e-mail (kojeg nažalost rijetko provjeravam)Utemeljeno 24.05.2005. u 15:38
(optimizirano za Mozillu Firefox)

30.03.2007., petak

Cijena neba - Art on the Beach #2

Ovaj članak sadrži prevedene dijelove članka Remembrance of Downtown Past koji je 1. rujna za NY TIMES napisao Holland Cotter, nekadašnji stanovnik Downtowna pokraj Svjetskog Trgovinskog Centra. Ovo je drugi u nizu od dva članka koji opisuju početke kulturnog života Downtowna koje je uzrokovala gradnja WTC-a. Ponegdje sam naveo svoje komentare u plavom kurzivu. Dodao sam i fotografije čije sam vlasništvo naveo u tooltipu, a koje linkaju na njihove veće verzije.

S minimalizmom, konceptualnom umjetnosti, earth artom te videom i performanceom, umjetnost je veselo prohujala kasnim 60-ima, frčući iskrama čiji je dobar dio stvorio SoHo, snažni umjetnički centar.
No ranih 70-ih, energija je opadala. SoHo je od proizvodnje prešao na prodaju umjetnosti, no odjednom se umjetnost više nije tako dobro prodavala. Uostalom, kao ni nekretnine.Svjetski Trgovinski Centar je ranih 60-ih bio zamišljen kao prvi ogromni korak u procesu pomlađivanja poslovne zone Downtowna. O tom procesu se govorilo naveliko čak i nakon što je napredak stao.
Minoru Yamasaki, odgovorni arhitekt, govorio je o svojim tornjevima rekordne visine kao živućem simbolu čovjekove posvete miru:
"I feel this way about it.
World trade means world peace and consequently the World Trade Center buildings in New York had a bigger purpose than just to provide room for tenants. The World Trade Center is a living symbol of man’s dedication to world peace… beyond the compelling need to make this a monument to world peace, the World Trade Center should, because of its importance, become a representation of man’s belief in humanity, his need for individual dignity, his beliefs in the cooperation of men, and through cooperation, his ability to find greatness."
Tornjevi Svjetskog Trgovinskog Centra su godinama stajali poluprazni. Prvotno namijenjeni velikim tvrtkama, dominirali su ispunjeni uglavnom vladinim, gradskim organizacijama kao što je Port Authority of New York (PATH) i - zrakom. Nisu najbolje prošli ni među većinom kritičara, koji nisu prepoznali Yamasakijev plan o centru Downtowna i Plazi uređenoj kao zen vrtu, nego su kompleks okarakterizirali kao tumorom koji se raširio na nekoliko blokova, poremetivši originalni ulični raster, dok su Plazu okarakterizirali kao vjetrometinu. Što se vjetra tiče, nisu previše ni pogriješili, no pogriješili su sve ostalo, jer je Centar uskoro postao omiljeno okupljalište Newyorčana, kako u robnoj kući ispod, tako i u restoranima na 106. i 107. katu te na vidikovcu iznad 110. kata. Plaza, kasnije nazvana Austin Tobin Plaza, po vizionarskom izvršnom upravitelju PATH-a, uredila se 90-ih godina po uzoru na talijansku piazzu i pretvorila se iz ogromnog prostora bez sadržaja, u prostor iskorišten koncertima te što stalnim, što privremenim umjetničkim izložbama.


Bili smo mladi i u sve upleteni, te smo se okretali različitim povijestima, kulturnoj povijesti sadašnjice i nedavnoj prošlosti. Bili smo sretni u svom susjedstvu. Oko nas se razvijala nova vrsta snenog kazališta. To je prilično bila umjetnost iscrpljenog, ugaslog, post-hippie razdoblja, umjetnost usporenog vremena i šireće tišine koja je zahtijevala puno otvorenog prostora, što je Donji Manhattan upravo i imao sa svojim viškom praznih nekretnina.

1974. godine, kao odgovor na tu priliku, formirale su se dvije neprofitne umjetničke organizacije, Creative Time te Lower Manhattan Cultural Council. Wall Street je svakako izvršavao svoj dio kulturne dužnosti - Whitney Museum of Art je imao svoju granu u Downtownu, sponzoriranu od strane korporacija, te je broj zahtjeva za skulpturama na javnim površinama bio velik i u porastu, no prilike financijski mirujućih 70-ih su bile drukčije, dramatične i trenutne.
Creative Time, pod vodstvom Anite Contini, naišao je na plodno tlo kad je nagovorila poglavarstvo Battery Park Cityja da joj ustupi svoje prazno odlagalište zemlje za kulturne događaje.
Lokacija, koja se već koristila za sunčanje i zmajarenje, bila je savršeno hladna, zapanjujuća i lagano sablasna.

To je područje, nastalo nasipanjem starih dokova zemljom iskopanom iz Bathtuba (betonirana šupljina za temelje WTC-a), kasnije poslužilo za planirano naselje Battery Park City, te za južni dio Svjetskog Financijskog Centra (WFC), čiji se sjeverni dio u izgradnji vidi na fotografiji desno.

Umjetnički kritičar Craig Owens ju je ovako opisao:
"Ovdje se nagomilao fragmentirani dokaz prošle ljudske nazočnosti - oksidirane grede I-profila pozabijane u pijesku, što su djelovale kao milje trošne, snježne ograde. Čak je i pijesak pod stopalima na neki način svjedočio o nekoj zaboravljenoj katastrofi; komadići razbijenog asfalta pomiješani sa sivim, pjeskolikim, izgorenim ostatcima."


Tamo je 1978. godine Creative Time utemeljio svoju umjetničku multidisciplinarnost.


Cijena neba:
 • Uvod
 • Početak
 • Art on the Beach #1

 • - 18:00 - gurni glavu kroz monitor (20) - snimi - #

  28.03.2007., srijeda

  Zubi.


