne znam kakva tu pravila vrijede, ali ipak me škaklja jedno pitanje. Pritom je zaista nevažno što tko privatno misli o Americi, Bushu i NATO-u.

Nitko iz akademske zajednice nije bio pozvan. Moguće je da bi tu bilo mnogo prijepora oko liste uzvanika. Možda bi tu nastalo klupko koje bi se teško razmrsilo. Opet, i tome se dade doskočiti: i u akademskoj zajednici postoje seniori i čelnici; ne mora se nužno lista raditi po znanstvenoj uspješnosti. Nekako bi se to valjda dalo izvesti.
Drugo je kad na radnim sastancima s državnicima sudjeluju gospodarstvenici pa se govori o poslu. Drugo je i kad je neka opuštenija prigoda pa se gost želi susresti s domaćim umjetnicima ili sportašima. No, ako se ne varam, ova prilika je bila drugačija. Željelo se, i tako se govorilo, okupiti i predstaviti našu društvenu elitu.
Bode oči da u elitu spadaju sportaši, umjetnici i gospodarstvenici, a znanstvenici ne.
Nemam pojma o državničkim protokolima, ali poruka je poslana i primljena.

PS
Pretpostavljam da je i predstavnik SPC bio pozvan, pa se možda nije odazvao zbog Kosova. I poziv i neodaziv su vjerojatno obavljeni u diskreciji. Fair enough.
- 17:42 - Komentari (4) - Isprintaj - #

04.04.2008., petak

Doček

Što je ovo danas doček?
Uklanjamo kontejnere, brišemo grafite, spuštamo rolete, zavarujemo šahtove. Aute parkiramo u Vrbovcu. Nema razlike između posjeta Svetog oca i Georgea W. Šahtovi se, nema majci, imaju zavariti. Rolete spuštamo – pa kako ćemo onda išta vidjeti? A gdje je tu prisan kontakt s građanima? Oduševljenje? Spontani izlazak građana na ulice? Pih.

Nekad, kad sam ja bio mali, doček je bio Doček. Mi pioniri bismo dobili papirnate zastavice da s njima mašemo postrojeni uz cestu u kojoj će proći limuzine s gostima. Klicali bismo drugu Titu i njegovom kolegi. Rekli su nam da vičemo Tito-Bembela i mi smo tako i činili. Oba navedena su nam odmahivali iz svojih automobila. Svi su bili sretni. (Dobro, jedino je onaj moj kolega s debelim naočalama kojeg ste upoznali na fotografiji uz Simcu, on je vikao Tito-Debela pa su ga poslije poslali na obavijesni razgovor kod direktora škole. Izvukao se pravdajući se da je, osim što slabo vidi i poprilično nagluh.)
A i spomenuti Bembela je došao sretan, među prijatelje. Nije onda bilo da samo svrati u prolazu na peron aerodroma pa da mu mi onda donosimo slike iz naših umjetničkih galerija u tu aerodromsku čekaonicu i podmećemo saksofon, ne bi li nam nešto odsvirao dok čeka da presjedne na drugi avion. Ma kakvi, Bembela se živahno interesirao za nas.

Pa i kad su samo drugovi i drugarice iz komiteta dolazili, doček je bio na nivou. Evo, na primjer, kako je izgledalo kad je drugarica Milka došla posjetiti moj mali grad.

Photobucket

Što kažete? E, kad bi danas neki malac obučen u narodnu nošnju poklonio Bushu buket i poljubac ... to bih ja računao kao doček. Ovako, neće Bushu ni fotografija ostati za uspomenu.

PS.
Nisam ja na fotografiji. Ali se moja zgrada vidi u pozadini.

- 15:03 - Komentari (12) - Isprintaj - #

03.04.2008., četvrtak

Ovo ne smije proći nekažnjeno!

