petak, 30.09.2005.

EKOLOGIJA* Berba grožđa

Grozdje

Berba grožđa u Hrvatskoj započela je u svim vinogradarskim krajevima. Očekuje se prema procjeni MPSVG urod nešto više od 200 000 T grožđa od čega će se dobiti 1,4 milijuna hektolitara vina.

Kakvoča grožđa je nešto lošija nego prethodne godine a urod je prosječan. Razlog tomu su vremenske neprilike tokom cijele godine - početkom vegetacije mraz, potom tuča a u kolovozu kada je trebalo biti sunčano puno kišnih dana.

Cjelokupni promet grožđa je pod pojačanim nadzorom Državnog inspektorjata i vinarske inspekcije.

Proizvođači koji namjeravaju prodavati grožđe a kasnije vino - trebaju imati iskaznicu tj. biti upisani u Upisnik proizvođača grožđa i vina te posjedovati rješenje o stavljanju grožđa i vina u promet.

Izvor: MPSVG

- 09:52 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 29.09.2005.

KULTURA* Hrvatski glazbenici nominirani za MTV nagradu

Prvi puta su glazbenici iz R. Hrvatske nominirani za MTV-evu nagradu koja će se dodjeljivati 3. studenog u lisabonskom Atlantic Paviljonu.

Od 23 kandidata koji su od kolovoza 2004. do kolovoza 2005. bili na top ljestvici Word Chart Expressa na MTV Europeanu izabrana su 3 finalista iz Hrvatske.

Za Best Act - MTV Adria natječu se zajedno sa 2 slovenskih predstavnika Leut Magnetic, Urban&4 i Massimo.

- 09:45 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 28.09.2005.

INFO* "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2005."

Međimurske Toplice

Na Forumu turizma koji je održan u Hotelu Ambasador & Hotelu Kvarner u Opatiji, svečano su 21.09.2005.g. dodjeljene nagrade "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2005.", najuspješnijim turističkim odredištima, smještajskim i ugostiteljskim objektima, marinama, hotelima..

Priznanje zajedno dodjeljuju Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska radio televizija.

Među mediteranskim velikim gradskim turističkim odredištem "Turistički cvijet 2005." dobio je Dubrovnik, sljede ga Zadar i Split, dok je među turističkim odredištima prva Opatija.

Turističke cvijetove u unutrašnjosti zemlje dobile su terme Sv. Martin na Muri iz Međimurske županije, PP Žumberak i Samoborsko gorje, PP Lonjsko polje, gradovi Osijek i Slavonski Brod te zagrebački Arheološki muzej.

Toplice Sv. Martin na Muri su osvojile prvo mjesto u kategoriji termalno-mineralnih lječilišta i aqua parkova.

- 22:09 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 23.09.2005.

************************

Jesen

KASNA JESEN

Posve polako, u maglenom plaštu,
Jutros je ušla u selo. Kroz baštu.
Prošla je pored ocvalih lijeha,
Nađoh je ispod snuždenih streha.

List je za listom, drščuć od straha,
Počeo padat od njezina daha.
Otkrih je skritu u dimnjaka dimu,
I čuh je kako doziva zimu.

Autor: Dobriša Cesarić

- 08:39 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.09.2005.

EKOLOGIJA* 22. Rujan - Evropski dan bez automobila

Taj dan služi oporavku gradova i jačanju svijesti javnosti o potrebi promjene ustaljenih navika, koje bi bile u skladu sa zaštitom okoliša i pobljšanjem gradske pokretljivosti.

Prvi put Evropski dan bez automobila obilježen je 1998. godine u Francuskoj; dok 1999. godine obilježavanju se priključuju i talijanski gradovi; dok svake godine obilježavanje bez automobila poprima sve veće razmjere i priključili su se brojni evropski gradovi, čak i zemlje koje nisu članice Evropske unije. U pojedinim zemljama obilježava se taj dan u sklopu Evropskolg tjedna pokretljivosti do 22. rujna.

Sveevropski pokret za čistiji zrak i manje buke mogao bi prerasti u realnost oslobođenju kompleksa i pogrešnog produbljenja da je automobil simbol društvenog prestiža i materijalne dobiti.