  Bojite li se za svoje zube? Ja da. Ponekad me uhvati strah.
  Nekoliko sam puta sanjao da mi ispadaju i da jezikom osjećam gnjile desni. Odvratna stvar.
  Stomatolog mi je rekao da imam zdrave zube (uistinu, nemam puno plombi), ali da mi se lako kvare kutnjaci. Inače su mi i dosta osjetljivi na promjenu temperature.
  Jedan od većih strahova mi je ekstrakcija zuba, zato sam već i napravio dva čišćenja korijenskih kanala, jednom bez anestezije. Nemam nikakvih problema, ali se stalno bojim da će mi ispasti plombe pa i ne žvačem ljepljive bombone. Sjetno se prisjećam dana kad bih divljački prionuo na Bronhi...

  Za svaki slučaj, imam Ibuprofen od 400 mg. To je za hitne slučajeve. Već me jednom bilo spasilo...
  Ljudi, perite zube pastama sa što višim sadržajem fluorida. Grgljajte tekućinu za ispiranje i čistite ih koncem. Što se tiče djece, dobro je koristiti tablete natrijevog fluorida (na recept). Ono što bi odrasli trebali je zapečatiti fisure na zubima, a to i ja uskoro planiram učiniti.
  Idite na redovnu fluoridaciju zubi. Ako vam zubni konac zapinje ili puca između dva zuba, to znači da je između vjerojatno karijes.
  Eto, ne znam što više reći.

  E da. Znate onu landry ninja mošu? Uspjelo mi je. Onako, masivno. Opako i masivno. Danas je oprano svo suđe i skoro sva roba, u vremenskom knapu.
  I'm good. I'm gooooooood... smokin

  - 22:45 - gurni glavu kroz monitor (20) - snimi - #

  27.03.2007., utorak

  Vuoto.

  Pitate se gdje sam. Tu sam, ali ne znam što bih pisao. Jednostavno je nestalo inspiracije, kao i vode u ovoj špini što sam ju maloprije slikao.
  Mislim da ću pogledati Dnevnik na HRT-u. Možda me to inspirira za nešto.
  Inače, ovih dana mi se nije dogodilo ništa posebno, ali je bilo par događaja koji su mi učvrstili neka mišljenja i želje. Eto toliko.

  - 18:16 - gurni glavu kroz monitor (9) - snimi - #

  11.03.2007., nedjelja

  Pseudoznanost #3 - Joe cell

  Joe cell je jedan od društvenih fenomena koji se pojavio krajem 20.st.
  Tematika mu spada u tzv. "free energy". Taj naziv je novijeg kova i obuhvaća sve ono što se može opisati nazivom perpetuum mobile. Dakle, sve što ide pod tematiku "free energy" spada u prijevare (engl. hoax).
  "Free energy scena" se sastoji od onih koji namjerno varaju ljude i zarađuju na njima, te od onih koji naivno i iskreno vjeruju da će gradnjom nekakvog stroja uspjeti poraziti temelje svemira u kojem žive.

  Članak je opširan, pisan i skraćivan tijekom kojih mjesec dana, ali je zato koliko znam jedini pravi članak koji razumno pristupa ovom produktu pop kulture. Koliko sam našao na tražilicama, sve se svodi na čudake (u daljnjem tekstu: kook, crank, šarlatan) koji misle da ovo funkcionira i na one koji se tome smiju.
  Dakle, ovo je svojevrsno probijanje leda, a šteta što je samo na hrvatskom.
  Pisao sam popularnoznanstvenim stilom, da članak bude razumljiv što širem krugu ljudi.

  Za početak, smiješan tekst s jedne šund-stranice koji odmah daje doznanja o čemu se tu zapravo radi:
  The first thing to realize when attempting to understand the nature of Joe's Energy Cell is that many of the precepts and rules of conventional science do not apply. This cell does not operate according to the conventional rules of physics. It's necessary to approach this material with an open mind and to be prepared to entertain novel ideas that often run contrary to conventional scientific thought.
  Uočite način pisanja, koji je prepoznatljiv, šarlatanski stil. Dakle, već na početku morate zaboraviti na principe svemira koje je opisala, kako to vole zvati, konvencionalna znanost. Znanost je zapravo samo jedna i dijeli se na svoje grane. Ne postoji alternativna znanost. Odmah nakon toga kaže da trebamo biti "openminded". To se zove pripremanje terena. Zatim "konvencionalna znanstvena misao". Je li to možda obični zdravi razum? Bi li ga se trebali odreći?
  Čemu ovaj proglas, čemu služi? Služi tome da bi zavarao ljude. Tu je kvaka svega.


  Kako ide priča?

  Ovakve pojave uvijek imaju klasični zaplet "teorije zavjere".
  Priča o Joeovoj ćeliji na Internetu uvijek kreće tako što se spomene neki nepoznati Australac imena "Joe X", koji je navodno 1992. izumio auto na vodu. On je enigma i nepoznat, jer se boji za svoj život, kojeg bi mu mogle oduzeti zle organizacije kojima je cilj vladati planetom i držati glupu ljudsku vrstu dalje od Znanja. Da, znanje s velikim "z".
  Spešl kaind ov noliđ.
  Navodno su ostali nepotpuni nacrti kako izgraditi uređaj koji koristi običnu vodu i pogoni auto. Joe Cell je jako popularna tema na većini New Age pseudoznanstvenih foruma kao što je galaksija.com.

  "Auto na vodu" je fenomen koji je počeo tridesetih godina 20. stoljeća u SAD-u.
  To je doba američke Velike Depresije, kad je Amerika bila u ozbiljnim problemima, a gorivo je bilo nešto čega je uvijek nedostajalo. Plodno tlo za urbane mitove i šale.

  1996. godine, čovjek pod imenom Stanley Meyer se time više pozabavio i na kraju dobio 25,000$ globe zbog toga što je prevario ljude kojima je to prodao.

  Danas je fenomen dobio novi zamah u obliku Internet hoax-a, posredstvom misteriozne tvrtke Byron New Energy koja navodno ima nacrte. Zapravo je riječ o australskoj šali.