Tragični događaji u Zagorju su okončani da tragičnije biti ne može. Ubijen je policajac, pripadnik specijalnih jedinica, na dužnosti. Poginuo je radeći svoj posao, štiteći naše živote i ovu farsu od pravnog poretka u kojoj živimo. Izravnu krivicu za njegovu smrt kao i za smrt prethodne četiri žrtve sumanutog pohoda ubojice s činom generala snosi hrvatsko tzv. pravosuđe.
Mediji javljaju da je general Korade navodno sam sebi oduzeo život. Vjerojatno se takav epilog i mogao očekivati. Tobože je sada slučaj zaključen.
E, nije! Sasvim jednostavno pitanje glasi: zar sva ona razbojstva, nasilničko ponašanje, oružani obračuni, demoliranje javnih objekata, ponižavanje državnih službenika, otmice, prijetnje, prometni prekršaji u alkoholnom deliriju, zar je sve to moglo proći nežanjeno? Kako je prošlo nekažnjeno? Kakva je to pravda na djelu?
Krivi su, itekako su krivi, naši pravosudnici. Ne znam dozvoljava li to zakon, ali ja bih sad tako rado vidio, točku po točku, kako i zašto se pokojni general Korade svaki put izvukao od sankcija za svako od svojih prethodnih krivičnih djela. Koji su to suci i na temelju kojih argumenata tako fatalno griješili i dijelili nepravdu? Koji su to ljudi koji nemaju ni građanske hrabrosti, ni profesionalne odgovornosti ni elementarnog poštenja da su sudili tako kako su sudili? Koji su to tužioci koji nisu uložili žalbe na takve presude? Ako jesu, živo me zanima što se dogodilo s tim žalbama. Za mene, ti su ljudi suučesnici u ubojstvima. Jer, da su oni radili svoj posao kao što svoj posao rade policajci, liječnici, komunalci, učitelji, kontrolori letenja; svi koji rade, general Korade bi odavno služio kaznu i, vrlo vjerojatno, bio hospitaliziran. Ti ljudi su direktni krivci za počinjene zločine i nastalu tragediju. Najvažnije je da to nije eksces; to je skoro pa pravilo. Sjetite se svih prononsiranih ubojica koji su ubili opet, sjetite se svih ubica na cesti koji su već imali na desetke prijava zbog prometnih prekršaja.
Sad je na potezu ministrica Lovrin – što je vjerojatno pretužno da bi bilo smiješno. Na potezu su i novinari. Dajte imena, dajte sudske spise o svim procesima u kojima je Korade bio optužen. Ako nisu dostupni, načinite da budu. Dajte ljude s imenom i prezimenom i pomognite da ti pravosudnici polože račune. Po mogućnosti, ne pred jednako nemoćnim kolegama.
I zaboravite sve tlapnje o PTSP-u, traumama, alkoholu, resocijalizaciji ... Ako tako krenete, sve će se pretvoriti u živo blato i začas nitko više nizašto neće biti odgovoran.
Još dvije stvari. Tko god potegne za generalskim argumentom, žalim ga. Nijedan zločin nije opravdan dizanjem zastave ni na kojoj tvrđavi. A ako ste tako zasljepljeni našim vojnim pothvatima, znajte: da i ne govorimo o drugim žrtvama, izgubljeni život zasad anonimnog hrvatskog policajca milijardu puta je važniji od generalskih zasluga.
Drugo, specijalno za predsjednika i vrhovnog zapovjednika Mesića: što treba učiniti časnik hrvatskih oružanih snaga da bi bio degradiran? Izazvati nuklearni rat? Ili samo pobiti kompletno stanovništvo omanjeg naselja? Možda grada?
Da se mene pita, mi, građani RH, trebali bismo podnijeti tužbu Europskom sudu protiv našeg pravosuđa. To bi bilo primjereno otvaranje tog poglavlja u pregovorima u procesu pristupanja EU.

- 17:58 - Komentari (4) - Isprintaj - #

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Komentari On/Off

bok svima! najprije, hvala miri gavranu za naslov koji sam posudio. hvala i tehnickom osoblju bez kojega ovaj blog ne bi bio moguć. za sve ostalo krivite mene.



sarli.euklid@gmail.com

aparatczyk, athenaair, bleki, bolimozak, 4pištolja, 2mama, jimbo, libertybell, nesvrstani, ribafish, svijetuboci, zdenkov kulturni kombi, zrinsko pismo, zvone

+obrati pažnju na reader's digest u lijevom stupcu atheninog bloga.


pollitika


CNN

boja: plava
grad: Zagreb
rijeka: Sava
more: Jadransko
deviza: svetsko, a naše
nogometni klub: LA Galaxy
uzori: Karl May, Christine Nöstlinger, Mato Lovrak
frustracija: torta od sira
atletičar: Luciano Sušanj
posao: Moj
legenda: Ćiro Blažević
nogometni klub: Dinamo, Zagreb
uzor: natporučnik Lukaš
boss: The Boss
simpatija: Ana Štefok
film: Sjever-sjeverozapad
plan: nemam
gdje nisam bio a želio bih otići: Japan
uzor: kojot iz ptice trkačice
tenis: McEnroe i Federer
hrana: pohani šnicli, ćevapi i sve
TV: Milka Babović
radio: muzičke špice od emisija "Po vašem izboru", "Sport-muzika-sport" (a.k.a."Sport i glazba"), "Dogodilo se na današnji dan", "Siesta latina". Jednom ću ih postat. Ako mi pomognete da ih nađem, blagodarim.
novine: Plavi vjesnik, Šator koji se trese, Polet, St. Louis Post Dispatch
stajling: Trifon Ivanov
političar: nema
moto: keksi
moto: It's OK!