Cilj cjelodnevne akcije koja je danas imala svoje finale za ovu godinu, je da se građanima prezentiraju glavne prednosti alternativnih sredstva prevoza "koja svakom čovjeku garantiraju kvalitetniji život od sadašnjeg, jer mu obezbjeđuju više čistog zraka, manje buke i više životnog prostora".

LINK:
*INTERNATIONAL CAR FREE DAY

- 08:45 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.09.2005.

KULTURA* 21. Rujan - Međunarodni dan mira

Rezolucijom 36 / 67 od 30. studenog 1981. Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je Međunarodni dan mira i on se obilježava na današnji dan.

Više informacija - LINK:
* WORLD PEACE ORG.

- 10:22 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

EKOLOGIJA* 21. Rujan - Međunarodna noć zaštite šišmiša

Oni koji su posjetili šume ili spilje u sumrak ili noću sigurno su primjetili tihe noćne lovce: šišmiše! Od 33 vrsta šišmiša koji su evidentirani u Hrvatskoj čak 30 je vezano uz šume. Uz vrste šišmiša kojima šuma pruža trajno skrovište, gotovo sve preostale vrste koje skrovište nalaze izvan šuma, u špiljama i potkrovljima kuća, love kukce u šumskim staništima.

U hrvatskim šumama opstale su i one vrste koje su u Evropi najugroženije, a to su upravo šišmiši koji ovise isključivo o stanju šuma, poput velikog šišmiša i širokouhog mračnjaka. U našim šumama se pare i zimuju šišmiši selci koji u sjevernom djelu Evrope kote i odgajaju mlade, poput ranog večernjaka, malog večernjaka, šumskog šišmiša, sjevernog noćnjaka i dvobojnog šišmiša.

Crveni popis ugroženih biljaka i životinja Hrvatske (DZZP,2004) uključuje čak 17 vrsta šišmiša, od kojih je 7 ugroženo i nalazi se gotovo pred izumiranjem.

Podaci govore da su šišmiši ugroženi i kod nas, zbog čega sve više šišmiša uživaju zaštitu temeljem Zakona o zaštiti prirode (NN br.162/03). R. Hrvatska stranka je Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja i njemu pripadajučeg sporazuma o zaštiti evropskih šišmiša (UNEP/EUROBATS) od 2000 godine.

Izvor: Uprava za zaštitu prirode "Šišmiši u šumama"

- 09:06 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 16.09.2005.

EKOLOGIJA* 16 Rujan - Dan zaštite ozonskog omotača

Ozonski omotač u višim dijelovima atmosfere sprečava prodor sunčevih ultraljubičastih zraka. Manja količina ozona je štetna i nalazi se u troposferi i ona se povečala unazad 50 godina dvostruko, a samo u proteklih 10 godina za 10 %, što je posljedica emisija ispušnih plinova vozila te drugih antropogenih izvora.

Bez sustavne kontrole tvari koje oštećuju ozonski omotač stanje bi za pedeset godina moglo biti i do deset puta gore od sadašnjega, a razna oboljenja zahvatila bi milijune ljudi, predviđaju znanstvenici. Oštećenje ozonskog omotača obuhvatilo bi do 2050. godine 50 posto površine srednjih širina sjeverne hemisfere i 70 posto površine srednjih širina južne hemisfere.

Znanstvenici vjeruju da bi daljnjom primjene sustavne kontrole tvari koje oštećuju ozonski omotač njegova razgradnja mogla doseći vrhunac u sljedećih nekoliko godina, nakon čega bi nastupilo razdoblje postupnog oporavka.

Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja ove godine prigodom 16. rujna upozorava da se odlaganjem starih rashladnih uređaja i klima uređaja iz kućanstva, kao i automobila odlaže na za to predviđena odlagališta jer samo na taj način možemo nekontrolirano spriječiti istjecanje ferona u zrak.

Pred čovječanstvom je nekoliko izazova. Sve zemlje svijeta moraju ratificirati amandmane na Montrealski protokol.