  Možda se na prvi pogled ne čini ozbiljnim, ali Joe cell je ozbiljna i velika prijevara u što se možete uvjeriti ako u internetsku tražilicu upišete "joe cell". Meni je Google izlistao 56,100, a Yahoo! 81,400 pogodaka.

  Kao svaki pravi izdanak pseudoznanosti, fenomen koristi što više pojmova iz znanosti da bi zbunio čitatelja i stvorio dojam vrlo kompliciranog uređaja, te se previše posvećuje samoj izvedbi, dok u isto vrijeme maskira njegove osnove i nikad zapravo ne kaže o čemu se radi.
  Općenite standardne odlike modernog šarlatanstva su:
 • maskiranje činjenica
 • iskrivljavanje znanosti
 • hvatanje za sve što sadrži "kvantno"
 • citiranje poznatih znanstvenika izvađeno iz konteksta
 • blaćenje "konvencionalne znanosti"
 • zahtijevanje "otvorenog uma"
 • uzvišeni i ponekad megalomanski tekstovi koji sliče na manifest
 • vitalizam
 • i slično.
  Ako pripazite na navedeno, šarlatane ćete lako prepoznati.


  Što je Joeova ćelija?

  U kratkim crtama, Joe cell je uređaj koji bi trebao (ovisno o izvoru informacije):
  1) crpiti orgon ("životnu seksualnu energiju") i gurati ga u motor automobila
  2) crpiti i koristiti energiju kvantnih fluktuacija, stvarnu pojavu znanu kao energija nulte točke*
  3) iz paljenja plina praskavca dobivati više energije nego što je upregnuto za njegovo dobivanje

  *Najmanja moguća količina energije koja zbog načela neodređenosti, jedina ostane u prostoru nakon što ga maksimalno ispraznimo od materije (tvari, energije i polja).
  Pošto je to najmanja moguća količina energije, ne može se koristiti za vršenje korisnog rada. Da bi nešto vršilo rad, mora imati višu količinu energije od najmanje moguće.  "Uređaj"

  Moram priznati, trebalo mi je neko vrijeme dok nisam shvatio što je to zapravo. Čudio sam se jednostavnosti i tražio nešto više, dok nisam shvatio da gledam upravo sve što se uopće i može gledati.

  Kao što vidite na prvoj slici, Joe cell se sastoji od 4 ili 5 koncentričnih čeličnih valjaka međusobno izoliranih, od kojih je vanjski spojen na "-" pol, a središnji na "+" pol.
  Neke od nacrta možete vidjeti na ova tri linka.
  Valjci koji su između zapravo ne služe ničemu korisnom, no imaju funkciju zavaravanja (potanko objašnjeno niže).

  Valjci su odijeljeni komadima nekog izolatora. Cijela ćelija se zatim stavlja u zatvorenu posudu čija izvodna cijev ide u motor. Može se primijetiti da je kod "uređaja" čiji se koncepti vrzmaju oko orgona jako puno toga nedefinirano i stoga prikladno za velike preinake, a tako je i s naponom koji se mora primijeniti. Najčešće se radi o 12 V, ali "može i neki drugi". No kao da je to uostalom i važno za osobe koje ne znaju što je napon.
  U svojoj osnovi, to je nespretno izvedena elektrolitska ćelija.

  U posudu se zatim nalije voda.
  Pitanje je - kakva voda. Šarlatani tvrde da postoji "živa, mlađahna voda", voda "nabijena pozitivnim životnim vibracijama", tj. ona koja sadrži puno orgona.
  To je inače jedna od standardnih fraza šarlatanstva koje znamo pod imenom homeopatija.
  Na stranu to što živa voda ne postoji, ti ljudi tvrde da je za Joeovu ćeliju najbolja izvorska voda, ona koja je "stopljena s prirodom".
  Taj zahtjev je pomno smišljen da bi kasnije došlo do jednog efekta koji se onda krivo interpretira.

  Kad se stvar spoji u strujni krug, opaža se lagano dizanje balončića s elektroda. To su vodik i kisik. Vodik se diže sa središnjeg valjka, a kisik s vanjskog. Uređaj zapravo vrši elektrolizu vode, koju se može prikazati ovim jednadžbama:

  katoda: 2 H2O + 2 e- --> H2 + 2 OH-
  anoda: 2 H2O --> O2 + 4H+ + 4 e-

  Voda se očito troši, raspadajući se na sastavne elemente, međutim troši se u vrlo malim količinama, nedovoljnim da bi se moglo primijetiti čak i nakon duljeg vremena.
  Šarlatani kažu da se voda ne troši i tu opet dolazimo do različitih interpretacija.
  Neki kažu da je plin koji izlazi zapravo orgon. Više o orgonu, kao nepostojećem filozofskom pojmu kojeg je skovao psihijatar Wilhelm Reich možete pročitati ovdje.
  Tvrdnja da ova naprava ne troši vodu kosi se s jednim od temeljnih zakona kemije - zakonom o očuvanju mase, koji kaže da je pri kemijskoj reakciji ukupna masa reaktanata jednaka masi produkata. To uistinu tako i jest, gledano makroskopski (oni koji znaju nešto kvantne fizike će znati o čemu pričam).
  Tvar u kemijskoj reakciji ne može nestati. Atom ne može tek tako nestati iz izoliranog sustava u kojem se reakcija odvija. Također, atomi se u kemijskoj reakciji ne mogu rascijepati niti potpuno spojiti, pa prije i nakon reakcije imamo jednake količine svih atoma.
  No ako šarlatan i primijeti da se voda troši, reći će da je to isključivo zbog njenog isparavanja.

  Druga interpretacija je puno zanimljivija. "Brownov plin".
  To je nekakav fancy naziv za obični plin praskavac, mješavinu vodika i kisika koja pri paljenju snažno detonira. Šarlatani kažu da je energija potrebna za elektrolizu vode manja od one koju daju njeni produkti ponovnim spajanjem. To izravno krši Prvi zakon termodinamike koji kaže da je energiju nemoguće stvoriti iz ničega.
  Taj zakon nije izmišljen i nije aproksimacija. To je osnova svemira koju su ljudi shvatili i pretočili u zakon. Tvrdokorno je testiran, a sve što na svijetu vidimo mu se stalno podvrgava i on sam sebe uvijek izravno dokazuje. Zapravo je jedan od malo fenomena svemira koji su tako jednostavni i veličanstveni.

