četvrtak, 21.09.2006.

ETNO* Međimurci na manifestaciji "Eko - etno Hrvatska 2006. god." na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu

Ovogodišnja manifestacija Eko etno Hrvatska održat će se u sklopu Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma od 19.-24. rujna. Održat će se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Sudjelovat će ukupno 18 županija, među ostalima, i Međimurska županija koja se ove godine predstavlja na 160 kvadratnih metara izložbenog prostora. Dan Međimurske županije, je dakle prilika kada ćemo sa svojim programom biti u središtu pozornosti svih izlagača i posjetitelja, biti će u petak 22. rujna od 13 do 15 sati. Za taj termin angažirani su brojni izvođači koji su članovi Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije. Iako sadržaj programa nije otkriven, Dijana Marcijuš je najavila kako će nastupiti Zrinska garda, Teta Liza, tamburaški sastav KUD-a «Seljačka sloga» D.Dubrava, KUU «Veseli Međimurci», Lidija Bajuk, KUD Podturen, Limena glazba Novakovec, Dječja folklorna skupina KUU «Zvon» župne zajednice M.Subotica, Tamburaški sastav « Biser Međimurja» iz Žiškovca, KUD Mačkovec, KUD «Katruže» Ivanovec i KUU Zasadbreg. Na samom otvorenju čitave manifestacije a u sklopu izložbenog prostora Međimurske županije predstavit će se «Vulenček» bend i Nikolina Virgej a u toku tjedna nastupit će još i tamburaški sastav KUU»Veseli Međimurci» te tamburaški sastav «Biser Međimurja» iz Žiškovca kao i drugi izvođači s kojima se još pregovara.
Na EKO-ETNO VEČERI, na reviji narodnih nošnji predstavit će nas Mirjana i Zlatko Hržić članovi KU-e «Seljačka sloga» Prelog, a na reviji etno frizura Marina Juras članica KUU»Zvon» župne zajednice M.Subotica. Uz njih, angažirane su i školske zadruge te srednje strukovne škole koji će prezentirati Međimursku županiju.

Naime, manifestacija »Eko-etno Hrvatska“ postoji, između ostalog, i zbog promicanja ruralnog identiteta hrvatskih županija, očuvanja i promocije ekoloških, autohtonih i tradicijskih proizvoda, usluga i zanata, zaštite i promocije prirodne i kulturne baštine regija i države.

U ime Međimurske županije upućen je poziv svim srednjim školama da u sklopu svojih edukativnih programa organiziraju posjet učenika i profesora manifestaciji „Eko - etno Hrvatska“ tim više što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo preporuku kako „Eko Etno Hrvatska“ ima edukativni karakter. Interes naših obrtnika i poduzetnika je velik tako da ovoga trenutka imamo pedeset troje izlagača raznih struktura. Željelo se, i što se tiče izlagača a i prostora, spojiti tradicionalnu međimursku baštinu sa modernom umjetnošću. To znači da će se prikazati stari zanati i obrti, izložiti tematske izložbe i fotografije, predstaviti folklor iz Međimurja, revije narodnih nošnji kao i naša autohtona jela i kvalitetu naših vina ali i prikazati ljepote Međimurja kroz video prikaz i prigodne filmove. Međimurska županija predstavit će se i na Eko etno večeri u petak, 22.rujna od 20,30 sati na kojoj će nazočiti državni i županijski dužnosnici, sudionici srednjoeuropske inicijative koji svoju sjednicu imaju u Zagrebu, povjerenici Europske komisije i mnogi uzvanici. Tom će prigodom biti održana revija folklora i tradicijskog ruha te će biti podijeljene zahvalnice, nagrade i priznanja izlagačima i županijama a sve to uz reviju narodnih nošnji i frizura a sve pod vodstvom gosp. Branka Uvodića.

Otvorenje manifestacije bit će u utorak, 19. rujna s početkom u 12 sati. Sajam otvara ministar Petar Čobanković koji će potom u pratnji ostalih uzvanika obići svaki štand. U paviljonu 1 bit će postavljen press centar kojeg će moći koristiti svi organizatori. Svi štandovi će biti podložni ocjenjivanju a uz sve to priprema se i niz popratnih sadržaja kako bi se što kvalitetnije prezentirali. Naime, ranija iskustva su pokazala da je zagrebački velesajam manifestacija na kojoj se okuplja veliki broj poslovnih ljudi iz cijelog svijeta kao i mnogi građani iz cijele Hrvatske i to je jedan od razloga zašto Međimurska županija ulaže toliki napor u organizaciju ovogodišnje manifestacije.