Free Hit Counters
Free Hit Counters

Društvo
Ovaj grad ima previše novca
Bože, èuvaj Hrvatsku!
What We Talk About When We Talk About ...
Vozaèka
Nature i društvo
Gdje zapinje sa zakonima?
Jutarnji 1 i 2
Stoj! Tko ide?
8. mart
To su najbolji navijaèi na svijetu
1. maj
Hitna služba
Okabe, Thompson, Primorac, Di Canio, Židak
Živo blato
Ime i prezime
Million euro baby
Platiti, molim!
RH protiv Mehe A.
Neæe on meni u naslov, ni sluèajno!
Schladming? Pih.
Ovo ne smije proæi nekažnjeno!
Elitno pitanje
Gordana Lukaè Koritnik
Slobodni tjednik Nacional
Marisol u Dubravi
Nazovi B. radi ... procjene
Policija na ispitu
Policija na ispitu
Tko to tamo šuti
Otvoreno pismo vozaèu vozila marke Audi, registracijskih oznaka ZG 9009 IJ
Kino Hrvatska
CSI Zagreb
Utakmica u nogama
Hitler u našem sokaku

Škola
Kamo na maturalac - Katmandu, Cancun ili Ognjena Zemlja
Novi kineski duæan
Apparent rari nantes in gurgite vasto
Štrajk
De nautis
Bolonja
Pogled u susjedovo dvorište: doktorice i medicinska braæa
Tko želi biti znanstveni novak
Školarine
Novi udžbenici za novo doba
Prosvjed na matematici: studentima premalo ispita
Škola
Državna matura putuje na fakultet
Instruktori negativne matematike
MZOŠ
Bolonja, revisited
Kaznena prijava protiv neimenovanih poèinitelja


Politika
Pitanje za poreznike
Portfelj bez ministra
Glavaš spašen, sudbina ostalih još uvijek neizvjesna
Mirovine, Vol I. Tko je kriv?
Nije sukob interesa
Mirovine, Vol II. Problem novih umirovljenika
Kad biste znali koliko vas volim, plakali biste od sreæe
Struènjaci stižu
Mirovine, Vol. III. Mirovinska strategija SDP-a
Kako sam kupio novi auto
Hebrangizacija krenula
Ordonans na izborima
Natrag u garažu
D'Hondt
Holdingu ima tko da piše
ZERP
ZERP je opijum za narod
Referendum
Good morning America, how are you!
John McCain


Sport
Ledene staze
Dinamo - Hajduk 27:27
1. poluvrijeme
Slalomski junaci dana
Pet rukometnih želja
Prvenstvo svijeta u konspiraciji
Francuzi zaustavili favorite
Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu: nema predaje
Zaslužni majstori sporta
Mala zemlja za veliku maturu
Sportske novosti
Bravo, Blanka
Ajax
Bend it like Beckham
Reykjavik, 18.1.08. Zbogom, Bobby!
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol. I
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol II
Olimpijski
Kretanje u neprijateljskoj pozadini
Kradljivci sporta
Stefan Holm
Sportski pregled


Glazba
Hi fi
The Wild, the Innocent and the E Street Dream
A sada ...
Dylan
Bruce Springsteen na San Siru

Razno
Znanstveni pristup èekanju u redovima
Sutra æu baciti radio kroz prozor
2007.
2007. ctd.
IBM
E, moj Olivere, to je niz!
Me, myself, Irene i velike crne škare
Garmisch
Limete
Da Vincijev codex
Moguæe je!
Domaæa zadaæa
Puding od narandže
Brkovi: update
Zloèin u vrtiæu
Vrlo pouèan vikend
Grand Plavac Modri
Zaustavna traka
Poslovièno zbunjen
Èestitka ZET-u
Uvod u nostalgiènu kombinatoriku
Muški genitiv
Dogodilo se na današnji dan
Sva sreæa da je tjedan pri kraju
Stankoviæu, sjedni, 1!
Što se èeka?
Svijet oko nas
ZAN2240
Ponekad treba izgubiti novèanik
Sapore di sale
Što te nema
Koje boje su makedonski vatrogasci?
Uvod u osnove medijske viktimologije
Otvor' ženo Studenu, man' se oèenaša
Ležeæi policajci i kriza identiteta
Nestala adresa
Bagaža
2007., tjedan 42
Kakofonija
HRTV uništa
Da sam ja netko
Male tajne malih od kužine
2008
Èestitka
Simca
Skrivena kamera
Poluvremenske reklame
Samo za odrasle
Ovo je kraj
Drvosjeèa da sam ja
Šarli u nevoljama
Višedimenzionalni Einstein
Doèek
Istinite prièe
Isprika
For the Record
0:0
Prvomajska èestitka
Život u zoni
Nisi sam
Bunch of things that happened
Nije lako, ali je lijepo i korisno ...
Akcija
Cabaret
North by Northeast
Pyongyang Calling
Domaæica može u mirovinu
Život je toèno ovdje