  Kad bismo i imali dovoljno jaku elektrolitsku ćeliju koja bi proizvodila dovoljno praskavca za pogon motora automobila koji bi onda opet elektrolizirao tu istu vodu, automobil bi se jedva pokrenuo, a onda bi radio neko vrijeme. Radio bi sve dok postoji dodatni izvor energije koji nadoknađuje stalni rasap energije u toplinu (zbog trenja). Zatim bi se ugasio, jer jednostavno više ne bi imao kako vršiti rad. Taj dodatni izvor energije je - akumulator. Akumulator je skriveni izvor energije zbog kojeg se čini da takvo auto može kratko vrijeme raditi.

  Zadaća elektrolitske ćelije nije davati struju. Struju daju baterije, koje su galvanski članci. Ovo je elektrolitski članak. On pretvara električnu u kemijsku energiju za što treba električna energija.


  "Fenomeni" opaženi kod Joe cell-a

  Razmatrajući napravu, primijetio sam kako je genijalno složena, baš na način da što bolje zavara laike i navede ih na pomisao da stvarno petljaju s nekom "životnom silom" i da stvarno krše zakone svemira.
  Također, tu su i neki lažni fenomeni koje do sada nije opazio nitko osim navodno izvornih šarlatana (poput Byron New Energy-ja) koji na ovome zarađuju.

  -tok balončića plina u elektrolitu
  Dok je uređaj spojen na napon, vidi se naizgled čudno gibanje balončića.

  Središnja cijev koja je najmanje površine stvara dva puta više vodika nego što velika vanjska stvara kisika, zbog stehiometrije reakcije. Efektivni volumen nastalog vodika je zapravo i viši, jer dio kisika stalno fali (topi se u vodi).
  Zbog stvaranja nejednolike količine plina i nejednolike površine elektroda, dolazi do slabašne razlike tlakova dovoljne za strujanje elektrolita, a ako tome dodamo one dvije/tri cijevi koje ne služe ničemu, dobijemo zanimljivi uzorak - sitni balončići plina se gibaju vertikalno kroz razmake između cijevi, i horizontalno blizu vrha. U osnovi - turbulencija. Šarlatani to objašnjavaju misterioznom seksualnom energijom na djelu.

  -pjena i "žućkasto-smeđe-zelena ljigotina"
  Ono što je za šarlatane "degradirana seksualna energija - DOR (Dead Orgone)" je za ljude koji imaju razum - smjesa masnoće, željeznog oksida i prljavštine.

  Naime, kad nečisti komad metala, a posebno nehrđajući čelik, stavite na mjesto katode, na površini nastaje vodik i dolazi do mehaničkog odstranjivanja nečistoća zbog balončića u nastajanju.
  Na anodi se uz to, događa i oksidacija željeza iz čelika - stvara se željezov(III)-oksid koja je smeđe boje, a nastaje i hidratizirani oblik FeO(OH) koji je žućkasto-smeđe boje. Ako je u čeliku nalazi dosta kroma, nastat će kromov(III)-oksid koji je tamnozelene boje. Dodajte tome i svenazočnu masnoću (recimo s prstiju) i dobijete ne tako oku ugodnu masu prošaranu mjehurićima vodika i kisika koja pluta na površini elektrolita.

  -"implozija" balončića
  Ovo je već stvarno smiješno. Svatko tko je ikad kuhao juhu će shvatiti o čemu se radi.
  U svakom zatvorenom prostoru s tekućinom, ona vidljivo isparava sve dok se tlak iznad površine ne izjednači s tlakom njenih para. Tada su isparavanje i kondenzacija u ravnoteži.
  Tako i zatvoreni Joe cell koji se stalno bućka zbog elektrolize. Ako tome dodate prljavštinu od koje nastaje ona pjena, dobijete balončiće koji su vrlo stabilni zato jer se nalaze u prostoru u kojem je zasićenost vodenom parom 100%.
  Kad se otvori poklopac i padne zasićenost vodene pare, voda s balončića brže isparava nego što se kondenzira i balončić nestaje. Pukne.
  Koliko puta ste spriječili kipljenje juhe jer ste digli poklopac koji je bio poklopljen do kraja? Eto, to je to.
  No šarlatani to objašnjavaju misterioznom "implozijom" orgona. Time se navodno pokreće klip cilindra kad "orgon" uvodite u blok motora.
  To je stvarno prenategnuti naziv za obično pucanje balončića. Smatram da osoba mora biti prilično neiskusna da bi išla zaključivati na taj način.

  -Joe cell isključen iz strujnog kruga i dalje proizvodi plin
  Ne proizvodi.
  Za elektrolizu je potrebna električna energija. Ako ne uspostavljamo napon, prestane razlaganje vode. Naravno, pošto nema orgona, uređaj će stati i to je to. Isto su izveli u popularnom showu Mythbusters i nije se ništa dogodilo. Nikome se uistinu ni ne događa i zato su "istraživači" tako opsesivno posvećeni usavršavanju Joe cell-a.
  Ovaj "fenomen je "uspio" samo tvrtki Byron New Energy. Pitam se zašto samo tvrtki koja od toga i profitira...