Unatoč tome ne zanemaruju se ni naši žitelji pa se pozivaju svi naši građani da barem jedan dan, od utorka do nedjelje, ukoliko su u mogućnosti posjete Eko etno sajam, paviljon broj 1 u sklopu Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma.

Izvor: Intervju Dijane Marcijuš, zamjenice župana Međimurske županije

- 03:41 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 19.09.2006.

EKO-ETNO* Otvoren sajam "Eko - Etno"

U paviljonu 1 Zagrebačkog velesajma prigodnom svečanošću otvorena je specijalizirana izložba Eko-etno, koju su u sklopu jubilarnog 80. Jesenskog zagrebačkog velesajma organizirali Zagrebački velesajam i Hrvatski farmer, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka te Ministarstva gospodarstva, rad i poduzetništva .

U nazočnosti slovenskog ministra sela, poljoprivrede i prehrane dr. Milana Pogačnika, župana pet hrvatskih županija, gradonačelnik i načelnika općina te brojnih uzvanika, proizvođača i izlagača, sajamsku priredbu otvorio je hrvatski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Otvarajući izložbu Čobanković je podsjetio da je jedno od najvećih bogatstava Hrvatske njen ruralni prostor koji zauzima gotovo 90 posto površina. Od toga 57 posto je poljoprivredno, a 36 posto šumsko zemljište. Na tom prostru živi oko 46 posto pučanstva koje je izravno ili posredno vezano uz poljodijelstvo.

-Ruralno se sve manje percipira kao sirovinska osnova, zaostalost i neperspektivnost, a sve više kao ekološka vrijednost, originalna znanja i kulturni identitet. Poljoprivreda je više od same gospodarske djelatnosti. Ona je način života, ona na sepcifičan način oblikuje obitelj, odnose u obitelji, njeguje određeni sustav vrijednosti. Zato je razvitak ruralnog prostora temelj gospodarskog i društvenog jedinstva svake zemlje, rekao je ministar Čobanković.

Čobankovićev slovenski kolega, ministar Milan Pogačnik, podsjetio je na napore koje je Slovenija morala učiniti prije stupanja u Europsku uniju. Dio iskustava, obećao je Pogačnik, prenijet će i na hrvatske kolege kao bi dosizanje normi bilo što bezbolnije.

Direktorica izložbe Dijana Katica, podsjetila je da su prošle tek dvije godine od začetka ideje o postavljanju izložbe Eko-etno i da je izložba sa skromnih pedesetak kvadratnih metara izložbenog protora danas izrasla u respektabilno predstavljanje proizvoda na podršini od preko 2000 m2.

Uz Hrvatski savez zadruga, grad Zagreb i Hrvatski farmer, u sklopu izložbe svoje štandove imaju proizvođači iz Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Zadarske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

- 04:06 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

O BLOGU:

Blog uređuju članovi Udruge ZEU "Zeleno Međimurje". Prenosit ćemo na zabavan način, događanja i informacije iz ekologije / govorit ćemo o svim živim organizmima koje postoje, mjesta u prirodi koje nastanjuju i o svim drugim faktorima koji ih okružuju/; tradicije /gdje ćemo obuhvatiti narodne običaje, nošnje, plesove i pjesme, i sve ono što je specifično za naš narod. Pisat ćemo o tradicijskom - kulturnom nasljeđu koje se prenosi iz generacije u generaciju; od umjeničkih zanata i slično/ i o sličnim temama vezanih uz Međimursku županiju i šire. Uz tektove navedene tematike, naći ćete fotografije, animacije, igrice, video i prezentacije. Moći ćete se uključiti u naš forum, knjigu posjeta, pogledati kalendar događanja, linknuti i uživati u našoj foto galeriji i ili uz puno linkova pronaći što vama odgovara. Namijenjen je svim uzrastima.
Click to get cool Animations for your MySpace profile
* FOTO GALERIJA "ZELENO MEĐIMURJE"

...SIMPATIZERI / ČLANOVI SMO:
* Udruge za zaštitu životinja "Prijatelji", Čk
Click to get cool Animations for your MySpace profile

* Udruge "Međimurske roke", Brezje,...Property

Online
************************

OPĆENITO O UDRUZI ZEU "Zeleno Međimurje"