Dokle god čovjek zemlju smatra svojim "vlasništvom" sigurno je da se neće osječati odgovornim za sve ono što čini protiv prirode i života u njoj. Međitim još davne 1854.g. indijanski poglavica Seattle između ostalog je rekao "...Zemlja ne pripada čovjeku, nego čovjek Zemlji...Zemlja je zajednička kuća svim stvorenjima, a čovjek je samo jedan od njenih stanovnika...".

Autor: DAVORIN CETTO

Više informacija - LINK:
*UNEP - OZONE DAY

- 17:14 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.09.2005.

KULTURA* Sječanje na Sigetsku bitku

SIGETSKA BITKA

Nikola Šubić Zrinski jedan je od velikana hrvatske povijesti koji je ratovao protiv Turaka od svoje mladosti. Godine 1566. sultan Sulejman II krenuo je sa preko 100 000 vojnika i 300 topova na šesti vojni pohod s ciljem da osvoji Beć i cijelu Evropu. Tada dolazi do grada Sigeta da sredi "račune" sa sigetskim kapetanom. Zrinski je dobro opskrbio grad te je prije velike i sudbonosne bitke tražio od svojih 2500 vojnika da mu obećaju poslušnost i vjernost do smrti. Prije toga je sam prisegnuo riječima:"Ja Nikola knez Zrinski obećavam najprije Bogu velikomu, zatim njegovu veličanstvu, našem sjajnom vladaru i našoj ubogoj domovini i vama vitezovima da vas nikada neću ostaviti, nego ću s vama živjeti i umrjeti, dobro i zlo podnjeti. Tako mi Bog pomogao!"

Opsada je počela 5. kolovoza i trajala punih 5 tjedana. Kako se je sigetska posada junački branila i pri tom nanosila teške gubitke turskoj vojsci, veliki vezir Sokolovic poslao je Zrinskom strelicu s pismom u kojem mu je obećao da će mu darovati čitavu Hrvatsku ako mu preda Siget. Sulejman mu je poslao dokaz o zarobljavanju njegovog najstarijeg sina Jurja u Međimurju. Iako nisu znali da li će im doći pomoć nisu se Zrinski i branitelji pokolebali i ostali su vjerni svojoj prisegi. Od jutra do mraka su uspješno odbijali mnogobrojne juriše, sve dok iznenada 4. rujna nije umro sultan Sulejman II, ali vezir je zatajio njegovu smrt i zapalili su vatrenim strijelama grad iz kojeg su preživjeli junaci provalili iz grada te su junački poginuli dajući svoje živote.

To junačko djelo Zrinskog izazvalo je divljenje čitave tadašnje Evrope. Četvorica preživjelih sigetskih branitelja su kasnije otkupljeni, Turci su izgubili preko 300 000 vojnika i odustali su od invazije na Beć i tadašnju Evropu.

Nikola Šubić Zrinski, "stup i štit hrvatski, grada sigetskog glavar i prvi strah turski vijeka svog" zauvijek je ostao živjeti u hrvatskim srcima, danas ga osim nas Hrvata i Mađari smatraju svojim nacionalnim junakom.

OBLJETNICA

Obletnica Sigetske bitke obilježena je i u naselju Šenkovec polaganem vjenaca na mjestu gdje je prije 15 godina Matica hrvatska - ogranak Čakovec; postavila spomen ploču u čast Nikole Zrinskog Sigetskog i njegovih palih vojnika; kod Kapelice Sv. Jelene.

Dana 14. 09.2005. godine su vijence položili predstavnici Matice Hrvatske, Družba Braće Hrvatskog zmaja, predstavnici Općine Šenkove te učenici Osnovne škole Šenkovec. Članice KUD-a otpjevale su Hrvatsku himnu, a zatim je u crkvi Šenkovec održana misa zadušnica.

- 14:09 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.09.2005.

KULTURA* 8 Rujan - Međunarodni Dan pismenosti

U svijetu prema podacima UN-a 862 milijuna ljudi su nepismeni, dok u Hrvatskoj je potvrđen nizak stupanj elementarne nepismenosti (2%), dok samo 11% građana je s visokom stručnom spremom, a 15% s nezavršenim temeljnim osnovnim obrazovanjem.