  -"tri vrste plina" koje Joe cell emitira
  * 1. Hydrogen gas comes off the cell as very small bubbles and will produce a yellow flame when lit by a match. Igniting the hydrogen bubbles with a match will produce a moderate crack or snap, similar to the sound of a cap gun.
  Ako proizvodi plamen bez snažnog pucanja, to je vodik. Vodik gori gotovo nevidljivim, svijetlim plamenom. No, ako za elektrolit stavite izvorsku vodu (eto ono namještanje!) koja je puna natrijevih kationa koji pobuđeni, emitiraju gotovo monokromatsko žuto svjetlo, onda je očito da će plamen biti žut.
  * 2. After adjusting the alignment, Joe produces a second type of gas (name unknown. Some have speculated that it's Brown's Gas, but I'm not sure ). Holding a match to this gas will produce a louder report (sound); a sharp crack, but without the yellow flame or ringing in the ears.
  To je mješavina vodika i kisika koja nije u pogodnom omjeru, pa zato izgara uz malo slabiji prasak, no dovoljno brzo da se ne zagrije dovoljno jako i ne emitira žutu boju, a izgara brže jer sadrži kisik.
  * 3. The third type of gas (again, name unknown) produces the largest energetic discharge of all. When Joe puts a match to this gas, he get a much louder report with heavy ringing in the ears.
  This third type of gas is the gas that Joe uses to power the car's engine. Here we have a 'gas' that has somehow captured a significant amount of Orgone Energy which is expendable within the confines of the engine.
  To je plin praskavac s omjerom vodika i kisika u omjeru bliskom 2:1 i zbog toga najbolje reagira, tj. detonira.
  Inače, običan kisik s anode su iz nekog razloga zaboravili... on se ne da zapaliti, pa nije "fora", valjda zato.
  BTW, kako seksualna energija pokreće klip motora? Nekako su i to propustili objasniti.

  -ćelija loše radi jer se stalno izlučuje loši orgon, stalno ju se mora čistiti
  Ne izlučuje se loši orgon, nego je ćelija puna izvorske vode (namještanje!) koja je tvrda - sadrži puno kalcijevih i magnezijevih soli koje se smanjenjem količine vode i povišenjem temperature talože u obliku kamenca na čeliku. To se događa i perilicama, bojlerima.

  -voda "orgonizirana" Joe cell-om gori!
  Voda ne gori u kisiku. Objašnjavati zašto se to ne događa bilo bi proširiti već ionako širok članak. Ako vas zanima zašto ne gori, dosta vam je pročitati neki gimnazijski udžbenik fizike ili kemije.
  Na youtube.com se ovo pretvorilo u mali mem.
  Ima hrpa filmića od kojih su većina autori djeca fascinirana ovom glupošću (pa im se ostali rugaju u komentarima), no ima i filmića od Byron New Energy-ja, featuring bunch of old kooks.
  Dakle, praktično pijana ekipa crvenih noseva uzme balon s nešto malo vode unutra, na njega prislone elektrode akumulatora, odmaknu, zapale balon i gle čuda, voda gori!
  I onda ljudi, umjesto da shvate da se ekipa samo sprda i da je zapalila recimo etanol, u čudu govore kako to njima s njihovom ćelijom nikad nije uspjelo. Pa dobro jutro!


  Bilo kako bilo, šarlatani i dalje prodaju taj uređaj. Imate na eBay-u. Glupi ljudi kupuju, daju brojeve svojih kreditnih kartica.
  Naravno, što bi bilo bez uvijek nazočnih paranoika? Uključili su se, govoreći da postoji teorija zavjere koja sprječava prodor tog uređaja u javnost, a test je zapravo jako jednostavan. Napravi uređaj i dokaži da se njim možeš voziti. Odi nasred nekog trga gdje će te vidjeti hrpa ljudi. Pitam se zašto se to ne događa.

  I sami autori priznaju da Joe cell "ponekad" ne radi, a ovo su im objašnjenja:

 • "nešto vam ne valja s vodom - čistoća, pH"

 • "voda vam je umrla. rastavite ćeliju, očistite i ispolirajte, sastavite natrag i dolijte živu vodu"

 • "to vam je zato što nemate točne nacrte"

 • "vaša spiritualna energija je poremetila orgonski tok ćelije"

 • "stavili ste previše vode"

 • "loše ste napravili ćeliju"

 • "voda vam nije mlađahna"

 • "dan je prevruć"

 • "ćelija je premala"

 • "cijev koja spaja ćeliju i motor je krivog promjera, od krivog materijala ili krivog oblika"

 • "ćelija se magnetizirala, demagnetizirajte ju"

 • "stavili ste ćeliju u krivi dio automobila"

 • "dan je prevlažan"

 • "vi, putnici u autu, životinje ili lokacija ulazi u spiritualnu interakciju s ćelijom"

 • "ćelija vam je nečista. rastavite ćeliju, očistite i ispolirajte i sastavite natrag".

 • "nalazite se u području koje je puno mrtvog orgona. maknite se od tamo što prije, po mogućnosti prije nego vam crkne ćelija"

 • "nalazite se u području gdje ima malo orgona"

 • "Sunce i 'planetarna aktivnost' su nepovoljni. Prebacite se na benzin i čekajte bolju priliku."

 • "Slaba vam je elektroliza." (a prije su rekli da nema nikakve elektrolize)

 • "žice vam imaju previsoki otpor"

 • "loš vam je usis zraka u motor."

 • "auto radi, pa stane - to je normalno. prijeđite na benzin, pa kasnije opet pokušajte s vodom"


 • Zatim se osvrću na orgon, koji "nije svugdje jednak", a čini se da je upravo tamo gdje "oni to (ne)žele". Kažu da mu se gustoća mijenja:

 • s godišnjim dobom

 • tijekom dana

 • s pomicanjem planeta

 • s Sunčevim ciklusom

 • s promjenom nadmorske visine

 • s promjenom zemljopisnog položaja

 • s blizinom drugog automobila

 • s promjenom vremena

 • s onečišćenjem

 • s promjenom Zemljinog i svemirskog magnetizma

 • s blizinom radioodašiljača, zapravo bilo čega što zrači - sve što postoji, utječe na njega

 • s Y faktorom

 • Što je Y faktor? Neka sila? To ste vi! You.
  Prema kookovima, ćelija ne radi ako stojite kraj nje u lošem rapoloženju, ili još gore, ako je kraj vas neki čovjek koji nema ljubavi prema vašoj ćeliji!
  Isto tako, kažu da postoji i "Oranur efekt" - kad ćelija "spiritualno" djeluje na vas, pa postanete depresivni i umorni, jer vam isisava nagon za životom! Normalno obrazloženje je da ljudi koji se ovim bave baš i nisu najbolje raspoloženi, zbog stalnih neuspjeha.