Click to get cool Animations for your MySpace profile

ZEU "Zeleno Međimurje" je neprofitna organizacija osnovana 2004. godine u Općini Šenkovec, Međimurske županije u R. Hrvatskoj; sa ciljem zaštite okoliša i poboljšanja kvalitete življenja uz očuvanje etnografskih i kulturnih vrijednosti Međimurskog kraja, sa naglaskom na promociju navedenih vrijednosti djeci i mladima.
Okuplja različite dobne skupine i član je Udruge "Međimurske roke" /promovira tradiciju Međimurske županije/ i Udruge za zaštitu životinja "Prijatelji" u sklopu koje djeluje i "Azil za napuštene životinje Međimurske županije".
Članovi Uprave Udruge ZEU "Zeleno Međimurje" su:
1. Teodor Perhoč, ing. /predsjednik/,
2. Damir Rudnički, ing. /dopredsjednik/,
3. Klaudija Perhoč, prof. /tajnik/,
4. Dr. Nada Glavaš,
5. Ljiljana Jaklin.
Click to get cool Animations for your MySpace profile

Ako ste zainteresirani za navedenu tematiku
ili želite da objavimo Vaš članak, fotografiju, ..., javite se na....
Click to get cool Animations for your MySpace profile
* NAŠ MAIL

DONACIJE::
Prima: ZEU "Zeleno Međimurje"
ŽR : 2392007-1100006495
Poziv na broj: 3108-2007
Unaprijed hvala!Free Message Forum from Bravenet.com


Sign my Guestbook from Bravenet.com

Free Calendar from Bravenet.com
 


**************************

LINKOVI:

MySpace Layouts


....SVE ZA BLOG / BLOGERI:
* Blog.hr
* Forum.hr
* Monitor.hr
* Free web counter
* Tutor blog
* Philo BLOG DIZAJN
* Hal II - blog potrepštine
* Blogday
Click to get cool Animations for your MySpace profile

GRAFIKA, ANIMACIJA...
* WebRecenzije - hosting,...
* Dizajn Moljac
* Free animation - Bigoo
* Free Gifs and Animations
* Free Space Animations
* Bravenet - all for web
Click to get cool Animations for your MySpace profile

FILM, MUZIKA I IGRE:
* Music
* MP3/Game/Movie downloads
Click to get cool Animations for your MySpace profile
...LINKOVI ZA MEĐIMURCE,
SIMPATIZERE I SUSJEDE
:
* Općina Šenkovec
* Osnovna škola Šenkovec
* Međimurska Županija
* MaloMedjimurje
* Karta Međimurja
* Međimurske narodne popevke
* Muzej Međimurja, Čk
* TZ Međimurja
* Grad Čakovec
* TZ Čakovec
* Knjižnica "Nikola Zrinski", Čk
* Centar za kulturu, Čk
* Škola animiranog filma, Čk
*
* Grad Varaždin
MySpace Layouts


...LINKOVI MEĐIMURSKIH
MEDIJA I UDRUGA:

* Međimurske novine
* Međimurje
* CakovecOnline
* Zrinska garda Čakovec
* Vesnin moljac - za svakog ponešto
* Avia
MySpace Layouts


...LINKOVI ZA DJECU :
* Disney
* Larine besplatne igre
* National Geographic Kids
* YahooGames
* Zoo Zagreba
MySpace Layouts


...LINKOVI ZA MLADE :
* Studentski informacijski poslužitelj
* Pretraživači
* Free Software Download
* Logo
* Screensavers & more
* Photo & Wallpaper
* E - razglednice
* NASA
* Hrvatska ukratko
Click to get cool Animations for your MySpace profile

...LINKOVI ZA EKOLOGE:
* Državni zavod za zaštitu prirode
* Agencija za zaštitu okoliša
* Crvena lista
* Parkovi prirode
* Hrvatsko podmorje
* Hrvatski prirodoslovni muzej
* Državna uprava vodnoga godpodarstva
* Hrvatske šume
* Morsko prase
* Časopis "Okoliš"
* National Geographic
* Discovery channel
* Greenpeace
* Macaklini moji prijatelji, M. Lošinj
* Ecologica, Zg
* Kneja - Pika spašava Zemlju, Čk
* Ekološka org. Lipa, Čk
Click to get cool Animations for your MySpace profile

...LINKOVI ZA BOTANIČARE:
* Katalog cvijeća
* Flora Croatia - database
* Hrv. botanički vrt, Zg
* Internet Directory for Botany
* BBC Gardening
* UK Gardens
* Royal Botanic Gardens
layout for myspace


