Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Elitno pitanje

Kako smo vidjeli, sinoć je predsjednik Mesić priredio svečanu večeru u čast svog američkog kolege na koju je bila pozvana naša društvena elita. Već danima prije sa znatiželjom se nagađalo tko je sve pozvan, je li među uzvanicima i Toni Kukoč, što će Blanka Vlašić odjenuti i slično.
Kompletan popis uzvanika se može naći na stranicama Ureda predsjednika. Sad nam je znatiželja zadovoljena i znamo tko su naši elitni prvotimci. Pozvano je bilo dvadesetoro političara, četiri predstavnika vjerskih zajednica, petero sportaša, četiri osobe iz kulturno-umjetničkog miljea te petero privrednika. To je to.

Sastavljanje ovakve liste je delikatno. Jasno je da se taj posao mora odraditi diskretno. Zamislivo je da neki uzvanici nisu mogli doći (iz najrazličitijih razloga). Mi zaista ne moramo znati tko i zašto nije mogao ili želio doći. Ne trebamo znati ni tko je eventualno pozvan tek u drugom krugu. Konačno, nije ni najvažnije zašto je pozvana ova ili ona osoba iz redova gospodarstvenika i sportaša.
Sigurno nije lagan posao sastaviti takvu listu uzvanika koja će najbolje reprezentirati naš javni život. Konačno, i tu valjda postoje neka nepisana pravila i običaji. Na primjer, kad se takav presjek naših perjanica radi, prvo je pitanje koje uopće sfere društvenog djelovanja trebaju biti zastupljene. Ne znam kakva tu pravila vrijede, ali ipak me škaklja jedno pitanje. Pritom je zaista nevažno što tko privatno misli o Americi, Bushu i NATO-u.

Nitko iz akademske zajednice nije bio pozvan. Moguće je da bi tu bilo mnogo prijepora oko liste uzvanika. Možda bi tu nastalo klupko koje bi se teško razmrsilo. Opet, i tome se dade doskočiti: i u akademskoj zajednici postoje seniori i čelnici; ne mora se nužno lista raditi po znanstvenoj uspješnosti. Nekako bi se to valjda dalo izvesti.
Drugo je kad na radnim sastancima s državnicima sudjeluju gospodarstvenici pa se govori o poslu. Drugo je i kad je neka opuštenija prigoda pa se gost želi susresti s domaćim umjetnicima ili sportašima. No, ako se ne varam, ova prilika je bila drugačija. Željelo se, i tako se govorilo, okupiti i predstaviti našu društvenu elitu.
Bode oči da u elitu spadaju sportaši, umjetnici i gospodarstvenici, a znanstvenici ne.
Nemam pojma o državničkim protokolima, ali poruka je poslana i primljena.

PS
Pretpostavljam da je i predstavnik SPC bio pozvan, pa se možda nije odazvao zbog Kosova. I poziv i neodaziv su vjerojatno obavljeni u diskreciji. Fair enough.

Post je objavljen 05.04.2008. u 17:42 sati.