  Ako ste pročitali bar ova dva popisa, shvaćate koliko je to neopisivo ogromna i očita hrpa sranja koja služi samo tome da se jadnik koji se ovim bavi smota do kraja i zauvijek bezuspješno opsesivno pokušava pokrenuti auto i za neuspjeh okrivljava "položaj planeta". To je hrpa izmišljenih razloga.


  Zaključak.

  Dok sam pisao ovaj članak, prvi put sam saznao neke stvari. Ovaj hoax je ogroman i isprepliće se sa svim što ima veze s onim psihijatrom Reichom. Sve je tako povezano, kao stog sijena, a zapravo je prazna slama.
  Oni koji su to izmislili su mislili na sve i iza ovoga vjerojatno stoji netko tko dobro zarađuje varajući ljude, inače se ne bi toliko trudili.
  Cijeli je uređaj napravljen tako da što više zbunjuje korisnika. Upute su vječno optimistične, a za nefunkcionalnost optužuju nevjerojatan broj beznačajnih, glupih ili čak nepostojećih stvari.
  Zdravi razum govori o čemu je riječ.
  Perpetuum mobile i ljudi koji ga razvijaju su inače zanimljivi fenomen. Oni su kao slijepi evolucijski odvojak, recimo to tako - "greška u matrici", koja je autodestruktivna, ali dok se ne uništi, uništava i oko sebe.

  Važno je zapamtiti ovo:

  Ne ulažite novac u "free energy" projekte.

  To su varalice ili ljudi koji ne znaju da im je rad uzaludan. Besplatna energija u smislu u kojem govore ne postoji. Energija se od prirode mora krasti stupicama.
  Tu nema mjesta "duhovnim iskustvima" koja se protive "neprirodnom odnosu prema prirodi", kako šarlatani vole zvati energetiku.
  Činjenica je da energiju moramo lukavo izvući, što i nije previše teško, jer živimo na planetu koji je aktivan i ima dosta njenih izvora.

  Smatram da je potrebno upozoriti i na opasnosti opisane naprave.
  Nije u pitanju samo kredibilitet i razum osobe, nego se radi se o tome što ovo proizvodi velike količine plina praskavca koji zapaljen detonira i može izrešetati osobu gelerima ćelije. Onaj tko je posvjedočio detonaciji većih količina plina praskavca dobro zna kako je to upečatljiv događaj.
  Ako je kome do elektrolize vode i igranja s vodikom i kisikom, treba napraviti uređaj koji dopušta odvajanje plinova. Praskavac nije za igru.

  Također, koliko god nedjelotvoran, uređaj je opasan za motor automobila.
  Obični motori nisu dizajnirani za vodik, sastojak praskavca. Vodik ima svojstvo prodiranja u kristalnu rešetku metala, gdje se "ugnjezdi" što rezultira krtošću materijala, pa on puca jer više nije elastičan kao prije.

  Jedan fizičar je čak i reagirao na šarlatanskoj stranici educate-yourself.org napisavši e-mail u kojemu je na uljudan način objasnio da je riječ o elektrolizi koja ne daje energiju, te da se stvara eksplozivni plin koji može nekoga ubiti, da bi ga imbecil koji vodi site ispljucao i ismijao u stilu "vi sa svojom fizikom" te nastavio sa svojim lažima u nadmoćnom, pokroviteljskom stilu (megalomanija).

  Lako za uništeni motor, sramoćenje i bacanje novca i vremena u vjetar, bitno je zdravlje.
  Kad nekome jedan dan završi komad lima u oku, mislit će drukčije.

  - 14:15 - gurni glavu kroz monitor (34) - snimi - #

  09.03.2007., petak

  Tribute to C&H #4

  Je li tko vidio to famozno pitanje na MTV-u? Rezultiralo je globalnom sprdnjom i navodno jednom titulom najgluplje osobe na svijetu... :?

  - 10:00 - gurni glavu kroz monitor (12) - snimi - #

  07.03.2007., srijeda

  New Horizons prolijeće kraj Jupitera

  19. siječnja 2006. godine, prije nešto više od godinu dana, raketa Atlas-V je ponijela sondu New Horizons na put koji će ako sve bude u redu, završiti prvim slikama patuljastog planeta Plutona. Sonda drži rekord za letjelicu koja je najvećom brzinom napustila Zemlju - brže od 16 kilometara u sekundi.

  28. veljače, prije kojih tjedan dana, sonda je projurila kraj Jupitera, usmjerena prema njemu da bi ju njegova snažna gravitacija izbacila kao iz praćke. Sonda je ubrzala na oko 21 km/s.
  Ispaljivanje iz "praćke" je službeno završilo 5. ožujka, prije dva dana.

  Koji su rezultati prolaska kraj Jupitera?
  Osim stotina slika samog planeta i njegovih olujnih oblaka, jedna od svakako najzanimljivijih slika je ona koju je napravila kamera Long Range Reconnaissance Imager (LORRI).

  Na slici vidite Jupiterov satelit Io, koji je svijet za sebe. On i Venera su tu negdje po vjerodostojnosti prikazivanja Danteovog Inferna. To je satelit najbliži Jupiteru kojeg on rasteže plimnim silama i drži ga geološki aktivnim. Pun je sumpornih para, lave, rastaljenog sumpora, a okupan je Jupiterovom snažnom radijacijom jer mu je duboko u magnetosferi. Na njegovoj površini posve sigurno nema nikakvih oblika života, bar ne onakvog kakvog mi znamo.