...LINKOVI ZA LJUBITELJE
ŽIVOTINJA:

* Vrste mačaka
* Vrste pasa
* Vrste ptica
* Ptice Hrvatske
* Vrste akvarijskih riba
* SUZA - Izgubljene i nađene životinje
* Akvaristika
* Svijet ljubimaca
* Animal Discovery
* Sea World
* Photography expeditions animals
* Zoo Animal coloring
* Prijatelji životinja, Zg
MySpace Layouts


...LINKOVI ZA TURISTE:
* Katalog Hrv. www poslužitelja
* Hrvatska turistička zajednica
Click to get cool Animations for your MySpace profile

...LINKOVI ZA KULTURNJAKE I
ČUVARE KULTURNE BAŠTINE
:
* Muzejski dokumentacijski centar
* Institut za etnologiju i folkloristiku
* Antikviteti
* Web centar Hrv. kulture
* Novine za civilno društvo
* Poezija online
* Hrvatski folklor
* Info kazališta
....INFO:
* Ured Predsjednika RH
* Sabor RH
* Vlada RH
* MZOPU RH
* Ministarstvo kulture RH
* MZOS RH
* MEI RH
* MPS RH
* MINGO RH
* HHO za ljudska prava
* Mediji u RH
* Prognoza vremena
* Stanje na cestama
* HR tel imenik
* Google pretraživač
* Pogodak - Hrv. tražilica
* HR web imenik
* EH / DH rječnik
* Moj posao
* Poslovna EU tražilica
* Internet CRO softwers
Myspace


Molimo vas da na naš e-mail,
prijavite link koji ne radi!
Hvala!

************************

OPĆINA ŠENKOVEC

Smještena je u središnjem djelu Međimurske županije. Treća najmanja jedinica lokalne uprave i samouprave u Međimurskoj županiji. Formirana je 1997.godine, a prema popisu stanovništva iz 2001. godine ima 2770 stanovnika. U njen sastav ulaze dva naselja: Knezovec i Šenkovec. Središte lokalne samouprave je u naselju Šenkovec, dok u naselju Knezovec je formiran Mjesni odbor.

Imamo:
- Dječji vrtić i jaslice "Vrapčić";
- Osnovnu školu Šenkovec;
- Sportski dom /sa nogometnim igralištem i popratnim terenima za odbojku i košarku/;
- Zgradu Općine /Tajništvo i Općinska vijećnica/;
- Knjižnicu i čitaonicu Šenkovec sa igraonicom;
- Kapelicu Sv. Trojstva;
- Župni ured i
- Župnu crkvu Sv. Jelene.

Neprofitne organizacije:
- Stolnoteniski klub Šenkovec;
- Nogometni klub Šenkovec;
- Gimnastička udruga;
- Udruga rekreativki;
- Šahovska udruga;
- HVIDRA;
- Udruga umirovljenika;
- Glazbena udruga;
- KUD Šenkovec /primljen u Savez karnevalskih udruga Hrvatske - a Šenkovec je primljen u Udrugu evropskih karnevalskih gradova (FECC)/;
- ZEU "Zeleno Međimurje";
- Caritas Župe Šenkovec i
- DVD Šenkovec.

U naselju Knezovec djeluje:
- DVD Knezovec /koji se nalazi u Društvenom domu Knezovec koji u svom sastavu ima rukometno igralište/. U istoimenom naselju nalazimo prekrasno uređenu kapelicu Sv. Florijana.

Najznačajniji povjesno-kulturni spomenici su:
- ostaci pavlinskog samostana ;
- kapelica Sv. Jelene /registirani spomenik nulte kategorije/ i
- ostaci mauzoleja Zrinskih.

Samo smo 2 km udaljeni od Čakovca. Okruženi smo ljepotom različitih ekoloških sustava, iz kojih možemo izdvojiti:
- šume i livade /koje se protežu od Knezovca do Šenkovca/;
- vode - Retencija - umijetni ribnjak i 5 potočića;
- ostatke nekadašnjih močvara - Globetku /koja se nalazi na tromeđu Općina Šenkovca i Nedelišća i Grada Čakovca/.

Sva područja su pogodna za razne vrste rekreacije i vikend odmore.
To su osnovne informacije o našem kraju. Na vama je da se u te informacije sami uvjerite.
*******************************