Uz elementarnu ili primarnu pismenost (poznavanje čitanja i pisanja kao osnovnih vještina), danas se barata s terminima sekundarna ili funkcionalna pismenost (razumjevanje pisanih uputa u svakodnevnom životu kod upotrebe pojedinih proizvoda, ispunjavanja ugovora ili formalne orjentacije u trgovini, prometu, javnim ustanovama...)te tercijalna ili komunikacijska pismenost (informatijska, računalna, internet, SMS).

Zadnja dva oblika suvremene pismenosti nalaze se na zabrinjavajučem mjestu u Hrvatskoj. U Hrvatskoj treba poraditi na opismenjivanju ta dva oblika suvremene pismenosti, s time da se očekuje da u praksi zaživi projekt Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa pod nazivom "Za hrvatsku pismenost" kojim će se poticati opismenjivanje odraslih koji nemaju završenu osnovnu školu. Time će se i Hrvatska uključiti u tkz. Desetlječe pismenosti koja je početkom prošle godine proglasila Glavna skupština UN-a.

UNESCO, tijelo UN-a je ustanovio Međunarodni dan pismenosti 1967. godine sa svrhom važnosti čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva u cjelini, gdje problem nepismenosti koegistira s ubrzanim razvojem društva i informacija modrene tehnologije.

- 09:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.09.2005.

INFO*

Počela nova školska godina

U ponedeljak je u cijeloj R. Hrvatskoj počela školska godina 2005/2006.

U Međimurju je 15.790 prvoškolaca sjelo prvi puta u školske klupe.

Sretno đacima prvacima i njihovim roditeljima!

- 16:10 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

KULTURA*

Škola za roditelje đaka - prvaka

* Ne plašite djete školom.

* Ne pišite domaće zadaće umjesto djeteta.

* Redovito idite na roditeljske sastanke i informacije.

* Ne zaboravite obavjestiti učiteljicu / učitelja o alergijama ili bolestima vašeg djeteta.

* Pobrinite se da dijete dovoljno spava i pravilno se hrani.

* Naučite djete kako se treba ponašati u prometu da bi sigurno stiglo do škole.

* Ne pretjerujte s učenjem i izvanškolskim aktivnostima.

* Ostavite djetetu dovoljno vremena za igru.

- 07:56 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.09.2005.

EKOLOGIJA*

Peticija za ukunuće lova u Hrvatskoj

Udruge "Oslobođenje životinja" i "Glas životinja" potpisivali su peticiju kojom zahtjevaju ukinuće lova u Hrvatskoj.

Navedene udruge predlažu da postojeća lovišta budu pretvorena u nacionalne parkove prirode, kako bi sva biljna i životinjska raznolikost doista bila zaštićena i adekvatno zbrinuta.

Kao udruga koja promiče ekološku tematiku u koju spada i promicanje prava životinja slažemo se sa navedenom peticijom.

Neprihvatljivo je da u Hrvatskoj postoji 836 lovačkih udruga sa preko 50.000 lovaca???

U EU se broj lovačkih društava i lovaca smanjuje, dok se kod nas njihove ovlasti proširuju; što je za svaku osudu!!!

- 14:37 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 03.09.2005.

EKOLOGIJA* Lovac postaje lovina

Živim u mirnom kraju gdje nema nikakve buke noću. Ali jučer negdje oko 22 sata čujem hitac jedan za drugim? Slušam i ne vjerujem???? Lovci ili krivolovci su otvorili sezonu lova!!!!???

Užas... Kada čujete zvuk opaljeng metka sledi vam se krv u žilama. Uvijek sam se nadao - opet su promašili.. Ali nada i gorka istina neidu ruku pod rukom. Sve je trajalo skoro sat vremena.

Otišao sam na internet i gledao fotografije. Ne bi vjerovali ali pronašao sam jednu fotografiju koja je govorila više od riječi i morao sam je ubaciti na blog.

Ah, što bi bilo ako bi lovac postao lovina. Ja mislim - naučio bi se pameti..Što mislite vi?

- 19:57 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.09.2005.