  Ono što je zanimljivo na ovoj slici su vulkanski izbačaji. Ovaj najveći, koji izgleda kao grba gore lijevo potječe iz vulkana Tvashtar, nazvanog po hinduističkom božanstvu kovača. Izbačaj na ovoj slici doseže visinu od kojih 290 kilometara. Sličan i još veći prizor je vidjela i sonda Voyager davne 1979. godine, no taj put je krivac bio vulkan Pele.
  Lijevo, "na devet sati" vidite nešto slično oblaku nastalom zbog nuklearne eksplozije kako se diže iznad površine. To je 60 kilometara visok izbačaj vulkana Prometej.
  Treći vulkanski izbačaj se vidi dolje, kao svijetla mrlja na noćnoj strani satelita koja sliči slovu Y. Potječe od vulkana Masubi. Nisam mogao naći visinu, ali je definitivno dovoljno visoka da ju, dok je na noćnoj strani, obasjava Sunce. Vjerojatno ima još nekoliko trenutno aktivnih vulkana na noćnoj strani, kao i s druge strane satelita.

  Dakle, Io je izuzetno aktivan svijet. Usporedio bih ga sa stučenom narančom iz koje stalno brizga sok dok ju stišćete tren s jedne, tren s druge strane.

  Što slijedi za New Horizons?
 • za nešto više od godinu dana, 9. lipnja 2008. proći će orbitu Saturna, oko kojeg već orbitira Cassini (koji je izbacio sondu Huygens na satelit Titan).
 • 5. ožujka 2011. će proći Uranovu orbitu.
 • 1. kolovoza 2014. prolazi Neptunovu orbitu.

 • 14. srpnja 2015. oko 11:59 (UTC) je vrhunac misije - prolazak kraj Plutona, a ~14 minuta kasnije, kraj Harona.

 • U godinama koje slijede, od 2016. do 2020., možda naiđe i na još koje maleno tijelo u Kuiperovom pojasu.

 • Što će onda biti s nama, nemam pojma. Osam godina je puno. Do tada, u vakuumu svemira, sonda juri prema svom odredištu.

  - 12:10 - gurni glavu kroz monitor (9) - snimi - #

  03.03.2007., subota

  Potpuna pomrčina Mjeseca

  Potpuno sam zaboravio na to. Pomrčina će biti najjača u 00:20:56.
  Šteta što nemam dalekozor sa sobom. A nemam ni čime slikati...

  Glavna sjena je počela u 22:30:04, a odmaknut će se u 02:11:46 po našem vremenu. Za sporednu sjenu nije ni važno jer se gotovo i ne zamjećuje.

  EDIT: pardon na krivim podacima, sad su ispravljeni.


  EDIT2: Jako lijepa pomrčina. Prilično rijetka, jer je Mjesec prošao gotovo kroz sredinu sjene, pa je zato i bio onako taman. U Zagrebu nije bio krvavo crven. Vjerojatno zbog visoke maglice u zraku. Prvo je padala kiša, pa se razvedrilo, pa je nakon totaliteta bilo sve više te maglice, da bi se rano ujutro, oko 4, Mjesec nalazio i izvan slabašne polusjene, na zapadu. Nebo je bilo kristalno čisto, a on je blještao kao lud iako relativno nisko na nebu, iznad livade.
  Baš stvarno, ali stvarno čudan prizor. Nažalost, nisam mogao ničim slikati. No zato evo jedna slika koju sam snimio 02.09.2006. u 23:12.

  - 22:55 - gurni glavu kroz monitor (11) - snimi - #

  01.03.2007., četvrtak

  Heaven queen carry me away from all pain!

  Ne znam što je to sa starim ljudima da imaju svoje epizode. Valjda neka velika ljigava izvanzemaljska euglena u malom mozgu koja ga stimulira, pa do izražaja dolaze staračke krokodilske sklonosti.
  Prekjučer sam se UBIO od pranja robe. Ruke su mi otpale. 15-ak komada robe i ručnik za kupanje. Još sam trebao i ručnik za ruke, ali nije mi se dalo. Izgorile su mi ruke od silnog detergenta i sažimanja.

  Dakle, ujutro, nakon pisanja edita u prošlom postu, cijeli obeščašćen (GREAT DISHONOR!), vaš je Sadako's laundry ninja apprentice lijepo zasukao rukave i onda glumio makinu za robu miješajući komad tupperwarea pun praška zvanog Tide i šporke robe.
  Još kad usput slušaš nešto divlje na playeru, ma milina. Kuća je lijepo mirisala. Alpski. Roba se sušila.
  Ono što je nevjerojatno je to da je the baba je došla kasno i shvatio sam da sam mogao izvesti svoj ninja mission iako sam svjesno otvorio oči tek nešto prije 9. DISHONORED again. GREAT DISHONOR.

  I sve je bilo OK, the baba je ovih dana bila začudno dobre volje. Već sam htio napisati nešto o tome.
  Ali, kao što se ispostavilo i n-ti put za redom, ti dani služe koncentriranju bijesa koji onda padnu na ninju kad je najmanje spreman. Težak je život ninje. Možda joj se skupilo puno toga, ali svejedno. I meni se skupi, pa ne zajebavam ili ignoriram ljude.

  Prekučer navečer je 3 ili 4 puta uletjela u sobu (s razmacima od niti jebene minute). Onako, samo bi banula unutra, kucala je samo prvi put, drugi put bi samo banula. Htio sam napisati brdo dijaloga (zapravo njenog monologa) ali bi to oduzelo previše vremena na ispravno formatiranje, jer je li, lijepo je gledati uredni flame.

  Prvo me optužila da joj u zadnje vrijeme dva dana kasnim sa stanarinom. Au, jako važno, a nisam ni kriv za to. (eh da, sutra sam najebao ako ne sjedne na račun). Ona troši strašno puno novca, ali sve bez razloga. Glanca kuću i vrt. Sve što se pokvari - odmah najboljeg majstora. Paf! Ode 200 kuna.