EKOLOGIJA* 10 Ekoloških zapovjedi

01. Najprije pometi pred svojim pragom.

02. Ono što si očistio danas, čuvaj i sutra.

03. Njeguj cvijeće i ne uništavaj ga.

04. Čisti zrak = dug život.

05. U svoje srce i srca bližnjih usadi ljubav prema prirodi.

06. Ne kradi od budučnosti, pa čuvaj okoliš danas.

07. Ono što imaš nastoj da traje što duže.

08. Misli danas na bolje sutra.

09. Kontinuirano odlaži svaki otpad - ne stvaraj divlja odlagališta.

10. Sjeti se da nisi vlasnik Zemlje, već samo njen čuvar i zaštitnik.

Izvor: HINA, 10.12.2001.

- 04:20 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.09.2005.

INFO* Predsjednik RH u Međimurskoj županiji

U posjetu Međimurskoj županiji boravio je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Svrha posjeta bila je upoznavanje sa štetama nastalih od poplava uz rijeku Muru.

Nakon prijema i razgovora u županijskoj vijećnici, Predsjednik se uputio u Općinu Podturen.

Posjetio je dio naselja istoimene općine; obišao dom stradale obitelji od poplave g. Mladena Novaka oca sedmoro djece i romsko naselje Lončarevo pokraj Podturna.

- 19:22 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

INFO* Početak nove školske godine - 5. Rujna

Stara narodna uzrečica kaže: "Sve što je lijepo kratko traje." Tako su svim budućim i sadašnjim školarcima -praznici završili... Ljeto je pri kraju... Počinje početak nove nastavne godine; a uz njih i nove obaveze, što nije tako strašno jer usvajanje novih znanja je nešto što svaki čovjek može samo poželjeti; posebno ako je besplatno. A uz sve to imamo i školska druženja, prve ljubavi ....

Nastava u osnovnim i srednjim školama ove godine počinje 05. rujna; a završit će 14. lipnja iduće godine.

Školarci, imat ćete I puno praznika:
Zimski praznici trajat će od 27. prosinca do 13. sijećnja, dok proljetni praznici trajat će od 13. do 21. travnja.

- 02:44 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

O BLOGU:

Blog uređuju članovi Udruge ZEU "Zeleno Međimurje". Prenosit ćemo na zabavan način, događanja i informacije iz ekologije / govorit ćemo o svim živim organizmima koje postoje, mjesta u prirodi koje nastanjuju i o svim drugim faktorima koji ih okružuju/; tradicije /gdje ćemo obuhvatiti narodne običaje, nošnje, plesove i pjesme, i sve ono što je specifično za naš narod. Pisat ćemo o tradicijskom - kulturnom nasljeđu koje se prenosi iz generacije u generaciju; od umjeničkih zanata i slično/ i o sličnim temama vezanih uz Međimursku županiju i šire. Uz tektove navedene tematike, naći ćete fotografije, animacije, igrice, video i prezentacije. Moći ćete se uključiti u naš forum, knjigu posjeta, pogledati kalendar događanja, linknuti i uživati u našoj foto galeriji i ili uz puno linkova pronaći što vama odgovara. Namijenjen je svim uzrastima.
Click to get cool Animations for your MySpace profile
* FOTO GALERIJA "ZELENO MEĐIMURJE"

...SIMPATIZERI / ČLANOVI SMO:
* Udruge za zaštitu životinja "Prijatelji", Čk
Click to get cool Animations for your MySpace profile

* Udruge "Međimurske roke", Brezje,...Property

Online
************************

OPĆENITO O UDRUZI ZEU "Zeleno Međimurje"

Click to get cool Animations for your MySpace profile

ZEU "Zeleno Međimurje" je neprofitna organizacija osnovana 2004. godine u Općini Šenkovec, Međimurske županije u R. Hrvatskoj; sa ciljem zaštite okoliša i poboljšanja kvalitete življenja uz očuvanje etnografskih i kulturnih vrijednosti Međimurskog kraja, sa naglaskom na promociju navedenih vrijednosti djeci i mladima.
Okuplja različite dobne skupine i član je Udruge "Međimurske roke" /promovira tradiciju Međimurske županije/ i Udruge za zaštitu životinja "Prijatelji" u sklopu koje djeluje i "Azil za napuštene životinje Međimurske županije".
Članovi Uprave Udruge ZEU "Zeleno Međimurje" su:
1. Teodor Perhoč, ing. /predsjednik/,
2. Damir Rudnički, ing. /dopredsjednik/,
3. Klaudija Perhoč, prof. /tajnik/,
4. Dr. Nada Glavaš,
5. Ljiljana Jaklin.
Click to get cool Animations for your MySpace profile

Ako ste zainteresirani za navedenu tematiku
ili želite da objavimo Vaš članak, fotografiju, ..., javite se na....
Click to get cool Animations for your MySpace profile
* NAŠ MAIL

DONACIJE::
Prima: ZEU "Zeleno Međimurje"
ŽR : 2392007-1100006495
Poziv na broj: 3108-2007
Unaprijed hvala!Free Message Forum from Bravenet.com


Sign my Guestbook from Bravenet.com

Free Calendar from Bravenet.com
 


**************************

LINKOVI:

MySpace Layouts


....SVE ZA BLOG / BLOGERI:
* Blog.hr
* Forum.hr
* Monitor.hr
* Free web counter
* Tutor blog
* Philo BLOG DIZAJN
* Hal II - blog potrepštine
* Blogday
Click to get cool Animations for your MySpace profile

GRAFIKA, ANIMACIJA...
* WebRecenzije - hosting,...
* Dizajn Moljac
* Free animation - Bigoo
* Free Gifs and Animations
* Free Space Animations
* Bravenet - all for web
Click to get cool Animations for your MySpace profile

FILM, MUZIKA I IGRE:
* Music
* MP3/Game/Movie downloads
Click to get cool Animations for your MySpace profile
...LINKOVI ZA MEĐIMURCE,
SIMPATIZERE I SUSJEDE
:
* Općina Šenkovec
* Osnovna škola Šenkovec
* Međimurska Županija
* MaloMedjimurje
* Karta Međimurja
* Međimurske narodne popevke
* Muzej Međimurja, Čk
* TZ Međimurja
* Grad Čakovec
* TZ Čakovec
* Knjižnica "Nikola Zrinski", Čk
* Centar za kulturu, Čk
* Škola animiranog filma, Čk
*
* Grad Varaždin
MySpace Layouts


...LINKOVI MEĐIMURSKIH
MEDIJA I UDRUGA:

* Međimurske novine
* Međimurje
* CakovecOnline
* Zrinska garda Čakovec
* Vesnin moljac - za svakog ponešto
* Avia
MySpace Layouts


...LINKOVI ZA DJECU :
* Disney
* Larine besplatne igre
* National Geographic Kids
* YahooGames
* Zoo Zagreba
MySpace Layouts


...LINKOVI ZA MLADE :
* Studentski informacijski poslužitelj
* Pretraživači
* Free Software Download
* Logo
* Screensavers & more
* Photo & Wallpaper
* E - razglednice
* NASA
* Hrvatska ukratko
Click to get cool Animations for your MySpace profile

...LINKOVI ZA EKOLOGE:
* Državni zavod za zaštitu prirode
* Agencija za zaštitu okoliša
* Crvena lista
* Parkovi prirode
* Hrvatsko podmorje
* Hrvatski prirodoslovni muzej
* Državna uprava vodnoga godpodarstva
* Hrvatske šume
* Morsko prase
* Časopis "Okoliš"
* National Geographic
* Discovery channel
* Greenpeace
* Macaklini moji prijatelji, M. Lošinj
* Ecologica, Zg
* Kneja - Pika spašava Zemlju, Čk
* Ekološka org. Lipa, Čk
Click to get cool Animations for your MySpace profile

...LINKOVI ZA BOTANIČARE:
* Katalog cvijeća
* Flora Croatia - database
* Hrv. botanički vrt, Zg
* Internet Directory for Botany
* BBC Gardening
* UK Gardens
* Royal Botanic Gardens
layout for myspace


...LINKOVI ZA LJUBITELJE
ŽIVOTINJA:

* Vrste mačaka
* Vrste pasa
* Vrste ptica
* Ptice Hrvatske
* Vrste akvarijskih riba
* SUZA - Izgubljene i nađene životinje
* Akvaristika
* Svijet ljubimaca
* Animal Discovery
* Sea World
* Photography expeditions animals
* Zoo Animal coloring
* Prijatelji životinja, Zg
MySpace Layouts


...LINKOVI ZA TURISTE:
* Katalog Hrv. www poslužitelja
* Hrvatska turistička zajednica
Click to get cool Animations for your MySpace profile

...LINKOVI ZA KULTURNJAKE I
ČUVARE KULTURNE BAŠTINE
:
* Muzejski dokumentacijski centar
* Institut za etnologiju i folkloristiku
* Antikviteti
* Web centar Hrv. kulture
* Novine za civilno društvo
* Poezija online
* Hrvatski folklor
* Info kazališta
....INFO:
* Ured Predsjednika RH
* Sabor RH
* Vlada RH
* MZOPU RH
* Ministarstvo kulture RH
* MZOS RH
* MEI RH
* MPS RH
* MINGO RH
* HHO za ljudska prava
* Mediji u RH
* Prognoza vremena
* Stanje na cestama
* HR tel imenik
* Google pretraživač
* Pogodak - Hrv. tražilica
* HR web imenik
* EH / DH rječnik
* Moj posao
* Poslovna EU tražilica
* Internet CRO softwers
Myspace


Molimo vas da na naš e-mail,
prijavite link koji ne radi!
Hvala!

************************

OPĆINA ŠENKOVEC

Smještena je u središnjem djelu Međimurske županije. Treća najmanja jedinica lokalne uprave i samouprave u Međimurskoj županiji. Formirana je 1997.godine, a prema popisu stanovništva iz 2001. godine ima 2770 stanovnika. U njen sastav ulaze dva naselja: Knezovec i Šenkovec. Središte lokalne samouprave je u naselju Šenkovec, dok u naselju Knezovec je formiran Mjesni odbor.

Imamo:
- Dječji vrtić i jaslice "Vrapčić";
- Osnovnu školu Šenkovec;
- Sportski dom /sa nogometnim igralištem i popratnim terenima za odbojku i košarku/;
- Zgradu Općine /Tajništvo i Općinska vijećnica/;
- Knjižnicu i čitaonicu Šenkovec sa igraonicom;
- Kapelicu Sv. Trojstva;
- Župni ured i
- Župnu crkvu Sv. Jelene.

Neprofitne organizacije:
- Stolnoteniski klub Šenkovec;
- Nogometni klub Šenkovec;
- Gimnastička udruga;
- Udruga rekreativki;
- Šahovska udruga;
- HVIDRA;
- Udruga umirovljenika;
- Glazbena udruga;
- KUD Šenkovec /primljen u Savez karnevalskih udruga Hrvatske - a Šenkovec je primljen u Udrugu evropskih karnevalskih gradova (FECC)/;
- ZEU "Zeleno Međimurje";
- Caritas Župe Šenkovec i
- DVD Šenkovec.

U naselju Knezovec djeluje:
- DVD Knezovec /koji se nalazi u Društvenom domu Knezovec koji u svom sastavu ima rukometno igralište/. U istoimenom naselju nalazimo prekrasno uređenu kapelicu Sv. Florijana.

Najznačajniji povjesno-kulturni spomenici su:
- ostaci pavlinskog samostana ;
- kapelica Sv. Jelene /registirani spomenik nulte kategorije/ i
- ostaci mauzoleja Zrinskih.

Samo smo 2 km udaljeni od Čakovca. Okruženi smo ljepotom različitih ekoloških sustava, iz kojih možemo izdvojiti:
- šume i livade /koje se protežu od Knezovca do Šenkovca/;
- vode - Retencija - umijetni ribnjak i 5 potočića;
- ostatke nekadašnjih močvara - Globetku /koja se nalazi na tromeđu Općina Šenkovca i Nedelišća i Grada Čakovca/.

Sva područja su pogodna za razne vrste rekreacije i vikend odmore.
To su osnovne informacije o našem kraju. Na vama je da se u te informacije sami uvjerite.
*******************************