  Onda je izašla, pa se vratila i indirektno me optužila da sam joj pokvario štednjak (a nisam, nego je došao pokvaren). Kaže da se mora pročitati upute, da se mora naučiti paliti plin. I da se mora čekati minutu da bimetal uhvati. Erm, NOT.
  Normalni štednjaci koji funkcioniraju hvataju za niti 5 sekundi. Onaj je moj doma star par godina pa još tako radi.

  Onda je opet izašla, pa se opet vratila (a ja se samo okrećem na sjedalici) i rekla da ju guši zrak, da kako ja to mogu činiti neke stvari bez pitanja. Kaže da sam na radijatoru sušio potpuno mokri ručnik. Nije istina.
  I da joj je vruća vlaga sišla u prizemlje. Ma da. Nekako je prekršila prirodne zakone. Sišla je dolje. Protivno zakonu uzgona.
  A kad se iz prizemlja meni na kat penje njen amonijak zbog njene inkontinencije, i kad peče za oči i jezik koliko jezivo smrdi, onda ne osjeća? Valjda joj umrtvi nos.
  Čudno, njoj je nos umrtvljen baš u specifičnim situacijama.
  I onda je mljela o tome, ne bi da se u najmanju ruku zbog mene na stropu događa meteorološka precipitacija i sijevaju munje i pada krupa po kući.

  Pošla je ća, da bi se opet vratila. Više mi je dokurčilo vrtiti se na stolici.
  Kaže da mi je radijator upaljen u WC-u. Da, suši se roba na njemu. I onda se sjetim combo-laži i kažem da ću se ići tuširati, a kupaonica je ledena, pa radim dvije stvari odjednom.
  Pa opet se tuširaš, ti to svaki dan?
  Ne, inače jednom na godinu, a danas mi se prohtjelo skinuti ovaj smeđi sloj s leđa. LOL
  Mislim stvarno, tuširat ću se kad ja to hoću.
  E, onda ćemo ovako.
  Srce mi stane, mislim se kakvu će pakost opet smisliti.
  I da, optužila me da ne čistim WC. Da ona ima svoju dvorkinju samo za sebe, a ne da i meni čisti. Kao prvo, dvorkinja nije baš najljepši naziv, žena ima svoje ime. Kao drugo, ja ne zahtijevam dvorkinju. Kao treće, kad sam došao u taj stan, rečeno mi je da se "kuća čisti cijela, svaki tjedan, i da ne moram brinuti o tome". Molim lijepo. Dobro, nema veze što je to bila laž, jer nemam ništa protiv toga da sám čistim, ali me onda me se još optuži da sam neuredan. A zašto - zbog kamenca.
  Nakon svakog umivanja, lavabo se mora oribati.
  MOLIM!? HAHHAHAHA!!! WTF?! Ribati lavandin nakon umivanja? Pa tko to radi? eek
  Samo sam ju blijedo gledao i mislio na njen svinjac u kuhinji. Ona primijeti naslage kamenca u mom WC-u, a sebi u kuhinji ne vidi komade povrća po podu. LMAO
  Da. Tebi je takav odgoj, tako su te naučili doma, valjda su ti takvi roditelji, ne znam ja.
  Onda mi je nekako lagano izvrijeđala familiju i još zapravo sve "takve kod nas", a što je s tim mislila, nemam pojma. Mogla mi je svašta reći, ali vrijeđati obitelj?
  Na kraju je ispalo da sam ja komotan. A po čemu komotan, sunce ti žarko (to sam danas čuo u Elektri)? Ne smijem niti nikoga dovoditi, tih sam, ne pušim. Još joj i tlak mjerim i kad mi je usput, kupim nešto. Doduše, ona meni neki put napravi ručak, ali je to ne tražim niti sam ju ikad tražio. Još joj i kažem da to ne treba raditi. Nisam joj ništa dužan.
  Tebe nitko ne smeta, imaš svoj mir.
  BEEEEEP!!! WRONG AGAIN!

  I tako, jučer je opet išla vani, ali ja sam već oprao svu robu. DISHONOR!

  Šlag na kraju. Sad je skoro jedan sat po noći, a ujutro ide kod doktora. Ovoliko nije izlazila u cijeloj godini.
  Cijelo prijepodne imam za sebe. I znate što ću učiniti?


  Svu loše očišćenu robu ću ubaciti u makinu i potrošit ću joj struje za godišnju proizvodnju NE Krško.


  E da. Sutra se pere na veliko. Nekoliko pranja. Za crnu robu, šarenu, osjetljivu. Neke stvari se nisu uspjele sasvim oprati, pa će i one.
  Možda operem i svoju laboratorijsku kutu.

  Sve se pere i sve će sjajiti i mirisati. mad

  I guštat ću u svakom okretu bubnja.


  BTW to sam ja na slici.
  EDIT:
  Moj ninja predosjećaj me nije iznevjerio. The baba je došla više od sat vremena prije i skoro me nije uhvatila u misiji. Svojim mačjim ninja pokretima sam se prišuljao makini i ugasio ju, a onda sa strahom "kuhao čaj", pazeći da se ne bi približila stroju.
  Uz pomoć njene "dvorkinje" sam iz bubnja kriomice isčupao robu natopljenu detergentom i sve pobacao u kadu. Strah, o da. Bila mi je i ostala jedna čarapa, za koju sam smislio laž da ju je vjetar bacio s kata, a kasnije sam "ko fol našao" još tri čarape koje je "vjetar bacio".
  ...
  I onda sam sve prao na ruke. Great, great dishonor!
  Ali, ninje ne plaču. Sad čekam da se sve osuši, da imam što obući. Da, u pidžami sam.


  - 00:50 - gurni glavu kroz monitor (16) - snimi - #

  << Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

  < ožujak, 2007 >
  P U S Č P S N
        1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31  

  interferencija on/off

  Ovaj blog je čuvao Frank. Frank je deložiran prije par mjeseci. Ako imate utočište, Frank će vam biti zahvalan.

  zapamtite!

  Copyright © endimion17.blog.hr 2005-2006-2007-2008-2009-2010-2011-2012-2013.

  Sva prava pridržana.